Surówka colesław

Porcja surówki colesław waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 67 kcal 101 kcal
Białko 0,8 g 1,2 g
Tłuszcz 4,4 g 6,6 g
Węglowodany 4,2 g 6,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Surówka colesław kalorie w 100g: 67kcal

Zobacz więcej: 150g porcja kapusta biała surówka colesław

Ostatnia aktualizacja: 2013.09.12

Ważenie dodano: 2012.05.22 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: kapusta biała, majonez (woda, olej roślinny, ocet, substancja zagęszczająca: skrobia modyfikowana, musztarda, mleko w proszku odtłuszczone, cukier, sól, jaja w proszku, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa), cukier, chrzan 2 % (korzeń chrzanu 52 %, woda, olej roślinny, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól), cebula, marchew, sól, pieprz ziołowy, seler, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy, maltodekstryna.
Producent: Marwit Sp. z o.o.
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • ooo super ważenie, chociaż wolę surówki 'firmowe' zmniejszą zawartością majonezu, którego nie jestem w stanie przełknąć
  • moja ulubiona surówka :)
  • ta surówka przypomina mi surówkę rarytasek. Mylę się?
  • oo spodziewałam się, że ma więcej kcal :) jestem mile zaskoczona, chociaż skład troche przeraża :p
  • O, czekałam na coś takiego :-) Kupuję zazwyczaj na wagę tego typu surówki i tak właśnie sobie myślałam, że mają podobną wartość kaloryczną. No i maltodekstryna... :-) Awaryjnie, gdy brakuje mi warzyw do obiadu może być, jednak wolę sama zrobić dobrą surówkę.
    Pozdrawiam!
  • Pani Izabelo! Proszę zmienić ten "syfiasty" majonez, który Pani używa na np. majonez Kielecki (który nie ma żadnego mleka w proszku czy gumy guar)
  • A nie przepraszam! Nie doczytałam. Myślałam, że to taka domowa :)
  • Agnieszka 2012/05/22 22:25
    dziekuje!!!

    myslalam ze mniej..-juz nie bede jej kupowac,duzo tluszczu..
  • Patulineczka 2012/05/23 08:52
    Mam złe wspomnienia... Kiedyś zjadłam takie małe pudełeczko i tak mi było niedobrze chyba przez ten majonez... Surowizna + majonez = nie lada wyczyn trawienny dla brzuszka.
  • @Patulineczka: nie chcę być odebrana, jako obrońca majonezu, ale to tylko żółtko i olej. Nic z czym zdrowy żołądek sobie miałby nie radzić.
    Winy raczej dopatrywałabym się w kapuście... Te gotowe sałatki nie są przecież robione na miejscu, tylko dużo wcześniej i mają taki "sfermentowany" aromat. Domowa sałatka coleslaw też zaczyna żyć innym życiem po kilku godzinach i przestaje być apetyczna.
  • da sie ja zrobic bez majonezu?tzn zastapic go czyms?
  • Nie, noe. majonez jest ciężkostrawny :) No i surowizna tez, więc można się źle czuć.
    ja nie lubię takich surówek, ale od czasu do czasu kupuję sobie takie "jednodniowe" w delikatesach i jem na przerwach :)
  • i tak ta przedstawiona ma mało kalori biedronkowa firmy maga 100 kcal w 100 gr
  • @bbbn: oczywiście, że się da. W moim domu rodzinnym nigdy nie dawało się majonezu do kapusty, tylko śmietanę kwaśną. To była najbardziej tradycyjna surówka do obiadu. Do dzisiaj za nią przepadam, chociaż zwykle robię z odrobiną oleju albo jogurtu zamiast śmietany.
    @negra: robiłam wczoraj domową surówkę coleslaw i policzyłam kalorie. Wyszło 50 kcal/100g. Z majonezem i jogurtem. Musiała być smaczna, bo nawet dzieci jadły, mimo, że nie dodałam nutelli ;)
  • niby surówka powinna być zdrowa, a skład powyższej przeraża. wolę sama zrobić :)
  • Dorota, tak jak sama napisałaś - nic z czym ZDROWY żołądek nie da sobie rady, ale jak ma się wrażliwy żołądek lub jakąś chorobę przewodu pokarmowego, te surówki są nie do zjedzenia bez żadnego dodatku, same jako przekąska dla mnie odpadają, bo mój żołądek wysiada po takiej porcji. Jeśli sama przetrę warzywa i zrobię surówkę, to nic mi nie jest, po kupnych męczę się cały dzień...
  • @Angie: jedyne wyjście to nie jeść kupnych :) Twój żołądek sam Ci to podpowiada.
    Problem nie tkwi w surówce jako takiej, tylko w tym, że ona jest nieświeża. Nawet te przeciwutleniacze nic tu nie pomogą... stara kapusta jest stara i okropnie pachnie :)
  • @Dorota a mogłabyś podać przepis takiej domowej surówki?Chętnie zrobiłabym coś co nie smakowałoby chemicznymi substancjami :D
  • @Lilka: jasne :) Małą, młodą kapustę szatkuję na tarce (najlepiej te podłużne ostrza do mizerii), odrobinę solę i zgniatam, żeby zmiękła i nabrała wilgoci. Dodaję marchewkę startą, cebulkę lub dymkę, może być jabłko. Teraz najważniejsze: trzeba posłodzić! dodajemy płaską (lub kopiatą) łyżeczkę cukru, łyżkę soku z cytryny lub octu, łyżkę majonezu dobrej jakości (można pominąć) i
    łyżkę lub dwie jogurtu naturalnego. Gotowe w 7 minut :)
    Mi bardzo smakuje z dodatkiem natki pietruszki i koperku, ale moje dzieci
    zielenieją na ich widok.
  • O, dziękuję bardzo - na pewno wypróbuję skoro dzieciom tak smakowało(a jak wiadomo skore do jedzenia sałatek to one nie są) :)
  • Czy to możliwe, żeby surówka nie miała w ogóle błonnika?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/12 12:10
    @Cyclops: producent nie zamieścił informacji na opakowaniu odnośnie zawartości błonnika.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę