Nasiona amarantusa

Szklanka nasion amarantusa waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 400 kcal 800 kcal
Białko 14,5 g 29,0 g
Tłuszcz 6,5 g 13,0 g
Węglowodany 66,2 g 132,4 g
Błonnik 16,0 g 32,0 g

Nasiona amarantusa kalorie w 100g: 400kcal

Zobacz więcej: 200g szklanka amarantus Nasiona szarłat

Ostatnia aktualizacja: 2017.04.19

Ważenie dodano: 2013.02.10 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Bio Planet Sp. z o.o.

Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ktoś wie moze jak i do czego to się przyrządza?
  • widziałam amarantus w składzie jakiegoś musli bodajże, więc mysle że można dodawać go np. do owsianki:) ale pewności nie mam bo nigdy nie używałam;)
  • ja póki co przygotowywałam go razem z owsianką, choć na wielu anglojęzycznych blogach widziałam różne propozycje "porridge" z użyciem wyłącznie samego amarantusa. i do takiej wersji też się przymierzam!
  • moja mama jak piecze chleb dodaje z pół szklanki/szklankę nasion. ;)
  • znalazłam coś takiego: "Nasiona amarantusa można gotować tak jak kasze. Ziarna zalewamy gorącą wodą w dwukrotnej objętości i gotujemy na małym ogniu do 15 minut, po czym przyprawiamy do smaku."
  • arbuzowedaiquiri 2013/02/10 22:19
    ja również dodaję do masy na chleb, do owsianki też. amarantus jest drobniutki, ziarna są niewiele większe od manny, więc najlepiej go stosować tak jakby się zastosowało mannę :) jest bardzo smaczny i wartościowy (w przeciwieństwie do zwykłej,białej manny, bo razowa to coś innego, albo orkiszowa, mniam ;).
  • Dziękuję za to ważenie :) Nasiona amarantusa można wykorzystać na wiele sposobów. Ostatnio robiłam z nich panierkę do pieczonych filetów z morszczuka. Mozna nimi nadziewać pieczarki, dodawać do farszu na pierogi, czy do zup.
  • Dodawałam do owsianki ale już mi się znudził.
  • Julietta 2013/02/11 18:36
    Pyszny jest <3
  • Ja po prostu gotuję na śniadanie na mleku roślinnym lub w bulionie i używam jako składnik sałatki (np. pomidor, ogórek, papryka, czerwona cebula, amarantus i świeże zioła) lub jako baza do robienia wege kotletów (mnóstwo przepisów w internecie).
  • w sumie jak kuskus. a o ile zdrowszy! ah amarantus <3
  • czy to normalne, że ma taki dziwny zapach i posmak? użyłam go dziś po raz pierwszy w życiu (ziarna, nie popping) i nie wiem czy jest stary czy tak po prostu ma ;/
  • @karoltex zapach jak z obory? Mnie się kiedyś trafiła taka partia, która przy gotowaniu cuchnęła końskim łajnem. Nie wiem dlaczego (szczególnie, że płukałam i namaczałam) bo nigdy wcześniej nie miał takiego zapachu, próbowałam też szukać w internecie ale nie nic nie znalazłam.
  • o właśnie! zapach z obory to dobrze powiedziane! na szczęście piekłam z niego ciasteczka i duuuży dodatek aromatu migdałowego to zamaskował, ale nieco się zraziłam :P
  • Niewiedząca 2015/03/30 10:13
    Ja używam jako kaszy, w końcu to pseudozboże, dodaję do sałatek, warzyw, sosów, gulaszów, dań. Na słodko nie próbowałam, bo jak dla mnie za długo się gotuje, by zawracać sobie nią głowę rano. :)
  • Dobry jest do zupy np. porowej albo pomidorowej (zamiast kaszy lub makaronu), myślę że fajnie też by się sprawdził gotowany na mleku lub soku owocowym jako podwieczorek
  • MarrysiazKrakowa 2017/04/03 13:58
    Dziś jadłam gotowany amarantus z mielonym makiem i śliwkami węgierkami (kupiłam mrożone śliwki, bo węgierki lubię o wiele bardziej od tych śliwek dostepnych przez cały rok). Bardzo mi smakował, będę przyrządzała częściej. Danie sycące, nadaje się i jako śniadanko i deser. W ogóle amarantus to dobra opcja dla wszystkich znudzonych owsianką lub jej nielubiących oraz świetny ekwiwalent sypkiej kaszki dla osób które nie mogą glutenu.
  • @Marrysia, ale świetny pomysł! Spróbuję z płatkami jaglanymi i owsianymi (bo mnie akurat się one nigdy nie znudzą ;)) zastanawiam się tylko jakie mleko roślinne byłoby tu najbardziej odpowiednie.

    ... twój nick skojarzył mi się z 'Krystyną z gazowni' :D
  • MarrysiazKrakowa 2017/04/19 23:38
    Pysiakowska smacznego! Mnie także płatki owsiane sie nie nudzą a jaglanych akurat niedawno posmakowałam po raz pierwszy i jadłam na surowo. Co do mleka roślinnego to nie doradzę, bo nigdy ich nie zagotowuje, zwykle wykorzystuje te napoje na zimno. Mam w planach spróbować połączenia z mleczkiem kokosowym (chyba zacznę od kaszy jaglanej w wydaniu śniadaniowym i mleczka kokosowego właśnie). Z napojów roślinnych zwykle kupuje te o smaku czekoladowym zawsze wtedy gdy mam ochotę na kakao. A na codzień płatki i kasze śniadaniowe gotuję na samej wodzie. Pozdrawiam z Krakowa!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę