Nasiona amarantusa

Szklanka nasion amarantusa waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 400 kcal 800 kcal
Białko 14,5 g 29,0 g
Tłuszcz 6,5 g 13,0 g
Węglowodany 66,2 g 132,4 g
Błonnik 16,0 g 32,0 g

Nasiona amarantusa kalorie w 100g: 400kcal

Zobacz więcej: 200g szklanka amarantus Nasiona szarłat

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.14

Ważenie dodano: 2013.02.10 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Bio Planet Sp. z o.o.
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ktoś wie moze jak i do czego to się przyrządza?
  • widziałam amarantus w składzie jakiegoś musli bodajże, więc mysle że można dodawać go np. do owsianki:) ale pewności nie mam bo nigdy nie używałam;)
  • ja póki co przygotowywałam go razem z owsianką, choć na wielu anglojęzycznych blogach widziałam różne propozycje "porridge" z użyciem wyłącznie samego amarantusa. i do takiej wersji też się przymierzam!
  • moja mama jak piecze chleb dodaje z pół szklanki/szklankę nasion. ;)
  • znalazłam coś takiego: "Nasiona amarantusa można gotować tak jak kasze. Ziarna zalewamy gorącą wodą w dwukrotnej objętości i gotujemy na małym ogniu do 15 minut, po czym przyprawiamy do smaku."
  • arbuzowedaiquiri 2013/02/10 22:19
    ja również dodaję do masy na chleb, do owsianki też. amarantus jest drobniutki, ziarna są niewiele większe od manny, więc najlepiej go stosować tak jakby się zastosowało mannę :) jest bardzo smaczny i wartościowy (w przeciwieństwie do zwykłej,białej manny, bo razowa to coś innego, albo orkiszowa, mniam ;).
  • Dziękuję za to ważenie :) Nasiona amarantusa można wykorzystać na wiele sposobów. Ostatnio robiłam z nich panierkę do pieczonych filetów z morszczuka. Mozna nimi nadziewać pieczarki, dodawać do farszu na pierogi, czy do zup.
  • Dodawałam do owsianki ale już mi się znudził.
  • Julietta 2013/02/11 18:36
    Pyszny jest <3
  • Ja po prostu gotuję na śniadanie na mleku roślinnym lub w bulionie i używam jako składnik sałatki (np. pomidor, ogórek, papryka, czerwona cebula, amarantus i świeże zioła) lub jako baza do robienia wege kotletów (mnóstwo przepisów w internecie).
  • w sumie jak kuskus. a o ile zdrowszy! ah amarantus <3
  • czy to normalne, że ma taki dziwny zapach i posmak? użyłam go dziś po raz pierwszy w życiu (ziarna, nie popping) i nie wiem czy jest stary czy tak po prostu ma ;/
  • @karoltex zapach jak z obory? Mnie się kiedyś trafiła taka partia, która przy gotowaniu cuchnęła końskim łajnem. Nie wiem dlaczego (szczególnie, że płukałam i namaczałam) bo nigdy wcześniej nie miał takiego zapachu, próbowałam też szukać w internecie ale nie nic nie znalazłam.
  • o właśnie! zapach z obory to dobrze powiedziane! na szczęście piekłam z niego ciasteczka i duuuży dodatek aromatu migdałowego to zamaskował, ale nieco się zraziłam :P
  • Niewiedząca 2015/03/30 10:13
    Ja używam jako kaszy, w końcu to pseudozboże, dodaję do sałatek, warzyw, sosów, gulaszów, dań. Na słodko nie próbowałam, bo jak dla mnie za długo się gotuje, by zawracać sobie nią głowę rano. :)
  • Dobry jest do zupy np. porowej albo pomidorowej (zamiast kaszy lub makaronu), myślę że fajnie też by się sprawdził gotowany na mleku lub soku owocowym jako podwieczorek

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę