Czerwona fasola konserwowa

Łyżka czerwonej fasoli konserwowej waży 20g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 87 kcal 17 kcal
Białko 8,1 g 1,6 g
Tłuszcz 0,6 g 0,1 g
Węglowodany 12,3 g 2,5 g
Błonnik 5,4 g 1,1 g

Czerwona fasola konserwowa kalorie w 100g: 87kcal

Zobacz więcej: 20g fasola czerwona konserwowa łyżka

Ostatnia aktualizacja: 2019.01.08

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 37 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Spodziewałabym się więcej kalorii, a tu... niespodzianka :)
  • Dzięki za to ważenie;))Wasza stronka jest super!!!
  • Jakiej firmy jest ta fasola?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 13:03
    @Fasola: niestety, w tej chwili już nie pamiętam producenta (ważenie miało miejsce ponad rok temu). A czy pod pytaniem kryje się jakiś konkretny powód ważności firmy ?
  • Czy po ugotowaniu zmnieni się kaloryczność takiej fasoli? O ile?
  • WiFiRiFi 2012/08/21 14:42
    To jest fasola konserwowa, jej się nie gotuje (chyba?). Taka sucha po ugotowaniu zmieni kaloryczność w 100 gramach o tyle ile zwiększy objętość(2-3 razy?).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/25 22:08
    @Nivcia: "Czy po ugotowaniu zmnieni się kaloryczność takiej fasoli? O ile?"
    Hmmm... nigdy nie gotowałam fasoli konserwowej, więc niestety nie wiem, jak zmienią się jej wartości dla 100 g gotowego produktu po przyrządzeniu. Ale gdybyś wzięła pewną ilość takiej fasoli np. 3 łyżki, to gdy nie dodasz tłuszczu i innych składników, to wartości po ugotowaniu pozostaną bez zmian. Może się zmienić objętość - np. fasola pochłonie wodę i zrobi się 5 łyżek. Zarówno te 3 łyżki, jak i powstałe z nich 5 po przyrządzaniu będą dostarczać taką samą wartość kcal.
    @WiFiRiFi: "Taka sucha po ugotowaniu zmieni kaloryczność w 100 gramach o tyle ile zwiększy objętość(2-3 razy?)." Dokładnie.
  • praktycznie wszystko, czego potrzebuję, znajduję na tej stronie ;)
    suuuuper, dziękuję, że ją prowadzicie i gratuluję pomysłu ;))
    a taką fasolkę uwielbiam, dodaję do surówki, jeśli chcę, żeby była osobnym posiłkiem, a nie tylko dodatkiem do obiadu; ma całkiem dużo węglowodanów
  • spotkałam się z różnymi informacjami. po odsączeniu zalewy z puszki zostaje tylko 220 gram czystej fasoli. zatem taka odsączona fasola ma 191 kcal, czy 348 kcal?
    pozdrawiam.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/07 11:30
    @Basia: Liczbowo 191 kcal, jednak tak bardziej praktycznie to po prostu mniej więcej ~200 kcal bo dokładnie nie wiadomo ile (uwzględniasz w tym przypadku kalorie z fasoli po odsączeniu).
  • Tak samo wagowo w przypadku białej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/06/22 18:20
    @FraneKapusta: łyżka białej fasoli również będzie ważyła około 20 g. Dla przykładu: http://www.ilewazy.pl/lyzka-fasoli-cannelloni
  • Julka9507 2014/11/29 16:38
    Mam bardzo ważne pytanie. Czy zalwa po takiej fasoli ma kalorie i jeśli tak to ile?
  • Króliczę 2014/11/29 21:21
    Julko, oczywiście, że ma (raczej niewiele, ale zawsze coś), bo nie jest to już zwykła woda, ale zawiesina "fasolopochodna" - że to tak dziwacznie ujmę :)
    W ogóle to dzięki za to podjęcie tej kwestii, bo mnie samą również zawsze to trochę interesowało, jako że bardzo tę zalewę lubię (o zgrozo, chyba nawet bardziej, niż samą fasolę) - tak że chętnie się dowiem, jaką ma wartość kaloryczną.
  • Julka9507, Króliczę - nie jestem pewna na 100%, ale na puszkach powinna być podana ilość kalorii całej puszki oraz ilość kalorii samej fasoli po odsączeniu zalewy. Jeśli odjąć ilość kalorii fasoli od kalorii całości, otrzymamy kalorie samej zalewy :)
  • a mnie się wydaje, że na opakowaniach jest podana kalorycznosc przy założeniu, że do tej zalewy nic z fasoli nie przechodzi
  • też mnie ciekawi jak to jest z tymi zalewami...
  • A ja zalewę wywalam i przepłukuję fasolę na sicie ;)

    Fasolka jest pyszna, bardzo lubię do sałatki: brokuły lub kalafior + fasola + feta + jakieś nasiona /ziarna, zazwyczaj dynia albo słonecznik i przyprawy.

    Wczoraj zostały mi resztki z obiadu: ok. po dwie łyżki fasolki i kukurydzy, pół garści brokułów, kawałek papryki, pół łyżki śmietany i porcja ryżu. Po doprawieniu pieprzem, czosnkiem, wędzoną papryką i estragonem wyszło coś a'la danie meksykańskie; roboczo nazwę to "mex mix" i będę stosować częściej, bo jest pyszne, zwłaszcza psypane startym serem ;)
  • Sama fasola ma 127 kcal na 100 gram. 87 kcal/100 gram to chyba z zalewa? Jak sucha fasola ma 300+ kcal na 100 gram to ugotowana nie moze miec mniej niz jedna trzecia tego...
    Na tej stronie sa dane: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4426/2
  • czyli wg Ciebie cała puszka ma około 280 kcal a nie jak Pani Iza wspominała około 200 ?
  • Przepis, do którego pierwszy raz wykorzystałam czerwoną fasolę: http://ervegan.com/2015/01/brownie-z-fasoli/ - cudo!
  • Pani Izo, czy byłaby szansa na fasolę czerwoną suchą i po ugotowaniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/17 08:20
    @TatiQ: Tak, dobra sugestia - z pewnością zaproponowane produkty ukażą się za jakiś czas. Tymczasem zaproponuję jeszcze takie ważenia:
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-czerwonej-fasoli-gotowanej-na-parze
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-czerwonej-fasoli-gotowanej-na-parze
  • Czy przy zdrowym stylu odżywiania 1-2 łyżki takiej fasoli dziennie są ok (białko,blonnik) czy jednak ze względu że jest to produkt przetworzony lepiej spożywać raz na jakiś czas? Uwielbiam tą fasolke i właśnie najchętniej bym ją jadła codziennie...
  • @D
    Jedz na zdrowie, jak sie boisz, że za dużo soli to przepłucz.
  • @D. Możesz też poszukać takiej w słoiku ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/23 11:29
    @D..: Jeżeli z jakiś względów łatwiej sięgać Ci po nasiona roślin strączkowych z puszki, śmiało możesz spożywać je w takiej ilości i częstotliwości, którą podałaś - a jeszcze lepiej będzie, gdy wprowadzisz urozmaicenie. Podaję przykłady:
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-mixu-konserwowych-nasion-roslin-straczkowych
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-fasoli-flazoletki
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-cieciorki-gotowanej-na-parze
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-czerwonej-fasoli-gotowanej-na-parze
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-soczewicy-gotowanej-na-parze
  • Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
  • Muszę to napisać ;) Te zdjęcie kojarzy mi się z symbolami na kartach do gry (kształt tej miseczki), zawsze o tym pomyślę jak wchodzę na to ważenie ;)
    Czerwoną fasolkę bardzo lubię, na równi z flażoletką i szparagową, biała też jest spoko. Muszę kiedyś zrobić klopsiki z takiej fasoli, mam nawet pomysł żeby je nadziewać żółtym serem, do tego frytki i sałatka z kiszonych ogórków, mmm... :)
  • Orientuje się ktoś, czy można zamrozić wodę z puszki z fasoli?
  • Chodzi mi o późniejsze użycie do panierki zamiast jajka ;)
  • @Tvk_91
    pierwsze słyszę o panierce z wody po fasoli ! :D
    Za to z własnego doświadczenia mogę polecić Ci inne wykorzystanie tej wody.
    np wegański mus czekoladowy lub wegański majonez.
  • @Tvk_91 ja wczoraj zamroziłam, pewnie, że tak
  • @MalyKsiaze
    Woda z fasoli jak najbardziej nadaje się do panierowania, myślałam że to jest znany sposób ;) Ja robiłam ostatnio klopsy z soczewicy, użyłam trochę wody do masy, a resztę do panierki, całkiem nieźle się klei, nic się nie rozwala podczas smażenia, a panierka mi wyszła tak samo chrupiąca jak tradycyjna na jajku. Pozostałe 2/3 wody z puszki mam zamrożone i użyję w przyszłym tygodniu do "mielonych" z tofu, sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. Akurat mam z flażoletki, ale z każdej innej fasoli chyba tez się nadaje; najbardziej znana ze swoich klejących właściwości jest ciecierzyca :)
  • A jak taki mus czekoladowy zrobić? Skomplikowane to jest? Na słodyczach się kompletnie nie znam, ledwo umiem domowy budyń albo kisiel zrobić ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/07 09:01
    W idealnym świecie dobrze by było, by woda pochodziła z fasoli ze słoika, a nie z puszki. Wnętrze puszki to źródło bisfenolu A :(. Niestety taką fasolą ciężko jest dostać.
  • Za to czesto widze na sklepowych polkach wspomniana wyzej ciecierzyce w sloikach. Na pewno lepiej uzyc taka wode ze sloika niz z puszki. Szkoda, ze take ciezko dostepne sa inne fasole pakowane w szklane kontenerki.
    Tez nie znalam takiego sposobu panierowania. Kiedys przetestuje. Choc nie przepadam za slodyczami to budyn weganski na bazie wody z fasoli mnie przekonuje. W zasadzie jak juz mam ochote na tego typu deser to siegam po weganski alpro soya.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę