Szklanka czekoladowego napoju sojowego

Czekoladowy napój sojowy

Szklanka czekoladowego napoju sojowego waży 230 g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 70 kcal 161 kcal
Białko 3,3 g 7,6 g
Tłuszcz 1,8 g 4,1 g
Węglowodany 9,8 g 22,5 g
Błonnik 0,9 g 2,1 g

Czekoladowy napój sojowy kalorie w 100g: 70kcal

Zobacz więcej: szklanka 230g bezglutenowy sojowy bez laktozy bezmleczny napój

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.01.09 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: woda, cukier, obłuszczone ziarno soi (6,4%), dekstroza, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (1%), kakao (0,3%), węglan wapnia, sól morska, regulator kwasowości: fosforan dipotasu, stabilizator : guma guar, guma ksantanowa, karagen; aromat naturalny, witaminy: ryboflawina, B12
Producent: Alpro soya

Mamy 13 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • uwielbiam ;)
  • aliceglass 2011/02/13 15:44
    jak smakuję taki napój?
  • Smakuje nieco inaczej niż mleczny odpowiednik takowego, aczkolwiek wg mnie jest bardzo dobry. Smak cięzki do opisania - to znaczy w tym wypadku zdecydowanie czekoladowy, ale jeśli ogólnie chodzi o napoje sojowe, żeby poznać ich smak trzeba samemu spróbować ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/30 12:12
    W związku z tym, że coraz częściej otrzymuję maile z propozycją do zważenia "mleka sojowego" - pragnę w tym miejscu rozwiać pewne wątpliwości dotyczące nazewnictwa mleko - napój - itp.
    Otóż:
    ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r.
    ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych(„rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”)
    mówi jednoznacznie, że
    Artykuł 114
    1.Produkty żywnościowe przeznaczone do spożycia przez ludzi można wprowadzać do obrotu jako mleko i przetwory mleczne,tylko jeśli są one zgodne z definicjami i nazwami ustanowionymi w załączniku XII.
    ZAŁĄCZNIK XII
    II. Użycie pojęcia „mleko”
    1. Pojęcie „mleko” oznacza wyłącznie zwykłą wydzielinę z wymion – bez żadnych dodatków ani niepoddaną ekstrakcji – otrzymywaną z co najmniej jednego doju.

    Czyli jak zauważycie, nie znajdziecie już w obrocie żadnego opakowania z napisem "mleko sojowe". Tą nazwę stosuje się jeszcze czasami "zwyczajowo" (np. w mediach), ale niepoprawnie.
    Cześć z Was zauważy, że można zakupić mleczko sojowe http://www.ilewazy.pl/szklanka-mleczka-sojowego (nie mleko ;)) Spośród wszystkich tego typu produktów zawiera w swoim składzie najwięcej ziarna sojowego. Podczas rozmowy z właścicielką firmy dowiedziałam się, że mleczko to zostało opatentowane w całej Europie :)
  • bayaderka 2011/07/10 12:23
    Czy "mleko" sojowe można poddawać dowolnej obróbce termicznej? Kiedyś wlałam odrobinę do kawy (nie ukrywam, że był to nieco tańszy napój sojowy z Biedronki) i się zważył, ale często też używam neutralnego Alpro soya do przygotowania budyniu (doprowadzam wtedy do wrzenia) i wszystko jest ok. Jednak kiedyś było sporo hałasu wokół soi (jej rzekomej rakotwórczości), a konkretniej szkodliwości wytwarzanych z niej kotletów. Podobno chodziło o jakąś specyficzną obróbkę termiczną. A więc czy produkty sojowe można dowolnie przyrządzać na ciepło?
  • Wiele razy dodawalam mleko sojowe do kawy i herbaty i nigdy mi się nie zwazylo :) musialas trafić na jakieś lipne, albo może zepsute było ;)
  • Bayaderka, 'mleko' sojowe do kawy jak najbardziej się nadaje. Nawet Starbucks, czy Coffee Heaven oferują mleko zwykłe, odtłuszczone i właśnie sojowe :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/10 18:37
    @bayaderka: "A więc czy produkty sojowe można dowolnie przyrządzać na ciepło?" Producenci produktów sojowych, takich jak: napoje sojowe lub mleczka sojowe, podają na opakowaniach bądź swoich stronach internetowych informacje, że produkty te można przyrządzać jak mleko krowie. Na przykład Alpro Soya posiada na swojej stronie nawet część przepisów kulinarnych, w których napój sojowy należy poddać obróbce termicznej. Aby pozbyć się ewentualnego zważenia, może warto najpierw niewielką część kawy wymieszać z napojem, a następnie dodać do całości ? A korzystałaś już z napojów sojowych w proszku ? http://pl.mogador.cz/?id=zajic-natural
  • bayaderka 2011/07/10 20:04
    sam fakt, że napój się zważył mi nie przeszkadza, bo tak jak napisałam więcej już mi się to nie zdarzyło :)
    liczyłam raczej na odpowiedzi odnośnie ewentualnej szkodliwości produktów sojowych po gotowaniu. poszperałam w tym kierunku jeszcze trochę w internecie i jedyne co znalazłam, to właśnie ,że soja powinna być poddana obróbce termicznej, a mit o kotletach sojowych gdzieś się rozwiał ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/10 22:18
    @bayaderka: przyznaję, że odpowiadając na Twój poprzedni komentarz, skupiłam się na pierwszej części i nie odpisałam na drugą...
    Jak już zdążyłaś przeczytać w różnych źródłach, soja przed spożyciem powinna być poddana obróbce termicznej. Dlaczego ? Ponieważ surowa zawiera inchibitory trypsyny i chymotrypsyny - są to substancje antyodżywcze - blokujące działanie enzymu trawiącego białko. Poddanie soi wysokiej temperaturze (np. podczas gotowania) powoduje inaktywację, czyli zniszczenie tych substancji. I dzięki temu zabiegowi stanie się łatwiej strawna.
    Z pozostałymi wyrobami sojowymi, należy postępować według zaleceń producenta. Jeżeli pisze, że suchą proteinę sojową (kotlety) należy ugotować, to należy tak zrobić.
  • bayaderka 2011/07/11 15:25
    dzięki :)
  • inhibitory* :-)
  • bayaderka 2012/08/31 20:25
    @Izabelo, przepraszam, ale nie byłam pewna, gdzie umieścić to pytanie. Czy to prawda, że białko obniża indeks glikemiczny spożywanych pokarmów ? W jaki sposób to działa ?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę