Syrop daktylowy

Łyżka syropu daktylowego waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 356 kcal 53 kcal
Białko 1,4 g 0,2 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 88,0 g 13,2 g
Cukry proste 88,0 g 13,2 g
Błonnik b.d. -
Sól 2,1 g 0,3 g

Syrop daktylowy kalorie w 100g: 356kcal

Zobacz więcej: łyżka syrop daktylowy 15g daktyle

Ostatnia aktualizacja: 2017.01.02

Ważenie dodano: 2014.06.19 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Bio Planet

Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Arsonist 2014/06/19 14:52
    Dobre to? ;)
  • nie wiem jak ten, ale kupiłam klonowy i mi totalnie nie smakuje... i się zraziłam więc tego pewnie nie kupię jednak jak będę może miała gdzieś u kogoś możliwość wypróbowania, chętnie skosztuje.
  • Moim zdaniem ma (paradoksalnie) bardzo sztuczny smak
  • Kwestia jaki skład. 100% syropu? Propozycja ciekawa jako substytut białego cukru. Zaopatrzę się i do czekolady domowej użyję.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/06/20 14:28
    @TatiQ: "100% syropu?". Tak, syrop daktylowy 100 %.
  • warmsoul 2014/06/20 14:34
    uwielbiam do placuszków i naleśników
  • Co to znaczy syrop daktylowy 100%? Jaki procent tego produktu stanowi cukier, a jaką daktyle? Podejrzewam że daktyle niewielką... Jakie dodatki były używane w produkcji? Ktoś to może wyjaśnić? No i skąd ten niemożebnie sztuczny smak produktu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/06/20 14:51
    @OliwiaKalinowska: Informacja znajdująca się na etykiecie: "Powstaje ze skoncentrowanego soku z daktyli." A 100 % oznacza, że znajdują się tam tylko i wyłącznie daktyle. Bez innych dodatków typu cukier itp..
  • foodthatcomforts 2014/06/23 08:41
    przecież daktyle są tak słodkie, że nie potrzeba cukru :) ja słodzę ciasta daktylami,a taki syrop można zrobić samemu - namoczyć daktyle w zimnej wodzie na noc i z odrobiną wody porządnie zmiksować, albo gotować je z wodą, aż się rozpadną. w ten sposób można też robić przepyszne kremy czekoladowe, do miksowania dodając kakao, trochę soku z cytryny i szczyptę soli, albo nawet zmielone orzechy :)
  • Czy tu nie ma błędu? 88 gramów węgli powinno dać więcej kalorii... Ale i tak jest pyszny!
  • Czy syrop daktylowy ma jakieś fajne, korzystne dla organizmu właściwości w porównaniu do innych zamienników cukru? Ostatnio znalazłam gdzieś zawieruszoną butelkę, używam do słodzenia różnych rzeczy, bo się data ważności zbliża ;-) - od kawy dla chłopaka po dodatek do przetworów z pomidorów dla zniwelowania kwaskowatości, bo ma bardzo neutralną słodycz, gładką konsystencję i ładnie się miesza z płynami nawet na zimno.

    Ciekawi mnie, czy ma jakieś właściwości, które przekonałyby mnie do akurat tego zamiennika cukru, bo na razie nie znalazłam idealnego ;-) Samo słodzenie daktylami kiedyś praktykowałam, ale za dużo było babrania z namaczaniem, blendowaniem, potem myciem itd. na jedną-dwie porcje, a tutaj mamy gotowy syrop za niewygórowaną kwotę (mniej niż 10zł za całkiem wydajną butelkę 350ml).
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/01/02 11:38
    @Kitek Wartości odżywcze syropu daktylowego zostały zaktualizowane.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/01/02 11:44
    @stand Jako specjalista mam wrażenie, że za dużo szumu robi się wokół „zdrowszych” alternatyw dla cukru. Prawda jest taka, że cukier prosty pozostaje cukrem prostym i należy go unikać, szczególnie w postaci skoncentrowanej, jaką jest między innymi syrop daktylowy (wysoka zawartość fruktozy).
    Syrop daktylowy, a daktyle to jednak dwa zupełnie różne produkty (w daktylach jest np. sporo błonnika, który spowalnia tempo wchłaniania fruktozy).
    Gdyby chcieć się doszukać pozytywów to można wskazać na zawartość wapnia, potasu i magnezu, ale według mnie to nie powinno być czynnikiem, który przekona do jego regularnego stosowania.
    Jeśli chce się dosładzać trzeba robić to z pełną świadomością, bez mydlenia sobie oczu, że cukier brązowy, że syrop z daktyli itd.
  • @Barbara, bynajmniej nie miałam na myśli zużywania go litrami "bo zdrowszy", zdaję sobie sprawę, że grunt to umiar, chociaż w kwestii słodyczy bywa czasem ciężko ;-). Dużo staram się słodzić owocami, ale nie wszystko się da.
    Ja lubię eksperymentować w kuchni z najróżniejszymi produktami, smakami i konsystencjami. Jestem po prostu ciekawa, co miałoby mnie skłonić do kupienia danego słodzidła ponownie, a nie szukać wymówki do nadmiarowego słodzenia. W takim wypadku po prostu po skończeniu butelki pewnie spróbuję czegoś nowego, a może i nawet częściej przemogę się do daktyli zamiast wybierać wygodę. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę