Garść kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne

Garść kasztanów jadalnych waży 100 g. Kasztany bez łupinek ważą 90 g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 224 kcal 202 kcal
Białko 4,0 g 3,6 g
Tłuszcz 1,0 g 0,9 g
Węglowodany 49,0 g 44,1 g
Błonnik 6,8 g 6,1 g

Kasztany jadalne kalorie w 100g: 224kcal

Zobacz więcej: jadalne kasztany orzechy

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.29

Ważenie dodano: 2011.10.14 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/14 21:30
    Będąc dzisiaj w swoim ulubionym warzywniaku, rozmarzyłam się na głos do sprzedawcy: "Chciałabym kupić dziś coś oryginalnego, nowego, np. kasztany, w tamtym roku u Pana widziałam !!!" A sprzedawca na to: "A proszę bardzo, leżą na wystawie, rano przywiozłem pierwszą w tym sezonie dostawę." Szczerze mówiąc, to od dwóch lat nie mogłam się zdecydować na ich zakup. Aż w końcu nadszedł ten dzień. Ale nie mam pojęcia, co z nimi zrobić... Jakie macie pomysły ? Smakują Wam w ogóle ? Śmiało wklejajcie linki do swoich przepisów. Z przyjemnością podpatrzę i może któryś wykorzystam lub będzie dla mnie inspiracją :)
  • Ja uwielbiam pieczone. Zawsze kojarza mi sie z Wiedniem gdzie mozna je kupic na ulicy.
  • duzo linkow raczej nie bedzie. do teraz nie wiedzialem, ze istnieja jadalne kasztany, mysle, ze wiekszosc tak samo. :D
  • Ja pierwszy raz do czynienia miałam z takimi kasztanami rok temu. Wypróbowałam przepis ze strony kasztany.eu, na Risotto z kasztanami.

    1 torebka kasztanów
    160 g ryżu
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    rosół, mleko, gałka muszkatułowa, pieprz, parmezan.


    Cebulę podsmażyć na maśle i oliwie.
    Dodać ryż i dusić na małym ogniu.
    Po paru minutach wrzucić kasztany i jak w przypadku każdego risotto
    dodawać co jakiś czas gotowanej wody i ewentualnie uzupełnić rosołem.
    Na koniec dodać nieco mleka i zostawić na ok. 5 minut.
    Doprawić parmezanem, gałką muszkatułową i pieprzem.


    Wyszło smaczne ;)
  • Kiedy próbuję coś po raz pierwszy, lubię wyczuć "surowy" smak tego co jem, nieprzyćmiony żadnymi przyprawami czy dodatkami. Dlatego w przypadku kasztanów po prostu podpiekłam je w piekarniku. Wystarczy naciąć łupinkę (najlepiej nakreślić krzyżyk tam gdzie kasztan ma "dziubek"), na tyle mocno, żeby podczas pieczenia mogła się ona lekko rozchylić - po tym poznamy, że kasztany są gotowe. Z tego co pamiętam wystarczy około 20 minut, ale dla pewności polecam google.
  • Miałam też okazję spróbwać kremem z kasztanów jadalnych. Nie ukrywam, że zachęciła mnie do tego niska (w porównaniu z innymi słodkimi smarowidłami jak choćby kremem krówkowych tej samej firmy) kaloryczność (to prakycznie same węglowodany).
    Miły, ale zbyt słabo wyczuwalny aromat les marrons został niestety zagłuszony nadmiarem cukru (60g/100g produktu, dlatego dziwi mnie, że do tego same kasztany mają tak dużo węgli - wydaje mi się, że w takim razie krem powinien być bardziej kaloryczny, zwłaszcza, że oprócz miazgi kasztanowej dodano do niego również kasztany kandyzowane).
    Sam posmak jest naprawdę przyjemny, ale ja wolę nieco mniej słodkie mazidła (chyba muszę to zasugerować producentowi :D).
  • ćupćupchna 2011/10/15 13:59
    http://www.youtube.com/watch?v=Vm6_P4_KJT4
  • ja jadlam pieczone rok temu na rynku we Wroclawiu z okazji swiat sprzedawali, ale mi to smakowalao jak pieczone ziemniaki poslodzone. ble ;P
    wolalam kupic pieczone jablko na patyku w czekoladzie, lub banana ;D
    ale trzeba sprobowac kazdej nowosci.
  • I'm fine 2011/10/15 19:50
    Bayaderka, nie wiem, jaka jest kaloryczność tego kremu, ale przecież 1g węglowodanów ma 4kcal. 100g cukru to około 400kcal, i więcej zwyczajnie nie będzie. Woda ma 0kcal, błonnik też obniża kaloryczność. Inne "mazidła" do chleba, w rodzaju kremu krówkowego czy nutelli, zawierają o wiele mniej wody, więcej tłuszczu (którego jeden gram ma aż 9kcal) i mniej błonnika. Nie wiem, czemu mniejsza kaloryczność słodkiego kremu kasztanowego w porównaniu z krówkowym aż tak cię dziwi.
  • @I'm fine - Aż tak bardzo to mnie nie dziwi :)
  • Polecam zupę kasztanowo-grzybową wg przepisu Sophie Dahl :)
  • Mademoiselle 2011/10/18 15:18
    gdzie można kupić krem kasztanowy? Nigdy się z nim nie spotkałam.
  • Dlaczego nie zważyliście Państwo jednego kasztana? Albo podali ile sztuk jest w garści, to by było bardzo, bardzo przydatne.
  • Karolina 2011/10/23 18:04
    BONNE MAMAN produkuje krem kasztanowy, krówkowy i inne smaki. Ja kupowałam w Almie, ale są też w innych sieciówkach, chyba nawet w Tesco.
  • Gabriela 2011/10/24 00:21
    Krem kasztanowy do zakupienia również w Sieci: http://www.ekoizdrowie.pl/index.php/action,product,nr,705,id,23.html
  • mariszszka 2012/02/16 20:17
    rozpaczliwie wołam o pomoc! Kiedy mieszkałam w Paryżu zajadałam się kasztanami, które uwielbiam. w Polsce szukam ich od bardzo dawna, ale jeszcze nigdy nie znalazłam. mieszkam teraz w Warszawie. czy ktoś wie gdzie można je dostać?
  • @mariszszka: w Polsce są dostępne we wszystkich delikatesach i marketach, ale zdaje się sezonowo, jesienią, na przełomie października i listopada. Teraz tylko w puszkach niestety :(
  • @Dorota, nieprawda. Cały rok - przynajmniej w moim mieście w Kauflandzie są dostępne
  • @Michał: ciekawe, co piszesz... Czytałam, że nie przechowuje się kasztanów zbyt długo, bo stają się suche i niesmaczne, jak stare orzechy. Co prawda świetnie się mrożą, ale rozumiem Ty mówisz o świeżych?
    Najprawdopodobniej zatem są to kasztany importowane z "ciepłych krajów" :)
  • mariszszka 2012/02/17 11:34
    Dzięki za odpowiedzi. to już drugi smakołyk, do którego swoje uwielbienie odkrywam zaraz po sezonie. W czerwcu zeszłego roku pokochałam szparagi, na które czekam jak na szpilkach od tamtej pory. Doroto, poszukałam informacji o kasztanach w puszce i widzę, że dostępne są takie w czystej wodzie, nie żadnych zalewach. czy one różnią się smakiem jakoś znacząco?
  • @mariszszka: kasztany w puszkach są zwykle gotowane, a nie pieczone, co się oczywiście odbija na ich smaku. Używałam takich bez wody pakowanych próżniowo. Nie smakują identycznie, jak świeże (upieczone), ale doskonale nadają się jako składnik ulubionego dania.
  • Witajcie... tak kasztany sa sezonowe zwlaszcza tutaj we Wloszech jada sie je od pazdziernika do grudnia..potem wysychaja i sa niejadalne. Moja tesciowa czasami je zamraza a w moim domu najchetniej spozywane sa jako pieczone bez dodatkow... dodatkiem moze byc tu tylko dobre czerwone wino. Pamietamy aby nakroic twarda skorke bo inaczej beda strzelaly.
  • Ile mniej więcej kasztanów mieści się w garści?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/13 10:18
    @niebieskooka: Około 16 sztuk.
  • Pani izo do jakiej grupy zywnosci zaliczmy kasztany ? owoce? orzechy ? warzywa?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/14 11:26
    @MalyKsiaze: Kasztany to owoce kasztanowca :) Według mojej wiedzy, zalicza się je do grupy orzechów. Jeżeli się mylę, proszę o poprawienie.
  • Spróbowałam pierwszych w tym roku kasztanów i średnio chciały mi się obierać, pokruszyły się, więc zrobiłam z nich puree i dodałam do ryżu na słodko z przyprawami korzennymi. :)
  • ;) Kasztany to owoce kasztana jadalnego nie kasztanowca. Niestety w sklepach często sa one zwyczajnie nieświeże-po upieczeniu się kruszą, są suche i zwyczajnie niedobre albo wręcz spleśniałe-czego niestety nie widać po wyglądzie łupiny. Są już u nas na portalach aukcyjnych sprzedawane niewielkie ilości krajowych kasztanów-są mniejsze od importowanych ale zdecydowanie świeże i smaczne.Z czasem zapewne będzie ich więcej bo powstają pierwsze "sady". Ja najbardziej lubię kasztany pieczone-bez niczego, gorące, jako przekąska.Dowolne kremy kasztanowe są obrzydliwe-próbowałam i nie mają dla mnie nic wspólnego ze smakiem świeżych kasztanów. Dużo łatwiej obiera się kasztany kiedy nie natnie się skórki na krzyż! a wyłącznie jednym cięciem prostym na jednym z boków orzecha-wtedy skorupka pięknie się rozchyla. Kasztany są ciekawym dodatkiem do kremów domowych ciast, jest z tym sporo zabawy ale np.indyk(czy kurczak) z nadzieniem z dodatkiem kasztanów jest bardzo ciekawy. Suszone kasztany da się także przygotować-o ile są suszone a nie zeschłe z zepsucia)-trzeba je przed gotowaniem namoczyć na noc w wodzie jak fasolkę :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/12/29 17:38
    @Liandra: Bardzo dziękujemy za wyczerpujące, ciekawe i uświadamiające informacje na temat kasztanów :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę