Flaczki sojowe

Porcja flaczków sojowych waży 300 g.

  100g na zdjęciu (300 g)
Energia 70 kcal 210 kcal
Białko 3,8 g 11,4 g
Tłuszcz 3,1 g 9,3 g
Węglowodany 5,5 g 16,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Flaczki sojowe kalorie w 100g: 70kcal

Zobacz więcej: porcja flaczki sojowe 300g krajanka warzywa

Ostatnia aktualizacja: 2019.07.01

Ważenie dodano: 2013.08.24 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: flaczki sojowe [krajanka sojowa 52 %, warzywa suszone (seler, cebula, pasternak, marchew, pietruszka, por), mąka ziemniaczana, ekstrakty drożdżowe, granulat ziemniaczany, sól, naturalne przyprawy (imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka, curry, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma, lubczyk)] + woda + olej.
Producent: Bakalland
Marka: Orico

Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Moja ulubiona firma jeśli chodzi o produkty sojowe tego typu, ale flaczków jeszcze nigdzie nie widziałam. Czy warto próbować?
  • A ja widziałam w E.Leclerc na dziale ze zdrową/ekologiczną żywnością :) Jednak nie skusiłam się, aby spróbować, więc dołączam się do pytania: warto? :)
  • co tu dużo mówić - PYCHA :)
  • Flaczki to jedna z potraw, do których ma się awersję z dzieciństwa i do których się 'dorasta' Fakt faktem - najbardziej apetycznie nie wyglądają, ale są pyszne i całkiem pożywne :) Nie jestem wegetarianką, ale moja wspollokatorka jest i nie raz jadłąm zamiast wieprzowych te, całkiem niezłe, na szybki obiad jak znalazł :)
  • Jestem wege od lat i nigdy się na nie nie skusiłam, ale skład mają przyzwoity, więc może sobie sprawię niedługo i wystawię tutaj opinię ;) Rozumiem, że olej dodaje się osobno? Duży plus, bo ja nie lubię tłustych rzeczy i będę mogła dodać go mniej :)
  • tinnyjustiny 2013/08/25 11:08
    Da się zjeść.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/25 18:31
    @Agatka: "Rozumiem, że olej dodaje się osobno?" Tak. Podaję, w jaki sposób przygotowałam powyższe flaczki (sposób zalecany przez producenta na opakowaniu):
    "Zawartość opakowania wsyp do garnka. Wlej 4 szklanki (ok. 1 litra) zimnej wody. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 min. Zagotuj i dodaj 3 łyżki oleju, masła roślinnego lub margaryny. Gotuj na małym ogniu przez 15 - 20 minut."
  • Bałabym się chyba kupić taki produkt, choć skład niezły.
    Zna może ktoś dobry przepis na domowe flaczki?
  • @natalia mozesz kupić granulat sojowy, albo pokroić kotlety sojowe w pasku i zrobic normalnie na bulionie z warzywami i dobrze doprawić (np podobnie jak tu w składzie). Tak zawsze robiłam i wychodziło pyszne. I nie masz co się bać tego produktu, naprawdę pierwsza klasa
  • Dobre i treściwe, ja zawsze dodaję czosnek (dla mnie to przyprawa, która sprawia, że danie ma to "coś" oddech zresztą potem też :D) i trochę papryki mielonej- flaczki mają przyjemniejszy dla oczu kolor
  • klaudus20 2014/04/19 12:11
    Jeśli przygotujemy sami wyjdzie znacznie mniej kalorii: 100 g kotletów sojowych suchych (300kcal) + 4 marchewki (50 kcal) + 2-3 piertuszki (90kcal) + kawałek selera (10 kcal) i nawet jeśli dodamy przyprawy to na duży garnek zupy wyjdzie ok. 500 kcal. Nie musimy dodawać oleju, tłuszczu ani zagęszczać mąką, jeśli wykorzystamy bulion z ugotowanych kotletów.
  • @klaudus - a mogę prosić o dokładny przepis? Taki...żeby nie mówić "dla idiotów", napiszę, iż dla osób, którym zdarza się przypalić wodę na herbatę, a jedyne, co w życiu ugotowały bardziej wymagającego, to naleśniki wegańskie z lnem :D
  • klaudus20 2014/04/21 23:46
    existebam - jasne :)
    1. Kotlety gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu i 2 ząbków czosnku (jeśli ktoś używa kostek lub vegety - może ugotować na wywarze z powyższych) tak by były miękkie, ale nie przegotowane.
    2. Odcedzamy je na siteczku, studzimy.
    3. W garnku gotujemy wodę, tyle ile chcemy mieć flaczków. Wkładamy do wody całe, obrane marchewki (3-4), całą pietruszkę (2-3) (też obrane i kawałek selera. Gotujemy aż będą stosunkowo miękkie - wyciągamy na talerzyk.
    4. Kotlety kroimy w paseczki - wrzucamy do bulionu, w którym gotowały się warzywa.
    5. Warzywa kroimy w kosteczkę, wrzucamy do kotletów. Gotujemy. Po 10 minutach wsypujemy przyprawę do flaczków (ok. 1/2 opakowania), doprawiamy solą, pieprzem.
    6. Jeśli flaczki nie są gęste można dosypać 2 łyżki kaszy manny.

    (Opcjonalnie pod koniec gotowania, lub już na talerzu przed podaniem można dodać groszek konserwowy)
  • kupiłam kiedyś z ciekawości, ale dla mnie koszmarnie słone, nie dałam rady zjeść. osobiście zupę a\'la flaki wolę z boczniaków niż z soi:)
  • tomgers777 2019/06/29 21:10
    Świetne w smaku, szkoda że nie można już nigdzie kupić Jadłem przez jakieś 20 lat :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/07/01 08:30
    @tomgers777 mamy zaplanowane ważenie bardzo smacznych "flaczków" z boczniaków. W najbliższych dniach się pojawi. Zaglądaj do nas!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę