Cieciorka

Łyżka ziaren cieciorki waży 15g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 364 kcal 55 kcal
Białko 19,3 g 2,9 g
Tłuszcz 6,0 g 0,9 g
Węglowodany 60,6 g 9,1 g
Błonnik 15,0 g 2,3 g

Cieciorka kalorie w 100g: 364kcal

Zobacz więcej: cieciorka ciecierzyca

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.29

Ważenie dodano: 2009.08.31 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • na początku chciałam pogratulować Państwu pomysłu, strona jest naprawdę świetna i bardzo użyteczna. osobiście nie liczę kalorii, ale zwracam uwagę na zawartość tłuszczu, białka i węglowodanów. podoba mi się pomysł wykresów kołowych, można szybko ocenić, czy dany produkt jest wartościowy ;)

    mam pytanie a propos mąki z ciecierzycy, czy jej skład będzie mniej więcej taki sam jak suchych ziaren?

    pozdrawiam
  • Dzień dobry. Czy ugotowana cieciorka zmieni jakoś swą wartość kaloryczną?
    Pozdrawiam. :)
  • Martyna, zmieni się jej wartość energetyczna na 100g, jednak np. szklanka cieciorki przed i po przyrządzeniu będzie mieć tyle samo kalorii.
  • Tyle, że zawartość szklanki przed przyrządzeniem nie zmieści się do tej szklanki po przyrządzeniu, bo nabirze objętości (tzn wody). Dlatego w szklance gotowej cieciorki będzie mniej kalorii, niż w surowej :)
  • Po co te pytania czy coś po ugotowaniu zmienia wartość kaloryczną? Zmienia się szereg innych kwestii - np. indeks glikemiczny, ale nie kaloryczność. Jak woda może nadać albo odjąć kalorii? Dziwię się, że tyle osó wciąż o to pyta, przecież to śmieszne. A czy woda po ugotowaniu zmienia wartość kaloryczną? A po zamrożeniu? Masakra.
    Długo nie mogłam tu trafić na "cieciorkę" bo znam ją pod pojęciem ciecierzycy. Cieciorka to jakaś dziwna zdrobniała nazwa jak "maczek" zamiast "mak" no ale ok. I nacięłam się myśląc, że to ciecierzyca z puszki ale musu być surowa/sucha, bo konserwowa wg informacji na mojej puszce ma trzy razy mniej kalorii.
  • Właśnie mi się gotuje, za kilkanaście minut będzie miękka :) Zrobię z niej pasty na kanapki, jedną "włoską" z suszonymi pomidorami, bazylią, oregano i oliwą, drugą porcję doprawię na sposób orientalny z gałką muszkatołową, cynamonem i ostrą papryką. Warto eksperymentować z dodatkami, można niewielkim kosztem zrobić smaczne smarowidło do kanapek, zamiast tych sklepowych paskudztw ze składem na dziesięć linijek ;)

    Myślę, że ciecierzyca fajnie będzie pasować do sałatki z surową czerwoną kapustą i pikantnym sosem czosnkowym (domowym), do tego jakieś prażone ziarenka... Wypróbuję jutro na kolację :)
  • jutro mam w planach cieciorkę po bretońsku.ciekawe co z tego wyjdzie :)
  • Mam pytanie bardziej matematyczne w sprawie ciecierzycy. Ile przygotować suchej aby po ugotowaniu mieć jej 250g?
  • @PaulaMaj zobacz tutaj może autorka bloga coś podpowie http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/08/kasze-ryze-makarony-i-suche-ziarna-jak.html
  • Pani Izo, mam małe pytanie ktore nurtuje mnie od dlugiego czasu. Odkrylam nowy sposob na ciecierzyce. Wsypuje do miseczki surowe ziarenka dodaje odrobine wody i przyprawy np. papryke lub mieszanke ziol, przyprawe do kurczaka etc. a nastepnie mikrofaluje te ziarenka ok 1-2min. Wychodzą fajne orzeszki do chrupania.Czy takie spozycie warzyw straczkowych nie gotowanych jest zdrowe?
  • @athanasejoja ja zamiast wody daję odrobinę oleju rzepakowego i piekę (często mieszając ) w piekarniku(ale cieciorkę moczę całą noc w wodzie a potem odcedzam).do tego warianty smakowe- papryka ostra,czosnek,sól morska. nie wiem czy zdrowsze niż gotowane,z pewnością zdrowsze niż chipsy a to już coś :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/14 12:48
    @athanasejoja: Surowe / niedogotowane nasiona roślin strączkowych nie są korzystne dla zdrowia, ponieważ zawierają węglowodany - oligosacharydy (galaktocukry), które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym (stachioza, werbaskoza, rafinoza).
    Powyższe węglowodany wywierają działanie wzdęciogenne na skutek braku w przewodzie pokarmowym enzymu rozkładającego galaktozydy do cukrów prostych.
    Dodatkowo, w suchych nasionach roślin strączkowych znajdują się substancje antyodżywcze między innymi takie jak inhibitory trypsyny i chymotrypsyny (gotowanie niszczy te substancje) oraz fityniany.
  • Pani Izo ciekawe informacje, a czy teraz dostepne w lidlu "prażona ciecierzyca do chrupania" z tygodnia greckiego :
    http://www.alleceny.pl/produkty-w-promocji/lidl/slodycze-i-przekaski/prazona_ciecierzyca_250g/227303:
    to również taki produkt na ktory trzeba uwazac?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/14 14:20
    @MalyKsiaze: Myślę, że proces technologiczny, który został zastosowany podczas obróbki takiej ciecierzycy, zniwelował ujemne właściwości tego wyrobu.
  • dziękuuję, to chrupię spokojnie moje "orzeszki" :)
  • Czy to cudo z Lidla jest prażone w jakimś tłuszczu? wiadomo w jakim?
  • nie mam teraz opakowania przed oczami,jutr sprawdzę,ale jedno-twarde i pyszne :D można zęby połamać :P a ja lubie wszystko co trzeba gryżć :D
  • Już wiem, skład: ciecierzyca, 4% sól. Rzeczywiście trzeba uważać na plomby.
  • no własnie Cuckooo mialam odpisać, a wczoraj sprawdziłam!odetchnęłam z ulgą po przeczytaqniu składu! a uwielbiam je!
  • athanasejoja12 2016/04/27 22:06
    Czy fakt, że oligosacharydy nie są trawione, to czy kalorie z nich (energia) są przyswajane przez nasz organizm? Pytanie z czystej ciekawości :D Bo nie wiem czy dobrze rozumuję - skoro niegotowane nasiona roślin strączkowych nie mogą być strawione, to po prostu "przelatują" przez nasz organizm nie wnosząc energii?
  • Ot tak sobie nie przelatują . W jelitach dobierają się do nich bakterie i dochodzi do burzliwej fermentacji , stąd wzdęcia i co za tym idzie " pierdziawka " :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę