Mleko 3,5%

Szklanka mleka BIO o zawartości tłuszczu 3,5 %  waży 230 g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 64 kcal 147 kcal
Białko 3,2 g 7,4 g
Tłuszcz 3,5 g 8,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g 4,8 g
Węglowodany 4,6 g 10,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,1 g

Mleko 3,5% kalorie w 100g: 64kcal

Zobacz więcej: szklanka 230g mleko bio

Ostatnia aktualizacja: 2015.08.01

Ważenie dodano: 2011.03.02 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: OLMA

Mamy 35 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Na przytyciu idealnie :)
  • Gdzie jest mój komentarz?!
  • Karolcia 2011/03/03 19:12
    Moze byl zle dodany bo przez caly czas widzialam tylko komentarz sarine. Dodaj jeszcze raz swoja mysl :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/03 20:11
    @Alex: znalazłam Twój dzisiejszy komentarz w mleku o zawartości 1,5 % tłuszczu: http://www.ilewazy.pl/szklanka-mleka-1-5
    Nie zauważyłam żadnego śladu w systemie, który sugerowałby, żeby Twoja opinia należała do powyższej szklanki...
  • sarine nie do konca sie z toba zgodze. ja osobiscie wole mleko 1,5% bo jest smaczniejsze, ale to ze ktos jest na przytyciu nie oznacza ze ma jesc to co jest bardziej kaloryczne. ja sama jestem teraz na przytyciu bo mam znaczna niedowage, ale wole wypic wieksza szklanke 1,5% mleka niz mniejsza takiego. dostarcze ta samą liczbe kcal i tłuszczy za to wiecej pelnowartosciowego białka. bo w mlek 1,5% jest wieksze zagęszczenie białek. A białko potrzebne jest na przytyciu i na odchudzaniu (jak ktos jest za gruby to schudnie, a jak ktos jest za chudy to przytyje zdrowo)
  • Wiem, bardzo przepraszam, zaszła pomyłka. Faktycznie napisałam ten komentarz pod mlekiem o zawartości 1,5% tłuszczu. Jeszcze raz bardzo przepraszam.
  • wg mnie czy mleko ma 3,5 czy 1,5 to nie ma roznicy zbyt wielkiej.
    gorzej jak się je słodzone napoje mnleczne
  • 1,5 jest słodsze i delikatniejsze w smaku a 3,5 bardziej gorzkie i kwaskawe
  • Najdłuższe jest sojowe light i ma nawet mniej kcal niż normalne 0% dlatego najczęściej je kupuje. Chyba, ze akurat nie ma to biorę normalne 0%
  • @ haruka: dlaczego 0%? Rozumiem sojowe, sama uwielbiam i jest zdrowe, ale krowie 0% jest mocno przetworzone i jeśli mam wybierać między nim a wyżej procentowym (np. 2%) to z pewnością wybiorę to drugie. Więcej wartości odżywczych i zdrowia, a mniej chemii. :)
  • Patrycja 2011/03/22 10:19
    Dziękuję za zważenie :) Mogłaby Pani zważyć szklankę mleka "prosto od krowy" ? Podać zawartość tłuszczu oraz wartości odżywcze ? :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/03/22 11:04
    @Patrycja: Propozycję prosimy przesyłać przez formularz. Nie planujemy ważyć kolejnych rodzai mleka (te 4, które mamy powinny wystarczyć niezależnie od potrzeb).
  • [Komentarz usunięty] Bez uwag osobistych proszę. Maciej.
  • @Szpetot: ach, no tak. To wiele wyjaśnia ;)
    25 kcal? W 250 ml? Bo w 100 ml różnica wynosi jakieś 10 :P
  • Się czepiacie...ktoś lubi 3,2%, ktoś inny 2% a ktoś inny 0%. Sam piję te ostatnie, bo mi smakuje.
  • @emma po pierwsze 0% ma mniej kcal ;) a po drugie jest smaczniejsze, jak dla mnie takie bardziej slodkie. Ale i tak preferuje sojowe, ale takie "zwykle" bez dodatkow smakowych - kojarzy mi sie z Azja, bo tam pierwszy raz je sprobowalam i pilam doslownie litrami (jest o wiele tansze niz u nas) :)
  • Patrycja 2011/03/25 13:30
    Rozumiem.A moglibyście Państwo podać ile kalorii ma mleko "prosto od krowy " w szklance 200 ml w komentarzu ? :) To dla mnie bardzo ważne , ponieważ w internecie podają różne wartości :(
  • Patrycja - nie wiem, czy Ci w jakimś stopniu pomogę, ale moja mama czasem dostaje mleko od brata od jego krów i według niego zawartość tłuszczu wynosi 4%
  • Patrycja 2011/03/25 14:04
    Ania-Dziękuję Ci za informację :) W takim razie szklanka mleka od krowy mająca 200ml ma ok 200 kcal , zakładając że mleko ma 4% tłuszczu :(
  • Witam. Wszyscy debatują o mleku i zawartości tłuszczu. Najczęsciej jest wybierane to niskotłuszczowe bo ma mało kalorii, a jest to zgubna droga. W mleku właśnie ten tłuszcz jest najważniejszy gdyż jest tam mnóstwo drogocennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jesli wybieracie mleko o zaw.tł. 0% lub 0,5% to nie ma w takim mleku dosłownie nic, to tylko woda zabarwiona na biało... Wartościowe mleko to takie o zaw.tł. najlepiej 3,2% lub ewentualnie 2%. Wiadomo, najzdrowsze i najbardziej wartościowe jest to nieprzetworzone, prosto od krowy;)
    Pozdrawiam
  • aa mleko prosto od krowy... mmm... dawno nie pilam, ale pamietam jak moja ciocia doila krowe filtrowala mleko przez sciereczke i wla la. takie bylo najlepsze, jeszcze cieple aczkolwiek nie podgrzewane (nie znosze grzanego mleka) słodziutkie, moze i troche bardziej tluste ale ten tluszcz ndawal taki smak jakby sie pilo bita smietane
  • Karolcia 2011/06/05 18:42
    Ale podobno właśnie to najchudsze mleko jest lepszym źródłem wapnia, więc coś za coś. Ja wybieram 0,5% ;)
  • @Kinga ja pije mleko wyłącznie dla smaku, wiec wole wziąć to najmniej kaloryczne :]
    Ale tym razem chodzi mi o coś innego - jak to jest z przyznawaniem klasy/kategorii mleka? Czy może dostać niższa ze względu na to iż jest zbyt tłuste? Znajoma twierdzi, ze jej wujek dostawał ciagle niższa kategorie (a wiec i mniej kasy) pobierz mleko od jego krów miało za dużo tłuszczu. Powiedziała tez, ze teraz dilera wodę i juz dostaje te lepsza kategorie...
  • Wypicie szklanki mleka ;) , mmmniamm... dobrze teraz należy je spaić. Tylko jak to sie przekłada na wage 50 kg ? trzeba więcej ćwiczyć czy może mniej ? Będe bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi pomoże ;D
  • to zależy też od wzrostu,postrury (wiecej miesni czy tluszczu?) metabolizmu i wieeeelu innych czynników ale gdyby przyjąć jedynie masę jako czynnik, to im większa tym więcej człowiek spala (np porównujemy 2 kobiety, o tej samej masie % mięśni i tym samym metaboliźmie ale innej masie )
  • Sprawa wygląda tak, że niecałe 1,5 roku temu ważyłam 60kg (jakoś nigdy sie tym nie przejmowałam). Teraz jakimś cudem przy wzroście 164cm waże 50kg ;) Nawet palcem nie ruszyłam i nie mam pojęcia jak zlecialo mi 10kg. Zosatał mi teraz nadmiar skóry na brzuchu i na udach i musze sie jej pozbyć jakoś. Może ktoś miał tak samo ? aha daodam że mam 16 lat.
  • Jestem w tym samym wieku, co Ty. Schudłam z 78 kg na 52 i pozostała mi luźna skóra na udach i brzuchu... Zupełnie nie wiem, co z tym robic.
  • @natalka i anonimowa, wydaje mi się, że jeśli się odchudzałyście ale nie ćwiczyłyście to tak zostaje. lato idzie, odkurzcie rowery i bierzemy się do roboty! :)
  • Tak wszystko by było ok ;) tylko że ja sie nigdy nie odchudzałam. I dlatego zastanawiam sie dlaczego zeszło mi te 10kg. Nie żebym sie z tego nie cieszyła, ale mnie to poprostu zastanawia. A co do ćwiczeń to ja już od dobrego tygodnia robie brzuszki i wieczorami biegam :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/04/29 12:07
    Proszę o powrót do komentowania mleka.
  • 3,5 % ale syci.. bedac na wsi pare dni w zeszłe wakacje piłam mleko od krówek które po zbadaniu miało ponad 4 %. Wiecie co? raz byłam taka głodna w ciągu dnia,a grill miał być dopiero o 16. O 13 "wsunęłam" dwie szklanki takiego mleka (które dodatkowo było chłodzone zaraz po wydojeniu i miało 0,5 stopnia ;p) i po takowych dwóch szklaneczkach byłam tak pełna, że dopiero po 17 się głodna zrobiłam. A wtedy jadłam naprawdę dużo więc skurczonego żołądka nie miałam...
  • Zastanawiam się czy podobne wartości można przyjąć dla mleka z mlekomatu. Postawili mi jeden w okolicy i zamierzam go przetestować
  • Im bardziej tłuste mleko tym bardziej smaczne . Najlepsze z mlekomatu choć max trzy dni w lodówce i kwaśnieje . Najlepsze w swoim życiu mleko piłem u cioci , prosto od krowy jeszcze ciepłe przecedzone przez gazę . Ale to było w 70 latach kiedy chłopięciem byłem .Lubicie kożuchy z mleka , ja uwielbiam ! .
  • Dzisiaj miałem okazję pić mleko z mlekomatu. Od razu podjąłem decyzję - nigdy więcej kartoników. Po treningu z bananem idealnie syci i chroni mięśnie :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/01 08:31
    @TatiQ: "Zastanawiam się czy podobne wartości można przyjąć dla mleka z mlekomatu."

    Znalazłam przed chwilą bardzo ciekawą publikację, w której również znajdują się informacje (na podstawie badań) dotyczące mleka z automatu.
    Aneta Brodziak, Jolanta Król, Zygmunt Litwińczuk; Ocena zawartości składników frakcji białkowej w różnych rodzajach mleka spożywczego. Począwszy od strony 4: http://www.pttzm.org/attachments/File/MONOGRAFIA__WlasProd.pdf#page=4
    Cytuję najistotniejsze zdania. Resztę proszę sobie doczytać ;)
    "W mleku zakupionym w mlekomacie białko ogółem stanowiło 3,31%, laktoza – 4,78%, a sucha masa – 10,52%."
    "Zastanawiająca jest jednak najniższa (2,05%) zawartość tłuszczu w mleku z mlekomatu. Mleko to, jako mleko surowe, nie poddane obróbce termicznej, powinno zawierać przynajmniej o 1,5% tłuszczu więcej, a nawet producent deklaruje, że dostarczany surowiec zawiera około 4% tłuszczu. Może to być spowodowane odtłuszczaniem mleka w gospodarstwie przed dostarczeniem do mlekomatu lub nie wymieszaniem mleka w gospodarstwie w zbiorniku lub mlekomacie przed zadozowaniem."

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę