Kawałek ciasta czekoladowego "Leśne Runo"

Ciasto czekoladowe Leśne Runo

Kawałek ciasta czekoladowego "Leśne Runo" waży 75 g.

  100g na zdjęciu (75 g)
Energia 550 kcal 413 kcal
Białko 11,9 g 8,9 g
Tłuszcz 40,3 g 30,2 g
Węglowodany 40,7 g 30,5 g
Błonnik 6,2 g 4,7 g

Ciasto czekoladowe Leśne Runo kalorie w 100g: 550kcal

Zobacz więcej: porcja migdały czekolada 75g kawałek ciasto muscovado mąka dyniowa

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.20

Ważenie dodano: 2012.01.05 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: masło, czekolada do wypieków 51 % kakao, czekolada 70 % kakao, jaja, mąka dyniowa, tarte migdały, cukier muscovado.

Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/05 22:39
    Wczoraj obiecałam Wam niespodziankę w postaci wyrobu z mąką dyniową: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-maki-dyniowej.
    Przedstawiam Wam moooocno czekoladowe ciasto. A wiecie skąd wzięłam pomysł ? Z komentarzy pod ważeniem tartych migdałów: http://www.ilewazy.pl/szklanka-tartych-migdalow. Dorota poleciła Haruce ten wypiek, Haruka była zadowolona z efektu, w związku z czym nie musiałam się dłużej zastanawiać, do czego wykorzystać pierwszą partię mąki z nasion dyni :)
    Ciasto pochodzi ze strony: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe_lesne_runo/przepis.html, ale jak to ja, nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła chociaż drobnych modyfikacji (a z każdym kolejnym pieczeniem / gotowaniem itp. wprowadzam kolejne modyfikacje ;))
    Poniżej składniki, które ja wykorzystałam do sporządzenia ciasta i obliczenia wartości odżywczych (chyba najbardziej kaloryczne ciasto, które znajduje się w kategorii słodycze, ale jakie pyszne i sycące - 1 kawałek zjedzony z dodatkiem musu truskawkowego i wypity ze szklanką ciepłego mleka zasycił mnie na 3 godziny :))
    • Masło 100 g
    • Czekolada 70 % kakao 100 g
    • Czekolada 51 % kakao do wypieków 100 g
    • Jaja 3 sztuki
    • Mąka dyniowa 65 g + do posypania po wierzchu
    • Tarte migdały 65 g
    • Cukier muscovado 100 g
    Sposób wykonania znajdziecie w powyższym linku do oryginalnego przepisu.
  • no i mialam racje, ze to bedzie ;)
  • tylko jakosc zdjec jakas kiepska - chyba z rozdzielczoscia cos nie tak
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/01/05 22:46
    @haruka: racja, poprawione. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
  • @Izabela @Haruka @Maciej: ale tu się dzieje! Impreza beze mnie? :)
    Jak wrażenia?
    Gratuluję wypieku!
    Przejrzałam swoją galerię zdjęć z tym ciastem i niestety nic się nie nadaje do wklejenia. Piszę o tym, bo ja użyłam mąki dyniowej, którą w tym przepisie poleca Asia z KS. Wybór był o tyle szczęśliwszy, że jej mąka była mocniej wybarwiona i chyba nawet bardziej zielona niż pestki dyni, a to właśnie daje ten efekt leśnego runa.
    Nie do końca odpowiadało nam za to, to połączenie wilgotnego ciasta i sypkiej mąki dyniowej na górze.
    Jedliśmy to ciasto latem ostatnio z lodami waniliowymi, z których robił się sos przepyszny... Polecam :)
  • Ile kcal o__o 3 takie kawałki i dzienny limit przy diecie 1200 przekroczony... ale wygląda genialnie... niestety :P
  • A może ktoś opisać smak? Sernik z półtłustego sera, z rodzynkami, budyniem (bez mąki i masła) będzie pewniej bardziej zdrowszy?
  • @Dorota no i teraz narobilas mi strasznego smaku na takie jeszcze lekko ciepłe ciacho z lodami :(
    @Michal budyn to chyba i tak liczy sie jak mąka, w końcu to sama skrobia praktycznie :]
  • A czyli ta "mąka" ma takie zastosowanie.:)To słowo mąka zgubiło mnie, coś innego mi się w głowie uroiło.:) Ja już od dawna mam w domu ten produkt, jednak jeszcze nie otworzyłam opakowania. Mieszkam w Hiszpanii i też jest na nim napisane Harina de calabaza (mąka z dyni) a to po prostu tarta dynia, tak jak migdały itp. Ciasto wygląda przepysznie. Chętnie bym zrobiła i skosztowała, ale nigdy ciasta mi nie wychodzą:(
  • To ciasto wygląda o wiele bardziej apetycznie niż to z "kwestii smaku". Tamto dla mnie odpada.
  • Ile ważyło całe ciasto? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/06 09:22
    @Dorota: "Gratuluję wypieku!" dziękuję :)
    "użyłam mąki dyniowej, którą w tym przepisie poleca Asia z KS" poluję teraz na nią, ale albo będę musiała zakupić z internetu, albo w innym mieście :)
    W każdym razie, ja dla zwiększenia efektu mchu, podprażyłam tę mąkę na suchej patelni teflonowej.
    "Nie do końca odpowiadało nam za to, to połączenie wilgotnego ciasta i sypkiej mąki dyniowej na górze." szczerze mówiąc, to my zsypywaliśmy tą mąkę na talerzyk :) Traktowaliśmy ją jako dekorację (ale to zapewne ze względu na jej sypką postać).
    @Michał: ciasto jest mocno wilgotne, ciężkie, ma taki "pełny smak" - tzn. pewnie dlatego, że występuje w nim dużo tłuszczu, a on jest nośnikiem smaku. Jest bardzo czekoladowe. Cukier muscovado nadaje ciekawy aromat. Słodkość można w nim regulować, dodając mniej lub bardziej gorzką czekoladę albo zmniejszyć / zwiększyć ilość cukru (ostatnie oczywiście odradzam ;)) Szczególnie ciekawie smakuje na ciepło, gdy czekolada w środku jest w stanie półpłynnym. Sporządza się i piecze w ekspresowym tempie, dlatego to jest dobry wybór, gdy dowiadujemy się, że niedługo mają przybyć niezapowiedziani goście, szczególnie jeżeli jeszcze są zwolennikami czekolady :) Oczywiście warunek jest jeden: musimy posiadać te składniki w domu. Ale mąkę dyniową możemy zastąpić zmielonymi przez siebie pestkami dyni, orzechami itp...
    @Spytka: "To słowo mąka zgubiło mnie" myślę, że nie tylko Ciebie :) Rzeczywiście, mąka kojarzy się z takim surowcem, z którego bez problemu można upiec chleb, ciasta, usmażyć naleśniki itd... w piekarstwie nawet stosuje się określenie mąki chlebowe i niechlebowe. Te ostatnie nie zawierają glutenu albo zawierają go w takiej ilości, która nie spowoduje odpowiedniego wyrastania ciasta i nie utworzy odpowiedniej jego struktury. Jednak wszelkie mąki niechlebowe zazwyczaj posiadają wiele walorów żywieniowych, stąd warto je łączyć w różnych stosunkach z chlebowymi :)
    "Chętnie bym zrobiła i skosztowała, ale nigdy ciasta mi nie wychodzą" Uwierz mi, że to Ci wyjdzie bez problemu. Jak się na nie zdecydujesz, zrób fotki i podeślij linka :)
    @gosia88: całe ciasto ważyło 550 g. Upiekłam je w tortownicy o średnicy 19 cm.
  • Pani ciasto wygląda 100razy lepiej :)
  • Ja je chcę!
  • gvrftttt 2012/01/06 15:55
    dobre?
  • @Spytka ogólnie w hiszpanii jest mniejszy wybór mąki :( jedyne co dużo łatwiej dostać to maicena :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/06 17:50
    @gvrftttt: odpowiedź znajdziesz w treści napisanych przeze mnie powyżej komentarzy.
  • jo: jest harina de trigo, harina integral, harina de maiz (dobra do ciast) i jakiś czas temu trafiłam na tą z dyni (dział ze zdrową żywnością w Carrefour), ale to pewnie zależy od regionu.
  • carrefoura unikam jak mogę, ale poszukam tej dyniowej w sklepie ze zdrową żywnością :)
  • jo dlaczego unikasz carrefura? Market jak market. Teraz jest taki ciekawy dział z produktami bez chemii. Sery naturalne, pyszne tortille ryżowe integral, palitosy, marmolady bez ulepszaczy (ostatnio kupiłam truskawkową, ale nie dane mi było zjeść, bo spadła mi siatka i rozbił się słoik. Dziś kupię kolejną)i wiele innych produktów. Wybaczcie odejście od tematu ciasta.:)
  • Czyli ciasto było robione dokładnie tak jak w przepisie z kwestii smaku? tylko zamiast użytej całej mąki dyniowej, zastąpiła Pani pół na pól z migdalami? Tarte migdaly to kupne czy własnoręcznie jakoś zmielone?;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/07 19:58
    @izk: tak, użyłam zarówno mąki dyniowej, jak i tartych migdałów. Tarte migdały kupuję w sklepie. Niedawno je zamieściliśmy na stronie: http://ilewazy.pl/szklanka-tartych-migdalow. Ale oczywiście można zmielić samodzielnie zarówno nasiona dyni, jak i migdały czy orzechy. W związku z tym, że nie miałam tak zielonej mąki dyniowej jak autorka przepisu, swoją podprażyłam na suchej patelni, aby bardziej przypominała mech :)
    Jeżeli chodzi jeszcze o składniki, to zamiast "zwykłego" cukru dałam muscovado.
  • poezja :-) dałam dwa razy więcej czekolady i 'ciasto' pływało. ukochane od pierwszego skosztowania :-)
  • Niewiedząca 2015/03/20 18:00
    Właśnie upiełam zdrowe ciasto czekoladowe, a cała blaszka ma tylko 670kcal. :)
    Wygląda bardzo podobnie, jest wilgotne i ciężkie, pachnie smakowicie. Jedyny minus jest taki, że nie wyrosło jak te na powyższym zdjęciu, jest nieco niższe, bo zastąpiłam jajko siemieniem lnianym (taki wegański trik). Myślę, że wersja z jajkiem byłaby puszysta i bardzo wyrośnięta.

    Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, duuużo kakao, kefiru, oleju rzepakowego, filiżanki mocnej kawy, siemienia zamiast jaja, olejku waniliowego, słodziku, proszku i sody.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę