Popcorn

Szklanka samodzielnie uprażonego popcornu (bez dodatku tłuszczu) waży 8g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 387 kcal 31 kcal
Białko 12,9 g 1,0 g
Tłuszcz 4,5 g 0,4 g
Węglowodany 77,9 g 6,2 g
Błonnik 14,5 g 1,2 g

Popcorn kalorie w 100g: 387kcal

Zobacz więcej: 8g szklanka popcorn

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.31

Ważenie dodano: 2010.01.17 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 71 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a popcorn z dodatkiem tłuszczu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/24 15:29
    Na razie nie zamierzamy ważyć popcornu z dodatkiem tłuszczu.
    Aby dowiedzieć się, ile spożyła Pani kalorii, proponuję dodać do kalkulatora odpowiednią ilość popcornu oraz jednego z poniższych rodzajów tłuszczu:
    Masło: http://www.ilewazy.pl/porcja-masla
    Oliwa z oliwek: http://www.ilewazy.pl/lyzka-oliwy-z-oliwek
    Izabela
  • Popcorn z dodatkiem tłuszczu jest juz gotowy i nie wiadomo ile tam dodali tego tłuszczu .Chodzi mi o ten do mikrofali, np do kupienia w Biedronce.Pozdrawiam.
  • Katarina 2010/08/31 16:15
    a popcorn w karmelu, pojawił się taki ostatnio w kinach
  • Czy można wiedzieć jaką metodą został przyrządzony ten popcorn i jakiej jest firmy ? Są to to ziarna do prażenia na patelni, produkt gotowy czy do mikrofali ? :) A czy ktoś się orientuje ile mniej więcej gram jest w małym popcornie kinowym ?
  • podbijam pytania jowity!!!
    skad wzieliscie tak mało kaloryczny popcorn?
  • oczywiście, że są to ziarna kukurydzy do prażenie.
    sama niedawno sporządziłam sobie taki popcorn i nie widzę żadnej różnicy w smaku :) wystarczy dobrze dosolić.
    A metoda przyrządzenie jest oczywiście prosta jak drut: rozgrzać dobrze dużą patelnię pod przykryciem, jak będzie już bardzo gorąca, to wsypać ziarna kukurydzy, przykryć pokrywą i czekać, aż wszystkie zamienią się w popcorn :). smacznego!
  • PS.
    każde ziarna kukurydzy do prażenia mają tyle kalorii, chociaż spotkałam się ostatnio z opinią, że tylko 150 kcal/100 g.
    Osobiście sama zobaczyłam na opakowaniu firmy Bakalland, iż mają 300 kcal/100 g i tego się trzymam: wypośrodkowane. Nie zawyżone i też nie zaniżone :).
    Pozdrawiam.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/01/03 21:59
    @emma: dokładnie, to popcorn samodzielnie uprażony (dodałem tą informację w opisie, żeby nie było wątpliwości)
  • czy taki popcorn można jeść na diecie? czy jest on zdrowy?
  • tzn wiem to może głupie pytanie, ale chciałam się dowiedzieć czy można sobie na niego pozwolić i nie jest on zbędny w diecie tak jak pozostałe słodycze typu chipsy, paluszki, ciastka itp
  • czytałam, że popcorn zawiera wiele witamin i błonnik. Myślę, że jeśli nie przesadza się z solą i faktycznie przygotowuje się go bez tłuszczu to można sobie na niego pozwolić, ale chyba nie codziennie ;). Ja wprawdzie jestem już po diecie, ale jem taki popcorn kiedy mam ochotę. Dla przykładu wczoraj zjadłam wieeeelką michę do filmu i myślę, że dziś to powtórzę :). Na redukcji jednak proponowałabym nie jeść go wieczorem, gdyż zawiera wysoki indeks glikemiczny (kukurydza to zboże, nie warzywo), a na kolację przed snem powinno się jeść białko+warzywa. Ale w ciągu dnia..czemu nie? ;-)
  • loona
    Na pewno taki popcorn jest lepszy niż jakieś chipsy, czy ciacha. Nie chodzi tu nawet o kaloryczność, ale to jest samo ziarno, a nie mieszanka chemicznego nie-wiadomo-czego :P (nie mówię o tym do mikrofali z tłuszczem czy coś...tylko o samodzielnie prażonym - jak tem ;))

    http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przysmaki/news/popcorn-jest-zdrowy,1357011,3490
  • aliceglass 2011/02/13 15:49
    czyli jeśli zrobię bez dodatku tłuszczu to nie bd hm bardziej szkodliwy dla przewodu pokarmowego? ma na myśli ciężkostrawność. jeśli jest w porządku to na pewno będę musiała sobie taki zrobić na II śniadanie:D
  • @ aliceglass: co do ciężkostrawności, to się nie wypowiem, ale z pewnością będzie mniej tłusty, mniej kaloryczny, ale za to dużo zdrowszy. Ma sporo błonnika ;)
  • heh, popcorn to moje zbawienie.. ; p Ziarna wsypuję na patelnie teflonową i czekam.. potem posypuję suszonymi ziołami i zdrowa, beztłuszczowa przekąska gotowaa.. ; ]]
  • aliceglass 2011/02/13 21:02
    @emma wow no to super:D jutro sobie uprażę na 2 śniadanko.
  • A ile tłuszczu zawiera taki popcorn w opakowaniu, co si.e robi go w mikrofali? Bo nie wiem ile moze mieć kalorii. Z moich obliczeń 100 g ma 387 kcal + x oleju? Nie wiem ile ma oleju? Może ktoś z Was wie. Prosze o odpowiedź. ;)
  • Lepsze od chipsów! I mniej kaloryczne. Jedząc popcorn nawet nie mam wrażenia (które towarzyszy mi przy chipsach), że pochłaniam masę tłuszczu.. Wbrew pozorom to wiecej jest weglowodanów niż tłuszczu. dobrzee :]
  • I'm fine 2011/08/27 22:45
    Podane wartości odżywcze muszą być błędne- po dodaniu tych niby zawartych w 100g popcoru 12,9g białka, 4,5g tłuszczu, 77,9g węglowodanów i 14,5g błonnika wychodzi mi... 109,8g xD
  • ale błonnik jest np częściowo węglowodanem. więc nie licz calego.
  • Próbowałam prażyć ziarna kukurydzy do popcornu bez tłuszczu i tylko spaliłam garnek...
  • w mikrofali wychodzi jesli masz opcje grill+mikrofale. W instrukcji do mojej nawet jest to napisane ;)
  • @haruka - czyli wystarczy przesypać ziarna do naczynia, nałożyć pokrycie i ustawić funkcję grill+mikrofala? Bo mam też taką ;)
  • jak wsypalaś do zwykłęgo garnka to nic dziwnego:> ja zawsze robie na teflonowej patelni i wychodzi swietny, tylko nie można przeoczyć momentu kiedy są juz gotowe. dobry film, popcorn zrobiony na patelni bez tluszczu i butla coli zero to moje zastępcze kino;>
  • @zu - tak, robiłam w zwykłym garnku hahaha :D Ja na seans filmowy jakoś bardziej wolę owocową herbatkę i dużo słonecznika (to i tak o wiele lepsze i zdrowsze od chipsów), nie mogę pić coli bo źle się po niej czuję. ;<
  • @zu, a takie robienie popcornu nie niszczy patelni? ;)
  • @drugsx ja robiłam kiedyś w takim worku papierowym do podgrzewania w mikrofali. Nie pamietam firmy, ale łatwo je dostać ;) ja sporo rzeczy robię w mikrofali, bo zajmuje to mało czasu :P polecam wam tez takie worki do gotowania http://www.janniezbedny.pl/produkty/torebki_do_gotowania_na_parze_w_kuchnce_mikrofalowej.html :)
  • te woreczki są genialne, ratują mi życie w pracy. Kalafiorek albo brokuł na bazarku, do woreczka na 5 minut w mikrofali, do tego wędzony łosoś i jest szybki kryzysowy obiadek :-)
  • zaraz zaraz,czegos nie rozumiem, jak przyżądzacie ten popcorn dokladnie?
    tak na gołą rozgrzaną patelnie czy co??o_O
  • @ epileptyk: dokładnie.
  • ok dzieki ;) spróbuje jutro sobie zrobic ,mam nadzieje ze nie puszcze chałpy z dymem :D
  • Hmmm... firma melvit ma niby 487:/ duża różnica
  • Jesli kogos nadal obchodzi POPCORN DO MICROFALI to własnie taki jem i juz wam podaje dane :)
    Popcorn Na Maxa (Biedronkowy)
    100g: 427 kalorii
    Białko 10,4 g
    Węglowoodany 59,6 g
    - w tym cukry 0,8 g
    Tłuszcz 13,1 g
    -w tym nasycone 5,7 g
    błonnik 14,1 g
    sód 0,31 g

    Jesli chodzi o skład to ziarno kukurydzy pekającej, sól (1,5%), aromat maslany (bo to akurat popcorn maslany ale ten solny to praktycznie to samo), barwnik E160b.

    mam nadzieje, że sie komus przydadza te informacje :)
  • mam pytanko, czy na opakowaniach z popcornem NP.BAKALLAND piszą wartość przed czy po przygotowaniu??
  • ktoś wie może ?
  • już zważyłam i tyle samo ;P
  • zazwyczaj podają wartości dla garści lub dla 100g produktu (czyli całego opakowania takiego do mikrofali)
    I trzeba wziąć pod uwagę, że rozbieżności kaloryczne o których pisze kolezanka wyżej wynikają z dodatku tłuszczu i/lub innych rzeczy do popcoru. ten zważony to takie suche ziarna kupione w paczuszce lub na wagę i uprażone na suchej patelni teflonowej lub w specjalnym urządzeniu do popcornu (praży gorącym powietrzem).
    A te z dodatkami (karmel, czekolada, maselko a nawet solony!) z paczki "do mikrofali" są bardziej tłuste!! Choć smaczniejsze, z tym się chyba nie ma co kłócić...
  • wie ktoś może ile kcal ma popcorn karmelowy tak mniej więcej bo ostatnio widziałam do zrobienia samemu ale nie było napisane nic o kaloryczności ;/
  • spytam ponownie o moją prośbę, czy wie ktoś może ile kcal ma popcorn karmelowy tak mniej więcej bo ostatnio widziałam do zrobienia samemu ale nie było napisane nic o kaloryczności ;/ pliss...
  • a czy kaloryczność po uprażeniu tych ziaren nie powinna się zwiększyć, bo dziś prażyłam i po obróbce był lżejszy ;/
  • ale tu jest przedstawiona szklanka już zrobionego popcornu. Znaczy to, ze te 8g to nie było "surowe ziarno" tylko ileś tam gram suchego ziarna zostało uprażone bez dodatku tłuszczu i wyszła Pani Izabeli szklanka popcornu który miał masę 8 gram. Rozumiesz?
  • nie o to mi chodzi tylko o to że w 100g jest ta sama kaloryczność do suchego jak do uprażonego, a przecież jak liczyłam że np. wsypię 60g ziaren to mi uprażyło np. 50g czyli mam liczyć dla 60g czy 50g ;/ bo na tej stronce jest ta sama kaloryczność do samych ziaren w 100g
  • Justinaaa 2012/08/07 22:22
    Jak taki popcorn przygotowac bez tluszczu?
  • normalnie, wrzuc na patelnie ziarna->przykryj i smaz->wcinaj ;D
  • Justinaaa 2012/08/08 11:49
    Myślałam że bez oleju się po prostu zetlą :P Zawsze dawalam 4 łyżki oleju -.-
  • bayaderka 2012/08/27 11:58
    @Izabelo/Macieju, zauważyłam, że zarówno w przypadku ziaren kukurydzy, jak i już gotowego popcornu, wartości odżywcze na 100g są takie same. Zazwyczaj przygotowuję popcorn w mikrofali, głównie serowy. Na opakowaniu producent podał wartości odż. na 100g, ale nie ma tam dopisku, że "dla gotowego produktu". Stąd moje pytanie - czy ważąc, popcorn już uprażony mogę przyjąć dla niego takie wartości jakie podano w tabeli dla - najprawdopodobniej - suchych ziaren z mieszanką smakową ?
  • everhealthy 2012/09/12 19:07
    @Izabelo/Macieju, z jakiej ilości ziaren (łyżka, dwie?) wyszła taka ilość pocornu?
  • a zważcie proszę popcorn karmelowy z multikina :) on jest pyszny ;p
  • [komentarz usunięty] Bez uwag osobistych proszę. Izabela
  • Błagam zwazcioe popcorn karmelowy z Heliosa :)) jestem strasznie cikeawa jak z nim jesli chodzi o kaloryczność bo uzalezniłam się ;)
  • Z heliosa z pewnością będzie małą bombą, bo jest z tłuszczem i cukrem, może ok. 500 kcal..
    I ogólnie wszystkie kupne gotowe bądź do mikrofali są z jakimś utwardzonym tłuszczem, podczas gdy w internecie jest pełno artykułów o walorach ziarn prażonych bez tłuszczu.
  • ile kcal może mieć ten popcorn karmelowy ( z multikina )?
  • Zrobiłam tak, że surowe ziarenka wsypałam do papierowej torebki i dałam do omikrofali na ok 4 minuty. Wyszło pyszne, duże lepsze niż te typowo sklepowe z wielką ilością soli i tłuszczu. :) A taki naturalny popcorn można sobie po swojemu doprawić. Np cynamonem i będzie na słodko. :) A cynamon dodatkowo przyspiesza metabolizm. :)
  • ladyagnes 2013/08/15 12:58
    Czy tą pepierową torebke czyms zakleiłaś ? ja ostatnio kupilam popcorn do microwawy i niestety byla dziura w paipierowej torebce po 10 minutach nagrzewania tak jak kazali w odpowiedniej temp itp nic sie nie dzialo nic nie strzelalo wyjelam i wtedy zorientowalam sie ze papierowa torba jest nieszczelna popcorn sie nie uprażył :( wyrzucilam go a ty piszesz ze mozna samemu w torebce sniadaniowej go prazyc prosze o przyblizenie tego tematu. czy musi torebka byc szczelnie zamknieta czy udalo ci sie nie zaklejajac torby;) ciekawe moze moj popcorn nie uprazyl sie z jakiegos innego powodu ;>
  • Tomekkkkkk 2013/10/24 18:07
    kiedy w końcu ludzie pojmą, że tyje się od WĘGLOWODANÓW a nie TŁUSZCZY?!
  • Kiedy w końcu ludzie pojmą, że tyje się przede wszystkim od nadmiaru, a nie od jakichś konkretnych składników odżywczych?
  • Mam w domu z 5 opakowań popcornu i mają one od 420 do 580 / 100g.
    O dziwo znalazłam też taki, który ma 390 czyli obstawiam, że jest to zwykład kukurydza bez dodatków :)
  • Z jakiej ilości ziaren została przygotowana ta szklanka?
  • healthy green 2014/08/19 23:30
    UWAGA Unikałabym robienia popcornu maślanego w mikrofali, o tym sporo się pisze, m.in tu: http://www.papilot.pl/odzywianie/19332/Popcorn-z-mikrofalowki-o-smaku-maslanym-grozny-dla-zdrowia-Powazne-efekty-uboczne.html
  • Jedna z moich ulubionych przekąsek. Nie dość, że mało kalorii to jest naprawdę w porównianiu do wszystkich chipsów, ciastek, ciateczek i innych bardzo zdrowy. Ma sporo błonnika i białka. Na pewno więcej zalet niż wad, oczywiście taki samodzielnie przyrządzony bez tłuszczu. Zawsze lepiej słodycze na imprezie czy w trakcie filmu zastąpić sobie popcornem :)
  • Niewiedząca 2015/04/06 23:43
    Być może komuś przyda się mój pomysł. Miałam problem z przyrządzeniem popcornu bez tłuszczu na patelni czy w garnku (niezależnie od rodzaju kuchenki czy naczynia ziarna nie chciał się prażyć).
    Dzisiaj wstawiłam do mikrofalówki szklaną miskę przykrytą talerzem i porządnie ją zagrzałam. Potem wsypałam ziarenka, po 3 minutach miałam całą miskę chrupiącej przekąski. :) Jak dla mnie to o wiele wygodniejsze niż garnek/patelnia.
  • niechcemisięlogować 2015/04/07 18:33
    Zależy od mikrofali. Zamiast przekąski możesz otrzymać przetopione i zwęglone ziarna. Zapach będzie bezcenny.
  • Raz tylko kupiłem popcorn \\\"maślany\\\" do mikrofali - smród podczas prażenia niewyobrażalny, czysta chemia, samo zdrowie!
  • a jak zrobić taki popcorn bez tłuszczu?w garnku?mikrofali?piekarniku? zawsze robiłam w garnku na 2 łyżkach oleju...ale wolę bez tego dodatku
  • popcornomaniaczka 2015/07/04 14:03
    a jak by tak uprazyc na oleju kokosowym? ;) pewnie zdrowsze.. albo na smalcu :D
  • popcornomaniaczka ja zawsze robię na oleju kokosowym, nie przypala się nigdy i pięknie pachnie kokosem,pycha:)
  • Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć ile to jest 100g popcornu w cL. W kinach porcje są zawsze w cL, mały kubełek ma chyba z 250cL - ile to będzie w gramach ??? Dziękuje.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/18 06:17
    @Abest: Niestety, nie posiadam takiej informacji. Znalazłam w internecie następujące dane:http://screencast.com/t/4yul0bgB2F
    Może okażą się pomocne ?
  • Nie wiem czemu ale chyba przez to ze popcorn to skrobia czyli cukier ale straszne są po nim wzdęcia i wiatry niestety. A tak go lubię ajjjj

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę