Polenta

Porcja polenty waży 160 g.

  100g na zdjęciu (160 g)
Energia 68 kcal 109 kcal
Białko 1,2 g 1,9 g
Tłuszcz 0,2 g 0,3 g
Węglowodany 15,4 g 24,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Polenta kalorie w 100g: 68kcal

Zobacz więcej: porcja 160g polenta

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.09.21 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: woda, mąka kukurydziana, sól, regulator kwasowości: kwas winowy
Producent: Bonomelli

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Patrycja 2012/09/21 23:08
    Co to jest?
  • Dołączam się do pytania. Co to jest?
  • właśnie cóż to za cudo? tak dużo i tak mało kalorii?
  • Zapakowana gotowa kaszka kukurydziana? ;o
  • Ataanvarne 2012/09/21 23:37
    No właśnie, cóż to takiego?:)
  • To taki włoski, gotowany "placek" z mąki lub kaszy kukurydzianej. Obsmaża się albo grilluje po wierzchu i wtedy ma chrupiącą skorupkę i dość kremowe wnętrze. Porównują to do mamałygi - zresztą trafnie, bo polenta to właśnie taka mamałyga. Nie zmienia to faktu, że całkiem smaczna. Ogólnie podaje się ją do dań jako zamiennik ziemniaków.

    Nigdy natomiast nie widziałam jej w formie "kupnej", a jest to zachęcające, bo polenta jest dość praco i czasochłonna. Gdzie udało się Pani ją zakupić, Pani Izabelo?
  • Można poprosić o przepis ? Zwłaszcza dokładne proporcje kaszy i wody :)
  • Można kupić w Almie. 8zł/ 0,5 kg
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/09/22 10:04
    @Airam: Próbowaliśmy przygotować polentę wg przepisu na opakowaniu (na patelni), ale nie wyszła nam chrupiąca skórka, całość była jakaś taka lepiąca i raczej mało smaczna.

    Polenta była kupowana w Almie.

    Jest jakaś specjalna technika przygotowywania tego? Zna ktoś jakieś ciekawe przepisy z polentą? Byłbym gotowy dać jej drugą szansę, ale na tą chwilę pierwsze wrażenia raczej negatywne.
  • Zdecydowanie musze spróbować tego cuda:D
  • Maćku chętnie podam swoje dwa ulubione przepisy na prawdziwie smakującą polentę, która jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych jak pyszne zdrowe mięsko lub sosów- ulubiony ze świeżych i suszonych pomidorów oraz grzybowy. Ale z żadnych gotowych dań, po prostu z kaszy kukurydzianej ;)
    1. Zapiekana polenta
    Skł.na 4 sztuki:
    - kasza kukurydziana - 150g
    - bulion warzywny - ok.0,5 l
    - masło - 1 łyżka
    - parmezan - 20g
    - bazylia - 2 łyżeczki
    - ostra papryka w proszku - 1/4 łyżeczki
    - sól
    - pieprz
    W garnku gotujemy bulion.
    Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.
    Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut.
    Mieszamy.
    Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy.
    Całość dokładnie mieszamy.
    Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę.

    Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

    2. Zielona polenta - podobny przepis
    Skł:
    - 1 szklanka kaszy kukurydzianej ugotowanej w dwóch szklankach wody z dodatkiem soli oraz łyżki oliwy albo masła,
    - ząbek czosnku,
    - jeden mały por,
    - ćwierć pęczka natki pietruszki,
    - łyżeczka musztardy, sól i pieprz.

    Gotujemy kaszę, a w międzyczasie siekamy ząbek czosnku i kroimy pora na cienkie talarki. Drobno siekamy natkę pietruszki. Gotową kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami i wykładamy na talerz (formując coś w rodzaju kuli albo walca) do ostygnięcia i stężenia.
    Zimną i zwartą polentę kroimy na plastry grubości niecałego centymetra, po czym układamy na rozgrzanej patelni z łyżką roztopionego masła zmieszaną z łyżeczką oliwy. Smażymy jak racuchy - aż się zrobi rumiana po obu stronach.Można też bardziej dietetycznie - w naczyniu do zapiekania i zapiec w piekarniku, np. posypując jeszcze jakimiś ziołami, ziarnami ...
    Podajemy od razu. Świeżą i chrupką.
  • Nie wiem co to jest, ale wygląda mega zachęcająco:D
  • Hmmm, też robię sobie coś podobnego, z tym że polentą chyba tego nazwać nie można... Gotuję po prostu kaszę kukurydzianą na mleku (cały czas mieszając), jednak robię to tak długo, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza zrobi się całkowicie sucha, aż 'przystaje' do garnka :P. Wychodzi z tego bardzo zwarta, twarda masa, którą można kroić nożem. Gdy nieco ostygnie, górna warstwa zasycha, tworząc twardą skorupkę. Pyszota!
  • Bloody Mary 2012/09/22 22:19
    Muszę koniecznie spróbować! :)
  • exiables 2012/09/24 11:43
    a spytam tych osób co jadły takie cudo, czy jest smaczne, sycące i na co się nadaje, przekąskę, śniadanie? hmm?
  • polenta z grilla

    300 g polenty

    50 g masła

    50 g parmezanu

    4 łyżki oliwy z oliwek



    Zagotować 1,5 litra wody. Zmniejszyć płomień i trzymać garnek z wodą na małym ogniu. Pół litra przelać do wysokiego rondla o grubym i postawić na małym ogniu. Wsypywać powoli polentę do rondla, mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Gdy woda wyparuje dolewać małymi porcjami wrzątek do polenty i mieszać aż woda wyparuje. Po około 40 minutach polenta powinna spadać z łyżki dużymi grudami. Na koniec wsypać parmezan i dodać masło. Dobrze wymieszać. Przełożyć polentę do płaskiego naczynia – warstwa polenty powinna mieć ok. 2 cm grubości. Schłodzić, najpierw w temperaturze pokojowej (nie w lodówce).


    Kiedy polenta wystygnie i scali się pokroić ją w kawałki (na przykład trójkąty) i posmarować oliwą z oliwek. Kłaść na dobrze rozgrzany grill. Opiekać na grillu przez 3 minuty po każdej stronie.


    Zamiast grilla można użyć rusztu, lub patelni grillowej.


    Podawać z ulubionym sosem pomidorowym i kiełbaskami z grilla.
  • czyli nalezy posmarować gotowca oliwą i połozyć na grilla :)
  • http://meals-a.blogspot.com/2012/07/polenta.html
  • konkretny przepis na to z grila http://alma24.pl/przepis/122447093/grillowana-polenta-z-cukinia-i-salatka-pomidorowa
  • carolotta 2012/09/24 20:21
    Dla osób, które nie jadły i ich ciekawi smak podpowiem, że smakuje jak chrupki Flipsy :)
  • Ach polenta... właśnie zjadłam na obiad ;)
    Dokonałam niedawno odkrycia- w jakiejś lokalnej tratorii jadłam polentę z sosem pomidorowym i było to całkiem smaczne.. Postanowiłam przystosować odpowiedni przepis. Mieszkam we Włoszech, więc o składniki nie było trudno.
    Podrzewam gotową polentę w garnuszku z odrobiną wody i rozgniatam praską do ziemniaków na pure. Podaję z pomidorami z puszki, które odparpowuję trochę na patelni z cebulką, pieprzem i bazylią (nie dodaję soli, bo tutejsza polenta jest przesolona). Przygotowanie trwa 10 minut, a wychodzi z tego smaczna i zapychająca breja ;) od czasu do czasu- czemu nie.
    W ramach ciekawostek- tutaj taka paka (1 kg) gotowej polenty kosztuje ok 50 centów. Plus 2 puszki pomidorów ( 2 x 40 centów), trochę oliwy, przyprawy i cebula.. I mam z tego 4 obiady, za jakieś 1,5 euro łącznie :D
    (tak, jestem biedną studentką ;))
    polenta jest jeszcze niezła w wersji "pure z mlekiem" i np. jabłkiem i cynamonem, na śniadanie zamiast owsianki, albo pokrojona w plasterki i smażona na maśle, trochę na zasadzie tostów francuskich- ja lubię z dżemem wiśniowym ;) (Włosi by mnie chyba zastrzelili, jakby się dowiedzieli, jakiej profanacji się dopuszczam).
  • Nigdy nie kupowałam gotowych bloków. Po prostu gotuję kaszkę kukurydzianą na gęsto, wylewam do plastikowego opakowania i chłodzę. Kroję i odsmażam na patelni z malutką ilością tłuszczu tak, żeby miała chrupiącą skórkę i delikatny środek. Palce lizać :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę