Akcesoria sportowe


Fot. Fotolia


Dieta na ogromny wpływ na efektywność wysiłku fizycznego. Właściwie skomponowana może wspomagać wytrzymałość, osiągnięcia sportowe i poprawiać rezultaty treningów. Oprócz właściwego rozplanowania spożycia poszczególnych składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów), warto zwrócić również uwagę na posiłki przed- i potreningowe.


Posiłki przed treningiem


Głównym zadaniem posiłku przedtreningowego jest dostarczenie energii dla pracujących mięśni poprzez uzupełnienie zapasów glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie oraz zminimalizowanie uczucia głodu podczas samego treningu.


Powinien być on lubiany przez zawodnika oraz składać się z produktów dobrze przez niego tolerowanych.


Na 2-3 godziny przed treningiem należy spożyć posiłek dostarczający węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, które są trawione stopniowo i w ten sam sposób uwalniają energię. Warto do tego posiłku dodać również pełnowartościowe białko, które po rozłożeniu do aminokwasów, będzie brać udział w odbudowie uszkodzonych w czasie ćwiczeń mięśni.


Do produktów węglowodanowych o niskim indeksie glikemicznym zaliczamy m.in.:


- płatki zbożowe (np. owsiane, żytnie, pszenne)


- grube kasze (np. gryczana, jęczmienna pęczak)


- makaron pełnoziarnisty


- razowe pieczywo


- brązowy ryż.


Pełnowartościowego białka dostarczają zaś:


- chude mięsa (np. kurczak, indyk, schab)


- ryby (np. dorsz, łosoś, mintaj, morszczuk)


- jaja


- mleko i produkty mleczne.


Przykładowe posiłki na 2-3 godziny przed treningiem:


- owsianka na mleku z bananem;


- spaghetti z makaronem razowym, sosem pomidorowym i mięsem mielonym z indyka;


- risotto z brązowego ryżu, kurczaka i warzyw;


- kanapki z chleba razowego, masła, chudej wędliny, warzyw;


- jajecznica z pieczywem razowym i warzywami.


Dodatkowo można spożyć drugi posiłek na 30-60 minut przed rozpoczęciem treningu. Powinien od dostarczać węglowodanów o średnim lub wysokim indeksie glikemicznym, które będą dodatkowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Mogą to być owoce świeże lub suszone, szklanka soku owocowego 100%, baton zbożowy domowej roboty czy koktajl mleczny na bazie owoców.


Należy pamiętać, aby posiłki spożywane przed treningiem były lekkostrawne i nie obciążały przewodu pokarmowego, co może skutkować uczuciem dyskomfortu w czasie ćwiczeń. Warto unikać wtedy sięgania po nasiona roślin strączkowych, kapustę i inne warzywa kapustne, potrawy smażone i tłuste.


Posiłki po treningu


Zadaniem posiłków potreningowych jest odbudowa glikogenu, który był użytkowany jako źródło energii dla pracujących mięśni oraz wspomaganie regeneracji tkanki mięśniowej po treningu.


W ciągu 20-30 minut po zakończeniu treningu warto spożyć posiłek dostarczający węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz białka. Świetnie sprawdzą się np.:


- koktajle z mleka/jogurtu/kefiru oraz świeżych owoców z dodatkiem miodu,


- wafle ryżowe z twarogiem i domowym dżemem owocowym,


- bułka pszenna z twarogiem i miodem,


- jogurt naturalny z owocami suszonymi (np. garścią rodzynek).


Po 2 godzinach od zakończenia treningu warto spożyć kolejny posiłek, tym razem zawierający węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym. Będą one w dalszym ciągu wspierać odbudowę zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie. Zaleca są spożywanie posiłków o podobnym składzie jak te proponowane na 2-3 godziny przed treningiem.


Warto do posiłków spożywanych po treningu włączyć również warzywa i owoce będące źródłem potasu, który tracony jest wraz z potem.


Odpowiednio skomponowane posiłki przed i po treningu wspomagają wytrzymałość i efektywność ćwiczeń. Chcąc uzyskać jak najlepsze rezultaty warto skupić się nie tylko na technice treningu, ale również na odpowiednim odżywieniu organizmu.