Porcja makaronu graham spaghetti

Makaron graham spaghetti

Porcja makaronu graham spaghetti waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 349 kcal 175 kcal
Białko 11,6 g 5,8 g
Tłuszcz 1,7 g 0,9 g
Węglowodany 68,1 g 34,1 g
Błonnik b.d. -

Makaron graham spaghetti kalorie w 100g: 349kcal

Zobacz więcej: porcja makaro spaghetti graham 50g

Ostatnia aktualizacja: 2015.05.16

Ważenie dodano: 2015.05.08 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka semolina graham z pszenicy durum, woda.
Informacje: Może zawierać śladowe ilości jajek.
Producent: Cessi

Mamy 5 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Pani Izabelo, gdzie zakupiła Pani ten makaron? Czy w smaku różni się od tego z semoliny niepełnoziarnistej?
  • Niewiedząca 2015/05/09 19:14
    Czy makaron graham różni się czymś od makaronu pełnoziarnistego? Nigdy nie umiem zapamiętać, jak to jest z tymi mąkami... Szperałam przed chwilą w internecie, ale każdy pisze coś innego.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/10 12:32
    @33KAZIK33: Makaron zakupiłam w jednym ze sklepów internetowych.
    "Czy w smaku różni się od tego z semoliny niepełnoziarnistej?" Zdecydowanie tak ! ;) Dla mnie makarony z mąki oczyszczonej są takie nijakie w smaku. Przez swoją neutralność nie spełniają oczekiwań mojego podniebienia. Natomiast w makaronach razowych już na dzień dobry uwielbiam ich unoszący się zapach podczas gotowania. W smaku są wyraziste i bardzo ładnie komponują się w zestawieniu z innymi składnikami.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/10 13:08
    @Niewiedząca: Cytuję swój komentarz, który kiedyś już dodałam pod którymś produktem. "
    Jaka jest różnica pomiędzy mąką graham typ 1850 a razową (pełnoziarnistą)
    Mąka pełnoziarnista (razowa), jak sama nazwa wskazuje powstaje z całego ziarna zbóż. W jej skład wchodzi również okrywa – czyli tzw. otręby. Oczywiście ziarno przed przemiałem przechodzi odpowiednie zabiegi związane z oczyszczaniem itp…
    Mąka taka zawiera wszystkie wartości żywieniowe ziarna – jest bogata w błonnik, składniki mineralne, witaminy.
    Jeżeli chodzi o mąkę pszenną graham typ 1850 – to proces przemiału wygląda nieco inaczej: oddziela się osobno: bielmo (na drobno), zarodki i otręby, a następnie łączy się wszystkie poszczególne części. Stąd widzimy, że mąka ta posiada widoczne otręby w swojej drobnej strukturze – prawda?
    Obydwie mąki należą do mąk otrzymywanych z wysokiego przemiału, są wartościowe i należy je uwzględnić w swojej diecie. Jeżeli ktoś ma delikatny żołądek, mąka graham z pewnością będzie łatwiej strawna niż z pełnego przemiału.
    Co oznacza znajdujące się słowo na opakowaniu: TYP np. 2000:
    TYP mąki oznacza zawartość w niej substancji mineralnych. Wyrażana jest w gramach na 100 kg mąki, czyli w mące typ 2000, znajduje się 2000 g na 100 kg mąki, czyli 2 % substancji mineralnych.
    Mąka typ 450 zawierać będzie 0,45 % składników mineralnych. Widzimy jaka różnica? 4 razy mniej składników, mniej witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego."
  • Niewiedząca 2015/05/16 14:22
    @Izabela
    Dziękuję za odpowiedź, skorzystałam z niej już zarówno przy zakupie makaronu, jak i mąki, a i mojej mamie przydało się takie rozróżnienie. ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę