Masło

Porcja masła extra wystarczająca do posmarowania kromki chleba waży 5 g. W dietach niskokalorycznych zaleca się porcję 2,5 g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 735 kcal 37 kcal
Białko 0,7 g 0,0 g
Tłuszcz 82,5 g 4,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 54,7 g 2,7 g
Węglowodany 0,7 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Masło kalorie w 100g: 735kcal

Zobacz więcej: porcja 5g masło extra

Ostatnia aktualizacja: 2023.02.27

Ważenie dodano: 2022.02.14 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 68 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • tak posmarowany chleb masłem, ja tyle sera daję...
  • I czujesz smak tego sera?
    Współczuję Twojemu organizmowi, jeśli smarujesz pieczywo znacznie mniejszą ilością masła. Masz z pewnością niezły niedobór cennych składników ;).
  • Ja masła nie jadam w ogóle, oleju też łyżeczka - dwie i jakoś badania mam w normie, więc nie przesadzajmy ;)
  • Filemonkowa 2011/06/11 15:52
    @emma
    a ile gram to twoim zdaniem porcja sera? skoro twierdzisz, że nakładając 5 g w ogóle go nie czuć?
  • Może to trochę nie na temat, ale nie rozumiem, po co ludzie używają masła itp. Jak pytałam, to wszyscy mówili, że bez niego się kanapki rozlecą. Ale moje się nie rozlatują.
    I też mam bez tłuszczów wyniki w normie, więc to też nie jest kwestia zdrowia.
    No to po co to masło, bo nie rozumiem?
  • Ludzie używają masła, bo masło też ma smak i bez niego kanapka często im nie smakuje - proste.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/06/11 16:44
    @Nyu: Jak dla mnie to kwestia smaku i takiego dopełnienia kanapki (takie postawienie kropki nad i). Łatwiej mi się je kanapki z masłem (pod kątem gryzienia i przełykania) i dobre masło jest moim zdaniem po prostu smaczne.
  • a ja jakos nigdy nie lubilam masla :P chyba, ze orzechowe - to co innego ;)
  • Filemonkowa 2011/06/11 17:03
    ja masło lubię chyba tylko do jajek na miękko na pieczywie, ew. przy kanapkach z szynką i nigdy nie rozumiałam (i nie rozumiem) po co nakładać masło do serków topionych czy dżemów, skoro i tak nie czuć jego smaku
  • Filemonkowa: ja lubię masło, smaruję nim pieczywo i smażę na nim, ale również nie potrafię posmarować chleba masłem, a potem dżemem, serem topionym, nutellą.. dla mnie to jakiś kuriozum, i nie dlatego, że nie czuję smaku masła tylko wręcz przeciwnie - psuje mi smak kanapki. ;)
  • ja wogule nie smaruje kanapek masłem. w moim domu go nie ma, jest za to margaryna (skaza białkowa u jednego z domowiczów) wiec wole wogule tego nie uzywac. po za tym ja tego tłuszczu wcale nie lubie (jakos nigdy nie lubiłam- oprocz swiezej bułeczki z osełkowym)
  • To ktoś w ogóle traktuje chleb masłem i dzemem jednocześnie? :P
  • podłączam się pod pytanie haruki:]
  • Filemonkowa 2011/06/17 21:14
    @haruka i karla
    owszem, znam sporo takich osób :)
  • Mój tata - masła daje więcej niż dżemu... ;D
  • za małego potrafiłam jeść kanapki z masłem i dżemem,z masłem i nutellą, z masłem i serkiem, z masłem i miodem! :D hahaha
  • aliceglass 2011/06/18 00:19
    a ja najbardziej lubię zwykłe cornflakes albo cookie crisps (:
    obecnie ostatnio na śniadanko raczę się kukurydzianymi
  • kathleene 2011/07/12 15:51
    Jak to nie czuć smaku masła przy dżemie? Oczywiście, że czuć, ja strasznie lubię np bułkę z masłem i dżemem bo to wtedy jest takie aksamitne, śmietankowe, razem smakuje po prostu cudnie :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/14 14:05
    Sporadycznie spożywam kanapki z dżemem np. będąc u Babci, ale dla mnie było to zawsze całkiem normalne, że pieczywo musi być najpierw posmarowane masłem. Inaczej jeszcze nie jadłam. A żeby wzbogacić żywieniowo taki zestaw, należy dodać białko, np. twaróg.
  • chleb + masło + twaróg + dżem :D
    więcej obkładu niż chleba, to już wolę nie jeść w ogóle :D
    białka w oczywistej postaci niemusi być wszędzie, bo nawet 100g makaronu zawiera go ok. 15g, a w każdym posiłku powinno być ok. tyle, ile jest w piersi kurczaka.
  • a ja jak bylam mala to zawsze "sciagalam" palcem maslo z kanapki jezeli z nim dostalam :D kiedys tez babcia zrobila mi takie z maslem i wedlina do zerowki to na sniadaniu zdjelam wedline, wytarlam chleb na plecach kolegi obok, polozylam zpowrotem wedline i dopiero zjadlam ;) strasznie glupie, wiem :]
    w domu za to robili mi bezmaslane najwyzej z serkiem topionym na spodzie i wedlina. oczywiscie chuda, z ktorej i tak wydlubywalam "to biale" (czyli tluszcz) jesli taki znalazlam. Bylam baaaardzo wybredna w normalnm jedzeniu ;)
  • Czy ktoś wie, ile kromka takiego chleba ma kcal? Z góry dziękuje. Bardzo przypomina mi ten chlebek z Lidla pakowany po 500g.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/02 08:59
    @Light: najprawdopodobniej do tego zdjęcia wykorzystałam poniższe pieczywo:
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-zytniego-wysokoblonnikowego-z-otrebami
    Dwa lata temu, to był jeden z moich ulubionych chlebów :)
    Narobiłaś / narobiłeś mi smaku :) Rozejrzę się dzisiaj w sklepie, czy w dalszym ciągu jest dostępny :)
  • Czy masło swojskie z prawdziwego mleka będzie mieć podobną wartość kaloryczną?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/04 09:11
    @Dorotka: myślę, że na słowo nikt Ci tego nie potwierdzi :) Zależne to będzie od zawartości tłuszczu w użytej do wyrobu masła śmietanie bądź śmietance, sposobu oraz jakości odwirowania śmietany, ilości wody w gotowym wyrobie i wielu, wielu innych czynników.
  • Dziękuję za odpowiedź :)
  • damn, co jest dziwnego w bułeczce z masłem i dżemem? NAJLEPSZE NA ŚWIECIE
    to samo z nutellą i miodem:P
  • Co w ogóle jest dziwnego w smarowaniu chleba masłem przed nałożeniem porcji dżemu, nutelli, miodu czy serka? Ja nie wyobrażam sobie innej opcji. Suchy chleb i dodatki, nawet w postaci "smarowideł" są dla mnie po prostu niedobre.
  • dla mnie niedobre jest wszystko, co posmarowane maslem :P
  • W jakiej temp. dymi masło? Informacje, które do je pory znalazłam bardzo się od siebie różną. Proszę o odpowiedź Panią Izabelę lub kogoś, kto się orientuje ;)
  • Na pewno mozna na nim smazyc do temp 60 stopni, czyli wtedy kiedy scina sie bialko, dlatego tylko jajecznice mozna usmazyc na masle.
  • Pani Izabelo, jaki tłuszcz do pieczywa pani poleca?
  • Dominika 2012/06/22 12:23
    ja smaruję masło pod Nutellą bo uważam, że zwłaszcza na bułce smak jest wtedy najlepszy taki czekoladowo maślany <3 pod dżem też smaruję i też jest pycha, tak samo pod miód. Jedyne czego nie lubię to masła pod pasztetem :P
  • maslo pod pasztetem powoduje że-przynajmniej mi- ten pasztet sie ześlizguje (nie da sie nim pokryć ładnie kanapki). Tak samo mam z serkiem Almette albo z topionym. Ale racja: miód czy nutella to koniecznie z masełkiem! Pyszna, aksamitna i delikatna bułeczka!
  • ja mam tak, że albo kanapka z czymś bez masła (psuje mi smak), albo kanapka z samym masłem. i to masłem, prawdziwą, cudowną osełką, najlepiej grubo, bo z jakąś margaryną to nie, fuj. na taki chleb grubo posmarowany osełką sobie pozwalam raz na kilka miesięcy jak mnie najdzie ochota :D
  • a ja lubie sobie zrobić na śniadanie bułkę z lnu mielonego, poczekać aż ostygnie i obłożyć ją GRUBYMI plastrami masła (na zimną bułke żeby było nadal twarde), na to jeszcze łososia, awokado, pomidorka i ewentualnie dosolić. pyszna, zdrowa, tłuściutka kanapka.
  • mam pytanie. Ile procent tłuszczu znajduje się w tym maśle ekstra? Czy każde masło ekstra ma podobne wartości odżywcze? Moje jest np: MASŁO EKSTRA - 82 % tłuszczu. A to wasze zważone ile ma?
  • 82,5%...
  • Ania1105 2012/09/25 16:01
    to ze zdjęcia też ma tyle - popatrz ba wykres składu produktu
  • Łyżeczka masła to będzie już 74 kcal ? Łyżeczka waży 10 g tak czy łyżka 10g ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/12 18:02
    @Nati: płaska łyżeczka masła będzie ważyć około 5 g. Zobacz dla przykładu: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-masla-prozdrowotnego. Płaska łyżka około 10 g. Przykład dla zobrazowania: http://www.ilewazy.pl/lyzka-masla-prozdrowotnego.
  • Czyli jak wezmę łyżeczkę masła to będzie 37 kcal ? Czy tak jak na opakowaniu jest napisane 10g - 74 kcal.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/13 17:20
    @Nati: To zależy jakie masz łyżeczki i ile nałożysz masła.. Nasze ważenia są punktem odniesienia, a nie definicją wzorców wagi, nie ma problemu, żebyś nabrała na łyżeczkę 10 g a na łyżkę 5 g i nie umiem Ci powiedzieć, ile sobie nałożysz.

    Jeśli kanapka posmarowana masłem wygląda podobnie jak na zdjęciu powyżej to możesz sobie oszacować, że masło dostarczy 30-50 kcal, jak posmarujesz grubiej to odpowiednio więcej i to jest maksymalna dokładność, o której można mówić.

    Nie można mówić o dokładnie 37 kcal z łyżeczki masła. Ja rozumiem, że będąc na ileważy wśród tych cyferek z wartością odżywczą może być pokusa, żeby traktować je w sposób dokładny, z matematyczną precyzją, ale to tak nie działa.. Wszystko co podajemy na ilewazy (i na każdym innym portalu) to są wszystko ZAWSZE wartości średnie, do tego dochodzi różnica w nabieranych porcjach, naczyniach czy też indywidualnych predyspozycjach, które wpływają na przyswajanie energii. Szacować, szacować i jeszcze raz szacować, nie tracić czasu i energii na próby liczenia z dokładnością do pojedynczych kalorii.
  • canella98 2013/03/12 20:07
    a ja od kilku tygodni nie smaruję wcale pieczywa masłem z prostej przyczyny - prawdziwego masła u nas w domu nigdy nie ma, są tylko utwardzone tłuszcze roślinne w margarynach... zawsze próbuję wyperswadować masło na stole, ale zawsze kończy się na tym, że za drogie itd. ;/ również ciasta są robione na margarynie, przez co ja, główna "piecząca" w domu ubolewam, bo maślanego aromatu i smaku nie da się tym zastąpić... niestety, nie ja zarządzam domowymi budżetami, tylko rodzice, a szkoda... wolę zjeść kromkę "na sucho" niż z margaryną. za to takie masełko - to całkiem inna bajka ;)
  • Coś mało tego masła, to ledwo pół kromeczki się posmaruje, na śniadanie trzeba zjadać przynajmniej 20g masła (nie margaryny).
  • Zależy ile tego smarujesz. Ja nie lubię dużo masła i 5 g na połówkę kajzerki jest w sam raz.
  • Kurczę z czystym sumieniem mówie.. nie lubie masła. Jakoś zaczęło się od tego, że przestałam smarować bo "nie chciało mi sie" teraz wole na kromke położyć pół łyżeczki chrzanu+ plaster wędliny i wystarczy.. :)
  • a ja kocham masełko, taka pajda chlebka żytniego na zakwasie plus masełko i ewentualnie dobra wędlinka i jestem w niebie :)
  • kawa z masłem mniammm ;p
  • masło do kawy?
  • Masło dla smaku, niektórzy też potrzebują wartości odżywczych. Plus na pewno lepiej masło niż margaryna. Ja sama smaruje zależnie od humoru + do ziemniaków lubię.
  • Glupie pytanie :"dlaczego ludzie jedza maslo?'',to chyba proste.Po pierwsze ma lepszy smak niz margaryna,po drugie jest zdrowsze ,bo to tluszcz zwierzecy ,tym samym lepiej przyswajalny.Jezeli sie ma choresterol w normie to wszystko ok.Margaryny maja tluszcze trans ktore sprzyjaja nowotworom.Wszystkim zjadaczom margaryn,albo jak oni to nazywaja masło roslinne zycze powodzenia :)
  • sejdanzong 2014/01/26 16:42
    Ja na przykład jem masło ze względu na to, poza kwestiami smakowymi, że masło jest zdrowe w ograniczonych ilościach oczywiście.
  • nie wiem czy padła już odpowiedź na pytanie wyżej - "po co jeść masło"
    otóż jest ono najlepszym rozpuszczalnikiem witamin K, D, E i A, które są rozpuszczalne tylko w tłuszczach. ich niedobór niekoniecznie musi wyjść na wynikach badań, bo nie chodzi tu o ich zawartość w organizmie, ale o przyswajalność :)
  • Macaarena 2014/09/15 16:18
    nie ma opcji, że ilość masła na zdjęciu to 5g, autorowi musiało się coś pomylić
  • @Macaarena - na zdjęciu miałoby być mniej, czy więcej? ;) To jest około 5 gramów.
  • Macaarena 2014/09/17 20:16
    na zdjęciu jest ponad 10g, przecież w małych plastikowych pojemnikach jest sprzedawane masło o wielkości 10g ( zestaw na kanpkę), a wasze masło na zdjęciu jest większę.
  • Kiedy przeszłam na dietę kompletnie przestałam używać jakiegokolwiek masła do kanapek i wmawiałam sobie, że kanapka bez masła równie dobrze smakuje. Jednak dziś po raz pierwszy od pół roku spróbowałam kanapkę posmarowaną Masłem 82% z Mlekovity, i smakowało mi sto razy bardziej niż bez masła. To jednak potrzebny dodatek :)
  • maslo jem tak: plaster zoltego sera/ dobrej szynki smaruje maslem, na to pomidor, ogorek czy inne "kanapkowe" warzywo, zwijam w rulonik zeby sie nie rozwalilo i... rozkoszuje sie kombinacja smakow polaczonych i podkreslonych maselkiem
  • Na zdjęciu jest jakieś 12-15g masła :)
  • Uwielbiam ten maślany smak tak i masła jak i ghee , żadnych margaryn ! .
  • Magdalenaxa 2016/08/06 21:27
    Ech...pamiętam jak kiedyś brałam masło łyżką na to cukier i już szybki deser który do teraz czasem sobie
    zrobię od czasu do czasu :P
  • Kromka żytniego na naturalnym zakwasie , posmarowana grubą warstwą prawdziwego masła , na to jajko na wpół miękko lekko rozlewające się na nim , do tego plaster dojrzałego pomidora prosto z pola oprószonego solą i pieprzem . Poezja smaku :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/21 08:47
    @Ijon narobiłeś mi smaku :).
  • Zadowolona_ja 2018/03/14 10:33
    Super strona, nie mam wyczucia co ile waży dlatego jesteście bardzo dla mnie przydatni. Dodatkowo kupiłam właśnie własną wagę kuchenna, zainspirowali ścienne mnie ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/03/14 11:36
    @Zadowolona_ja cieszy nas, że praca jaką wkładamy w ilewazy.pl przydaje się w życiu. Zaglądaj częściej, komentuj, pytaj, pomagamy sobie tu wzajemnie!
  • Masło używam raz na jakiś czas, dodaję na kanapki ze świeżego chleba prosto z piekarni, czasem na grzanki, i obowiązkowo na ziemniaki.
    Ale w każdym przypadku preferuję masło ponad margarynę, tej nie używam w ogóle.
  • Masło zwyczajnie podkręca smak kanapki. Chleb ciemny bez masła jeszcze przez jakiś czas ujdzie, ale biały jest po prostu niedobry.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę