Budyń o smaku czekoladowym po przygotowaniu

Porcja budyniu o smaku czekoladowym waży 300g.

  100g na zdjęciu (300 g)
Energia 95 kcal 285 kcal
Białko 3,2 g 9,6 g
Tłuszcz 1,9 g 5,7 g
Węglowodany 16,4 g 49,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Budyń o smaku czekoladowym po przygotowaniu kalorie w 100g: 95kcal

Zobacz więcej: 300g budyń czekoladowy

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.21

Ważenie dodano: 2009.11.15 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Delecta

Mamy 43 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • A z ilu % mleka był robiony ten budyń?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/02 12:45
    Witam serdecznie,
    W związku z tym, że informacje dotyczące wartości energetycznej i odżywczej zaczerpnięte zostały z opakowania tegoż budyniu, z powyższym pytaniem zwróciłam się do Klubu Konsumenta DELEKTYNKA i otrzymałam informację, że w recepturze zostało uwzględnione mleko o 2% zawartości tłuszczu.
    Izabela
  • a ile cukru zostało dodane do tej porcji budyniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/17 21:37
    Do sporządzenia budyniu z całej paczki, użyłam (według zaleceń producenta) 3 łyżki cukru. Można oszacować, że w powyżej podanej porcji znajdować się będzie 1 łyżka cukru.
    Izabela
  • A ilu mililitrom odpowiada taka porcja?
  • zastanawia mnie ile kcal może mieć budyń zrobiony z połowy proszku, dwie szklanki mleka 0,5% i 3 łyżeczki słodziku. wie może ktoś? bo widze że tutaj jest robiony z mlekiem 2%, a ja takowego nie używam przy dietach.
  • jeśli szklanka mleka 2% ma 115 kcal, łyżka cukru 49 kcal, a na sporządzenie budyniu potrzeba 2 szklanki mleka i 3 łyżki cukru, razem daje to 377 kcal. Jeśli cały budyń po przygotowaniu ma 713 kcal, sam proszek daje 336 kcal. Do tego dodać mleko 0,5 % 2 szklanki - 2x83=166 kcal i 3 łyżeczki słodziku (nie wiem jakiego więc nie wiem ile kcal), wychodzi 502 kcal. Podziel to na porcje i gotowe :)
  • gabriela 2010/08/07 19:44
    to na zdjęciu czy to budyń z całego opakownia (cala porcja) czy podzielone na kilka takich kompotierek ten budyń?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 15:10
    Gabrielo: w poniższym linku znajduje się budyń o smaku czekoladowym z dodatkiem 3 łyżek cukru sporządzony z dużego opakowania (producent Delecta) waży 750g.
    http://www.ilewazy.pl/budyn-o-smaku-czekoladowym
  • Czy waniliowy ma mniej kcal? Czy to bez różnicy jaki smak?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/07 14:15
    Według producenta, budyń o smaku waniliowym posiada następujące wartości odżywcze:
    Energia: 101 kcal / 100 g
    Białko: 3 g / 100 g
    Tłuszcz: 2 g / 100 g
    Węglowodany: 18 g / 100 g
    Czyli jak widzimy, będzie minimalnie bardziej energetyczny w stosunku do budyniu o smaku czekoladowym.
  • podłączam się pod pytanie Igi. Ilu mililitrom odpowiada taka ilość budyniu?
    Pozdrawiam
  • budynie delekty sa normalnie bez cukru? czyli jakby zrobic z mlekiem 0% i ze slodzikiem to bedzie duzo mniej kcal :)
  • Jasne, ale mniej zdrowo ;) mleko 0% jest przetworzone, a takie produkty jak słodzik zawierają m.in. aspartam, który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia na dłuższą metę.
    Osobiście wolę sobie zrobić budyń bezcukrowy i dosłodzić łyżeczką cukru lub po prostu przyrządzić zwykły, słodzony. I to na mleku 2% :). Zawiera dużo więcej cennych składników, a produkty odtłuszczone są mocno przetworzone, aby udało się doprowadzić je do tego 0g tłuszczy w 100g.
  • do tych 0g tłuszczu w 100g* :)
  • serenada 2011/02/18 10:35
    @aaa: Pewnie jest to około 250 mililitrów. Sądząc po wadze, budyń zrobiony z 0,5 litra mleka został podzielony na pół, a na zdjęciu jest pokazana jedna taka porcja.
  • Och smaki dzieciństwa !!!
  • tak odnosnie tego typu deserow to mam tez pewien swoj "patent" :) tzn. biore jogurt 0% (jesli kubek ma 400g to tak 1/3 kubka), mieszam z 1,5 lyzeczki kakao (kupuje decomoreno, bo ma mnaiej tluszczu niz normalne i jest bez cukru oczywiscie) i 4-5 pastylkami slodzika, potem dodaje serek homogenizowany naturalny (najczesciej Lowicz 150g), znowu mieszam i wychodzi cos miedzy budyniem a kremem czekoadowym :) W kazdym razie smaczne, przynajmniej jak dla mnie, i ma mniej weglowodanow, a wiecej bialka niz np. budyn :) czesto jem takie cos po treningu ;)
  • Moja trochę większa porcja budyniu czekoladowego wynosi około 87 kcal. Jednak jest to spora różnica.
  • To ja wolę kupić taki http://www.winiary.pl/produkt.aspx/236/budyn-o-smaku-czekoladowym-bez-cukru nie dodawać cukru, zrobić go na jednej szklance mleka 2% i zrobić jedną miskę dla siebie samego. W związku z czym powinno mi wyjść w sumie ok. 400 kalorii, ponieważ jest to budyń na 4 porcje, a jak się zrobi dla siebie samego no to wiadomo, tak jakby się wcięło 4 mniejsze porcje. I wydaje mi się, że na fajne śniadanko na słodko od czasu do czasu będzie wspaniały. Do tego kubek ulubionej kawy i jakieś niewielkie ciasteczko owsiane i bajunia :)
  • Ilu mililitrom odpowiada poniższa porcja budyniu?Uznając,że budyń wypełnij szklankę 200ml, ile mógłby ważyć? ile miałby kalorii? Proszę o pilną odpowiedź!!!!
  • Mam pytanie ; czy to prawda, że budyń kupowany przez nas w opakowaniach to tak naprawdę kisiel mleczny?
  • Tak jest to kisiel mleczny :) nie tylko kupny, również domowy :)
  • "kisiel mleczny"
    hahaha, a może kisiel to "budyń wodny" ??
    po rpostu skłąd jest taki sam- mąka ziemniaczana, aromaty, barwniki, cukier... robimy na mleku lub wodzie, ale czekoladowy budyń na wodzie to nie jest dobra rzecz, ani kisiel cytrynowy zrobiony na mleku również ;p
  • Nie tego dotyczyło moje pytanie :) Budyń to w rzeczywistości zupełnie inna potrawa, jednak pytając o to trzech dietetyków każdy miał inne zdanie. Dlatego postanowiłam zapytać tutaj..
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/14 14:05
    @Poly: Do zobrazowania posłużyły mi informacje zaczerpnięte ze strony producenta Gellwe.
    Budyń o smaku waniliowym:
    skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana modyfikowana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwniki: beta-karoten, ryboflawina.
    Kisiel o smaku cytrynowym:
    Skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, sok cytrynowy w proszku (0,19%), substancja wzbogacająca: witamina C, sól, barwnik: ryboflawina.
    Do budyniu dodajemy mleko + cukier; do kisielu tylko cukier.
    Proszek budyniowy zawiera w składzie większą ilość substancji zagęszczających.
    Nie wiem, cóż więcej można napisać na ten temat.

    Można oczywiście sporządzić taki "prawdziwy" budyń w specjalnej formie. Albo w zwykłej foremce w kształcie babki w kąpieli wodnej. Sporządza się go na słodko lub słono. Przykład: http://zwegowani.pl/budyn-z-cukinia/
  • Ostatnio jem budyń codziennie.... Czy to bardzo niezdrowe? Oczywiście wliczam go do bilansu, a jem 1800kcal dziennie;)
  • Na diecie lowcarb można użyć budyniu bez cukru który słodzimy stewią.
  • kupiłam dziś dwa budynie w proszku, jeden firmy Castello (produkt Lidla) - 347 kcal / 100 g (info z opakowania), drugi Dr Oetker - 93 kcal / 100 g (po przyrządzeniu z mlekiem 2%); skąd ta (znacząca przecież) różnica w wartościach, przy niemal identycznym składzie oraz pojemności?
  • w przypadku produktu z lidla podana jest wartość dla 100 g proszku, a oetkera dla 100 g produktu po przygotowaniu.
  • ale w takim razie, jeżeli proszek byłby tak kaloryczny, to produkt po przygotowaniu miałby chyba jeszcze więcej kcal...?
  • Ettesion 2013/03/25 15:21
    @am.apo: no właśnie nie, bo mleko jest mniej kaloryczne niż proszek, czyli "rozrzedza" kalorie :)
  • A ja mam podobne pytanie- budyń Castello z Lidla ma 347kcal/100g, a pudding z Lidla- 111kcal/100g. Na opakowaniu nigdzie nie jest napisane, że są to wartości dla produktu po przygotowaniu. Czyli rzeczywiście PROSZEK zawiera 111kcal/100g?!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/25 16:13
    @am.apo: Tu jest ważne rozróżnienie kaloryczności w przeliczeniu na porcje i na 100 g. Jak dodasz mleko do budyniu to sumaryczna kaloryczność to energia z mleka i budyniu. W przeliczeniu na 100 g wartość energetyczna ulegnie w tym przypadku zmniejszeniu w stosunku do samego proszku bo mleko jest mniej kaloryczne niż proszek budyniowy.

    Przykładowo, załóżmy, że opakowanie budyniu waży 60 g i to 60 g dostarczy ok. 200 kcal (czyli w 100 g budyniu ok. 350 kcal), do tego dodajemy 2 szklanki (ok. 500 ml) mleka 2% (ok. 250 kcal), czyli taka porcja to 450 kcal (200 kcal z proszku i 250 kcal z mleka).

    Teraz sprawdźmy jak to wygląda w przeliczeniu na 100 g. Jak było podane wcześniej sam proszek to 350 kcal / 100 g.
    Całkowita masa budyniu z mlekiem z naszego przykładu to 560 g (60 g proszek i 500 g mleko), i ta porcja jak określiliśmy wcześniej dostarcza 450 kcal, stąd proporcja 560 / 450 = 100 / x gdzie x = 80 Czyli dla 100 g gotowego budyniu przygotowanego w taki sposób kaloryczność wynosi ok. 80 kcal.

    Wartość dla 100 g sprawia dużo problemów, w razie wątpliwości zawsze łatwiej szacować na porcje (sumujesz składniki przed przygotowaniem i potem tylko dzielisz przez ilość porcji uzyskanych z dania gotowego).
  • A ile mniej więcej jest tu szklanek budyniu ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/13 17:11
    @NNaNzNza.: "A ile mniej więcej jest tu szklanek budyniu ?" Myślę, że szklanka budyniu ważyłaby około 250 g, czyli porcja ze zdjecia zajęłaby całą szklankę i około 2 łyżek gotowego budyniu.
  • Skąd wzięliście te proporcje, u mnie wychodzą zupełne inne wartości. Skoro proszek to w 90% węglowodany a z opakowania można zrobić 4 porcje to:
    40g/4 = 10g proszku
    3 łyżki cukru/4 = przyjmijmy 10g
    500ml mleka/4 przyjmijmy 150ml

    wychodzi na porcję budyniu czekoladowego z cukrem
    5gB, 5gT, 26gW
  • @TheArt wartości są dobre:
    40g proszku = 148kcal w tym: (B) 0,1g, (T) -, (W) 36,2g
    3 łyżki cukru = 146kcal w tym: (B) -, (T) -, (W) 35,9g
    500ml mleka 2% = 255kcal w tym: (B) 17g, (T) 10g, (W) 24,5g

    Całość: 544,8kcal w tym: (B) 17,1g, (T) 10g (W) 96,6g
    17,1g * 4kcal = 68,4kcal
    10g * 9kcal = 90kcal
    96,6g * 4 = 386,4kcal

    Co oznacza że jedna porcja ma: 136,2kcal
    (B) 4,275g = 17,1kcal
    (T) 2,5g = 22,5kcal
    (W) 24,15g = 96,6kcal
    40g + 36g + 500ml daje masę 576g / 4 = 144g <- tyle powinna ważyć jedna z 4 porcji budyniu. Wystarczy wszystko pomnożyć przez 2 i mamy wartości niemal identyczne z tymi powyżej. Do wykonania tego ważenia zostały użyte 2 porcje.
  • Chcę zaznaczyć że mleko o 0,5% zawartości tłuszczu to już nie mleko a sama chemia, minimalna ilość tłuszczu to 2%, najzdrowsze jest mleko 3,5%.
  • Masakra jakaś jeśli jeden taki budyń (tzn. porcja) z 1 łyżką cukru ma łącznie prawie 50g węglowodanów. To już wolę zjeść prawie dwa porządne batony (przykład - Kit Kat, gdzie jeden baton ma 30g węglowodanów). Tragedia.
  • Sprawdziłam te obliczenia dla budyniu biedronkowego i faktycznie wyniki porównywalne. Tutaj porcja jest z połowy opakowania najwyraźniej bo etykieta na budyniu mówi, że porcja to 145g, tutaj mamy 300g. Bez dodatku cukru a ze stewią powinno być ok, a i wody można trochę dolać do mleka :P
  • A ja dzisiaj zrobilam domowy budyń. Wyszedł znakomity! ;) podaje przepis( porcja dla 4 osób):
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    -1/3szkl. cukru i 1 łyż. cukru waniliowego(ja zamiast obydwu cukrów dałam 2 pełne łyżeczki miodu)
    -5 żółtek
    -500 ml mleka

    mąkę, cukry/miód i żoltka łączymy w garnku. Dolewamy stopniowo mleka, stawiamy na piec i podgrzewamy ciągle mieszając, aż do zagotowania. Dokladnie wymieszac bądź zmiksować żeby pozbyc sie grudek. Gotowe!
    powyzszy przepis pochodzi ze str, kwestiasmaku.com ja zmodyfikowalam jedynie subtancje slodzaca czyli cukier na miód.

    Wyszlo znakomite: delikatne, miodowe i słodkie;-)
  • Przepraszam na całą porcje 4 łyżeczki miodu, pomyliłam sie gdyż robiłam z połowy porcji :)
    W reszcie skladnikow nie ma błedów :-)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę