Ser parmezan

Łyżka tartego parmezanu waży 8g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 452 kcal 36 kcal
Białko 41,5 g 3,3 g
Tłuszcz 32,0 g 2,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 20,7 g 1,7 g
Węglowodany 0,1 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 1,9 g 0,1 g

Ser parmezan kalorie w 100g: 452kcal

Zobacz więcej: łyżka 8g parmezan tarty

Ostatnia aktualizacja: 2015.05.19

Ważenie dodano: 2009.10.16 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 4 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Czyli nie jest tak źle...Bałam się zawsze dodawać parmezan do makaronów, ale widzę, że z łyżką spokojnie mogę poszaleć.
  • Jeśli ktoś nie je miesa to mam ostrzeżenie - parmezan produkuje sie z użyciem substancji wytworzonych z zoladkow martwych cielat
  • A propos tego, co pisze @kalincia: orgomną większość żółtych serów robi się obecnie przy użyciu podpuszczek mikrobiologicznych, które są tańsze. Jedynie tradycyjne, drogie sery wyrabia się jeszcze tradycyjnymi metodami przy użyciu droższej podpuszczki cielęcej. Do takich serów zalicza się oryginalny Parmiggiano Reggiano i Grana Padano. Jednak te tarte sery takie jak ten powyżej to tylko \"niby parmezany\", tańsze podróby parmezanu więc raczej cielęcej podpuszczki nie zawierają. Aczkolwiek niestety szkoda, że większość producentów nie określa w składzie, czy jest to podpuszczka cielęca, czy mikrobiologiczna.
  • Kalincia - wszystkie sery, biale i zolte, oryginalnie produkuje sie przy uzyciu podpuszczki z zoladka cielaka. Trzeba to dodac do mkela by sie scielo, taka technologia. Chodzi o enzymy w nim zawarte. Nie wiem czy w tanich serach robionych na masowa skale enzymy sa sztuczne czy tez pochodzenia naturalnego. Tak czy siak sery nie zawieraja miesa, a unikanie ich to nie wegetarianizm tylko juz weganizm.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę