Porcja świeżych ośmiornic

Ośmiornica świeża

Porcja świeżych ośmiornic waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 82 kcal 82 kcal
Białko 15,0 g 15,0 g
Tłuszcz 1,0 g 1,0 g
Węglowodany 2,0 g 2,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ośmiornica świeża kalorie w 100g: 82kcal

Zobacz więcej: porcja świeże ośmiornice 100g

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.11

Ważenie dodano: 2016.05.06 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Ośmiornica jest bardzo smaczna, ma takie delikatne mięso o lekko rybim smaku, tylko ten zapach podczas gotowania jest niefajny :(
  • Czy jedna z nich stoi/leży na głowie? :D

    @mrt jak je przyrzadzasz? Do tej pory jadłam JE tylko w chińszczyznie i podczas wakacji w Grecji. Lubię ich specyficzna strukturę, więc chętnie sprobowalabym swoich sił w kuchni. :)
  • Bardzo chcialabym sie do nich przkonac ale jakos nie moge :( Moze kwestia czasu i dobrego dania. Krewetek tez kiedys nie lubilam a teraz uwielbiam...wszystko przede mna :)
  • Na ile świeże, na tyle świeże. :D
    Da się je smażyć? Też zawsze jadłam tylko w chińszczyznie, a bardzo chętnie bym spróbowała przyrządzić je sama.
  • Jeden taki produkt który po gotowaniu wzbudził moją odrazę , ohydnie cuchnie . Niestety to ona ośmiornica :-( .
  • Oj, wizualnie mnie to odrzuca na kilometr ;)
    A jak taka ośmiornica smakuje? Podobna do ryby czy bardziej do krewetek?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/07 06:12
    @Liriel: Zapewne takie prosto po złowieniu różniłyby się od tych leżących kilka dni za ladą sklepową w lodzie ;)
    @Pysiakowska: Hehe, być może, być może - ale to czysty przypadek ;)
  • Kiedyś gotowałem taką w Lidlu kupioną . Po rozmrożeniu gotowałem w oleju na małym ogniu tak że tylko lekko pyrkał . Trwało to ok 40 min , w tym czasie w domu unosił się zapach jakby mi jakieś zwierze zdechło i się rozkładało . Z ciekawości spróbowałem , była miękka i zjadliwa ale ze względu na ten odór darowałem sobie dalszą konsumpcję , wylądowała w śmieciach :-( . Lubię owoce morza nawet surowe ostrygi zajadam ze smakiem ale za ośmiornicę dziękuję .
  • Jeszcze jedno taką świeżą warto zamrozić , pod wpływem lodu tkanki ulegają rozerwaniu i ośmiornic kruszeje . Grecy tradycyjnie walą nią w kamienie wtedy też kruszeje .
  • Spróbujcie ugotować (moze byc w wodzie, bulionie), pokroić i dodać do sałatki:ziemniaki, czosnek, natka pietruszki, oliwa i ośmiornica :) przepyszne!
  • Przypominają mi się uśmiechnięte ośmiornice z bajek. Nie wiem, czy dałabym radę...
  • Króliczę 2016/05/07 17:49
    Cuckoo, przecież warzywa też się w kreskówkach uśmiechają, a Ty je zjadasz; jesz takiego pomidora - a może on ma żonę i dzieci?

    Wygląd surowej [zdj.] odpycha mnie, podobnie jak kształt i konsystencja. Dodatkowo ten smród, o którym wielokrotnie wspominacie - nie wiem, jak wielki głód musiałabym odczuwać, żeby taką zjeść, podobnie jak ślimaki, żaby i tym podobne.
  • Co do wesolych zwierzatek przypomnialo mi sie jak kiedys otwieram lodowke i widze parowki "Cielaszki" a na opakowaniu slicznie usmiechnieta kurka, swinka i cielaczek i podpis "Smak Zycia" ....Najgorsze, ze te zwierzaczki mialy takie duze rzesiste oczka wlasnie jak w kreskowkach.
  • Polecam w typowej kuchni japońskiej, m.in. w sushi czy jako część tacy sashimi. Tchórze ;)
  • Julittaa 2016/05/08 00:01
    To prawda, ośmiornice znam głównie jako grillowane, nabijane na szaszłyk. Właśnie z kuchni japońskiej.
  • @Pysiakowska, ośmiornicę przed przygotowaniem należy albo zamrozić i rozmrozić, albo włożyć do worka foliowego i porządnie obtłuc tłuczkiem lub wałkiem - podczas tych czynności pękaja włókna mięśniowe i potem ośmiornica jest miękka po ugotowaniu.
    Nastepnie taką ośmiornicę gotuje się w wodzie z dodatkiem liści laurowych i cebuli, ok. 40 min, jak wspomniał ljon. Przy czym jest to czas gotowania dużej ośmiornicy, te ze zdjęcia pewnie gotują się szybciej. Zapach niestety jest mocno średni, trzeba otworzyć okna w domu :P Ugotowana ośmiornica na szczęście nie ma już tego zapachu, pachnie delikatnie morzem i rybką i tak też smakuje. Ja dodawałam ją, pokrojoną na kawałki, do paelli i risotta, czyli zawsze w towarzystwie ryżu, pomidorów i innych warzyw. Smakowało ;)
  • Ale maleństwa, moja najmniejsza ośmiornica mrożona ważyła niecałe 900g z glazurą. Co do przyrządzenia. po ugotowaniu jak napisał/a mrt, delikatnie podsmażyłem z ziołami i czosnkiem. Podałem na zimno z frytkami smażonymi na pozostałościach z ośmiornicy ze świeżym olejem, surówką z marchewki i pieczarkami duszonymi w jogurcie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę