Kartacze z mięsem

Kartacz z mięsem (mrożony i ugotowany) waży 85 g.

  100g na zdjęciu (85 g)
Energia 152 kcal 129 kcal
Białko 4,8 g 4,1 g
Tłuszcz 2,2 g 1,9 g
Węglowodany 28,2 g 24,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Kartacze z mięsem kalorie w 100g: 152kcal

Zobacz więcej: sztuka mięso 85g ziemniaczane kartacze

Ostatnia aktualizacja: 2014.11.06

Ważenie dodano: 2013.02.02 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, grysik ziemniaczany, skrobia ziemniaczana, mięso wołowe (9,4 %), mięso wieprzowe (4,7 %), białko sojowe, cebula, przyprawy, sól, olej rzepakowy, suszone warzywa, cukier, ekstrakt drożdżowy.
Producent: Jawo

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Na czym polega różnica między pyzą z mięsem a tym kartaczem, bo porównując skład, to nie widze za wielkich:)
  • @up: Pyzy są głównie z ziemniaków gotowanych, więc ciasto się "ciągnie", kartacze są ze zmielonych surowych z małym dodatkiem gotowanych, dlatego się kruszą.

    U mnie jutro na obiad będą, takie domowej roboty :D
  • otym samym pomyślałam, chyba tylko na kształcie i wielkości :)
  • kruszyna 2013/02/02 21:16
    Różnią się głównie wielkością (zarówno kartacze, jak i pyzy mogą być zrobione z ziemniaków surowych, gotowanych lub mieszanki obu typów), a zjedzenie prawdziwego podlaskiego kartacza to nie lada wyzwanie! ;)
  • do prawdziwych kartaczy to te tak się mają, jak piernik do wiatraka ;x
  • exiables 2013/02/02 21:55
    łohoho ładnie ta kaloryczność się prezentuje, niestety..
  • A ja pierwszy raz coś takiego widzę i słyszę. :O
  • A ja jadłam u babci. Z mięsem i sokiem... nie pamiętam jak się nazywał ;P ale mniejsza. Dobre są :)
  • Jawo ma bardzo dobre produkty. Polecam też kartacze z: http://www.alex-pol.pl/mrozonki.html
    Obie firmy z mojego miasta ;)
  • @kruszyna - no nie do końca głównie wielkością, a co do ciasta to się mylisz ;) Pochodzę właśnie z Podlasia i kartacze to dla mnie kultowa wręcz potrawa, każde ich robienie to w domu prawie rytuał. Dzisiaj mamy je właśnie na obiad zresztą.
    No i choć racja, że są inne kształtem (pyzy są trochę mniejsze i okrągłe, kartacze większe i podłużne), to kluczowa różnica tkwi w składzie ciasta. Pyzy są z gotowanych ziemniaków, kartacze z przetartych surowych z małym dodatkiem gotowanych. Moja babcia wspominała nawet kartacze swojego dzieciństwa z samych surowych, były ponoć twarde, ale pyszne. Amen :)
    Inaczej też przyprawia się mięso, to w kartaczach musi mieć duuużo czosnku. Ale mówimy o takim domowym gotowaniu, a nie mrożonkach.
    Cóż za wywód mi wyszedł :D
  • u mnie w rodzinie nie dodaje się gotowanych ziemniaków, ale nie powiedziałabym że są twarde. ale jak to babcia zawsze mówi- wszystko zależy od ziemniaka i od włożonego w przygotowania serca;) a chłopaki zawsze jedzą z zasmażką.
    ludzie z podlasia-łączmy się. ;)
  • nigdy w życiu czegoś takiego nie jadłam i szczerze nie wygląda zachęcająco...
  • A u mnie w Beskidach robi się z "kartaczowego ciasta" z surowych ziemniaków kluski bez nadzienia- krztałtu takich kopytek. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku lub wołowym gulaszem:) Mówimy na to "cikasy", ale nazw jest równie wiele, co rodzin.
  • Co to jest ? Nie jadłam nigdy i nie widziałam. Dobre to ? :-)
  • Czy ktoś ma sprawdzony przepis na domowe kartacze? Z chęcią bym zrobiła :)

    P.S. Wkradła się Wam literówka "olek" zamiast "olej" ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/01/04 12:12
    @asss: dziękujemy za zwrócenie uwagi. Poprawione.
  • Spodziewałam się, ze kartacz ma o wiele mniej kalorii. Na obiad jednego kartacza, to bardzo mało kalorii!
  • Wczoraj na obiad zjadłam 2 , były ogromne szczerze przyznam, ale tak smaczne, że nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam wyjątkowe dobre, bo czasami trafiają się słabsze :)
  • szkoda, że jak pirat zaklnie "do stu tysięcy kartaczy" to nie ma na myśli ziemniaczanych kluchów ;)
  • Nigdy nie jadłam kartaczy, ale te ze zdjęcia trochę mi przypominają mrożone pyzy z mięsem dostępne w sklepach, czy smak jest podobny? :D
  • Tak, smak jest podobny. W sumie trudno o wyrazistą rożnicę. Smak, konsystencja mniej więcej to samo. Pyza tylko mniejsza i jakby jest mniejsza grubość otaczającego "ciasta. Kartacz większy, z mniejszą ilościa nadzienia.
  • @Pastelova .... no ogólnie to w smaku pyza od kartacza zasadniczo się nie różni, są bardzo podobne tak jak wspomniała @Reality różnica przede wsztkim w wielkości i niby jeszcze w przyrządzaniu ciasta z tego co słyszałam :)
  • a moim zdaniem pyza a kartacz to jak ziemia i niebo :P pyz nie lubię, mają inną konsystencję i zaiste inny smak. natomiast kartacze uwielbiam :)
  • chociaż ten kartacz ze zdjęcia przypomina pyzę faktycznie. ja jadałam raczej takie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pyzy_(danie)#mediaviewer/File:Domowe_kartacze.JPG
  • Hmm, dzięki za odpowiedzi. No to pewnie takie sklepowe to się niczym nie różnią, w sumie patrząc na składy to są prawie takie same :) Co innego jak się porówna takie domowe, pewnie wtedy jest jakaś znaczna różnica. No cóż, trzeba spróbować :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę