Łyżka koncentratu pomidorowego

Koncentrat pomidorowy

Łyżka koncentratu pomidorowego waży 25g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 92 kcal 23 kcal
Białko 5,6 g 1,4 g
Tłuszcz 1,5 g 0,4 g
Węglowodany 16,7 g 4,2 g
Błonnik 2,8 g 0,7 g

Koncentrat pomidorowy kalorie w 100g: 92kcal

Zobacz więcej: łyżka 25g koncentrat pomidorowy

Ostatnia aktualizacja: 2015.07.03

Ważenie dodano: 2010.01.06 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • bayaderka 2011/09/10 13:16
    czym różni się przecier pomidorowy od koncentratu (czy do tego drugiego dodaje się cukier?) ?
  • O wasnie mnie tez to zastanawia...
  • Koncentrat to nic innego jak przecier pomidorowy, tyle że bardziej... skoncentrowany. :) Odwodniony, zagęszczony. Nie widziałam nigdy, żeby w składzie miał cukier.
  • ja bym przecier porównała do zagęszczonego soku pomidorowego ;)
  • Sok pomidorowy? Hmmm... może? Tak czy siak to wciąż pomidory. :)
  • bayaderka 2011/09/12 17:57
    czyli wyczuwalna intensywna słodycz jest naturalna (jest wyłącznie wynikiem koncentracji?) ?
  • Intensywna slodycz? Hmmm ja tego nie zauważyłam. A jakiej firmy masz koncentrat?
  • bayaderka 2011/09/12 22:18
    nie wiem czy można nazwać to firmą - generalnie informacje na etykiecie są raczej skąpe
    wyrzuciłam dzisiaj słoik, ale z tego co pamiętam było na im napisane "domowy ogródek" jakimś małym drukiem
    poza tym czyjeś nazwisko i brak informacji o składzie.
    bardzo słodki (ale w przyjemny sposób) i intensywne pomidorowy - pycha :)
  • koncentrat pomidorowy 30% "GLOBAL"
    skład:
    koncentrat pomidorowy, subst. stabilizująca E1422, sól, cukier
    własnie kupiłem i mam etykiete przed sobą
  • Kiedyś jadłam chleb z koncentratem :) Może dziwne, ale lubiłam.
  • chleb z koncentratem jest wporzo :)
  • ...i parówki też ^^
  • MoReLoWa<3 2014/12/22 23:14
    @cuckoo: ciekawe połączenie z chlebem, muszę spróbować ;) a co jeszcze z koncentratem polecacie?
  • Z koncentratem to zupa, sos
  • MoReLoWa<3 2014/12/23 10:36
    To wiem ;) ale mi chodzi o bardziej nie codzienne połączenia, takie o których bym nie myślała, że można połączyć, a są dobre :)
  • byaarenlight 2014/12/23 20:08
    ja czasem do serka wiejskiego dodaję ;D
  • a czy po ozpuszczeniu w szklance łżki tego koncnetratu, wartość kaloryczna się nie zmieni ?
  • Wednesday 2015/02/04 20:30
    Nie wierzę... :')
  • Tak Sylvcia, kaloryczność wzrośnie 10 razy, lepie go jeść prosto ze słoika.
  • Wednesday, a mnie największą grozą ogarnia myśl, że to właśnie przyszłość narodu, która będzie pracowała na nasze emerytury...
  • @Eia pocieszę cię: emerytur nie będzie :D
  • Oj Dziewczyny, czepiacie się :):):) Wszystko zależy od tego jaką \"kaloryczność\" ma szklanka :):):)
  • co lepiej jeść? przecier czy koncentrat? oczywiście mowa o takich "bez dodatków", co polecicie> doradzicie > ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/24 20:01
    @MalyKsiaze: Oba produkty śmiało można włączyć jako urozmaicenie menu. Według mnie warto wykorzystywać zarówno jeden, jak i drugi - wszystko zależy od tego, co chcemy przyrządzić, bo jednak najczęściej mają inne zastosowanie w kuchni.
  • Do tej pory używałam/jadłam przecier zamiast ketchupu,na wędlinę, czy na sałatkę. Ketchupu nie uznaję-składniki,dodatki E, a sam przecier jest pyszny. Jednak ciekawi mnie czy koncentrat bardzo się różni od przecieru i czy np-mogłabym go jeść zamiennie z przecierem, czy odczuje różnicę i jaką?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/25 07:49
    @MalyKsiaze: Koncentrat pomidorowy w procesie produkcji otrzymuje się z przecieru pomidorowego. Aby go otrzymać, odparowuje się część wody. Najczęściej można spotkać się z określeniem liczbowym na etykiecie: "30%" lub "25%". Co to oznacza ? To zawartość ekstraktu w końcowym produkcie. Czyli czym bardziej zagęszczony wyrób, tym będzie posiadać większą liczbę na etykiecie.
    Jaka jest różnica w smaku względem przecieru pomidorowego ? Zgodnie z nazwą - koncentrat będzie posiadać intensywniejszy smak i zapach. Bardziej kwaskowaty.
    Koncentrat będzie zawierał więcej likopenu - korzystnego dla organizmu człowieka związku o właściwościach przeciwutleniających.
    Jeżeli chodzi o wysokiej jakości ketchup, to zachęcam do zapoznania się z treścią poniższego komentarza:
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-ketchupu-z-octem-balsamicznym-bazylia-i-oregano-#komentarz-95167
  • dziekuje Pani Izo- jest Pani niesamowita i cierpliwa i odpowiada na każde moje pytanie-ogromne ukłody w Pani kierunku- ps. to lepiej wybierać koncentraty wyżej skoncentrowane? dobrze zrozumiałam? czyli te 30% ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/25 08:04
    @MalyKsiaze: W sumie to moja odpowiedź nie miała mieć wydźwięku: "lepszy", "gorszy". Chciałam przedstawić - jak to wygląda w rzeczywistości. Wybór zawartości ekstraktu będzie uzależniony od tego, do czego ma nam służyć taki produkt. Ja osobiście wybieram zawsze 30 %, ponieważ zależy mi, żeby potrawy miały głębszy smak, aromat, barwę. Ale jeżeli chciałabyś wypróbować koncentrat na kanapki, to moim zdaniem zaczęłabym od niższej liczby. Przed chwilą w internecie znalazłam produkt o zawartości ekstraktu 22%.
  • Lubie sobie czasami zjeść słoiczek takiego koncentratu, świetnie nadaje się do solonego śledzia na przełamanie smaku ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę