Karob

Łyżeczka karobu - mączki z chleba świętojańskiego waży 6 g.

  100g na zdjęciu (6 g)
Energia 222 kcal 13 kcal
Białko 4,6 g 0,3 g
Tłuszcz 0,7 g 0,0 g
Węglowodany 89,0 g 5,3 g
Błonnik 40,0 g 2,4 g

Karob kalorie w 100g: 222kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 6g mączka chleba świętojańskiego karob

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.05.25 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Mademoiselle 2011/05/26 08:24
    o.. nie znam tego czegoś. Do czego się tego używa? jak smakuje? Najpierw myślałam, że to kakao :)
  • Karob może być zamiennikiem kakao i jest od niego dużo zdrowszy. Osobiście mi smakuje, ale "surowego" karobu nie próbowałem. Tylko w batonie i kremie (Carobella).
  • karob i pyłek kwiatowy http://www.ilewazy.pl/lyzka-pylku-kwiatowego są polecane przy leczeniu anemii.
    poza tym tak jak napisał Michał, może być zamiennikiem kakao. Ma połowę mniej kalorii od zwykłego (mniej więcej tyle samo ile niskotłuszczowe), ale ma więcej witamin i minerałów.
  • Piłam karob z mlekiem sojowym kiedyś w kawiarni. Bardzo mi zasmakował, ale nie wiem gdzie go kupić. Czy da się go znaleźć w jakichś sklepach sieciowych?
  • Anna, ja karob widziałam tylko w sklepach z ekologiczną żywnością.
  • papryczqa 2011/05/26 20:14
    A w jakich cenach się mniej więcej waha?
  • So Lovely 2011/05/27 17:46
    [komentarz nie na temat] - Maciej
  • czy jeżeli nie mogę jeść czekolady (to oczywiście potoczna nazwa, dokładniej chodzi o kakao itp. czyli tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa ..) to mogę jeść karob?
  • jest bład w tabeli. jet napisane ze w 100g produktu jest 134,3g skladnikow odzywczych
  • ja kupiłam paczkę 250g za 6zł we Wrocławiu w sklepie z eko/bio/wege etc żywnością
  • @ola: nie ma błędu. te 40g błonnika pochodzi z tej ilości wpisanych węglowodanów z tego, co mi wiadomo. Więc wychodzi 93.6g składników.
  • ile błonnika! od paru miesięcy poniewiera mi się po szafce paczka karobu, który trochę dodawałam do owsianek, jogurtów czy pancake'ów, ale specjalną fanką jego smaku nie jestem, więc szybko o nim zapomniałam. a wczoraj na jednym ze subskrybowanych przeze mnie blogów kulinarnych pojawił się fajny przepis na ciasto z karobem i już wiem, do czego wykorzystam ten zapomniany przeze mnie proszek ;)
    jeśli kogoś interesuje przepis, to znajduje się on pod tym linkiem: http://www.jadlonomia.com/2012/04/karob-i-weganskie-ciasto-karobowe.html
  • kikimora 2012/05/20 17:34
    Wow! Nie wiedziałam, że karob jest aż w tylu aspektach zdrowszy od kakao :)
    A do tego tak pyszny, że chyba przerzucę się na karob w bardzo dużej części. Właśnie piję karob z gorącym mlekiem i mlekiem kokosowym (coś ala kokosowe kakao do picia, ale bez kakao)- pyszne i wcale nie musiałam słodzić, bo karob jest naturalnie lekko słodki :)
    Ja jestem wielką fanką karobu i owo ciasto też mam zamiar zrobić :)
  • zieloność 2013/01/02 22:36
    Kupiłam ostatnio wysuszone strąki, nazwane chlebem świętojańskim, mają w środku małe pesteczki, które nie wyglądają na jadalne... z której części roślinki robi się karob? (chciałabym go zrobić samodzielnie) dodam, że strąk sam z siebie jest smaczny, lekko słodki, acz bardzo twardy

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę