Łyżka soczewicy gotowanej na parze

Soczewica gotowana na parze

Łyżka soczewicy gotowanej na parze waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 105 kcal 21 kcal
Białko 8,5 g 1,7 g
Tłuszcz 0,7 g 0,1 g
Węglowodany 14,1 g 2,8 g
Błonnik 4,7 g 0,9 g

Soczewica gotowana na parze kalorie w 100g: 105kcal

Zobacz więcej: łyżka 20g soczewica gotowana na parze

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.16

Ważenie dodano: 2014.02.22 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: soczewica, woda, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, emulgator: chlorek wapnia, aromat naturalny (seler).
Producent: Bonduelle
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Kupiłam puszkę tego jakiś tydzień temu z ciekawości... Do dzisiaj nie wiem co z jej zawartością właściwie zrobić. Zna Pani, Pani Izabelo może jakieś ciekawe przepisy z użyciem takiej soczewicy?
  • U mnie też stała jakiś czas na półce bo nie wiedziałam do czego jej użyć. Nie wiedziałam czy jest "rozciapana" czy bardziej sypka- okazała się sypka więc sprawdzi się na pewno do sałatek.
    Co do samego produktu- niepotrzebnie dodali aromat. Daje on taki charakterystyczny posmak przez co mi nie smakowało i o ile inne produkty z tej serii gotowanej na parze na pewno kupię z lenistwa to soczewicę sobie odpuszczę. Wolę poświęcić te 15 minut na gotowanie.
  • Nie polecam produktów tej firmy. Inne nie dają ulepszaczy, więc warzywa są o wiele smaczniejsze ;)
  • Mam tylko takie pytanie. Dlaczego wartość energetyczna soczewicy różni się w zależności od firmy, wahając się od 60-130 kcal ?
  • mnie ta jakoś najbardziej smakuje... witamina C i seler to chyba nic złego, chlorek wapnia też uznany jest za nieszkodliwy, więc osobiście nie demonizowałabym tego produktu, zwłaszcza, że warzywa konserwowe Bonduelle niejednokrotnie są lepszej jakości niż innych firm na rynku.
  • Robiłam kiedyś z taką soczewicą sosik pomidorowy do makaronu i był całkiem smaczny: smażona cebula i czosnek + soczewica + pomidory z puszki+ trochę cynamonu i ziół suszonych typu bazylia + sól, pieprz. Do tego makaron al dente i parmezan (lub pecorino) do posypania na wierzchu. Dziś tak sobie myślę, że świetnie byłoby dodać oliwki i suszone pomidory z oleju,a nawet może trochę kuminu, coby danie nabrało bardziej "orientalnego" charakteru. I mamy ciekawy obiad :)
  • Lepsza jest soczewica ugotowana w wodzie z suchych ziaren... i bez E.
  • Skład całkiem do przyjęcia , często z takich gotowców korzystam np również z ugotowanej cieciorki .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę