Chleb tostowy

Kromka chleba tostowego waży 30g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 305 kcal 92 kcal
Białko 8,1 g 2,4 g
Tłuszcz 4,7 g 1,4 g
Węglowodany 58,8 g 17,6 g
Błonnik 2,1 g 0,6 g

Chleb tostowy kalorie w 100g: 305kcal

Zobacz więcej: chleb kromka 30g tostowy

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.01

Ważenie dodano: 2009.10.31 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Na opakowaniu jest napisane, że takie dwie mają 126 kcal
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/04/06 22:35
    Wartość odżywcza i energetyczna gotowego wyrobu, uzależniona jest od ilości i jakości składników wchodzących w skład receptury. Dlatego może okazać się, że produkty wizualnie podobne do siebie i posiadające taką samą nazwę, będą w mniejszym bądź w większym stopniu różnić się od siebie składem odżywczym i energetycznym. Różnica może też wynikać z wagi produktu jednostkowego (np. różna masa kromek). Jeżeli skrupulatnie oblicza Pani spożyte przez siebie kalorie, najlepszym rozwiązaniem będzie czytanie etykiet znajdujących się na opakowaniach interesujących Panią produktów.
    Izabela
  • ja nigdy nie trafiłam, żeby miała więcej niż 65 kcal...
  • malinowadżasta 2011/04/15 19:17
    producenci niestety często zaniżają kaloryczność na opakowaniach. ;/
  • A grillowany tościk z masłem? ile by miał kalorii? prosze o pomoc!
  • Ania1105 2011/05/03 18:39
    zsumuj sobie kcal z masła i chleba
  • czy ktoś jeszcze zwrócił uwagę, że ostatnio schulstad zmienił tabele z wartościami odżywczymi i w ten oto sposób kromka tosta pszennego z ok. 62 'skoczyła' na 75?? :S
  • Kromka chleba tostowego z biedronki ma o ile się nie mylę 55 kcal :)
  • Czy takowy chleb jest tuczący?
    Od kilku dni jadam z 5-6 kromek dziennie (z dodatkami), najczęściej w ilości na jednorazowy posiłek - dwie posmarowane masłem orzechowo-czekoladowym złączone razem... I takich porcji z 3 dziennie (uzależniające) ... i nie wiem jak na takich daniach wyjdę...
    Dziękuję za odpowiedź.
  • Chleb jak chleb. Wartości (białka i tłuszcze) nie odbiegają od kilku innych gatunków, są podobne. Czyli nie przytyjesz bardziej, niż po innych. Za to na nutellę, czy inne tego typu dodatki bym uważała...
  • dziś ważyłam mój chleb tostowy - 35g dwie kromki. różnie producenci dmuchają te chleby.
  • So Lovely 2011/07/22 13:21
    a pełnoziarnisty tost? zjadlam na sniadanie dwie kromki.
  • 75-80 kcal na kromkę trzeba liczyć
  • czy jeśli tę kromkę chleba opiekę w tosterze to zwiększy swoją wartość kaloryczną? I jeśli dodam do tego plasterek żółtego sera to czy po roztopieniu również będzie miał więcej kcal? Często przygotowuje w domu takie zapiekanki i chciałabym się dowiedzieć.
  • @meg: obróbka cieplna podwyższa indeks glikemiczny produktu, ale nie zwiększa ilości kcal, pod warunkiem, że nie dodasz kaloryczności za pomocą np. tłuszczu do zapieczenia.
    Również plaster sera nie zwiększy swojej kaloryczności.
  • dziękuję za odpowiedź:-)
  • Patrząc dziś na tosty mojego ojczyma, czyli poprostu spalony (celowo - miejscami czarny) w mikrofali chleb z serem ;) naszla mnie pewna myśl - czym właściwie jest spalenizna? Tzn. co najbardziej przypomina? Napewno nie jest to białko, ale w takim razie co - wegle, coś nieprzyswajalnego? Wiem, ze to zło, ze rakotworcze i w ogóle ale ciekawi mnie czym to "technicznie" jest :P
  • I'm fine 2011/10/24 00:29
    Haruka, tam, gdzie jest czarne, to najnormalniej w świecie węgiel, ma podobne właściwości jak węgiel drzewny vel węgiel leczniczy. Jest nietoksyczny, wiąże niektóre toksyny i leki w ukł. pokarmowym, ale w takich ilościach jakie się zjada np. z opieczonego chleba, to możesz spokojnie zakładać że jest obojętny dla zdrowia. Może będzie ci trochę łatwiej strawić opieczony chleb, niż taki normalny, to wszystko. Czasami węgiel jest też używany jako barwnik spożywczy- np. jest taki kisiel dla dzieci, o smaku coli, barwiący język na czarno- jest tam węgiel jako barwnik, wygląda to trochę dziwnie, ale nie jest szkodliwe.
    Spożycie kilkunastu tabletek węgla może podnieść cukier osobom chorym na cukrzycę, czyli najwyraźniej nawet w takim "czystym" węglu z apteki jest odrobina węglowodanów, ale nie popadaj w paranoję (taaa, już popadłaś :P). Na pewno węgiel nie jest rakotwórczy, co niby miałoby w tym być rakotwórcze? Powtarzam, nie popadaj w paranoję. Chyba największym niebezpieczeństwem jest to, że węgiel zmniejsza nie tylko wchłanianie trucizn z przewodu pokarmowego, ale i leków. Ale tyle, ile go masz w paru grzankach, to nie robi różnicy.
  • no wiesz, ja tych grzanek w ogole nie jadlam, wiec akurat w tym wypadku to nie objaw mojej obsesji tylko ciekawosc hehe ;) moj ojczym czesto jak cos odgrzewa to tak, aby sie przypalilo, bo wg niego takie jest smaczniejsze :P Czyli w tym wypadku i pieczywo i ser (a wiec bialko + tluszcz) zmienilo sie sie poprostu w wegiel leczniczy?
    O tym, ze przypalone jedzenie jest rakotworcze slyszalam akurat przy okazji mies/kielbas
  • wszystko zamienia sie w węgiel pod odpowiednią temp- co np wykiorzystuje sie w mierzeniu wart. energetycznej w kalorymetrze.
    Takie spalone kromki to to co kocham na ogniskach- zawsze na czarno!
  • I'm fine 2011/10/24 13:46
    Aj, bo w mięsie masz tłuszcz, a co do tłuszczu, tego na czym smażyć itp. to ilu ludzi, tyle opinii. Nie wiem dokładnie, jakie przemiany zachodzą w tym tłuszczu i białku z sera- podobno ser roztopiony jest bardziej ciężkostrawny. Ale spalony chleb nie będzie rakotwórczy ani szkodliwy, tylko ten ser jest problematyczny.
  • W sumie to może rzeczywiście tam chodziło tylko o tłuszcze :) a taki przypalony ser musi być ciezkostrawny :] mój ojczym daje go bardzo dużo - na 3 tosty zużywa ok 200g sera (poszła mniej wiecej połowa pól kg kostki)... a potem ratuje sie Rennie ;)
    @Blania przy ognisku to standard ;)
  • mam pytanie czy po upieczeniu takiej kromki w tosterze wartosc kaloryczna pozostaje taka sama?
  • jak nie posmarujesz tłuszczem tostera to sie nie zmieni omg....
  • A pelnoziarnisty chlebek tostowy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/11 16:41
    @martha: wpisałam sobie chleb razowy tostowy do listy zakupowej. Za pewien czas na pewno pojawi się na www.ilewazy.pl. Jednak z tego co kojarzę, to chleby przeznaczone na tosty są zwykle napowietrzone, lekkie, ze śladową ilością ziaren itp.. Obojętnie, czy z oczyszczonej mąki, czy w wersji "razowej". Ja jeżeli od czasu do czasu mam ochotę na tosty, kupuję chleb graham. Polecam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/13 19:58
    @martha: w dniu dzisiejszym ukazało się ważenie tosta pełnoziarnistego: http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-tostowego-pelnoziarnistego
  • SłodkaLenka 2016/10/30 16:40
    Wg opakowania chleba tostowego z biedronki jedna kromka ma 23g i 11,4g węgloowanów. Dla kogoś kto się odchudza lub chce trzymać linię może nie jest to zbyt istotne, ale dla mnie jako cukrzyka jest to ogromna różnica. Jeśli nie mam przy sobie opakowania, a jem taki chleb to niestety sprawdzając na tej stronce można się grubo pomylić z dawką insuliny :/
  • @SłodkaLenka uważam, że osoba która dba o linię i o swoją dietę nie spożywa chleba tostowego na co dzień. Jako cukrzyk tym bardziej. Przecież jest wiele świeżych chlebów, które mają mniej cukru i są po prostu zdrowsze niż taki bezwartościowy tostowy chleb z bardzo długą datą ważności.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/01 07:32
    @SłodkaLenka: Zapoznaj się proszę z moją odpowiedzią, którą podałam wyżej do podobnego pytania: "Wartość odżywcza i energetyczna gotowego wyrobu, uzależniona jest od ilości i jakości składników wchodzących w skład receptury. Dlatego może okazać się, że produkty wizualnie podobne do siebie i posiadające taką samą nazwę, będą w mniejszym bądź w większym stopniu różnić się od siebie składem odżywczym i energetycznym. Różnica może też wynikać z wagi produktu jednostkowego (np. różna masa kromek)."
    Czyli podsumowując, może się okazać, że gdy w ramach testu zakupiłabyś 10 chlebów tostowych od różnych producentów, to na etykiecie każdego z nich znalazłaby się inny skład (a z pewnością inna receptura o czym my konsumenci wiedzieć do końca nie musimy), inna wartość energetyczna, odżywcza, a także inna masa kromki. Ponadto zakładam, że w obrębie jednego chleba tostowego będziemy mieć różne masy kromek. Ostatecznie jednak to, ile na przykład dostarczymy swojemu organizmowi energii bądź w jaki stopniu podniesie się poziom glukozy we krwi, jest kwestią indywidualną i zależeć będzie od naszego organizmu. Dlatego zachęcam, żeby nie przyglądać się ściśle tylko liczbom, a bacznie obserwować swój organizm, analizować jak zachowuje się po zjedzeniu konkretnego surowca / posiłku i odpowiadać sobie na pytanie, czy warto wprowadzać go do swojego menu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę