Łyżeczka otrębów gryczanych

Otręby gryczane

Łyżeczka otrębów gryczanych waży 4 g.

  100g na zdjęciu (4 g)
Energia 339 kcal 14 kcal
Białko 36,0 g 1,4 g
Tłuszcz 9,9 g 0,4 g
Węglowodany 20,0 g 0,8 g
Błonnik 12,0 g 0,5 g

Otręby gryczane kalorie w 100g: 339kcal

Zobacz więcej: łyżeczka otręby gryczane gryka biała nieprażona 4g 4g

Ostatnia aktualizacja: 2015.04.10

Ważenie dodano: 2013.12.02 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: otręby gryczane otrzymane z przemiału nieprażonego ziarna gryki.
Producent: Melvit S.A.

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • o super, bardzo je lubię, szczególnie dodawać do musli :)
  • Cały czas zastanawia mnie, czy te otręby są prażone, czy nie. Nie mam niestety teraz opakowania, ale pamiętam, że kiedyś gdzieś zobaczyłam na nich napis, że są prażone (mimo sugestii producetna, że jednak nie są). Wydaje mi się, że z tyłu opakowania, gdzieś na dole jest napis, ile sugerowanych porcji PRAŻONYCH otrąb zawiera opakowanie.
  • A co to zmienia, jeśli są prażone?
  • @cykada - jeśli są prażone, to znaczy, że mogły utracić część swoich właściwości.
  • To po co producenci je prażą? :) Są w ten sposób smaczniejsze?
  • Sama nie do końca wiem po co. Pewnie dzięki temu są bardziej chrupiące. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/10 12:52
    @Iwona95: W swoim komentarzu poruszasz dwie odmienne kwestie ;)
    Otóż informacja odnośnie składu: "otręby gryczane otrzymane z przemiału nieprażonego ziarna gryki." oznacza, że otręby otrzymano z nieprażonego ziarniaka gryki, czyli nie poddanego zabiegowi "palenia". Wykorzystuje się całe ziarna gryki, z których zostaje usunięta łuska: http://goo.gl/swgNfJ.
    Ziarniak przed procesem technologicznym wygląda tak: http://kombinatmarzen.pl/wp-content/uploads/2014/08/kasza-tlo-1080x675.jpg.
    Natomiast informacja: "Opakowanie (200 g) zawiera 20 porcji otrąb gryczanych prażonych." oznacza, że po uzyskaniu otrębów poddano je procesowi prażenia.
    @cykada: "To po co producenci je prażą? :) Są w ten sposób smaczniejsze?". Proces prażenia na pewno powoduje, że otręby stają się atrakcyjniejsze w smaku. Jednak z reguły podstawowym założeniem są względy, które mają na celu polepszenie struktury produktu (chociażby pod kątem przewodu pokarmowego), a także z tego co pamiętam ze swoich studiów, względy mikrobiologiczne.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę