Mak

Łyżka maku waży 10g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 525 kcal 53 kcal
Białko 18,0 g 1,8 g
Tłuszcz 41,6 g 4,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g 0,5 g
Węglowodany 28,1 g 2,8 g
Cukry proste 3,0 g 0,3 g
Błonnik 19,5 g 2,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Mak kalorie w 100g: 525kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g mak

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.25

Ważenie dodano: 2009.10.08 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Zobacz przepisy na domowego makowca: Makowiec zawijany, makowiec z jabłkami i wiśniami, makowiec na kruchym cieście

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 28 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Karolcia 2011/03/04 23:09
    Ciekawa jestem co mnie jeszcze dzisiaj zadziwi na tej stronie....taki maczek...
  • BaŁaMuTkA 2011/10/18 17:32
    mak- mój osobisty pobudzacz metabolizmu ;)
  • @ BaŁaMuTkA: powiedz coś więcej na ten temat :). na prawdę mak działa pozytywnie na przemianę materii i można dzięki niemu więcej jeść? :D
  • BaŁaMuTkA 2011/10/18 20:07
    emma, osobiście już wiele ale to wiele razy zauważyłam na własnym przykładzie że jak zjem coś z makiem...najczęściej makowiec to noo cóż... w niedługą chwile potem musze odwiedzac pewne miejsce ;P dla mnie mak to istna bomba ! (w pozytywnym sensie) ;D tak ogólnie nie mam z tymi rzeczami problemów waże 57kg przy 1.70 cm i raczej wygladam normalnie ale mój brzuszek czasem wydaje sie jakby miał w sobie małego balona :) po wczorajszej wieczornej uczcie z makowcem to dzisiaj był z rana taki płaski że sie napatrzec nie mogłam ;D
  • @emma: mak zawiera bardzo dużo błonnika i to pewnie on działa jak "pobudzacz metabolizmu" u BaŁaMuTkI.
    Pozytywnie działa na przemianę materii, ale nie wiem, czy dzięki niemu można więcej jeść. Jest wysokokaloryczny (dla Ciebie, zdaje się, to nie znaczy, że jest zły), ma podobną zawartość błonnika, co otręby, ale 2 razy więcej kalorii.
    Ja go chętnie w kuchni stosuję i o tym nie myślę, ale Wasze wpisy przypomniały mi, że mak faktycznie działa przyspieszająco na przemianę...
  • hmm, myślałam, że on działa pobudzająco na metabolizm a nie na pracę jelit :P
    przemiana materii nie ma nic wspólnego z tym, czego pozbywamy się w toalecie ;)
  • @BaŁaMuTkA a nie przesadzasz czasem z fasola, groszkiem, kukurydza? :) moze stad sie bierze ten duzy brzuszek ;)
  • Mak ma mnóstwo wapniaa!
  • Piotr R. 2012/08/02 11:16
    Pani Izabelo! Mak ma naprawdę mnóstwo wapnia, czy jedzenie go w dużych ilościach (np 100 g co drugi dzień) nie spowoduje jakichś problemów z nerkami u osoby z kamicą? Wiem, że zbyt duża ilość białka zwierzęcego wypłukuje wapń i to jest niebezpieczne a co z wapniem pochodzenia roślinnego? Czy też zakwasza organizm jedzony w takich ilościach?
  • Piotr R. z tego co wiem, wapń nie zakwasza organizmu. Chodzi o to, że białko zwierzęce zakwasza, przez co organizm wykorzystuje zapasy wapnia, żeby tę kwasowość zneutralizować.

    100 g maku, to praktycznie dzienne zapotrzebowanie na wapń, a przecież znajduje się ono jeszcze w innych produktach. Myślę, że to za dużo.

    Co do kamicy nerkowej, to się nie wypowiem, bo nie wiem, ale myślę że warto zapytać lekarza.
  • Dzisiaj kupiłam mak zmielony. Ile kalorii będzie miała jego łyżka po przygotowaniu i przed? Czy ktoś wie ?
  • Mak ma tak dużo białka w 100 gramach? Jak to możliwe? Ponawiam pytanie poprzedniczki: czy kalorie po przygotowaniu maku są takie same?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 15:47
    Jeżeli chodzi o namaczanie maku w wodzie, to nawet jeżeli surowiec napęcznieje i zwiększy swoją objętość, nie dostarczy więcej kcal, ponieważ woda nie dostarcza energii. Natomiast gdybyśmy chcieli wykonać przeliczenia na 100 g produktu po przyrządzeniu w wodzie, to wartość dlatego będzie niższa, bo objętość i waga surowego maku nie będzie równa temu sparzonemu. Czyli inaczej mówiąc, szklanka suchego maku waży 140 g: http://www.ilewazy.pl/szklanka-maku. Nie sporządzałam doświadczenia, więc przyjmijmy dla przykładu, że po sparzeniu uzyskamy 2 szklanki maku. Czyli te 2 szklanki będą dostarczać 735 kcal, ale dla 100 g należy wykonać stosowne przeliczenia.
  • Czy błonnik jest wliczony w ilość węglowodanów?
  • A mnie zastanawia czemu w sklepie nie można już praktycznie nigdzie dostał paluszków z makiem. :( One były moimi ulubionymi, a teraz mak jem właśnie tylko okazjonalnie (makowiec, bułeczki)
  • Wow, ile błonnika!
  • AgnieszkaT 2014/11/18 20:45
    Czy można prosić administratorów o podanie jakiejkolwiek wiarygodnej informacji na temat przyswajalności wapnia z maku? Chodzi mi o taki mak niezmielony, jak na zdjęciu...
    Z góry bardzo dziękuję!
  • Niewiedząca 2015/04/28 10:14
    @ AgnieszkaT

    To bardzo ciekawe pytanie, sama chciałabym poznać odpowiedź. Dzięki pewnemu programowi sprawdziłam, że łyżka maku dostarcza mi nie tylko 14% dziennego zapotrzebowania na wapń, ale też 5% żelaza, 8% B1, 10% cynku, 11% magnezu i 24% omega-6. Wychodzi na to, że warto sięgać po mak, jednak jest on na tyle mało popularny, że ciężko znaleźć jakieś wskazówki na temat jego spożywania. Wydaje mi się, że mak należy zmielić by coś przyswoić, tak jak np. w przypadku siemienia lnianego. Na wegetariańskim forum po zmieleniu radzą go moczyć przez noc lub chwilę pogotować, ale nic poza tym nie udało mi się znaleźć, w tym nic na temat przyswajalności.
  • Niewiedząca, mogę zapytać co to za program? Szukam własnie czegoś podobnego.
  • Niewiedząca 2015/05/22 00:18
    @ aszlas
    To Cronometer. Bardzo przydatne przy komponowaniu posiłków. :)
  • Mak jest świetnym źródłem wapnia, ale ze względu na dużą podaż omega-6, trzeba pamiętać o zrównoważeniu jej kwasami omega-3.

    to np. siemie lniane, albo nasiona konopii, ale ze względu na krótką trwałość tych kwasów, muszą być zmielone tuż przed spożyciem.
  • Dlaczego w dzienniku mak jest dopiero na 3 stronie? To niewiarygodne, że szukam maku a zamiast wyskoczyć jako pierwszy produkt musze grzebać w 11 stronach!!!!!
  • @alhaj1 wpisuję "mak" i znajduję go na 2 pierwszych pozycjach na pierwszej stronie....
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/24 11:12
    @alhaj1: Zaprezentuję sposób wyszukiwania:
    Po wpisaniu frazy "mak", na 1 stronie w 4 pozycji znajduje się biały mak: http://screencast.com/t/N4mLx0ijcAw0 Jak łatwo można spostrzec, posiada dokładnie takie same wartości odżywcze jak mak czarny. Możemy śmiało wykorzystywać go do bilansu.
    Mak czarny znajduje się na 3 stronie w 8 pozycji: http://screencast.com/t/9eU2T65J
    Dużym ułatwieniem będzie wpisanie kategorii produktu, wówczas mak ukaże się jako jedyna propozycja: http://screencast.com/t/x8k41cAWw
    "To niewiarygodne, że szukam maku a zamiast wyskoczyć jako pierwszy produkt musze grzebać w 11 stronach!!!!!"
    Na podstawie moich powyższych propozycji, nie będziesz już musiała "grzebać" po 11 stronach.
    Zachęcam do wyszukiwania w podobny sposób innych produktów.
    Jeszcze dodam, że słowo mak jest bardzo popularne i może nie dotyczyć samego maku, a na przykład słowa: "smaku". Przykład - babka o smaku cytrynowym. Wyszukiwarka w dzienniku również będzie uwzględniała ten produkt dla frazy "mak".

    @Olcia86: Tak, w wyszukiwarce mak znajduje się na 1 stronie w dwóch pierwszych pozycjach, ale w przypadku dziennika wygląda to nieco inaczej, zgodnie z powyżej zaprezentowanymi przeze mnie informacjami.
  • @P.Izabelo ale ja właśnie o dzienniku napisałam.Wpisuję mak,zaznaczam "bakalie i nasiona" i tadam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/24 20:06
    @Olcia86: Rozumiem :) Zmyliła mnie Twoja wypowiedź, ponieważ wcześniej nie wspomniałaś, iż od razu określasz również kategorię, a "alhaj1" tak nie czyniła, stąd mój powyższy wyjaśniający komentarz.
  • Znacie jakieś ciekawe przepisy z makiem w roli głównej? Od jakiegoś czasu na mak mam bez przerwy ochotę. Makowce, kluski z makiem i kutie już przerobione, więc szukam inspiracji ;)
    Podobno mak sprawdza się rownież w daniach na słono - próbował ktoś?
  • @Basix może pomarańczowe babeczki z makiem lub kruche rogaliki z nadzieniem makowym? (przepisy dostępne na mojewypieki.com) Na słono nie próbowałam ;)
    Im bliżej świąt tym bardziej mam ochotę na drożdżowy makowiec babci... pyszności!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę