Łyżeczka tłuszczu kokosowego

Tłuszcz kokosowy

Łyżeczka tłuszczu kokosowego waży 15g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 900 kcal 135 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 100,0 g 15,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Tłuszcz kokosowy kalorie w 100g: 900kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 15g tłuszcz kokosowy

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.20

Ważenie dodano: 2009.08.24 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 35 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • łoo... jejku 100% tłuszcz
  • Do czego się tego używa? xD
  • LAdyFita - a wesz,że też się nad tym zastanawiałam :D
    przyłączam się do pytania
  • Filemonkowa 2011/06/28 00:35
    Nie będę zbytnio oryginalna, dołączam się do pytania LadyFit
  • do smazenia, to jest olej kokosowy, a tluszcz kokosowy jest jednym z niewielu roslinnych tluszczy nasyconych.
    smazenie na tluszczu kokosowym jest o niebo zdrowsze od smazenia na oliwie z oliwek, ktora tli sie w niskich temperaturach (szczegolnie ta extra virgin - na pozostalych mozna smazyc, ale jednak poleca sie m.in. wlasnie olej kokosowy). Podobnie zdrowo jest smazyc na smalcu czy sloninie, ale one daja specyficzny posmak. Alternatywa jest takze maslo klarowane.
    prosze wybaczyc brak znakow polskich :-)
  • Swetoniusz 2011/07/13 15:09
    Dziwią mnie osoby, które twierdzą, że smalec to żywieniowy śmieć z powodu rzekomej wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych (na których związek z miażdżycą nie ma dowodów), a nie mają nic przeciwko olejowi czy tłuszczowi kokosowemu (obie nazwy oznaczają to samo). Tymczasem smalec ma nasyconych 44%, reszta (aż 56%) jest nienasycona, a olej kokosowy nasyconych ma 92%. Może wynika to z tego, że tłuszcz kokosowy lepiej brzmi niż smalec ?
    Warto tu zaznaczyć, że aż 48% tłuszczu w oleju kokosowym to nasycony kwas laurynowy. Jest on przekształcany w organizmie na monolauryn mający silne właściwości bakterio- i wirusobójcze. Są niepotwierdzone pogłoski, że dieta bogata w kokosy i ich przetwory (wiórki, olej kokosowy), a więc obfitująca w kwas laurynowy może znacząco obniżyć stężenie wirusa HIV we krwi, uszkadzając cześć mikrobów. Niestety nikt nie tego nie badał naukowo i należy to traktować jako ciekawostkę, a nie fakt.
  • Smalec strasznie śmierdzi i nadaje potrawom obrzydliwy posmak, a np tłuszcz kokosowy nie. Jeśli komuś smalec smakuje to pewnie taki efekt uboczny mu nie przeszkadza, dla mnie to paskudztwo.
  • Swetoniusz 2011/07/13 22:12
    A przypadkiem kokosowy nie daje potrawom kokosowego smaku ? Pytam z ciekawości, bo jeszcze kokosowego nie używałem. Pamiętajmy, że olej kokosowy należy kupować tylko zimnotłoczony, bo rafinowany jest mocno przetworzony i pozbawiony wartości odżywczych.
  • kokos nadaje smaku kokosowego, ale czasami sie to przydaje :)
    polecam smazenie nalesnikow na slodko, plackow owsianych na slodko, nawet watrobke z jablkiem kiedys na kokosie smazylam :)

    dodatkowo polecam jeszcze uzywac jako olejek do wlosow na koncowki albo na cala dlugosc wlosow (zostawic na kilka godzin, splukac szamponem, ladnie schodzi), do ciala zamiast balsamu.. zastosowan jest cala masa :)
  • Usmażyłam dzisiaj na takim tłuszczu (pierwszy raz) piersi kurczaka w panierce orzechowej i wydały mi się słodkie właśnie. Przez orzechy czy kokos? Kotleciki suche były z zewnątrz, jak na smażone na tłuszczu.
    @wianek: do włosów ten tłuszcz spożywczy, czy jakiś kosmetyczny? Do ciała? Nie wiem, może do stóp... Chociaż zapachu to nie ma specjalnego..., no nie wiem :)
  • Dorota, moja siostra swojego czasu nakładała ten spożywczy na włosy. (a ona ma świra na punkcie swoich kudełków, więc coś musiało to dawać)
  • Dziękuję za zważenie:) jem go bardzo dużo, zimą praktycznie całkiem zastąpiłam nim masło i przez dłuższy czas codziennie jadłam 2 kromki chleba z masłem kokosowym dziennie (zazwyczaj też z miodem,bo sam kokos mi nie wchodzi). Ani razu nie byłam chora, podczas gdy w innych latach zdarzało mi się chorować "na zakładkę" i musiałam zazywać sporo antybiotyków. I nie przytyłam po nim jakoś. Podobno ze względu na długość łańcuchów tłuszczowych, olej ten wręcz wspomaga odchudzanie, pomimo tego,że jest olejem nasycownym.
  • Ludzie! Smalec to tłuszcz z ubitej świni, niezdrowy, pełen cholesterolu i nie dający kompletnie nic wartościowego człowiekowi. Tłuszcz kokosowy słynie właśnie z NIENASYCONYCH kwasów tłuszczowych i ma wiele właściwości zdrowodnych, stosowany wewnętrznie i zewnetrznie (włosy, skóra, paznokcie). Co do smaku- tłuszcz kokosowy rafinowany nie posiada kompletnie żadnego smaku!!! Można na nim smażyć w wysokich temperaturach, ja robię z niego smalec wegański. Tłuszcz kokosowy NIERAFINOWANY ma natomiast delikatny kremowy smak kokosa i świetnie sprawdza się na kanapce z marmoladą zamiast masła, do kremu czekoladowego z prawdziwego kakao, do deserów, ciast i egzotycznych potraw. Nie warto go jednak poddawać wysokim temepraturom gdyż zabija się w ten sposób bogactwo jakie ten cudaczny olej posiada. Polecam ten olej jako krem do pielęgnacji skóry jak i smakowitą bazę do potraw. Życzę wszystkim aby korzystali z bogactwa roslinnego zamiast z obrzydliwego, niezdrowego i brudnego łoju zwierzęcego okupionego bólem.
  • Powierdzam to, co pisze o tłuszcuz kokosowym semira :) Poza tym jest też idealny do surowych ciast i deserów, np. do sernika z nerkowców.
  • @Agatka: to lepiej nie potwierdzaj tak entuzjastycznie tego co pisze semira bo jest w błędzie. Pomijam kwestie upodobań kulinarnych i zastosowań które to semira znalazła tłuszczowi kokosowemu ale tak się składa, że w ok 90% to tłuszcz NASYCONY. Aż strach chwyta jak się czyta takie info w necie. A potem inni powielają. Wstyd. Jak już chce się być guru żywieniowym z dobrymi radami to polecam źródło wiedzy inne niż internet. Np publikacje książkowe albo artykuły naukowe. A nalepiej studia. Bazując tylko na internecie do słowa guru można bowiem dorzucić przedrostek 'pseudo-' lub dla wymagających 'quasi-'.
    Co do obróbki termicznej to właśnie jak najbardziej warto go używać gdyż posiada on niewielki procent kwasów nienasyconych a te generalnie podczas obróbki termicznej stają się toksyczne. Zwłaszcza podczas smażenia.
    W przypadku stosowania oleju kokosowego w celach kosmetycznych też należy zachować ostrożność gdyż kwasy nasycone są komedogenne i mogą zapchać pory skóry. Do włosów porowatych też się nie nadaje, ponieważ jest to olej głęboko wnikający i może puszyć włosy unosząc jego łuski. Włosy stają się wówczas sztywne i bez połysku.
    Będąc na fali lekkiej ironii polecę semirze słownik języka polskiego i sprawdzenie znaczenia słowa BAZA. Olej jako baza potrawy? To może zupa olejowa? Powodzenia ;) Za to jako dodatek? Jak najbardziej.
    Semirze pozostaje więc chyba trochę się podszkolić we właściwościach bogactwa roślinnego tak zacnie przez nią wychwalanego zamiast zapamiętywać się w sączeniu tak negatywnych słów n/t smalcu.
  • hmmm @Leilani, może Ty się podszkolisz? :)

    "Należy wspomnieć o najbardziej wydawałoby się kontrowersyjnych, obecnych w nim, nasyconych kwasach tłuszczowych (NKT), uznawanych za niezdrowe, powodujące podwyższenie poziomu cholesterolu i w związku z tym odkładanie się płytek miażdżycowych w tętnicach. Trzeba jednak ODRÓŻNIAĆ średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym od długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w mięsie. A kwasy te mają podobno wpływ na opóźnianie procesów starzenia się mózgu, stabilizują też wzrost populacji grzybów i bakterii."

    // http://www.biokurier.pl/aktualnosci/1708-olej-kokosowy-bio-jak-przygotowac-walory-odzywcze-przechowywanie //

    "Nie wszystkie tłuszcze nasycone są szkodliwe. Pewna ich podgrupa wywiera pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. W książce zostały pokrótce przedstawione właściwości lecznicze, które specjaliści zaczęli powoli ujawniać w związku z WYJĄTKOWĄ GRUPĄ TŁUSZCZÓW NASYCONYCH znajdujących się w mleku matki oraz oleju kokosowym. Znane są one jako średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe."

    // http://www.biokurier.pl/component/content/article/43-artykuy/ksiazki/670-bruce-fife-cud-oleju-kokoswego //
  • @ flo: Pomogę Ci zrozumieć ideę dyskusji: Agata potwierdziła wypowiedź semiry która to pisze, że tłuszcz kokosowy jest znany z NIENASYCONYCH kwasów tłuszczowych - a raczej nie z nich jest znany bo niewielki ich procent zawiera. Z NNKT może być znany olej lniany ;) Nie musiałeś cytować publikacji bo do tego samego nawiązywałam tylko oczywiście w "nieco" mniej popularnonaukowym tonie. Pozdrawiam.
  • W związku z merytorycznie ciekawą dyskusją i piękną lekturą, zwracam się do Szanownego Grona Rozmówców:) o poradę, czy polecacie takie oto cudo w rozsądnej i przystępnej dla mnie cenie?http://allegro.pl/olej-kokosowy-zimnotloczony-nierafinowany-950ml-i3964027723.html
    tZ góry dziękuję za porady:))
  • Basiabasia 2014/05/29 03:15
    Oleju koksowego mozna używać do wszystkiego - do smażenia, do pieczenia, jest super jako balsam do ciała, ust, albo odżywka do wlosow. I podobno super zdrowy! Polecam
  • Świetnie zastępuje słodycze, dla osób aktywnych idealny na posiłek przed treningowy (MCT). Zmieszany z kakao tworzy wspaniałą czekoladę.
    Dodatkowo mogą go używać osoby majace problemy z metabolizmem tłuszczu. I rzeczywiście jest to w większości kwas nasycony. Natomiast kwas laurynowy z którego jest znany stanowi w zależności od producenta od 30-50%.

    Przepis na czekoladę:
    4 łyżki oleju kokosowego
    4 łyżki kakao lub karobu (można więcej można mnie, kwestia smaku)
    Do posłodzenia: miód, słodzik w płynie (stewia, aspartam co kto lubi i uznaje) lub zmielone daktyle. Cukru nigdy nie dodaje, bo wyjatkowo ciężko rozmieszać i czekolada potem chrupie w zębach.

    Tłuszcz stapiamy w rondelku dodajemy kakao i słodzidło, przelewamy do formki do kostek lodu, wstawiamy na 2-3h do lodówki. Jeżeli uzywamy miód najlepiej dobrze wymeiszać całość mikserem, ale nie gwarantuje , że miód w lodówce nie z sedymentuje na dno.
  • TatiQ, dzięki za przepis. Zrobiłam dziś te czekoladki i jestem zachwycona! Olej + karob + łyżeczka mielonego lnu, bez dosładzania, bo nie uznaję żadnych form "slodzidła". Przepis banalnie prosty, wszystkie składniki mam zawsze pod ręką i w ten sposób zyskałam dzięki Tobie nową - przepyszną - formę urozmaicenia codziennej porcji oleju kokosowego.
  • Witam serdecznie!! Czy jest możliwość podania wartości np. dla szklanki lub pół szklanki oleju kokosowego? Co raz częściej w przepisach olej kokosowy podawany jest na szklanki po rozpuszczeniu. I ciężko jest mi bardzo go przeliczyć tzn. daje razde jak wszestko zważe i przelicze na gramy z łyżeczek ;)

    To był mój pierwszy komentarz na tej stronie - wszystkie inne publikacje wystarczały. Strona jest świetna - moje gratulacje dla prowadzących - uwielbiam :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/17 10:27
    @base05: Myślę, że to dobry pomysł z przedstawieniem tłuszczu kokosowego w szklance. Wezmę to pod uwagę. Jednak niestety nie jestem w stanie przewidzieć, kiedy ukaże się na stronie.
  • Waga jest błędna. 15 g waży *łyżka stołowa* (nie łyżeczka) tłuszczu kokosowego w formie stałej. Łyżeczka waży ok 4 g.
  • Nand
    Jakie to ma znaczenie ? . Ja ze słoika wykrawam go nożem , do tego w nie małych ilościach .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/27 06:43
    @Nand: Nie mieliśmy powodów, aby oszukiwać swoich użytkowników. Podana masa jest prawidłowa. Być może Twoje łyżeczki są mniejsze i płytsze, stąd masa tłuszczu kokosowego waży wówczas 4 g ?
  • @Nand - na pierwszy rzut oka widać, że tłuszcz kokosowy w formie stałej (w przeciwieństwie do płynnego oleju) jest "ubity" i wychodzi poza brzeg łyżeczki. Stąd wyższa gramatura takiej porcji, ponieważ w takiej formie o wiele więcej mieści się na łyżeczce.
  • sanderkaxyz 2016/03/08 07:18
    Olej kokosowy przyśpiesza redukcję tłuszczu, pozostawiając mięśnie ;)
  • Chmielczi 2016/03/30 07:30
    Mam pytanie - czy łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego będzie miała podobną wagę jak ta przedstawiona na zdjęciu czy raczej będzie przypominać pod względem wagi i kalorii np. łyżeczkę oleju rzepakowego?
  • Króliczę 2016/03/30 09:28
    @Chmielczi:
    Według mnie - to drugie, ponieważ porcyjka płynnego tłuszczu (zgodnie z działaniem sił fizycznych) nie ma prawa wystawać poza krawędź zagłębienia łyżeczki w tak znacznym stopniu, jak ma to miejsce w przypadku postaci stałej (patrz: zdjęcie).
  • Olejenazdrowie 2016/05/04 11:59
    [Komentarz usunięty. W sprawie reklamy prosimy o kontakt.] Izabela
  • A ile waży łyżka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/09 05:21
    @edyt: Będzie to uzależnione od konsystencji tłuszczu. Za jakiś czas pojawi się ważenie łyżki.
  • 1g oleju kokosowego to ile ml.?!
  • W stanie ciekłym około 0,92 ml, ale na serio to przyjmij 1 do 1 i nic się nie stanie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę