Majonez Lekki

Łyżka majonezu Lekkiego waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 280 kcal 84 kcal
Białko 0,6 g 0,2 g
Tłuszcz 27,0 g 8,1 g
Węglowodany 9,0 g 2,7 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Majonez Lekki kalorie w 100g: 280kcal

Zobacz więcej: łyżka majonez lekki 30g Hellmann's

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.27

Ważenie dodano: 2014.12.28 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, olej roślinny, cukier, skrobia modyfikowana, ocet, żółtko jaja kurzego (2,8%)**, musztarda (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól), sól, aromat, błonnik, koncentrat soku z cytryny, regulator kwasowości (kwas mlekowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy), stabilizatory (guma guar, guma ksantanowa), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (beta-karoten).
Informacje: **jaja z chowu ściółkowego. Zawiera 60% mniej tłuszczu niż standardowy majonez.
Producent: Unilever
Marka: Hellmann's

Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Można go wszędzie znaleźć ?
  • MoReLoWa<3 2014/12/29 00:11
    @luki2115; raczej tak, najczęściej właśnie ten jadam ;) możesz go znaleźć np. w Tesco, Carrefour i innych marketach. Jest smaczny i ma o wiele mniej kalorii oraz tłuszczów, w porównaniu do tradycyjnych majonezów, polecam :)
  • @luki2115 w Tesco jest
  • za około 4,50
  • Majonez jest bardzo , bardzo kaloryczny , ale czy ktoś wyobraża sobie wigilijną sałatkę jarzynową albo gyrosa bez majonezu ?. :D bo ja nie, po prostu używam go w małych ilościach, ale musi się tam znaleźć, z resztą wszystko co z umiarem nikomu nie zaszkodzi :)
  • @FitOla - zgadzam się z Tobą. Ja do swojej sałatki jarzynowej daję dwie łyżki majonezu i trzy łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego i wychodzi bardzo smacznie :)
  • Króliczę 2014/12/29 18:24
    Nie cierpię majonezów i innych tłuszczy, które wysoko w składzie mają wodę.
  • właśnie, nie ma to jak płacić za wodę jak za majonez :P
  • Zieloni Wielkopolska 2015/01/01 14:48
    Oooo... jak miło!!! Uwielbiam majonez. Tego jeszcze nie próbowałam, ale na pewno kupię i posmakuję. To zawsze 60 kcalorii mniej niż w tradycyjnym.
  • Pani Izo, czy osoby na "diecie" bezmlecznej mogą jeść majoonez ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/14 09:11
    @MalyKsiaze: Jeżeli majonez nie będzie zawierać w składzie, a nawet śladowych ilości (opis alergenów na etykiecie) mleka i przetworów mlecznych oraz białek mleka, wówczas należy do tzw. dozwolonych produktów. Oczywiście nie biorę tutaj pod uwagę sytuacji, na podstawie których powinno się wykluczyć wyrób z jadłospisu, np. otyłość itd...
  • bardzo Pani dziękuję, nie ukrywam ze troche mleka używam, tylko do kawy. Nie mam jakieś "silnej" alergii to po prostu zalecenia dermatologa. i się sprawdzają więc od juz ponad 1 roku nie jem produktów mlecznych. a o majonez pytam z ciekawości. a i może przy okazji pomoże mi Pani rozwiązać pewną zagadkę, czy białko w proszku np. wpc czy wpi zawiera "mleko" takie samo jak w produktach mlecznych ? czy jednak się czymś różni?mam ogromna nadzieje,że Pani naprawdę dobra wiedza na temat żywności pomoże mi w tej zagadce.
  • Lekki majonez , sprzeczność sama w sobie niczym zimny ogień . Majonez się je albo nie , bez zastępowania go produktami majonezopodobnymi .
  • @lijon nie wiem czy to było skierowane do mnie, ale ja kocham majonez i jem go :P
  • MałyKsiążę
    Jeżeli kochasz majonez to zrób go sobie sam .
    Na szklankę oleju np najlepszy rzepakowy jedno jajo do tego dla smaku można dodać musztardę i sok z cytryny trochę soli i wszystko blendujesz do konsystencji majonezu . Oczywiście różnych dodatków może być więcej chili , zioła , czosnek itd , idp .
  • @lijon po co mam robić skoro mogę kupić? spoko wiem że można zrobić bla bla zdrowiej -nie ważne akurat teraz, ale moje pytanie [ do Pani Izabelii ] dotyczyło czegoś i dotyczy w dalszej kwestii zupełnie czegoś innego , ok ?
  • @MalyKsiaze: jak zadajesz pytania, to zadawaj je pod produktami które je dotyczy: http://www.ilewazy.pl/porcja-izolatu-bialek-serwatkowych-pure-whey-isolate-95-po-przygotowaniu-1

    To wtedy na odpowiedzi, skorzystają także inni.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/18 07:24
    @MalyKsiaze: Tak jak wspomniał Jurek, proszę następnym razem zadawać pytania w stosowniejszym do tego miejscu.
    "czy białko w proszku np. wpc czy wpi zawiera "mleko" takie samo jak w produktach mlecznych ?"
    Jeżeli osoba posiada nietolerancję lub alergię na białka mleka, to wówczas tego typu preparaty nie są wskazane (a w niektórych przypadkach wręcz zabronione).
    W takim przypadku rozwiązaniem mogą być odżywki zawierające koncentrat białka jaja lub białka pochodzenia roślinnego.
  • Można samemu zrobic "majonez". 80% smaku, w 100% dietetyczny. Z serka wiejskiego odlać serwatkę, ale nie wyrzucać. Polecam serek wiejski light z biedronki lub mniejszy, 150g z tesco. Zblendować/zmiksować w malakserze z jednym jajkiem ugotowanym na twardo. Proces trochę trwa jeśli ma się słabszy sprzęt. Dodać sól wg uznania i inne przyprawy. Można zakwasić "majonez" odrobinką octu cytrynowego lub octu winnego a nawet kropelką soku z cytryny. Jeśli wyjdzie za gęsty wlać serwatkę.
    W tym roku na święta takim majonezem oszukałam rodzinę ;) konsystencja dokładnie taka jaką ma tradycyjny majonez więc w sałatce jarzynowej sprawdził się idealnie, do śledzi w sosie musztardowo-majonezowym, no wszędzie :)
  • @Majusz
    Miksujemy serwatkę czy serek :P? Produkty light to powinny raczej świecić, a nie być kojarzone ze 100% dietetyczności :P
    Sam pomysł nie najgorszy. Spróbuję tak oszukać rodzinę.
  • ja słyszałam o tym przepisie ale tam dawało się serek wiejski, ciepłe żółtko,przyprawy , ocet musztarda kto co lubi i miksować. po prostu bez białka-nie robiłam, nie wiem jakie to ma znaczenie cy całe jajo czy tylko ciepłe żółtko. muszę w końcu zrobić. może jest tu ktoś kto robił? podzieli się swoimi spostrzeżeniami?
  • @TatiQ serek, serek blendujemy plus serwatka jeśli miszung wyjdzie za gęsty ;) jeśli chodzi o nabiał, to odtłuszczony zły nie jest. Ja robiłam z białkiem i z żółtkiem, jajo zimne, i z serka wiejskiego w wiaderku - wiadomo, święta i z serka wiejskiego w kubeczku. Przy zachowaniu proporcji majonez zawsze wychodzi. Trzeba tylko pamietać o, przynajmniej na początku, odlaniu serwatki.
  • Ten majonez jest mniej kaloryczny gdyż mocno rozwodniony stąd konieczność użycia gum guar i ksantanowa oraz skrobi , inaczej całość by się "rozjechała" . Sam nie uznaję produktów w których używane są powyższe gumy :-( .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę