Budyń o smaku czekoladowym po przygotowaniu

Budyń o smaku czekoladowym z dodatkiem 3 łyżek cukru sporządzony z dużego opakowania waży 750g.

  100g na zdjęciu (750 g)
Energia 95 kcal 713 kcal
Białko 3,2 g 24,0 g
Tłuszcz 1,9 g 14,3 g
Węglowodany 16,4 g 123,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Budyń o smaku czekoladowym po przygotowaniu kalorie w 100g: 95kcal

Zobacz więcej: porcja budyń czekoladowy 750g

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2009.11.15 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Delecta

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • czyli wychodzi na to, że sam proszek ma aż 336 kcal??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/02 16:10
    Zoraida: Aż, dlatego, że w skład jego wchodzi skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana budyniowa, kakao w proszku 17% (o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12%), skrobia ziemniaczana (według danych producenta)
    Izabela
  • Nie do końca. Trzeba jeszcze odjąć kalorie z mleka.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/31 16:52
    @nimfa: nie rozumiem za bardzo, co miałaś na myśli pisząc: "Trzeba jeszcze odjąć kalorie z mleka."...
    Zoraida pytała się o proszek budyniowy, a w jego składzie nie ma mleka.
    Przeczytaj proszę również opinie znajdujące się pod następującym produktem:
    http://www.ilewazy.pl/porcja-budyniu
  • Wiem, przepraszam, popełniłam błąd, chciałam skasować swój komentarz ale takiej opcji nie ma. Myślałam, że te 336 kcal to jest przed odjęciem kaloryczności mleka użytego przy przygotowaniu... Głównie dlatego, że ostatnio tak samo liczyłam kalorie z proszku z budyniu toffi DrOetkera i wyszło niecałe 100 :) Jeszcze raz przepraszam.
  • z ilu gram proszku zrobiono ten budyń?
    chodzi mi o wielkość opakowania, bo nie mam pojęcia co macie na myśli pisząc 'z dużego'
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/17 12:41
    Zawartość netto dużego budyniu o smaku czekoladowym http://www.polskisklepwusa.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/i/file_8_6.jpg wynosi 65 g.
  • dziękuję bardzo :)
  • Weronika 2011/05/19 15:15
    ja taki jem na dwa razy... do niedawna gotowałam sobie taki co 2-3 dni bo uwielbiam, ale teraz przestane bo raczej mi to w utracie wagi nie pomoze :)
  • Budyn firmy celiko ma 343 kcal/100g, w opakowaniu jest 46g proszku, więc jeśli zrobić go ze slodzikiem, a nie cukrem, na mleku 0% (pól litra) to całość będzie mieć 318kcal :D
  • na opakowaniu dr. oetcer budyniu czekoladowego(4PORCJE) jest podane : 93kcal / 100g gotowego produktu po dodaniu mleka, jedna porcja 148 g. 4 porcje mają 592g czyli 550 kcal na cały budyń. Po odjęciu mleka ok 260 kcal wychodzi 290 kcal ( 45 g proszku). To znaczy że 100 g proszku ma 645 kcal??
  • Ania1105 2012/03/08 18:03
    nie. musisz odjąć jeszcze ilość cukru zalecaną przez producenta
  • ale napisane jest, to wartość po dodaniu mleka. nie ma mowy o cukrze
  • Magda, 4 komentarz pod tym ważeniem http://www.ilewazy.pl/porcja-budyniu.
  • lepiej zrobić budyń samodzielnie. polecam:
    http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Budino-di-cioccolato.html
    http://mojewypieki.blox.pl/2009/08/Domowy-budyn-z-wanilia.html

    bez chemii i pysznie.
  • szarlotka 2012/08/21 10:37
    czyli taka porcja ma 713kcal - 146kcal (3łyzki cukru) - 382kcal(750ml mleka2%) więc wychodzi, że cała torebka proszku budyniowego ma tylko 185 kcal? W zasadzie to chyba mozliwe, skoro jest bez cukru... :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/25 22:20
    @szarlotka: spójrz proszę na te ważenia i przeczytaj również znajdujące się pod nimi komentarze:
    http://ilewazy.pl/lyzeczka-budyniu-w-proszku
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-budyniu-w-proszku
  • witam, ja mam pytanie, bo w niektórych przepisach kulinarnych podane jest aby budyń przygotować w mniejszej ilości mleka, niż jest zalecane na opakowaniu (aby był gęstszy). czy w związku z tym zmieniają się jego wartości? ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/01 13:05
    @ja: kaloryczność gotowego budyniu to suma kaloryczności mleka i proszku budyniowego, więc jeśli mleka dasz mniej to kaloryczność całości będzie oczywiście mniejsza.

    Trochę bardziej skomplikowanie będzie jeśli będziesz chciała przeliczyć kaloryczność gotowego budyniu na 100 g. Przykładowo jeśli weźmiesz porcję proszku ważącą 50 g i dodasz do niej 500 g mleka to dla 100 g wyjdzie: http://screencast.com/t/8cLK4x2wlPs ale jeśli chcesz gęstszego budyniu i mleka dasz 350 g to wtedy: http://screencast.com/t/sUCAADT4ocVI Zauważ, że gęstszy budyń ma więcej kalorii na 100 g (~100 kcal vs ~90 kcal) co jest logiczne, jednak skoro mleka dałaś mniej to całkowita kaloryczność gotowej porcji spadnie (~470 kcal vs ~390).

    W takim praktycznym szacowaniu kalorii obliczenia dla 100 g mogą być problematyczne dlatego lepiej skupiać się w miarę możliwości na całych porcjach. Poeksperymentuj z naszym kalkulatorem dodając do odpowiedniej porcji proszku budyniowego wybrany rodzaj mleka i zobacz jak zmieniają się sumaryczne wartości.
  • dziękuję bardzo za odpowiedź, rozwialiście moje wątpliwości :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę