Łyżeczka serka homogenizowanego

Serek homogenizowany

Łyżeczka serka homogenizowanego o smaku waniliowym waży 12g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 131 kcal 16 kcal
Białko 5,5 g 0,7 g
Tłuszcz 5,0 g 0,6 g
Węglowodany 16,0 g 1,9 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Serek homogenizowany kalorie w 100g: 131kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 12g serek homogenizowany waniliowy etelowanilina

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.27

Ważenie dodano: 2009.12.10 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Mlekovita

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Pani Izabelo, mam pytanie: wiele słyszy się o szkodliwości spożywania serka homogenizowanego ze względu na to, że proces homogenizacji powoduje rozbicie tłuszczu i jego łatwe odkładanie się w arteriach. Istnieją jednak serki 0% tłuszczu - czy ich spożywanie nie niesie za sobą tych negatywnych konsekwencji? Czy są zdrowe? Czy podobny mechanizm wchłaniania uzyskam dolewając do serka 0% łyżkę oleju lnianego? (zależy mi na jego dobrym wchłanianiu). Będę wdzięczna za odpowiedź.
  • Ponawiam pytanie.
  • Ponawiam pytanie.
  • No i proszę serek homogenizowany to to samo co lód grycana :) Tylko ma odrobine więcej białek. Prawie taka sama wartość odżywcza i enerketyczna. Ja tam wolę lody, więc dlaczego mówi się że lody są niezdrowe ? Niektóre mają mniej kalorii niż strasznie słodkie jogurty Jogobelli i czy Danona
  • lilka, takie same wartości? Lody grycana - 273kcal, B:4.8g, T:16.5g, W:26.2g/ 100g
    Serek homogenizowany waniliowy - 131 kcal, B:5.5g, T:5g, W:16g./ 100g
    Pewnie chodziło Ci o porównanie tych dwóch ważeń http://www.ilewazy.pl/porcja-serka-waniliowego-danio-light i http://www.ilewazy.pl/galka-loda-smietankowego
    Choć i tak nie widzę tu podobieństwa. Pamiętaj, że jeżeli jakieś dwa produkty w porcji mają taką samą ilość kcal, a któryś ma np. mniej białka (w tym przypadku sporo mniej), to musi mieć więcej czegoś innego. Lody mają o wiele więcej tłuszczu i to tego, niekoniecznie dobrego (nasyconego). Poza tym w serku jest (jak na moje oko) więcej wapnia.
  • świnkers 2013/02/17 15:37
    Skoro Pani Iza nie odpowiedziała to może ja odpowiem. W procesie homogenizacji dochodzi co prawda do rozbijania kuleczek tłuszczu do mniejszych frakcji, ale nie ma to absolutnie większego znaczenia na odkładanie go w adypocytach czy naczyniach krwionośnych. Warto zwrócić uwagę na to, że każdy tłuszcz, który trafia do dwunastnicy jest i tak rozbijany przez żółć a następnie emulgowany i wchłaniany przez ściany jelita. W serkach homogenizowanych zwłaszcza smakowych, należy się bardziej obawiać cukrów, które zwiększają wydzielanie insuliny a ta pośrednio wzmaga procesy odkładania tłuszczu we wspomnianych wcześniej adypocytach. Co do "mechanizmu wchłaniania" nie tylko jego tempo w zasadzie bez względu na to czy serek homogenizowany ma 10% tłuszczu czy 0% jest takie samo i nie trzeba dodawać żadnego oleju aby cały proces przebiegał prawidłowo. Oczywiście zachęcam do czytania etykiet i składu danego produktu. Może się okazać, że zamiast tłuszczu dodane zostały inne substancje, które bardziej wpływają na budowanie otyłości niż sam tłuszcz.
  • lowcarben 2013/10/01 16:18
    Pani Izabelo mam pytanie dotyczące ilości węgli. Czy jeśli serek będzie miał 7,5% tłuszczu to ilość węglowodanów może porównywać z serkiem innej marki mającym tyle samo tłuszczu? Kupiłem serek, ale niestety nie znalazłem informacji o zawartości węgli, jednak jego skład jest prawie identyczny z innym serkiem, zawartość tłuszczu też, a więc czy mogę liczyć tyle samo węgli na ten serek?
  • @Martin
    A nie lepiej po prostu wybierać serki niehomogenizowane? Podobnie jest także z mlekiem, które w większości przypadków jest poddane homogenizacji.
  • A czy serek homo normalny, bez cukru jest w miarę zdrową przekąską? Bardzo lubię taki serek na podwieczorek, mój ma 4,5 g węgli na 100g

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę