Ser typu włoskiego

Porcja sera typu włoskiego (pół dużego krążka) waży 140 g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 174 kcal 244 kcal
Białko 11,0 g 15,4 g
Tłuszcz 13,0 g 18,2 g
Węglowodany 3,0 g 4,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ser typu włoskiego kalorie w 100g: 174kcal

Zobacz więcej: porcja ser 140g włoski

Ostatnia aktualizacja: 2015.01.29

Ważenie dodano: 2009.09.04 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: serwatka, mleko pasteryzowane, sól spożywcza, kwas cytrynowy jako regulator kwasowości.
Producent: Warmia

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czy można prosić o podanie nazwy producenta? To jakiś twardy typ ricotty chyba, ciekawi mnie gdzie można taki znalezc. Pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 10:49
    Kasiu, większość osób zwyczajowo mówi na ten ser "polska ricotta", ale tak naprawdę według producenta nosi on nazwę "serek typu włoskiego" (zmieniłam przed chwilą opis). Producent Warmia. Link: http://www.capresi.pl/ Na stronie znajduje się również zakładka "gdzie kupić". Mi osobiście bardzo smakuje i polecam spróbować (smakuje nie tylko na kanapkach, ale też w połączeniu z kaszami, makaronami, można go wykorzystać zamiast twarogu do kopytek)
  • a czego smak przypomina? Bliżej mu do camemberta, mozzarelli czy raczej białego sera?
  • chyba można porównać do mozzarelli, chyba. wiem z pewnością że jest pyszny aczkolwiek dość tłusty.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/17 10:58
    @Szpetot: powyższy ser zaliczany jest do twarogów (produkowany z białek serwatkowych i mleka). W smaku delikatny, wilgotny, nie rozpada się podczas krojenia, nie posiada posmaku kwaskowatości (mi to akurat nie przeszkadza, ale spotykam się z opiniami, że ludzie dlatego nie przepadają za twarogami).
    Uważam, że najlepszym sposobem na przekonanie się, będzie samodzielne wypróbowanie (i oczywiście później opisanie swoich wrażeń) :)
  • To prawda, ten ser jest dużo smaczniejsze niż twarog, bo właśnie nie jest kwasny, ale jest tez tłusty wiec go raczej nie jem. Prawie codziennie zjadam kostkę twarogu chudego (250g + slodzik i kakao, albo wanilia czy inna przyprawa - taki jakby deserek :P), wiec niestety raczej nie mogłabym sobie zastąpić go tym serkiem bez konsekwencji ;)
  • ja jak spróbowałam takiego z krówką z Sierpca, to tak mi posmakował, że nie mogłam się opanować, był przepyszny ^^ Dlatego teraz się trochę obawiam zafundować sobie następny krążek ;P ale jak spróbowałam tego z Warmii, to moim zdaniem nie był nawet w połowie tak dobry jak wspomniany przeze mnie Capri, więc jak coś, to szczerze polecam Capri z Sierpca ;)
  • ja również jestem fanką Capri :) właśnie przed chwilką go dokończyłam i zastanawiam się czy nie iść teraz do sklepu po następny :)
  • Bardzo dobry serek. jeden z moich ulubionych. Ma słodkawy delikatny smak i nie jest suchy jak klasyczne białe sery. Super :D
  • czy Ricotta przypomina hiszpański Burgos?
  • Też uwielbiam Capri z Sierpca ;)
    Pyszniutki.Idealny na śniadanie lub kolację ;)
    Tylko,że Capri ma chyba 183kcal/100g.Ale nie wielka różnica ;)
  • Ja też lubię ten ser, idealny zarówno z dżemem bądź miodem jak i również z pomidorkiem i listkiem bazylii.
  • Capri jest pyszny, jadlam kiedys bardzooo czesto. Wlasnie sobie o nim przypomniałam ^^
  • A ile mógłby mieć tak orientacyjne plaster takiego sera ?
  • A ja z kolei polecam moje ostatnie odkrycie i uzaleznienie ser sorento. Smak i konsystencja prawie identyczna (moze nawet lepszy), a znacznie przystepniejsze wartosci odzywcze na 100g: b:15,3 w:0,7 t: 7 kcal:128. szczegolnie dla osob na lowcarb (mała ilość wegli). I cena niższa, gorzej z dostepnoscią.
  • Próbowałam i Capressi z Warmii i Capri z Sierpca- ten drugi mi lepiej smakował. Taki delikatny, śmietankowy, mmmm :)
  • Pychota :) Chociaż dla mnie najlepszy camembert.
  • W ogóle pól krążek krążkowi nie równy- Capresi z Warmi waży 250g, Capri z OSM Sierpc 220g.
    Właśnie zjadłam na śniadanie ten pierwszy, bo Sierpca akurat nie było i przypomniało mi się czemu go nie kupuję. Nie wiem co ma w składzie, ale jak dla mnie czuć chemię i sztuczność, czego nie ma w serku z Sierpca.
  • Może komuś się przyda, bo właśnie porównywałam dostępne u mnie serki włoskie:
    Capri Sierpc
    Wartość energetyczna w 100 g: 183,00 kcal
    Białko w 100 g: 12,10 g
    Węglowodany w 100 g: 3,60 g
    Tłuszcz w 100 g: 13,40 g
    Opakowanie 220g
    Gdzie kupić: Auchan, Carrefour,

    Capresi Warmia
    Wartość energetyczna w 100 g:204,00 kcal
    Białko w 100 g: 13,60 g
    Węglowodany w 100 g:3,70 g
    Tłuszcz w 100 g:15,00 g
    Opakowanie 250g
    Gdzie kupić: Auchan, Carreforur,

    Capri Pilos
    Wartość energetyczna w 100 g: 174,00 kcal
    Białko w 100 g: 11,00 g
    Węglowodany w 100 g:3,00 g
    Tłuszcz w 100 g:13,00 g
    Opakowanie 220g
    Gdzie kupić: Lidl

    Jest jeszcze z Sierpca jakiś Capri co ma ponad 21g tłuszczu, ale nie spotkałam go w sklepie. Natomiast Pilosa nie próbowałam więc nie wiem czy jest smaczny.
  • Capri z Sierpca - PYSZNY ! Tyle mam do powiedzenia :-)
  • Dla mnie żadna rewelacja w smaku... ;p
  • Mmmmmm dla mnie właśnie rewelacja i polecam! :D
  • Ser biały typu włoskiego Capreggio z Biedronki ma aż 31% tłuszczu i 254 kcal w 100g ( Sottile Gusto / Polmlek Raciąż)... właśnie dzisiaj się lekko zdziwiłam... co do smaku - cóż, kwestia gustu, chyba wolę z Pilosa - bardziej wyrazisty ;)
  • Capri Pilos produkuje Sierpc
  • djustyna 2014/05/03 18:45
    Właśnie jem z Pilsoa i muszę powiedzieć, że Sierpc zdecydowanie wygrywa.
  • Te sery w Lidlu chyba mają różnych producentów zależnie od regionu. U nas jest od niedawna ten robiony w Łowiczu i teraz ma zwiększoną zawartość tłuszczu i lekko ciapowatą konsystencję :] Ale w smaku nadal super, niestety :P
  • Najlepszy jest serek Capri od Sierpca :) Ma najdelikatniejszy i najbardziej naturalny smak ze wszystkich włoskich serków
  • Zdecydowanie rozni sie smakiem od mozarelli. Smakuje jak twarog i jak dla mnie ten z Pilosa jest okropnie kwasny. No i kaloryczny.
    Plusem jest to, ze sie nie kruszy tak bardzo i nadaje sie do salatek.
  • Króliczę 2015/01/29 19:26
    Joa, może trafiłaś na jakąś wybitnie kwaśną partię, bo ja z kolei nie wyczuwam w nim nie tylko "strasznie", ale nawet takiego "zwyczajnie" kwaśnego posmaku, jaki jest w twarogu.
    Sprawdzasz datę przydatności?

    "Serek typu włoskiego" marki Pilos - oczywiście w porównaniu do twarogu - jest właśnie delikatnie słodkawy i za to go lubię. Świetnie nadaje się do sałatki z pomidorami, papryką, ogórkiem i ziołami prowansalskimi, skropioną octem balsamicznym i olejem, przyprószoną pieprzem, solą i cukrem - choć sporą część zjadam osobno, okrajając jego brzegi (mam taki odchył, że lubię zjadać brzegi serów, ciast, pasztetów, skórkę z budyniu i kaszy na mleku, itp itd).

    W smaku da się wyczuć większą lub mniejszą nutę mozzarelli, aczkolwiek jakieś wybitne podobieństwo to nie jest.

    Baaaaardzo mi smakuje! :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę