Plaster niskotłuszczowego sera Piórko

Ser niskotłuszczowy Piórko

Plaster niskotłuszczowego sera Piórko waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 183 kcal 27 kcal
Białko 35,4 g 5,3 g
Tłuszcz 3,0 g 0,5 g
Węglowodany 3,5 g 0,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ser niskotłuszczowy Piórko kalorie w 100g: 183kcal

Zobacz więcej: plaster 15g ser niskotłuszczowy piórko

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.11

Ważenie dodano: 2013.02.04 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: CEKO Sp. z o.o.

Mamy 43 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Tak malo tluszczu w serze żóltym?! To w ogole ta sama kategoria?:-) a jaki w smaku?
  • Jadłam go na Dukanie (a schudłam 25kg) :) Zresztą producent nawet na stronie opisuje go jako idealny dla tej diety.
    Nie jest tak tłusty i smakowity jak zwykły ser żółty, ale mimo tego naprawdę aż zadziwiająco smaczny! Bardzo przyjemny niskotłuszczowy zamiennik normalnego sera. I nie aż tak suchy jak wiór, jak mogłoby się wydawać :)
  • oo słyszałam o nim, mniej tłuszczu niż słynny hit z ryk :) ale nie mogę nigdzie trafić na niego, w koszalinie gdzie go dostaliście? :) jaki w smaku jest? i co Pani Iza sądzi o żółtych serach tak niskotłuszczowych, czy to ma coś wapnia? czy ma jakieś cenne witaminy czy taki ser raczej bezwrtościowy zamiennik tylko dla odchudzających się zamiast tłustego sera?
  • to jest ten ser którego plastrów nie da się od siebie odkleić? czytałam bardzo złe opinie o nim na alma24, zdecydowałam się na Hit z Ryk, który bardzo polecam :) trochę więcej kalorii, ale pyszny i smakuje jak ser!
  • gdzie można go dostać? :)
  • w Polo Markecie, Almie i Carrefourze, a w Wrc też w Feniksie :)
    jest pycha!
  • W Katowicach jest w almie:) słyszałam o nim właśnie pod kątem diety Dukana...
  • arbuzowedaiquiri 2013/02/05 08:56
    jesteście cudowni, pisałam Wam to już :D
    kocham ten ser, jest przepyszny <3
    @milka: jak dla mnie smakuje tak samo jak zwykły ser żółty, tylko jest bardziej hmm kruchy (przez tą niską zawartość tłuszczu). Dzięki zmniejszonej ilości tłuszczu wapnia jest więcej niż w standardowym serze.
    @ai: plasterki faktycznie ciężko odkleić bo on wtedy jakby się rwie, dlatego lepiej go kupować w jednym kawałku i samodzielnie kroić :)
    jak dla mnie to numer 1, bardzo bardzo go lubię!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/05 09:03
    @milka: "nie mogę nigdzie trafić na niego, w koszalinie gdzie go dostaliście? :)" ser został kupiony w delikatesach Centrum przy ul. Wańkowicza.

    Jak dla mnie w smaku ciekawy (nie czuć różnicy smakowej do tradycyjnych serów), ale tak jak zauważyły osoby powyżej plastry strasznie się sklelają (dosłownie kilka minut rozklejania, żeby uzyskać plaster nadający się do zdjęcia, który i tak wizualnie nie jest atrakcyjny)
  • Ja go kupuję na dziale krojonym w Realu (ale czasem go nie ma - wykupują).
    Kupuję mały mloczek i sama sobie kroję albo w plastry albo na tarce sobie ścieram.
  • *mloczek -> bloczek
  • a w warszawie gdzie go mozna kupic!?
  • vv: W Tesco jest na pewno i w Almie. :)
  • a jak cenowo się przedstawia?
  • Poznań: Alma, Carrefour Galeria Pestka :P
  • Coś ok. 25 zł w Almie, tak mi się kojarzy.
  • Ktoś się pytał o wartości tego sera- jest Świetnym źródłem wapnia w 100g mieści się aż 1200mg wapnia, co jest ponad 100 procentowym dziennym zapotrzebowaniem na wapń :)
  • Mój ulubiony :) geniusz w każdym calu.
    Tylko radzę kupować w kostach aniżeli w plasterkach (chyba, że zjecie od razu), bo brak tłuszczu powoduje sklejanie się plastrów ;)

    Ja kupuję go z reguły w realu albo w piotrze i pawle. Ale z tego co wiem tesco i carefour też go posiada. Cena w normie, jak każdego innego sera.
  • Bardzo lubię, od razu kupowałam cały bloczek.
    Jest w Realu, Polo Markecie.
  • Ser piórko jest dobry do kanapek, smak jest naprawde ok. Nie nadaje się jednak do topienia. Pod wpływem temperatury zamienia się w kluski o konsystencji plasteliny. Do topienia musi być jednak ser o wyższej zawartości tłuszczu.
  • Kupiłam dzisiaj
    smakowo mi bardzo odpowiada bo nie jest tak intensywny jak zwykły ser!
    i w tsotach sprawdził się Ekstra!!
    Cena 30zł za kilogram
  • a w TESCO jest za 22,90 za kg-kupiłam i smakuje mi bardzo.
  • Kupiłam go wczoraj po raz drugi. Pamiętałam go właśnie z tych nie dających się rozkleić plastrów. Historia się powtórzyła. Fakt faktem, smak sera jest ok. Pomimo komentarza na temat topienia, postanowiłam wykorzystać go do zapiekanki. Wyszła jedna wielka ciągnąca się, niemożliwa do połknięcia klucha... Na kanapkach jest w porządku, ale rzeczywiście, do dań ciepłych nie można go użyć, no i te problemy ze sklejonymi plastrami... Ciężko mi ocenić, czy jest to ser warty uwagi, czy nie :P
  • Ile taki ser może kosztować? bo mama nie chce mi takiego kupić. twierdzi, że będzie bardzo drogi.
  • płaciłam ok. 23 zł / kg
  • Natalia, kosztuje tyle samo co każdy inny zwykły zółty ser. Zawsze go kupuję.
  • U mnie niestety kosztuje aż 29,99 (Carrefour - wschód Polski), ale i tak kupiłam, dzisiaj będę próbować :)
  • Racja, w Carrefour kosztuje prawie 30 zł, w Tesco stała cena to 23 bez jednego grosza - zazwyczaj kupuję większą ilość, zamrażam w porcjach po +/- 100g i mam na jeden posiłek :)
    P.S. Ja akurat sery jadam solo - bez chleba
  • Jest świetny, w almie zawsze kupuje za 19.99 zl :)
  • oczywiście to cena za kilogram ;P
  • Będąc dawno na a\'la Dukanie (jakieś 3-4 lata temu) kupowałam ten ser jako substytut pełnotłustego sera żółtego. Nie zastępował on w zupełności zwykłego sera, bo w smaku był mimo wszystko inny, zapach też był dziwny, a przede wszystkim nie dało się go ładnie rozpuścić - robiła się taka sucha skorupka, ale cóż się dziwić, gdy ma 3% tłuszczu :) Od tamtej pory co jakis czas spotykałam go w eLeclercu i kiedyś był w takim jasnoróżowo-białej folii, tymczasem ostatnio spotkałam go w niebieskiej folii - i na stronie producenta są zdjęcia tez w niebieskiej folii. Kupiłam kawałek tego sera i jakież było moje zdziwienie, gdy go skosztowałam bo był bardzo smaczny...Przede wszystkim struktura jest inna, nie tak krucha jak kiedyś - teraz bardziej elastyczny, bardziej żółta niż przezroczysta jak kiedyś. Do tego zapach. Kiedyś był tak średnio przyjemny i dziwny, dziś ma zapach prawie normalnego sera żółtego. A smak to juz w ogóle. Może nie smakuje jak zwykły ser, ale jest bardzo smaczny i bardzo zbliżony do normalnego! Zarówno na kanapkę jak i solo i do innych rzeczy. A do tego topi się inaczej niż dawniej! SKłonna byłabym powiedzieć, że topi się niemal normalnie jak ser żółty, nie pozostawiając takiej skorupki która po czasie wysycha na kamień jak dawniej. Mam wrażenie że to już nie ten ser. Na dodatek widzę, że w nowej odsłonie zmieniła się jego wartość - bo z 3% tłuszczu spadło do 2,7% oraz spadła kaloryczność z 183 na 164 kcal na 100g oraz węglowodany z 3,5g do 0!! Jak to możliwe? Szczerze, to gdy jadłam go w domu na zimno i stopiony, to zaczęłam się zastanawiać, czy sprzedawczyni nie pomyliła się i nie dała mi zwykłego sera. Ale nie, bo widziałam na oczy jak wyciąga ten niebieski z napisem piórko i go pakuje przy mnie. Wczoraj ponownie go kupiłam i to jednak ten ser. Widać producent coś zmienił, ulepszył i to przeogromnie. Jak to możliwe, że ser mający 2,7% tłuszczu może byc taki smaczny i smakować prawie jak zwykly ser? A 3 lata temu tak nie smakował :) W taki sposób to ja mogę być na diecie:) Lećcie do sklepu i polujcie na niego!:)
  • Lubię ten ser. Od wielu lat walczę z nadwagą i przez długi czas nie jadłam sera żółtego prawie wcale. Ten ma dużo białka, wapnia, bardzo mało tłuszczu i dobrze smakuje. Jest też twardy, a lubię takie sery. :)
  • Z takim produktem seropodobnym jest jak z piwem bezalkoholowym i jedno i drugie do d..y , szczególnie dla smakosza sera i piwa za jakiego się uważam .
  • Dziwny ten ser, ma bardzo mało tłuszczu. Nie jadłam, ale raczej się nie skuszę, może jak będzie w promocji ;) Sera żółtego jem dużo bo lubię, i jak się odchudzałam to również spożywałam normalny tłusty ser w dużych ilościach; nie zauważyłam, żeby tuczył ;)
  • Wadą może być strata większości witamin w związku z procesem odtłuszczania. Tyczy się to większości produktów odtłuszczonych :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/24 20:44
    @Ijon: "Z takim produktem seropodobnym jest jak..." To nie jest wyrób seropodobny, to jest ser o obniżonej zawartości tłuszczu. Wyrób seropodobny (gdzie zastąpiono całkowicie lub częściowo tłuszcz mleczny tłuszczem roślinnym), nie może posiadać w nazwie słowa ser.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/24 20:58
    @Tvk_91: "jak się odchudzałam to również spożywałam normalny tłusty ser w dużych ilościach; nie zauważyłam, żeby tuczył"
    Ten ser jest bardzo dobrym zastępnikiem nie tylko w procesie zmiany nawyków żywieniowych, których efektem ma być obniżenie masy ciała.
    Korzystny będzie na przykład dla osób zagrożonych osteoporozą, z zaburzeniami układu sercowo-naczyniowego, dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą spożywać na co dzień więcej białka kosztem tłuszczu itd...
    @TatiQ: "Wadą może być strata większości witamin w związku z procesem odtłuszczania." Dlatego każdą decyzję należy rozpatrywać indywidualnie. Należy zawsze zwracać uwagę, z jakiej sytuacji uzyskamy więcej korzyści. Jeżeli ktoś cierpli na osteoporozę, to dla niego ważniejszy powinien być wybór sera Piórko, który posiada blisko 2 x więcej Ca niż standardowy żółty ser, przy obniżeniu dajmy na to witaminy A (chociaż szczerze mówiąc, nie wiem jaka jest jego zawartość w serze Piórko).
  • PeaceGuard 2015/12/17 01:19
    Bardzo polecam.
    Trudno go dostać, kiedyś był w PoloMarketach, teraz do nich nie chodzę i tego sera od dawna nie jadłem. Jednak pamiętam, że był bardzo smaczny.
    Należy jedynie pamiętać, by kazać odkroić sobie większy kawałek, a nie kroić na plasterki (bo plasterków nie da się potem rozdzielić) i kroimy go w domu - z użyciem łopatki do krojenia sera, krajalnicy elektrycznej do chleba, czy zwykłego noża.
  • w Piotrze i Pawle dostępny cały czas :)
  • Z takim serem z nikłą ilością tłuszczu jest jak z wygazowanym piwem , jedno i drugie nie nadaje się do spożycia Jeżeli ser to pełnotłusty czyli 25-30 % tłuszczu choć jadam i pleśniowe które zawierają 40% tłuszczu . Jezeli ser to taki albo żaden . Nie uznaję erzacy .
    Ktoś kto się odchudza nie powinien w ogóle jeść żółtych serów .
  • Próbowałam ostatnio podobny ser o obniżonej zawartości tłuszczu, miał coś ok. 15%. Na zimno jeszcze dawał radę, ale po podgrzaniu tragedia, w ogóle się nie ciągnął... Jednak pozostanę przy zwykłym żółtym serze ;)
  • Jedyny ser "light" jaki uznaję to ser typu feta, wybieram zazwyczaj 12-14%, bardziej mi smakuje niz tłuste wersje.
  • Instruktor kulturystyki 2016/02/11 08:26
    Świetny produkt. Mnóstwo wapnia, znikoma ilość tłuszczu - ogromna porcja białka. Jestem trenerem w siłowni i zdecydowanie wprowadzam ten ser do procesu redukcji. Jednemu będzie smakować innemu nie - kwestia gustu - gdyby nawet smakował fatalnie to myślę że i tak bym go jadł - ale smakuje dobrze

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę