Budyń o smaku czekoladowym po przygotowaniu

Porcja budyniu o smaku czekoladowym waży 300g.

  100g na zdjęciu (300 g)
Energia 95 kcal 285 kcal
Białko 3,2 g 9,6 g
Tłuszcz 1,9 g 5,7 g
Węglowodany 16,4 g 49,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Budyń o smaku czekoladowym po przygotowaniu kalorie w 100g: 95kcal

Zobacz więcej: 300g budyń czekoladowy

Ważenie dodano: 2009.11.15 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Delecta

Mamy 41 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A z ilu % mleka był robiony ten budyń?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/02 12:45
    Witam serdecznie,
    W związku z tym, że informacje dotyczące wartości energetycznej i odżywczej zaczerpnięte zostały z opakowania tegoż budyniu, z powyższym pytaniem zwróciłam się do Klubu Konsumenta DELEKTYNKA i otrzymałam informację, że w recepturze zostało uwzględnione mleko o 2% zawartości tłuszczu.
    Izabela
  • a ile cukru zostało dodane do tej porcji budyniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/17 21:37
    Do sporządzenia budyniu z całej paczki, użyłam (według zaleceń producenta) 3 łyżki cukru. Można oszacować, że w powyżej podanej porcji znajdować się będzie 1 łyżka cukru.
    Izabela
  • A ilu mililitrom odpowiada taka porcja?
  • zastanawia mnie ile kcal może mieć budyń zrobiony z połowy proszku, dwie szklanki mleka 0,5% i 3 łyżeczki słodziku. wie może ktoś? bo widze że tutaj jest robiony z mlekiem 2%, a ja takowego nie używam przy dietach.
  • jeśli szklanka mleka 2% ma 115 kcal, łyżka cukru 49 kcal, a na sporządzenie budyniu potrzeba 2 szklanki mleka i 3 łyżki cukru, razem daje to 377 kcal. Jeśli cały budyń po przygotowaniu ma 713 kcal, sam proszek daje 336 kcal. Do tego dodać mleko 0,5 % 2 szklanki - 2x83=166 kcal i 3 łyżeczki słodziku (nie wiem jakiego więc nie wiem ile kcal), wychodzi 502 kcal. Podziel to na porcje i gotowe :)
  • gabriela 2010/08/07 19:44
    to na zdjęciu czy to budyń z całego opakownia (cala porcja) czy podzielone na kilka takich kompotierek ten budyń?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 15:10
    Gabrielo: w poniższym linku znajduje się budyń o smaku czekoladowym z dodatkiem 3 łyżek cukru sporządzony z dużego opakowania (producent Delecta) waży 750g.
    http://www.ilewazy.pl/budyn-o-smaku-czekoladowym
  • Czy waniliowy ma mniej kcal? Czy to bez różnicy jaki smak?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/07 14:15
    Według producenta, budyń o smaku waniliowym posiada następujące wartości odżywcze:
    Energia: 101 kcal / 100 g
    Białko: 3 g / 100 g
    Tłuszcz: 2 g / 100 g
    Węglowodany: 18 g / 100 g
    Czyli jak widzimy, będzie minimalnie bardziej energetyczny w stosunku do budyniu o smaku czekoladowym.
  • podłączam się pod pytanie Igi. Ilu mililitrom odpowiada taka ilość budyniu?
    Pozdrawiam
  • budynie delekty sa normalnie bez cukru? czyli jakby zrobic z mlekiem 0% i ze slodzikiem to bedzie duzo mniej kcal :)
  • Jasne, ale mniej zdrowo ;) mleko 0% jest przetworzone, a takie produkty jak słodzik zawierają m.in. aspartam, który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia na dłuższą metę.
    Osobiście wolę sobie zrobić budyń bezcukrowy i dosłodzić łyżeczką cukru lub po prostu przyrządzić zwykły, słodzony. I to na mleku 2% :). Zawiera dużo więcej cennych składników, a produkty odtłuszczone są mocno przetworzone, aby udało się doprowadzić je do tego 0g tłuszczy w 100g.
  • do tych 0g tłuszczu w 100g* :)
  • serenada 2011/02/18 10:35
    @aaa: Pewnie jest to około 250 mililitrów. Sądząc po wadze, budyń zrobiony z 0,5 litra mleka został podzielony na pół, a na zdjęciu jest pokazana jedna taka porcja.
  • Och smaki dzieciństwa !!!
  • tak odnosnie tego typu deserow to mam tez pewien swoj "patent" :) tzn. biore jogurt 0% (jesli kubek ma 400g to tak 1/3 kubka), mieszam z 1,5 lyzeczki kakao (kupuje decomoreno, bo ma mnaiej tluszczu niz normalne i jest bez cukru oczywiscie) i 4-5 pastylkami slodzika, potem dodaje serek homogenizowany naturalny (najczesciej Lowicz 150g), znowu mieszam i wychodzi cos miedzy budyniem a kremem czekoadowym :) W kazdym razie smaczne, przynajmniej jak dla mnie, i ma mniej weglowodanow, a wiecej bialka niz np. budyn :) czesto jem takie cos po treningu ;)
  • Moja trochę większa porcja budyniu czekoladowego wynosi około 87 kcal. Jednak jest to spora różnica.
  • To ja wolę kupić taki http://www.winiary.pl/produkt.aspx/236/budyn-o-smaku-czekoladowym-bez-cukru nie dodawać cukru, zrobić go na jednej szklance mleka 2% i zrobić jedną miskę dla siebie samego. W związku z czym powinno mi wyjść w sumie ok. 400 kalorii, ponieważ jest to budyń na 4 porcje, a jak się zrobi dla siebie samego no to wiadomo, tak jakby się wcięło 4 mniejsze porcje. I wydaje mi się, że na fajne śniadanko na słodko od czasu do czasu będzie wspaniały. Do tego kubek ulubionej kawy i jakieś niewielkie ciasteczko owsiane i bajunia :)
  • Ilu mililitrom odpowiada poniższa porcja budyniu?Uznając,że budyń wypełnij szklankę 200ml, ile mógłby ważyć? ile miałby kalorii? Proszę o pilną odpowiedź!!!!
  • Mam pytanie ; czy to prawda, że budyń kupowany przez nas w opakowaniach to tak naprawdę kisiel mleczny?
  • Tak jest to kisiel mleczny :) nie tylko kupny, również domowy :)
  • "kisiel mleczny"
    hahaha, a może kisiel to "budyń wodny" ??
    po rpostu skłąd jest taki sam- mąka ziemniaczana, aromaty, barwniki, cukier... robimy na mleku lub wodzie, ale czekoladowy budyń na wodzie to nie jest dobra rzecz, ani kisiel cytrynowy zrobiony na mleku również ;p
  • Nie tego dotyczyło moje pytanie :) Budyń to w rzeczywistości zupełnie inna potrawa, jednak pytając o to trzech dietetyków każdy miał inne zdanie. Dlatego postanowiłam zapytać tutaj..
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/14 14:05
    @Poly: Do zobrazowania posłużyły mi informacje zaczerpnięte ze strony producenta Gellwe.
    Budyń o smaku waniliowym:
    skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana modyfikowana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwniki: beta-karoten, ryboflawina.
    Kisiel o smaku cytrynowym:
    Skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, sok cytrynowy w proszku (0,19%), substancja wzbogacająca: witamina C, sól, barwnik: ryboflawina.
    Do budyniu dodajemy mleko + cukier; do kisielu tylko cukier.
    Proszek budyniowy zawiera w składzie większą ilość substancji zagęszczających.
    Nie wiem, cóż więcej można napisać na ten temat.

    Można oczywiście sporządzić taki "prawdziwy" budyń w specjalnej formie. Albo w zwykłej foremce w kształcie babki w kąpieli wodnej. Sporządza się go na słodko lub słono. Przykład: http://zwegowani.pl/budyn-z-cukinia/
  • Ostatnio jem budyń codziennie.... Czy to bardzo niezdrowe? Oczywiście wliczam go do bilansu, a jem 1800kcal dziennie;)
  • Na diecie lowcarb można użyć budyniu bez cukru który słodzimy stewią.
  • kupiłam dziś dwa budynie w proszku, jeden firmy Castello (produkt Lidla) - 347 kcal / 100 g (info z opakowania), drugi Dr Oetker - 93 kcal / 100 g (po przyrządzeniu z mlekiem 2%); skąd ta (znacząca przecież) różnica w wartościach, przy niemal identycznym składzie oraz pojemności?
  • w przypadku produktu z lidla podana jest wartość dla 100 g proszku, a oetkera dla 100 g produktu po przygotowaniu.
  • ale w takim razie, jeżeli proszek byłby tak kaloryczny, to produkt po przygotowaniu miałby chyba jeszcze więcej kcal...?
  • Ettesion 2013/03/25 15:21
    @am.apo: no właśnie nie, bo mleko jest mniej kaloryczne niż proszek, czyli "rozrzedza" kalorie :)
  • A ja mam podobne pytanie- budyń Castello z Lidla ma 347kcal/100g, a pudding z Lidla- 111kcal/100g. Na opakowaniu nigdzie nie jest napisane, że są to wartości dla produktu po przygotowaniu. Czyli rzeczywiście PROSZEK zawiera 111kcal/100g?!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/25 16:13
    @am.apo: Tu jest ważne rozróżnienie kaloryczności w przeliczeniu na porcje i na 100 g. Jak dodasz mleko do budyniu to sumaryczna kaloryczność to energia z mleka i budyniu. W przeliczeniu na 100 g wartość energetyczna ulegnie w tym przypadku zmniejszeniu w stosunku do samego proszku bo mleko jest mniej kaloryczne niż proszek budyniowy.

    Przykładowo, załóżmy, że opakowanie budyniu waży 60 g i to 60 g dostarczy ok. 200 kcal (czyli w 100 g budyniu ok. 350 kcal), do tego dodajemy 2 szklanki (ok. 500 ml) mleka 2% (ok. 250 kcal), czyli taka porcja to 450 kcal (200 kcal z proszku i 250 kcal z mleka).

    Teraz sprawdźmy jak to wygląda w przeliczeniu na 100 g. Jak było podane wcześniej sam proszek to 350 kcal / 100 g.
    Całkowita masa budyniu z mlekiem z naszego przykładu to 560 g (60 g proszek i 500 g mleko), i ta porcja jak określiliśmy wcześniej dostarcza 450 kcal, stąd proporcja 560 / 450 = 100 / x gdzie x = 80 Czyli dla 100 g gotowego budyniu przygotowanego w taki sposób kaloryczność wynosi ok. 80 kcal.

    Wartość dla 100 g sprawia dużo problemów, w razie wątpliwości zawsze łatwiej szacować na porcje (sumujesz składniki przed przygotowaniem i potem tylko dzielisz przez ilość porcji uzyskanych z dania gotowego).
  • A ile mniej więcej jest tu szklanek budyniu ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/13 17:11
    @NNaNzNza.: "A ile mniej więcej jest tu szklanek budyniu ?" Myślę, że szklanka budyniu ważyłaby około 250 g, czyli porcja ze zdjecia zajęłaby całą szklankę i około 2 łyżek gotowego budyniu.
  • Skąd wzięliście te proporcje, u mnie wychodzą zupełne inne wartości. Skoro proszek to w 90% węglowodany a z opakowania można zrobić 4 porcje to:
    40g/4 = 10g proszku
    3 łyżki cukru/4 = przyjmijmy 10g
    500ml mleka/4 przyjmijmy 150ml

    wychodzi na porcję budyniu czekoladowego z cukrem
    5gB, 5gT, 26gW
  • @TheArt wartości są dobre:
    40g proszku = 148kcal w tym: (B) 0,1g, (T) -, (W) 36,2g
    3 łyżki cukru = 146kcal w tym: (B) -, (T) -, (W) 35,9g
    500ml mleka 2% = 255kcal w tym: (B) 17g, (T) 10g, (W) 24,5g

    Całość: 544,8kcal w tym: (B) 17,1g, (T) 10g (W) 96,6g
    17,1g * 4kcal = 68,4kcal
    10g * 9kcal = 90kcal
    96,6g * 4 = 386,4kcal

    Co oznacza że jedna porcja ma: 136,2kcal
    (B) 4,275g = 17,1kcal
    (T) 2,5g = 22,5kcal
    (W) 24,15g = 96,6kcal
    40g + 36g + 500ml daje masę 576g / 4 = 144g <- tyle powinna ważyć jedna z 4 porcji budyniu. Wystarczy wszystko pomnożyć przez 2 i mamy wartości niemal identyczne z tymi powyżej. Do wykonania tego ważenia zostały użyte 2 porcje.
  • Chcę zaznaczyć że mleko o 0,5% zawartości tłuszczu to już nie mleko a sama chemia, minimalna ilość tłuszczu to 2%, najzdrowsze jest mleko 3,5%.
  • Masakra jakaś jeśli jeden taki budyń (tzn. porcja) z 1 łyżką cukru ma łącznie prawie 50g węglowodanów. To już wolę zjeść prawie dwa porządne batony (przykład - Kit Kat, gdzie jeden baton ma 30g węglowodanów). Tragedia.
  • Sprawdziłam te obliczenia dla budyniu biedronkowego i faktycznie wyniki porównywalne. Tutaj porcja jest z połowy opakowania najwyraźniej bo etykieta na budyniu mówi, że porcja to 145g, tutaj mamy 300g. Bez dodatku cukru a ze stewią powinno być ok, a i wody można trochę dolać do mleka :P

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę