Mus z pigwy

Łyżka musu z pigwy waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 118 kcal 35 kcal
Białko 0,5 g 0,2 g
Tłuszcz 0,3 g 0,1 g
Węglowodany 27,0 g 8,1 g
Błonnik 2,6 g 0,8 g

Mus z pigwy kalorie w 100g: 118kcal

Zobacz więcej: mus łyżka pigwa 30g

Ostatnia aktualizacja: 2015.11.30

Ważenie dodano: 2015.11.28 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: pigwa (70%), syrop z agawy, substancja żelująca: pektyna jabłkowa, sok cytrynowy.
Producent: Zwergenwiese

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Nattie.ni. 2015/11/29 10:29
    Brdzo dobry skład, zamiast pustego cukru syrop z agawy i zadnych chemicznych polepszaczy. Pani Izabelo, gdzie można kupić ten mus? :)
  • Syrop z agawy to takie samo dziadostwo jak biały cukier. Spójrz na jego IG...
  • IG nie świadczy o "dziadowości" jedzenia. Spójrz na IG arbuza, czy gotowanej owsianki.
  • Następna jakaś odmiana dżemu , dla mnie "badziewie" które omijam szerokim łukiem zresztą jak inne marmolady powidła itd itp .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/29 17:16
    @Nattie.ni.: "Pani Izabelo, gdzie można kupić ten mus?". Ja kupiłam mus w jednym ze sklepów internetowych, ale w wyroby z tej firmy można zaopatrzyć się w sklepach z tzw. "zdrową żywnością".
  • Wik_toria 2015/11/29 19:39
    a co Pani sądzi o syropie z agawy, Pani Izabelo? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/30 16:48
    @Wik_toria: Zacytuję swój komentarz, który napisałam kilka lat temu pod ważeniem łyżeczki cukru. Odnosił się on do następującego stwierdzenia jednej z użytkowniczek: "syrop z agawy jest dobrą alternatywą dla cukru, jest dużo zdrowszy."

    "Nie spotkałam się jeszcze z żadnym wiarygodnym źródłem, które zachwalałoby syrop z agawy. Wręcz przeciwnie, na wielu amerykańskich stronach zarówno dietetycy, jak i lekarze nie odnoszą się do niego z sympatią i negują przypasywanie przez media oraz producentów właściwości, które są mocno przez nich wyolbrzymiane.
    Krótkie omówienie:
    - Wartość energetyczna zbliżona jest do sacharozy
    - Nie ważyliśmy jeszcze tego syropu, ale w amerykańskich źródłach podają, że łyżka dostarcza 60 kcal i 16 g węglowodanów. Łyżka cukru to 50 kcal i 12 g węglowodanów
    - Jest około 1,5 raza słodszy od sacharozy (nieliczne źródła podają, że 3 razy)
    - Pod postacią chemiczną to połączenie fruktozy + glukozy, czyli tak jak sacharoza, przy czym sacharoza to 50% glukozy + 50 % fruktozy, a w syropie z agawy zawartość fruktozy może się wahać od 55 % do 90 %.
    - Mówi się, że posiada niższy indeks glikemiczny. Jednak wszystko zależy od zawartości w niej fruktozy (wolniej się wchłania niż glukoza). W zależności od sposobu przetworzenia, wartość ta wynosi od 55 - 90 % fruktozy.
    - Podsumowując, pod względem chemicznym, nie ma jakiejś szczególnej różnicy między syropem z agawy a sacharozą (będzie to w głównej mierze zależne od rzeczywistej zawartości fruktozy, co póki co producenci nie muszą zamieszczać na etykiecie, bo nie podlega to standaryzacji).
    - Osobiście nie polecałabym go ani diabetykom, ani każdej innej osobie :) Fruktoza, która nie zostanie na bieżąco spożytkowana, może pogarszać między innymi profil lipidowy krwi, odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej, powodować insulinooporność itd…."
    Na tę chwilę podtrzymuję wyrażoną wyżej opinię.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę