Mąka dyniowa

Łyżeczka mąki dyniowej odtłuszczonej waży 6 g.

  100g na zdjęciu (6 g)
Energia 386 kcal 23 kcal
Białko 37,0 g 2,2 g
Tłuszcz 18,0 g 1,1 g
Węglowodany 19,0 g 1,1 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Mąka dyniowa kalorie w 100g: 386kcal

Zobacz więcej: dynia łyżeczka 6g mąka dyniowa

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.01.04 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: pestki dyni odtłuszczone; zmielone.
Producent: Efavit

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/04 21:17
    Powyższą mąkę z nasion dyni, zakupiłam zupełnie spontanicznie będąc kilka tygodni temu w sklepie ze zdrową żywnością.
    Niestety, nie było podanych wartości odżywczych ani na etykiecie, ani w internecie, ale z pomocą przyszła mi Pani promotor zdrowia z Zakładu Tłoczenia Olejów Roślinnych i Produkcji Kosmetyków Naturalnych Favita.
    A Wy znacie tę mąkę ? Macie jakieś sprawdzone przez siebie przepisy na jej wykorzystanie ? Mi na razie posłużyła do sporządzenia jednego dania. Ukaże się w jutrzejszym ważeniu :) Zdradzę tylko, że spodoba się miłośnikom czekolady :)
  • Czyżby brownie z kwestii smaku? ;)
  • Pewnie! 1/2 szkl mąki z dyni, 1/2 szklanki mąki pełnoziatnistej, 2 łyżeczki sody, 2 małe jajka,cukier do smaku, szczypta soli i kefir do gęstości racuszków. Można dodać aromatu, i smażyć z tego racuszki na delikatnie natłuszczonym teflonie (ale wolno, i na bardzo małym ogniu). Polecam.

    Z ciekawości, można się dowiedzieć po ile była ta mąka? (ja płacę 13zł za 250g)
  • Bardzo ciekawy produkt. Często piekę w piekarniku ciastka owsiane raz z mąki białej, raz z pełnoziarnistej.Tak się zastanawiam czy mogłabym dodać do tego wyrobu tę mąkę. Czy na samej mące dyniowej ciastka by wyrosły, czy trzeba by było zmieszać ją z inną? Jak myślicie? Uwielbiam pestki dyni, mąka z nich na pewno by mi smakowała.
  • Spytka myślę, że kiepsko byłoby z wyrastaniem, więc musiała byś dodać łyżkę- dwie zwykłej białej albo pełnoziarnistej ;-)
  • evergreen 2012/01/05 21:13
    o, a skąd taki duży udział białek i tłuszczów (w porównaniu do innych mąk)?
  • @evergreen: to nie jest klasyczna mąka zrobiona ze zmielonych ziaren zbóż, tutaj zostały zmielone pestki dyni, dodatkowo je odtłuszczono, żeby przedłużyć trwałość "mąki".
  • @Spytka: Myślę, podobnie, jak @Michał, że raczej nie uda się wymienić całej mąki pszennej na dyniową w ciastkach owsianych, ale częściowo jak najbardziej.
    Mąka dyniowa, której używałam dotychczas była podobna raczej do bardzo zmielonych suchych orzechów, niż do zwykłej mąki.
    Ciastka upieczone z tej mąki byłyby bardziej sypkie... radzę Ci spróbować i przekonać się, że wolisz je od zwykłych :)
  • Dzięki wszystkim za odpowiedź. W niedzielę będę piekła. Dam zwyczajową ilość mąki a tą dyniową jako dodatek. Mam nadzieję, że będzie to zjadliwe:)
  • Użyłam mąki dyniowej do ciastek owsianych. Polecam. Czuć było w nich lekki posmak dyni i stały się dzięki niej jeszcze bardziej pożywne.:)
  • Pani Izabelo, ostatnio kupiłam taki wynalazek jak mąka gryczana. Słyszałam, że rewelacyjne pierogi i naleśniki z niej wychodzą. Zastanawiam się tylko teraz czy jest to mąka oczyszczona. Czy wie może Pani czy mąkę gryczaną w ogóle dzieli się na pełnoziarnistą/razową i oczyszczoną? Jeśli tak, to jak powinna wyglądać ta razowa? I ma Pani może informacje o jej wartościach odżywczych?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/29 10:16
    @Kitek: "ostatnio kupiłam taki wynalazek jak mąka gryczana." Świetnie ! Jak przeczytałam to zdanie, to od razu mi się przypomniało, że też niedawno miałam taki zamysł, ale póki co, jeszcze nie dokonałam zakupu. Ale to kwestia czasu ;)
    "Słyszałam, że rewelacyjne pierogi i naleśniki z niej wychodzą." Tak, też o tym słyszałam :) Osobiście miałam okazję konsumować bliny oraz chleb z dodatkiem tej mąki i zaliczam te wyroby do bardzo smacznych. W związku z tym, że gryka nie zawiera glutenu, wyroby z jej 100 % dodatkiem mogą się nie udać, dlatego warto łączyć ją z mąkami zawierającymi gluten. Uzyskamy znacznie lepszą strukturę.
    "Zastanawiam się tylko teraz czy jest to mąka oczyszczona. Czy wie może Pani czy mąkę gryczaną w ogóle dzieli się na pełnoziarnistą/razową i oczyszczoną?"
    Nie mam póki co doświadczenia z tym produktem, ale zawsze sądziłam, że ta mąka powstaje z przemiału całego ziarniaka gryki. Aby potwierdzić swoje dotychczasowe rozumowanie, zadzwoniłam do kilku producentów, którzy potwierdzili, że mąka powstaje poprzez zmielenie całych ziaren niepalonej gryki, bez wyodrębniania np. otrębów. W internecie można również znaleźć otręby gryczane, ale nie wiem, co później robią z pozostałą częścią zubożonej mąki ...
    W każdym bądź razie mąka ta pod względem żywieniowym jest warta polecenia (za jakiś czas na pewno pojawi się na stronie), a dodatek jej do wielu potraw, wzbogaci nie tylko wartość żywieniową, ale także smakową.
    "I ma Pani może informacje o jej wartościach odżywczych?"
    Średnie wartości dla 100 g mąki gryczanej:
    Energia: 335 kcal
    Białko: 13 g
    Tłuszcz: 3 g
    Węglowodany: 71 g
    Błonnik: 10 g

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę