Zupa pomidorowa z ryżem

Porcja zupy pomidorowej z ryżem pełnoziarnistym waży 220g.

  100g na zdjęciu (220 g)
Energia 69 kcal 152 kcal
Białko 3,4 g 7,5 g
Tłuszcz 1,6 g 3,5 g
Węglowodany 10,8 g 23,8 g
Błonnik 0,9 g 2,0 g

Zupa pomidorowa z ryżem kalorie w 100g: 69kcal

Zobacz więcej: porcja ryż 220g zupa pomidorowa

Ostatnia aktualizacja: 2021.04.01

Ważenie dodano: 2010.01.08 w kategorii

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: udko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy. Porcja zawiera 3 łyżki ryżu pełnoziarnistego

Mamy 56 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • te składniki są na jedną porcję? A ile wody było dodane na tę zupę?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 15:03
    Marto: wszystko zależy od tego, jakie jest Twoje zapotrzebowanie energetyczne / dobę i jaki masz w ciągu dnia rozkład posiłków. Zupa sporządzana była w dużym garnku, a wartości podałam na podstawie obliczeń dla 100 g.
  • pysznie wygląda ;)
    i niewiele kalorii
  • Absurdalna 2010/12/20 16:07
    A zupa pomidorowa z makaronem ile ma kcal?
  • A zabielana zupa pomidorowa ile mniej więcej miałby kcal?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/30 15:17
    @Absurdalna: z garścią makaronu pełnoziarnistego zupa posiadałaby zbliżone wartości odżywcze do powyższej porcji.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/30 15:20
    @Lilka: to zależy od ilości dodanego "zabielacza".
    Proponuję do kalkulatora dodać porcję powyższej zupy a następnie dołączyć do niego zastosowany dodatek w odpowiedniej ilości, np: http://www.ilewazy.pl/lyzka-jogurtu-naturalnego lub http://www.ilewazy.pl/lyzka-jogurtu-naturalnego-grecki lub http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-smietany-12. Na dole kalkulatora znajduje się suma kcal z dodanych produktów.
  • moja zupa pomidorowa sklada się tak; z dwoch malych marchewek, 2 kostki rosolow, 100 ml smietany do zup , 4 litry wody, 6 łyzek ryżu, 1 koncentrat pomidorowy ile tależ takiej zupy moze miec kalori?
  • A gdyby zmiksować ją w blenderze ,a potem dodać ryż to ciekawe jak by smakowało .? :D
  • A czy do tych kalorii jest wliczone Udko z kurczaka ,czy kalorie są podane bez mięska .?
  • Uwielbiam zupy, bardzo często je robię na kolację. Gorące danie, objętościowo duże, wiele warzyw a kalorii malutko. No i przyrządzenie zupki z mrożonych warzyw, pomidorów z puszki czy z soczewicy zajmuję tylko chwilkę (15 minut). Nie gotuję zup na mięsie tylko na 1-2 łyżkach oliwy lub masła i zabielam jogurtem naturalnym. Starcza na 4 duże talerze, więc taka ilość tłuszczu raczej w bioderka nie pójdzie :-)
  • Tylko ze jeden talerz zupy to objetosciowo wcale dużo nie wychodzi ;)
  • Ile kalorii będzie miła talerz pomidorwej gotowanej na kostce rosłowej,zbielonej łyżką smietany 12% i ryżem białym?
  • Heh, ja zawszę do pomidorowej wrzucam 1 torebkę ryżu :D a nie jakiś " 3 łyżeczki "
  • Czy jeśli ugotuję zupę na udku z kurczaka, a potem ją wyjmę (do innych celów), to czy mogę odliczyć wartość kaloryczną nogi ugotowanej od całości? Czy też muszę ją doliczyć, mimo, że nie będę jej jadła?
  • @Majka
    to jakbyś zjadła kostkę ptasiego mleczka, a do dziennego limitu kalorii doliczyła tyle co ma całe pudełko...
  • Trochę tłuszczu się chyba "przerzuca" do wywaru
  • Właściwie nie takie trochę tylko całkiem sporo. Przecież z rosolu nie musisz jeść kuraka a i tak dostarczysz kcal
  • Skąd wiesz, że całkiem sporo? Bo jeśli liczysz to "na oko", to pamiętaj, że "na oko to chłop w szpitalu umarł" i nie wprowadzaj kogoś w błąd jak nie masz pewności.
  • http://www.ilewazy.pl/szklanka-rosolu czy widzisz w tej szklance mieso? a czy jest w niej tluszcz i kcal? no wlasnie.
  • nie widzialeś na rosole "ok" tłuszczu? A kazdy ich 1g dostarcza 9kcal. Przecież rosół podaje się rekonwalestentom- szybkie kcal i tłuszcze w postaci płynu wiec nie zapychają żołądka a dają dużo energii, głownie z tluszczu
  • no dobrze - przecież nie chcę odliczać surowej nogi, która jest cięższa i bardziej kaloryczna (a przynajmniej tak mi się wydaje), tylko wartośc ugotowanej. Jak się gotuje mięso to ono raczej wytraca tłuszcze do wody w której się gotuje i zjada się tylko to co się wyjmuje. Temu pytam, bo mi na logikę to pasuje, ale pewności nie mam.Moje pytanie zreszta nie dotyczy pomidorowej tylko żurku, który ugotowałam i policzyłam sobie kcal tutaj - tylko nie wiem co z tym mięsem, które jest juz zupy wyjęte i zje je moje dziecko... Pytam pod pomidorową, bo akurat to nie ma znaczenia... :)
  • wiesz troche sie pogubilam ;) tak chronologicznie:
    ugotowalas udko i wyjelas na talerz, wode po udku wylalas
    ugotowalas zurek
    podgrzewasz sobie zurek i w ramach odgrzania dla dziecka udka wrzucasz je do zurku
    tak? :] W takim wypadku, moim zdaniem, niewiele juz z tego udka "wyplynie" wiec bym liczyla jak bez niego ;)
  • nie nie. Wrzucilam mięcho do zimnej wody z marchwia i selerem, pietrucha. Sciślej: 2 pałki z kurczaka ze skórą. Zagotowałam, pogotowałam 15 minut, wyjęłam mięcho i na tym wywarze ugotowałam żurek, ktory ja będę jadła. Mięcho dam dziecku, które uwielbia samo gotowane mięso z ryżem :)
  • ciekawa jestem czy dużo mniej kcal mają moje zupy. ja gotuje na wywarze z warzyw, pierś kurczaka gotuje na parze, wrzucam sobie do zupy dopiero kiedy jest juź w talerzu :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/29 17:42
    @milka: proponuję skorzystać z wyszukiwarki i kalkulatora:
    - http://produkty.ilewazy.pl/
    - http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii
    Jeżeli gotujesz zupę dla kilku osób, to uzyskane obliczenia podziel przez ilość porcji, a wówczas otrzymasz przybliżony wynik.
  • ile mniej więcej łyżek zupy zawiera Wasza porcja? :)
  • Witam mam pytanie ile kcalori będzie mięc porcja zupy pomidorowej zabielanej smietaną 18 % do której dodany jest makaron – muszelki
    Znalazłem zdjęcie w internecie – http://www.google.pl/imgres?q=zupa+pomidorowa+z+muszelkami&um=1&hl=pl&biw=1024&bih=654&tbm=isch&tbnid=lKbhCBNisSPW7M:&imgrefurl=http://straga.pl/zupy/zupa-pomidorowa-z-makaronem/&docid=qurSL_UJWtvWFM&imgurl=http://straga.pl/wp-content/uploads/2012/08/IMG_3319.jpg&w=1024&h=768&ei=zl5PUIOsN4yRswa93IC4Bg&zoom=1&iact=hc&vpx=542&vpy=116&dur=396&hovh=194&hovw=259&tx=184&ty=111&sig=106452672793407946262&page=1&tbnh=138&tbnw=205&start=0&ndsp=13&ved=1t:429,r:11,s:0,i:104
    moja zupa wygladałą podobnie :)
    Ile ma kcalori takiej wielkosci talerz ?
  • Po pierwsze , Twoja zupa nie będzie miała dokladnie takich samych wartości, jak zupa ze zdjęcia ! Możesz tylko szacować ! A po drugie, dodaj sobie kcal ze śmietany i wagę makaronu, to na prawdę takie trudne ?
  • Dawid, sam możesz obliczyć jej kaloryczność. Wejdź w szukaj na górze strony i wpisz ryż pełnoziarnisty. Następnie pomnóż wartość łyżki ryżu razy 3 i odejmij tę liczbę od 152 (wartość talerza zupy pomidorowej z ryżem powyżej). Następnie znajdź szklankę ugotowanego makaronu, oszacuj ile jest go w twojej zupie (np. pół szklanki) i dodaj sobie wartość kaloryczną połowy szklanki makaronu. Nie sądzę aby zabielanie bardzo podnosiło kaloryczność, ale możesz dodać do swojego talerza zupy jakieś 30-40 kcal jako umowną wartość śmietany. Nie ma najmniejszego sensu liczenie dokładnie ile wniesie ta śmietana. I tak każda zupa będzie mieć inną kaloryczność, bo nie wiesz do końca ile tłuszczu "przejdzie" do wywaru. Z jednego udka może wyjść bardziej tłusta zupa, z innego chudsza.
  • Karolina 2012/11/04 21:06
    ojej, ma Pani jakiś przepis na tę zupkę? Wygląda smakowicie! :)
  • A bez ryżu ile kalorii ma sama zupa?:)
  • Pani Izabelo, jak obliczyć kaloryczność w 100g dania zrobionego przez siebie. Np 100g makaronu, pomidor...
  • Moja Mama robi pomidorówkę na wywarze z kurczaka i warzyw (ale nie dodaje ich do zupy), do tego puszka pomidorów razem z sokiem (lub swieże pomidorki), całość miksuje, dzięki czemu zupa ma lekko kremową konsystencję. Ja jem zawsze obowiązkowo z ryżem, z makaronem to już nie to samo ;)
  • Wczoraj jadłam pomidorówkę z ziemniakami, bardzo ciekawe połączenie, polecam :) Zupka ze śmietaną, doprawiona bazylią i czosnkiem
  • Z ziemniakami? Nie wiem czy bym się odważyła. Z kaszą gryczaną (paloną) mi smakowała.
  • Króliczę 2016/04/11 10:44
    Mój zmysł smaku aprobuje pomidorówkę z każdym dodatkiem, ale najchętniej zjadam ją właśnie z ryżem lub ziemniakami.
    ...w dodatku zawiesista - przykładowo taka jak opisana w komentarzu Tvk_91, mmmmmmmm!
  • Z ziemniakami też nie jadłam, ale nie uważam tego za coś dziwnego. Najbardziej lubię z brązowym ryżem, chociaż ostatnio naszła mnie ochota na makaron kolanka :) Lubię z dużą ilością pietruszki i marchewki, ale bez pływających kawałków mięsa.
  • Króliczę 2016/04/11 21:27
    ...ja to chyba wszystko mogłabym z ziemniakami pożreć ;D

    Tu zaznaczę, że zupy typu kapuśniak ze słodkiej kapusty, barszcz szczawiowy, powyższa i - jeśli pozostali nie mają nic przeciwko temu - pozostałe, przyrządzam w ten sposób, że ziemniaksy gotuję osobno, jakoś bardziej mi odpowiada ta wersja.

    Co do kawałków mięsa w zupie - podzielam zdanie pastelovej - ba, w ogóle nie lubię polewki gotowanej "na gnatach", ponieważ (wg mnie) zabija aromat charakterystyczny dla użytych składników, przez co każda smakuje praktycznie tak samo.
  • Jeżeli pomidorowa to na wołowinie i z makaronem posypana parmezanem :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/28 19:05
    Niedawno podczas sporządzania zupy pomidorowej użyłam... kaszy owsianej łamanej. Otrzymałam ze sklepu internetowego z krótkim terminem przydatności i postanowiłam ją szybko zużyć.
    Kasza owsiana (a szczególnie ta łamana) charakteryzuje się po ugotowaniu dużą kleistością. Z racji, że praktycznie do większości zup dodaję sporą ilość ziaren / kaszy / makaronu, w tym przypadku zupa była mocno "lepka". A spowodowały tę lepkość beta glukany należące do błonnika rozpuszczalnego.
  • Pomidorowej z kaszą jeszcze nie jadłam, ale pomidory są tak dobre, że pasuje do nich praktycznie wszystko ;)
    Odnośnie pomidorówki z ziemniakami, w sumie takie połączenie nie powinno dziwić- często jada się gołąbki, pulpety w sosie pomidorowym, i zazwyczaj są podawane właśnie z ziemniakami ;)
    Pomidorówka jest też bardzo dobra z grzankami smażonymi z bazylią
  • Tvk_91
    W sumie najmniej do pomidorówki pasuje mi ryż , zresztą w ogóle do zup mi on nie pasuje :-( .
  • Nigdy z ziemniaki pomidorowej nie jadlam, z kasza tym bardziej. Najbardziej uwielbiam z makaronem ;D ale z kluskami albo z ryzem tez jest ekstra. Ogolnie to pomidorowa nawet bez dodatkow jest pyszna xD
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/01 11:56
    Uwielbiam zupę pomidorową. Z reguły przyrządzam ją od razu na dwa dni - tego drugiego smakuje nam z Maciejem jeszcze bardziej, bo wszystkie składniki "przegryzą się" :)
    Lubię też eksperymentować z dodatkami. Ostatnim razem dodałam pół na pół: ryż dziki oraz ryż basmati. Smakowała wybornie. Polecam !
  • Dobrze doprawiona cayenne , kurkumą i imbirem z dodatkiem sosu sojowego , gotowana na wołowinie i podawana z cieciorką zamiast makaronu , mniamniuśne :-) .
  • Do pomidorówki bardzo mi pasuje dodatek... cytryny ;)
  • Genialna jest zupa w stylu "tajskim": do dość rzadkiej pomidorówki dodać sos sojowy, sok z limonki, imbir, czosnek, chili, i do takiej bazy dobrać dodatki według uznania. Ja najbardziej lubię z tofu, kapustą pekińską, albo z brokułami i makaronem, krewetkowa tez wychodzi niezła. Zupkę zazwyczaj solidnie zabielam mleczkiem kokosowym.
    Ostatnio do zwykłej, klasycznej pomidorówki z ryżem dodałam sok z cytryny bo wydawała mi się mało kwaśna; wcisnęłam od razu całą połówkę, i byłam bardzo mile zaskoczona, świetnie się to komponuje
  • Tvk_91
    Jak zaczynam kombinować z zupami to zazwyczaj wychodzi mi ramen , tyle składników typowo dalekowschodnich dodaję , a jak mam pod ręką pastę miso to zjadam na obiad ramen miso hihihihi :-) . Dzisiaj tak się stało z rosołem , mama wcinała zwykły " polski " , a ja dodałem kapusty pekińskiej , por , makaron ramen , mieszankę przyprawową japońską , jeszcze dodałem ognia cayenne i oczywiście po zdjęciu z gazu pastę miso , tej średniej jest jak dla mnie odpowiednio słona . Do tego jeszcze mięsko z rosołu który był gotowany na udkach i warzywa z niego również
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/06 08:32
    Zrobiliśmy jakiś czas temu pomidorową z ciecierzycą i...ananasem. Genialny, zaskakujący słodko-kwaśny smak!
  • Połączenie pomidora z ananasem znam i stosuję, używam w formie sosu do ryżu na obiad, dodaję jeszcze chili i mleczko kokosowe.
    Dziś została mi z gotowania obiadu resztka przecieru pomidorowego i zrobiłam sobie na kolację zupę pomidorową "chińską". Dodałam przyprawy: czosnek, imbir, chili, suszone zioła, garstkę mrożonki chińskiej, porcję makaronu Mie i dodałam sok z 1/4 cytryny. Wyszło super, tylko trochę przedobrzyłam z chili ;)
  • Tvk_91
    Jeżeli przedobrzyłaś z chili to poranny pobyt w toalecie może być bolesny , znasz to określenie " s.rać szkłem " . Dla mnie to nie pierwszyzna , większość Polaków nie byłaby w stanie przełknąć choćby przyprawionych przeze mnie flaków wołowych a co dopiero chińskiej potrawki z warzyw i kurczaka marynowanego podawanym z brązowym ryżem . Mam coś w sobie z Azjaty :-) .
  • @Ijon
    Używam dużo różnych przypraw i dziwnych połączeń i organizm się chyba już przyzwyczaił. Gębę to mi prawie wypaliło, ale tam na drugim końcu, już pełen spokój ;)
    A w przyszłym tygodniu chyba zrobię pomidorową z ziemniakami i podprażoną cebulą, z przypraw obowiązkowo trochę rozmarynu.
    A ma ktoś jakiś fajny przepis na pomidorówkę w wersji curry?
  • Ostatnio mi zasmakowała pomidorowa w wersji krem, doprawiona bazylią, pietruszką, zmiksowana razem z małym ziemniakiem. Do tego obowiązkowo grzanki :) Lepsza od kremu z marchewki albo selera, a nawet od tego z dyni; ale do kremu z ogórka jej jeszcze daleko ;)
  • Maciek dietetyk 2021/03/31 13:35
    Zważyłem porcję zupy pomidorowej i pusty talerz. Wychodzi równe 450g. skąd wy takie dane bierzecie? Zsumowałem też wartości energetyczne dla zupy pomidorowej zrobionej z 1,5 litra wody + włoszczyzna 500g+ przecier 100g+ makaron 250g+śmietana 30% 200g. Wychodzi: 0+150kc+100kc+900kc+300kc=1450kc na 4 porcje co daje że jedna porcja pomidorowej to ok. 360kcal.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/04/01 13:17
    @Maciek dietetyk Wszystko zależy od przepisu - i ilości zupy w porcji. Nie wiemy, jak duża jest Twoja, nasza ma 220 g, Twoja może być sporo większa. Nie wiemy też, jakiego przecieru użyłeś, jakiego makaronu (te 250 g to masa makaronu suchego? Kaloryczność na to wskazuje) - wszystko zależy od przepisu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę