Dzwonko z łososia smażone

Smażone dzwonko z łososia (oprószone mąką, smażone w niewielkiej ilości oliwy z oliwek) waży 105g.

  100g na zdjęciu (105 g)
Energia 334 kcal 351 kcal
Białko 19,4 g 20,4 g
Tłuszcz 27,3 g 28,7 g
Węglowodany 3,5 g 3,7 g
Błonnik 0,1 g 0,1 g

Dzwonko z łososia smażone kalorie w 100g: 334kcal

Zobacz więcej: sztuka łosoś 105g dzwonko smażone

Ostatnia aktualizacja: 2015.07.01

Ważenie dodano: 2010.01.22 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Fajna strona.
    Jednakże nie "dzwonek" a "dzwonko" łososia.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/01 16:51
    Witam,
    W obiegu funkcjonują oba słowa, nie widzę więc potrzeby zmiany nazwy dania.
    Poza tym zapewniam, że obojętnie jaką zastosujemy nazwę dla tej potrawy, wychodzi bardzo smaczna, choć mniej wartościowa od ryby pieczonej np. w piekarniku.
    Izabela
  • Kochani, poprawcie ten błąd, bo aż w oczy gryzie. Poprawna jest jedynie forma "dzwonko", pisać "dzwonek" to jakby pisać "poszłem" (które też "funkcjonuje w obiegu"). Nie przystoi na tak dobrej stronce.
  • dzwonko zdecydowanie, dzwonek łososia brzmi jak...;))))
    dzisiaj ma na obiad, pychotka..
  • Agnieszka 2011/05/20 14:37
    mój dzwonek przed usmażeniem waży 250g czy po usmażeniu będzie ważył 105g czy dalej 250g ???
  • Ania1105 2011/05/20 14:57
    Agnieszka: Ty naprawdę myślisz, że KAŻDE dzwonko będzie po usmażeniu miało taką samą wagę? przecież to niemożliwe! jeśli Twoje ważyło 250g przed, to po obróbce jego waga się na pewno zmniejszy, gdyż straci on jakąś część wody. a o ile się zmieni? tego nie da się dokładnie oszacować.
  • Ania1105 2011/05/20 14:59
    rozwijając moje pierwsze zdanie: miałam na myśli to, że ciężko byłoby znaleźć dzwonko, które po obróbce miałoby identyczną wagę, jak to przedstawione. nawet jeśli waga wyjściowa ryby Agnieszki byłaby taka sama, jak tego wyżej, to i tak waga końcowa byłaby pewnie inna w zależności od sposobu przyrządzenia i wielu innych czynników
  • http://www.ilewazy.pl/dzwonek-lososia coś mi sie zdaje ze to dzwonko posłużyło do wykonania potrawy ze zdjęcia, czyli waga byłaby zbliżona (tu pewnie zawyza ja ta maka)
  • Ania1105 2011/05/20 15:06
    haruka: ale mnie się wydaje, że waga ryby po obróbce zmniejsza się. a mąka i oliwa nie ważyłyby aż tyle...
  • Agnieszka 2011/05/20 15:41
    wiem wiem że nie będzie 105g bardziej chodzi mi o to czy jak go usmaże to będzie mniej ważył - gdzieś ok 105-150g
  • I'm fine 2011/05/20 16:12
    Zawartość białka w obu porcjach, surowym i smażonym, jest podobna, więc to może być ten sam łosoś :P
    Zawartość tłuszczu w obu porcjach znacznie się różni, w smażonym jest go dwa razy więcej. Wychodzi na to, że tu jest ok. półtorej łyżki oliwy (!) i mniej, niż pół łyżki mąki. Jak tak policzyć, to wszystko się zgadza- no, poza deklaracją Izabeli o "niewielkiej ilości" oliwy ;) Ok. 15g oliwy i 5g mąki, co równoważy z nawiązką odparowaną z łososia wodę (licząc bardzo pi razy drzwi- z ok 65% wody w łososiu surowym, zrobiło się ok 50% w smażonym). Czyli odparowało 15% wody ze 100g łososia, czyli odejmujemy 15g. Dodaliśmy półtorej łyżeczki oliwy i pół łyżeczki mąki, czyli ok. 20g. Czyli faktycznie przyrządzony łosoś musi ważyć ok. 105g. Wartości odżywcze przy takich założeniach się zgadzają. Jak widać "niewielka ilość oliwy" też waży :)
  • a pieczony kawałek (nie dzwonko) łososia ile moze miec? wlasnie dzis mialam na obiad.
  • Wszystko fajnie, ale łosoś jest także jako cała , znaczy sie jako wyfiletowana rybka, a tego już nie pokazaliście...
  • Czy skóra ryb jest bardzo kaloryczna? Warto jeść ryby bez niej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/09/11 09:36
    @inka1703: "Czy skóra ryb jest bardzo kaloryczna?" Nie posiadam danych liczbowych, ale zachęcam, aby w tym przypadku w ogóle się nad tym nie zastanawiać.
    "Warto jeść ryby bez niej?" To zależy jakiej obróbce zostaną poddane ryby. Jeżeli np. smażeniu czy wędzeniu to korzystniej będzie spożywać je po ściągnięciu skóry.
  • W skórze ryb morskich znajdują się duże ilości jodu, którego często nam brakuje, zwłaszcza wśród osób które ograniczają spożycie soli.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę