Wafle ryżowe

Wafel ryżowy waży 10g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 390 kcal 39 kcal
Białko 8,0 g 0,8 g
Tłuszcz 3,2 g 0,3 g
Węglowodany 81,0 g 8,1 g
Błonnik 3,2 g 0,3 g

Wafle ryżowe kalorie w 100g: 390kcal

Zobacz więcej: sztuka 10g ryż wafel ryżowy

Ostatnia aktualizacja: 2016.08.22

Ważenie dodano: 2009.09.03 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • karolinka 2010/04/27 12:44
    a na opakawaniu pisza ze 36!!ech;/
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/04/27 14:10
    Karolinko: Wartość odżywcza i energetyczna gotowego wyrobu, uzależniona jest od ilości i jakości składników wchodzących w skład receptury. Dlatego może okazać się, że produkty wizualnie podobne do siebie i posiadające taką samą nazwę, będą w mniejszym bądź w większym stopniu różnić się od siebie składem odżywczym i energetycznym. Różnica może też wynikać z wagi produktu jednostkowego (np. różna masa wafli).
    Izabela
  • Myślałam, że trochę mniej, ale przecież to ma dużo węglowodanów, więc nie ma sie czemu dziwić. I ryż w końcu.
  • Mam pytanie, czy przegryzanie w ciągu dnia kilku takich wafli (ok.4) jest zdrowe? Bo wiadomo że 3 takie wafle mają o dużo mniej kalorii niż np. 3 kromki chleba.
  • gosia2326 2011/02/20 16:21
    uwielbiam. zazwyczaj na opakowaniach wafli, które kupuję (róóóżne smaki) jest ok. 35 kcal. to malutko :)
  • @gosia tak 35 kcal to mało ale przecież na 1 sie nie kończy :(
  • kasiak911 2011/03/06 11:44
    Marki Kupiec bodajże mają po 35kcal, ale śmieszne jest to, że niezależnie od smaku wszystkie ich wafle mają 35. Ja się nie znam, ale zastanowiło mnie czemu kukurydziane i 7zbóż i kokos z bananem(!) mają tyle samo, zwłaszcza, że ten ostatni jest troche słodki... Może to jednak sprawa słodzików i aromatów ;)
    No i ciekawie się wycwaniła inna firma, która na opakowaniu pisze, że 1 wafel ma 20pare kcal i jest to prawda, z tym że po rozpakowaniu widzimy, że wafelki są o połowe cieńsze ^^
  • Autsajderka 2011/07/01 11:07
    Ciekawa jestem co Izabela sądzi na temat tych wafli? czy warto je jeść? ja ostatnio zaczęłam jeść po dwa takie wafle na kolacje. Dodaje do tego sałatkę z pomidora, ogórka i jogurtu naturalnego. Czy to zdrowa i dietetyczna kolacja?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/02 20:38
    Wafle ryżowe są produktem wysokoprzetworzonym. Jak widzimy na powyższym wykresie, dostarczają praktycznie samych węglowodanów. Wprawdzie są to węglowodany złożone, jednak wysoki stopień przetworzenia sprawia, że wafle posiadają wysoki indeks glikemiczny, co nie jest korzystne. Od czasu do czasu, w ramach urozmaicenia codziennego menu, można sięgnąć po nie, pamiętając, aby stworzyć z ich dodatkiem pełnowartościowy posiłek lub przekąskę. Do Twojej kolacji dołączyłabym jeszcze białko pełnowartościowe w postaci ryby, wędliny, sera, jajka (sam jogurt dostarczy go w niewielkiej ilości).
    Takie wafle wykorzystywane są w żywieniu osób, które wymagają diety lekkostrawnej.
  • bayaderka 2011/07/02 20:58
    a czy przypadkiem nie jest tak, że produkty wysokoprzetworzone są trudniej trawione, a więc nieodpowiednie w diecie lekkostrawnej ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/02 22:02
    @bayaderka: w przypadku wafli ryżowych mówi się o ich wysokim stopniu przetworzenia w takim kontekście: ziarno ryżu (obłuszczone z łuski lub nie), poddaje się procesowi ekstruzji - czyli działamy wysoką temperaturą pod wysokim ciśnieniem, co powoduje pękanie ziaren i tworzenie struktury porowatej wafla (oczywiście służą do tego specjalne dysze, które formują odpowiedni kształt i grubość). Proces ten zwiększa indeks glikemiczny wyrobu gotowego. Jak można zauważyć u różnych producentów, udział błonnika w waflach powstających z ziarna ryżu nieoczyszczonego jest co najmniej połowę mniejszy w stosunku do pierwotnego surowca przed produkcją. Ale w porównaniu do przetworzonych produktów, typu kolorowe płatki śniadaniowe, chipsy itd... tutaj nie dodaje się żadnych dodatkowych substancji. Generalnie w skład wchodzi tylko samo zboże (na rynku można spotkać wafle w polewach itd... ale ja skupiam się tylko na powyższym rodzaju). Czyli, o ile w diecie zdrowego człowieka, racjonalnie się odżywiającego nie są one potrzebne, o tyle mogą stanowić element przejściowy w diecie lekkostrawnej (szybko, bezproblemowo się strawią, nie obciążając układu pokarmowego).
    Warto też zaznaczyć, że wafle ryżowe nie zawierają glutenu, czyli będą urozmaiceniem menu dla osób nie tolerujących tego składnika.
  • Pani Izabelo, ja mam zasadniczo inne pytanie. Załóżmy, że wafle ryżowe są ok, a indeks glikemiczny mają wysoki. Ale jeśli u mnie cukier we krwi, jest zawsze w przedziale 40-80, nigdy więcej to czy będą dalej niezdrowe? Ja mogę zjeść naprawde dużo słodkiego, produktów o wysokim IG i ani nie tyję, ani mój cukier we krwi nie wzrasta (kilkanaście razy mierzyłem co 15 minut przez 4 godziny po posiłku)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/14 17:47
    @Michał: "Załóżmy, że wafle ryżowe są ok" Moje zdanie na temat wafli ryżowych znajdziesz w dwóch powyżej napisanych przeze mnie komentarzach.
    "Ale jeśli u mnie cukier we krwi, jest zawsze w przedziale 40-80, nigdy więcej"
    Podstawowe pytanie: w jaki sposób i jaka krew została poddana analizie ? Czy badanie było przeprowadzone w laboratorium (pomiar z żyły) ? A jeżeli glukometrem z palca, to czy uzyskana krew włośniczkowa pełna została przeliczona przez aparat na stężenie glukozy w osoczu ?
    Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego prawidłowe wartości glikemii na czczo dla zdrowej, dorosłej osoby powinny być następujące: 60–99 mg/dl (3,3–5,5 mmol/l) Oczywiście chodzi o dane uzyskane z surowicy krwi żylnej.
    Osobiście nie spotkałam się z wartościami poniżej 50 mg / dl u zdrowej osoby, dlatego zachęcam do wizyty u lekarza.
    "to czy będą dalej niezdrowe?" Hmmm... a w pierwszym zdaniu napisałeś, że są ok :)
    "(kilkanaście razy mierzyłem co 15 minut przez 4 godziny po posiłku)" Rozumiem, że w tym przypadku pomiar krwi odbywał się za pomocą glukometru. Mam dla Ciebie (i innych czytających ten komentarz) ważną informację: glukometr służy do oznaczania glikemii w celu monitorowania leczenia cukrzycy - a nie jej wykrywania, albo kontrolowania poziomu glukozy przez zdrowe osoby !
  • Tak, używałem glukometru :-) Normalnie glukometr wskazuje u mnie wartość około 40-45, po posiłku wzrasta do powiedzmy 60-80, nigdy więcej.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/16 20:41
    @Michał: krótko podsumowując - glukometr nie jest odpowiednim urządzeniem do kontroli poziomu glukozy we krwi (ani wykrywania cukrzycy) dla osoby, która nie otrzymała do tego stosownych zaleceń od lekarza diabetologa. Jeżeli masz jakieś wątpliwości - udaj się do lekarza pierwszego kontaktu - po rozmowie (jeżeli będzie to konieczne) skieruje Cię na odpowiednie badania laboratoryjne.
  • są na rynku takie cienkie i mają po około 16/18 kalorii
  • Witam p. Izabelo.
    Skoro wafle ryżowe dobrze się trawia i nie obciążają układu pokarmowego, to w takim razie swobodnie mogą je spożywac osoby, które mają problemy z wątrobą? Czy tak to mamy rozumieć?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/16 20:12
    @ja: niestety, nie mogę tutaj zalecić każdej osobie cierpiącej na schorzenia związanej z wątrobą wafli ryżowych, ponieważ do każdego człowieka z jakimkolwiek schorzeniem powinno się podchodzić bardzo indywidualnie. Zachęcam do skorzystania z wizyty u dietetyka w swoim miejscu zamieszkania. Na podstawie konsultacji / wywiadu żywieniowego, ustali on najkorzystniejsze dla Ciebie produkty spożywcze.
  • Trenuje prawie 14 lat na siłowni i znam się na diecie, bo siłownia i dieta to dwa nierozerwalne tematy. Wiem równiez że min. biały ryż jest zalecany w decie "wątrobowej". Wydaje mi sie, że bardziej pomogłaby wizyta u lekarza hepatologa lub gastrologa ponieważ dla mnie lekarz to osoba kompetentna w doradzaniu odpowiedzniej diety dla osoby z uszkodzona wątrobą.
    Chodziło mi jednak o opinie na temat tego konkretnego produktu..
    Twierdze również że osoba dietetyka nie jest odpowiednia do wyznaczania diet stosowanych przy jakichś poważnych schorzeniach.. no chyba , że jest jednocześnie lekarzem.
  • głównie chodzi mi o to, że gdybym miał chorą watrobę to bałbym sie iść do pierwszego lepszego dietetyka... Dietetyk do , którego bym sie udał musiałby byc naprawdę dobry.
    JA nie mam absolutnie zadnego uszkodzenia watroby i nie wiem skąd ten pomysł????? Ja nie pytałem sie o siebie.. mam w swoim otocznieu wiele osob, których wspomagam wiedza dietetyczna i rozpisuje skuteczne diety.. i równiez znam ososby które maja problemy z wątrobą(nie doradzam im diet). Nie wiem dlaczego Pani zaleca mi wizyte u dietetyka w związku z uszkodzeniem wątroby???
    Żadnego takiego wyznania nie ma w moich komentarzach..
  • n-neutrino 2012/11/22 21:26
    @ja: Najpierw pytasz o coś, a potem się dziwisz, że p. Iza zamiast udzielać Ci konsultacji w ciemno odsyła Cię do osoby, która może Cię na żywo zobaczyć.
    Skoro pytasz ją o opinię co do wafli, to ewidentnie uważasz, że dietetyk jest osobą odpowiednią do wypowiadania się na ten temat i kompetentną. Natomiast jeśli tak nie sądzisz, to po co pytasz o zdanie panią Izabelę?

    A wafle dobra rzecz, tylko IG mają dość wysokie i trudno na jednym poprzestać :-)
  • neutrino trochę to wszystko zamotałeś. Uważam, że każdy dietetyk jest kompetentną osobą w temacie spożywania wafli ryżowych i wpływu na wątrobe. Ponadto widziałem wyżej wpis, że jest to produkt odpowiedni w diecie lekkostrawnej i dlatego zapytałem.
    Osobiście uważam, że gdy akurat p. Izabela prowadziła konsultację w moim mieście to była by osobą odpowiednią w doradzaniu w tym i wielu innych tematach związanych z dietą.
    Wnioskuje to ze efektów skrupulatnej pracy, która jest zobrazowana na tej stronie.

    Sam troche się zagalopowałem i przesadziłem...
    Ta strona to kawał dobrej roboty!
    Gratuluje P. Izabelo i p. MAcieju. !
    Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem i pozdrawiam
  • głosprawdy 2012/11/24 00:43
    [komentarz ususnięty - bardzo proszę bez ataków personalnych na innych użytkowników i bez wulgaryzmów (nawet takich wykropkowanych) - Maciej]
  • polecam wafle ryżowe wieloziarniste :) kromka ma 5g i 19 kcal :) a skład to : ryż brązowy 75,2%, kasza jaglana 9%, kasza gryczana 6%, kukurydza 5 , sezam 4 , sól 0,8% z łyżeczką ricotty i odrobiną miodu wyborne :)
  • Moje maja po 19 kcal na sztukę ;)
  • Proponuje dodanie wafli paprykowych i serowych z Good Food. Pewnie sporo osób je wcina;)
  • super są te cieniutkie ważące 4,3 g ryżowe i kukurydziane :) ciekawa jestem które będą miały wyższy IG? te z kukurydzy czy ryżu?
  • MateuszTop 2014/01/17 20:27
    W ogóle to przy spożywaniu owych wafelków należy pić regularnie i często płyny (błonnik wchłania wodę i pęcznieje) i jest go sporo w tych waflach.bo mogą powodować zaparcia
    Spożywa mama i siostra i jeszcze nie przytyły, ale wafle lubią wodę . Dużo wody pić przy waflach ryżowych jak i kukurydzianych!!!
    Ale polecamy!!!
  • Kocham je ! :D Mają malutko kcal a po 2-3 już jestem najedzona
  • sugardaddy 2015/08/28 11:05
    w każdym waflu odpowiednik 2 łyżeczek cukru
  • Nie_najedzona 2016/08/21 19:58
    Ja potrafię zjeść pół paczki wafli, ale o połowę cieńszych od tych. Dobra przegryzka, ale bardzo wciąga.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę