Ser Ricotta

Łyżeczka sera serwatkowego Ricotta waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 129 kcal 13 kcal
Białko 8,5 g 0,9 g
Tłuszcz 10,6 g 1,1 g
Węglowodany 1,8 g 0,2 g
Błonnik 0,3 g 0,0 g

Ser Ricotta kalorie w 100g: 129kcal

Zobacz więcej: 10g łyżeczka ser ricotta serwatkowy serwatka

Ostatnia aktualizacja: 2020.02.13

Ważenie dodano: 2011.02.01 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: serwatka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Minimum 40 % tłuszczu
Producent: Saputo
Marka: De Lucia

Mamy 34 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Pierwszy raz sprobowalam ricotty, gdy bylam we Wloszech i pokochalam ten smak!
    Uwielbiam ja z miodem,zawsze przypomina mi ten kraj :)
  • Jak to smakuje? Jest kwaśne, gorzkie.. jak serwatka, kefir? Proszę o opinię :)
  • To jest zupelnie inny smak,jest bardzo delikatny,rozplywa sie w ustach. Nie jest gorzki ani kwasny,ciezko opisac jest smak. Zachecam do sprobowania :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/02 17:32
    @emma: przyłączam się do opinii Lili. Ser rozpływa się w ustach, jest taki "subtelny", lekko słodkawy, wilgotny. Po prostu pycha! Proponuję koniecznie wypróbować.
  • Mmm, nigdy go nie widziałam w sklepie.. Muszę koniecznie go spróbować..
  • Hmm, w takim razie muszę koniecznie go poszukać :) również nigdzie go nie widziałam.. ale czas najwyższy dokonać wszelkich starań, bo kocham kanapki z wszelkimi serkami do smarowania :)
  • Jeszcze mam jedno pytanie :)
    Co znaczy informacja, że minimalna zawartość tłuszczu to 40%? Zawsze myślałam, że w 100g jest 40g tłuszczu, ale tu widzę, że tylko ok. 10g. Tak samo jest z czekoladą 70%, która w 100g ma 40-45 g tłuszczu.
    Pytam, bo pamiętam, że kiedyś zrezygnowałam z jakiegoś produktu, bo zawierał właśnie taką informację i myślałam, że tyle ile %, to tyle ma gramów tłuszczu w 100g.
  • Sebisław 2011/02/03 09:52
    emma, wydaje mi się, że chodzi o ilość tłuszczu w tzw. suchej masie, na niektórych produktach, np. serach, jest napisane min. zawartość tłuszczu w suchej masie ... w tym przypadku to pewnie skrót myślowy, ale niech wypowiedzą się jeszcze inni
  • akane-chan 2011/06/28 18:30
    A czy można go czymś zastąpić?
  • Najnowsze odkrycie - ratuje mnie gdy mam ochotę na coś słodkiego - kromkę pieczywa chrupkiego smaruje ricotta, to delikatnie polewam syropem z agawy a na to wszystko pestki słonecznika. Niebo w gębie ;D opcja bez chrupkiego równie pyszna, ale całkowicie można zatracić się w pochłoniętej ilości ;)
  • spróbowałam i... jestem zachwycona! już wiem jakim serkiem zajadałam się w tunezji (tak, w tunezji, nie we włoszech ;))
    poszukałam w necie przepisów na domowy serek ricotta, ale z wszystkich wychodzi ser o zawartości ok. 300 kcal na 100g. Pani Izabelo, co Pani o tym myśli? dlaczego tak jest? i da się to jakoś odchudzić? ;)
  • @Emma a moze ten ser, ktory tak chetnie jadlas to myzithra, czy jakos tak? ;)
    co dop przepisu, to moze ten pomoze? http://www.myrecipes.com/recipe/homemade-ricotta-cheese-10000001041858/ w 1/4 kubka jest 115kcal, czyli chyba podobnie jak w serze ze zdjecia (przy okazji lubie te stronke:P )
  • o kurczę, chyba masz rację z tym serem :D
    hmm, dziwny pomiar, 1/4 kubka. ile to waży? :D
  • obliczyłam kaloryczność. ser z tego przepisu ma ok. 380 kcal/100g.
    dlaczego domowe sery są tak kaloryczne....? :(
  • chyba że... pani izabelo, czy serwatka, która pozostaje po odzieleniu od niej sera, też ma jakieś kcal? czy wszystkie kalorie z mleka, maślanki i innych użytych produktów idą tylko i wyłącznie w ser?
    jeśli serwatka też ma kalorie, to i ser ma mniej.
  • @Emma oczywiście, ze ma w końcu z serwatki robi sie odżywki dla sportowców ;) zreszta zajrzyj na ang wiki http://en.m.wikipedia.org/wiki/Whey
  • Ania1105 2012/01/30 09:48
    wczoraj kupiłam pierwszy raz i jestem zachwycona - delikatny, rozpływający się w ustach. coś jak połączenie serka kanapkowego z mascarpone i bitą śmietaną :-D
  • ostatnio jak kupiłam ser ricotta to również było napisane na wieczku że ma te 130 kcal, a gdzieś malutkimi literkami na naklejce że prawie 190 kcal. uśmiałam się z tej rozbieżności.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/23 14:36
    @Domi: z rozbieżnościami na opakowaniach też już kilka razy się spotkałam ...
    Kiedyś nawet zadzwoniłam do dystrybutora, żeby rozwiać swoje wątpliwości ... powiedział, że może się zdarzyć, że "niechcący" pracownicy nakleją etykietę nie na tym opakowaniu co trzeba ... chodzi oczywiście o naklejki z polskim tłumaczeniem na importowanych wyrobach ... dlatego bardzo ważne jest, żebyśmy do liczb związanych z wartościami odżywczymi podchodzili z dystansem.
    A jeżeli chodzi o podaną przez Ciebie wartość 190 kcal, to pierwszy raz się z taką spotkałam w przypadku sera ricotta. Ciekawe, ile ten serek zawierał tłuszczu ? Ja spotkałam się kilka razy z wersją 13 g tłuszczu; 174 kcal / 100 g.
  • A nawet nie spojrzałam ile miał tłuszczu, akurat tamten był polecany do sernika, który piekłam. :)
  • Jako, że jestem seromaniakiem to i kilka rodzajów ricott próbowałam.
    Ricotta Galbani
    Wartość energetyczna w 100 g:165,00 kcal
    Białko w 100 g: 7,60 g
    Węglowodany w 100 g:3,60 g
    Tłuszcz w 100 g:13,30 g
    Opakowanie 250g
    Do kupienia w: Auchan

    Ricotta Sottile Gusto
    Wartość energetyczna w 100 g:155,00 kcal
    Białko w 100 g: 8,00 g
    Węglowodany w 100 g:6,00 g
    Tłuszcz w 100 g:11,00 g
    Opakowanie 250g
    Do kupienia była swego czasu w Biedronce w promocji. Poza pormocją jej tam nie ma i niestety nie mogę jej nigdzie znaleźć. A jak dla mnie najlepsza jaką do tej pory jadłam.

    Ricotta Auchan
    Wartość energetyczna w 100 g:134,00 kcal
    Białko w 100 g: 10,00 g
    Węglowodany w 100 g:8,00 g
    Tłuszcz w 100 g: ?? g (nie spisałam)
    Opakowanie 250g
    Marka własna Auchan.
    W mojej ocenie strasznie sucha. Nieybzt mi smakowała, chociaż najlepiej wychodzi pod względem zawartości białka.

    Ricotta Fresca - Merivio
    Wartość energetyczna w 100 g:156,00 kcal
    Białko w 100 g: 7,70 g
    Węglowodany w 100 g:5,30 g
    Tłuszcz w 100 g: 11,60 g
    Opakowanie 250g
    Do kupienia w Lidlu
    Leży w lodówce, na dniach ją sporóbuję to podzielę się opinią.
  • Ricotta Fresca – Merivio jest super pyszna :)
  • Ja próbowałam i jakoś mnie nie zachwycił. Podobny do sera typu włoskiego, ale capri jest o niebo lepszy!
  • Jaką wy ricottę jecie, że da się ją rozsmarować, ricotta jest zwarta i można ją kroić co najwyżej,
  • @sukhur chyba ci się z fetą pomyliło. Ricotta to puszysty serek, co prawda smak kupnego nijak ma się do świeżo zrobionego na włoskiej wsi, ale konsystencja taka sama.
  • w tesco jest przepyszna ricotta, 250gram w cenie 3,99. kupilam dziś na próbe i zjadlam caaałe na II sniadanie :) ma około 137kcal na 100 gram.
    sukhur - ja się zastanawiam co to za ricottę kupujesz którą mozna kroić? nie istnieje taka!
  • Co do zasady ricotta jest serem miękkim, ale można kupić suszoną ricotte. Jest ona wtedy twarda i można ją nawet zetrzeć na tarce. Chyba jest też wtedy trochę dosalana, bo jak dobrze pamiętam jest bardziej słona od standardowej wersji.
  • moze i tak ale mowa jest o tradycyjnej ricotta :)
  • Tak, przepraszam. Ja mam akurat suszoną ricottę twardszą, są też miększe, również formowane w kule (kształty) i takie w postaci kremu jak mascarpone. A która jest "tradycyjna"to nie wiem, bo włosi to w ogóle wymieniają z pięć jej rodzajów.
  • a ja kupiłam ostatnio ricottę, która ma 101kcal i 6,5g tłuszczu na 100g. jest przepyszna, aż sama się sobie dziwię, że dopiero w te wakacje odkryłam ten ser ;)
  • ricotta to ser zrobiony z serwatki, zawiera łatwo przyswajalne białka serwatkowe. jest słodkawy bo zawiera laktozę. zawiera również wapń. jest delikatny, lekki. kupuję u sąsiadów w Cieciszewie k. wwy. pycha!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/04/07 10:50
    @inkaze: "kupuję u sąsiadów w Cieciszewie k. wwy." Szczerze zazdroszczę ! "pycha!" Też tak uważam :)
  • joanna987654 2020/02/13 14:23
    Jakby się ktoś jeszcze zastanawiał: tradycyjna ricotta jest serem zwarowym produkowanym z serwatki pozostałej po wyprodukowaniu innych rodzajów sera (dlatego też w składzie nie ma mleka tylko serwatka). Domowe przepisy na ricotte bazują na mleku - bo nikt nie ma tak dużej ilości serwatki na zbyciu w domu :) dlatego wartości odżywcze i kaloryczność będą się różniły w przypadku serka zrobionego z serwatki i tego z pełnego mleka. Pozdrawiam :)
  • Poszukajcie w sieci domowych przepisow na ser typu "korycinski". Zrobienie go to proscizna i duza frajda a zostaje odpad poprodukcyjny czyli serwatka, ktora trzeba podgrzac i zakwasic sokiem z cytryny potem odcedzic przez gaze i wychodzi pyszna ricotta! Polecam, robie :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę