Twaróg chudy

Plaster twarogu chudego waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 113 kcal 34 kcal
Białko 25,0 g 7,5 g
Tłuszcz 0,5 g 0,2 g
Węglowodany 2,2 g 0,7 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Twaróg chudy kalorie w 100g: 113kcal

Zobacz więcej: twaróg ser biały chudy twarogowy

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.22

Ważenie dodano: 2011.12.08 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Jana

Mamy 76 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ale dużo białka na 100g!
  • Gabriela 2011/12/09 00:18
    @emma: oj tam, mniej więcej tyle samo, co w rybach, kurczaku, indyku...

    Moim zdaniem najlepszy jest chudy twaróg firmy FigAND - nie za suchy, nie rozlatuje się w rękach, no i oczywiście jest bardzo smaczny.
    Twarogu z powyższego zdjęcia nie miałam okazji spróbować, trzeba będzie kiedyś poszukać na sklepowych półkach.
    W każdym razie, twaróg + jogurt + cynamon = pyszna masa o wielu zastosowaniach. :D
  • O, ja ostatnio jak kupiłam chudy twarożek to miał bodajże 100g i 100kcal i od tamtej pory przeliczam 1kcal/1g jak jem chudy twaróg :)
  • szkoda, ze tak rzadko na niego trafiam :(
  • A ja kupuję twaróg, który ma 73kcal/100g :D
  • a u mnie nie widac zdjecia.
    ja wole półtłusty twaróg.
  • @drugsx i pnewnie 12-14g bialka? :> czyli ten sernikowy light?
  • Mój ulubiony :D Gdybym mogła, jadłabym na każdy posiłek dnia :) Nie lubię tylko twarogu na słono, aż mnie ściska, jedyny akceptowalny to na słodko :D
  • A ja lubię na słodko jak i na słono :) W dzieciństwie bardzo lubiłam rozrabiany z mlekiem, cukrem, kakao lub sokiem malinowym. Na kanapce smakuje pysznie :)
  • Ania1105 2011/12/09 08:56
    twaróg chudy Jana jest najlepszy ! konsystencja idealna, mniam
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/12/09 09:11
    @gosiam: Faktycznie, zdjęcie dodałem dopiero przed chwilą. Czasami zdarza się, że nasz zdjęciowy "cykl wydawniczy" ma opóźnienia. Jak zdjęcia nie widać w porze wieczornej/w nocy to raczej nie ma powodów do obaw (najpewniej pojawi się rano), jeśli jednak jest środek dnia, a jakiegoś zdjęcia nie widać, to wtedy prosze bić na alarm ;)

    Co do samego twarogu, to jem właśnie kanapki z twarogiem i miodem i moim zdaniem jest zdecydowanie za chudy i nie ma takiego charakterystycznego posmaku, który lubię w twarogu. Nie dla mnie ;)
  • Ser chyba wart wypróbowania, skoro udało się Pani Izabeli ukroić ładny plaster, moje sery zawsze rozlatują się w rękach. Gdzie mogę go znaleźć?
    Ja osobiście preferuję sery 'babcine'- bez konserwantów, na naturalnym mleku. Może i bardziej kaloryczny, ale wolę zjeść go mniej, ale wiedzieć,że to co zjadłam jest w pełni 'naturalne'. Pan Maciej ma rację- ten posmak w ustach...:D
    Mam jeszcze pytanie, na opakowaniu był podany skład?Bardzo zbombardowany ulepszaczami?
  • Ania1105 2011/12/09 10:02
    marta: ja go kupuję w PiP
  • jak zobaczylem p;ierwszy raz myslalem po co x2 twarog wrzucili czym od sie rozni od twarogu lekkiego ktory juz jest na stronie?
  • Ja właśnie ten lubię tez dlatego, ze nie ma twarogowego pisaku, który w innym wypadku staram sie "zabić" jakimiś dodatkami ;)
  • drugsx pewnie kupuje w Kauflandzie
    Ja kupuje z Bielucha chudy i on ma 86 kcal. Czasem kupie z Mlekowity i on ma 96
  • @haruka - nie, kupuję z Presidenta 0% i ma 16,5g białka, moim zdaniem jest najlepszy bo taki aksamitny, delikatny.
  • Nie lubię kwaskowatości twarogów. Nawet domowy twarożek Piątnicy potrafi być dla mnie za kwaśny. Dobrze, że istnieje szczypiorek. Z ulubionych i jakże niedietetycznych - capri (oczywiście mam tu na myśli jako posiłek na białkową kolację, plaster do kanapki i na diecie się nada).
  • @ Gabriela: nie uważasz za dziwne porównywać twaróg do kurczaka?
    ja miałam na myśli porównanie z innymi chudymi czy tłustszymi.
    choć i tak najbardziej lubię półtłusty z mojego sklepu za rogiem. może ma tylko 14g białka, ale wygląda, smakuje i pakowany jest jak prosto ze wsi, domowy. mój ulubiony <3
  • poza tym witaminy z chudego twarogu się zupełnie nie przyswajają. to samo jest np.: z sokiem marchwiowym: powinno się do niego dodać kilka kropli oliwy z oliwek, bo inaczej nie ma sensu go pić (oczywiście patrząc pod kątem zdrowotnym - nie wnosi do organizmu żadnych witamin)
  • Gabriela 2011/12/09 23:34
    @emma, chodziło mi tylko o zawartość białka, a nie innych składników. :)
    A jak na twaróg, to tak, rzeczywiście sporo, w porównaniu do tłustych i półtłustych.
  • emma: zawsze można zjeść chudy twaróg z dodatkiem oliwy, albo z serem zjeść jakąś sałatkę z sosem na bazie oliwy. Będzie nawet zdrowiej.
  • twarog+ oliwa+suszone pomidory+oliwki+cebula+ dużo ziół (najlepiej świeża bazylia, ale zioła prowansalskie z torebki też są OK) = niby pizza! Pyszności;)
  • oliwa z oliwek psuje smak wszystkiego bo wlasciwie wszystko jej smakiem przesiaka :P mi pasuje do niewielu rzeczy (np. pesto jest ok). zreszta kupuje twarog chudy po to zeby tluszczu w nim nie bylo ;)
  • ale tluszcz tluszczowi nierowny! WIęc nie można porownywać zdrowego roślinnego z niezdrowym zwierzęcym ;]
    Poza tym jest różnica- kawę słodzę słodzikiem, bo lubię słodką ,ale bez cukru. Ale nadal slodze ;]
  • kocham twaróg <3 sam bez dodatków, polany miodem lub dżemem, wymieszany z cukrem i śmietanką.. mniam!
    ja tam często kupuję na wagę w jakimś sklepie i są dobre, natomiast odradzam ten kupowany w Biedronce - "Zielona łąka" - ma strasznie dużo gródek, i jest strasznie mokry, papkowaty.. ;/
  • Ania1105 2011/12/10 13:32
    mnie ten w biedronki smakuje, wcale nie jest grudkowaty. ale to zależy od miejscowości, bo są różni dostawcy :-)
  • Popieram! Chudy z Biedronki wymiata :D Przerzuciłam się na niego, bo jest gładki i właśnie nie ma grudek, porównując chociażby do Piątnicy. No i cena - kostka 250 g 2,25 zł, więc bardzo korzystnie. Polecam :) Co do Jany, jadłam swego czasu wersję fit, ale suchy był jakiś.
  • Czy to prawda, że do produkcji odtłuszczonego nabiału używa się jakiejś szkodliwej chemii? Tak słyszałam, ale szczegółów nie znam.
    Jeśli by tak było to lepiej wybierać twaróg półtłusty i niestety jedzenie chudego twarożku z dodatkiem innych tłuszczów nie rozwiązywało by problemu.
  • ja własnie lubię ten z Biedronki za to, że ma grudki (przynajmniej u mnie) i jest wlaśnie taki "wodnisty"- strasznie mi przypomina serek wiejski <3
    Co do nabiału odtluszczonego- jak to ja zwykle lubię robic: odsyłam do "Wiem, co jem" o twarogach i nabiale- świetnie wytlunmaczone na czym polecają procesy wytwarzania odchudzonych produktów.
    Z firmy Jana pyszne są twarogi wędzone (normalna zaw. tluszczu, bodajże 12%). ale smakują jak oscypki!!:)
  • mi te grudki psują smak, a twaróg lubię zbity i twardy ;] ale co kto lubi. serek wiejski natomiast wolę oddzielnie.
    a ja oglądałam ten program i widziałam krok po kroku jak wygląda produkcja twarogu, ale szczerze to nie pamiętam nic z tego ;p
  • a twaróg light z Piątnicy ma 88kcal/100g
  • ja najbardziej preferuje taki zbity zeby sie nie rozpadał przy każdym dotknięciu. Tescowy twaróg chudy własnnie jest pyszny bo nei trzeba za duzo jogurtu dodawac a z kolei ma 90kcal/100g więc myśle że nie dużo
  • Najgorszy chudy twaróg jest Z kauflandu z firmy Vian w pudełeczku. Suchy jak torciny :/
  • Najczęściej wybieram chudy twaróg od Piątnicy. Jak na razie był najlepszy jakiego smakowałam. W roli nadzienia do naleśników chudy twaróg wypada tragicznie :(
  • @Magda to zmieszaj z odrobina jogurtu i bedzie ok ;)
  • Nie warto jeść chudy nabiał 0% One nie mają żadnych wartości. JJogurty czy sery mają witaminy które aby mogły się przyswoić ropuszczają się w tłuszczach. Jak nie ma tłuszczu to nie mają w czym się "rozpuścić" i nie wchłaniają się. NIe warto jeść takiego twarogu (chyba że mieszasz go ze śmietaną lub kladziesz na chleb grubo posmarowany masłem ale to i tak za mało) najlepeze twarogi połtłuste,. Polecam z Bielucha.
  • @Gabriela z Mlekowity chudy ma 20 gram biała w 100 gramach. Kostki mają po 200 gram
  • ja jem tylko 0%, chyba, ze jakis produkt nie ma takiego odpowiednika.
  • A czymś sie różni chudy od 0% ? Bo ja naskłądzie widziałam ze i ten i ten nie miał tłuszczu
  • Chudy czasem ma trochę wiecej niż zero ;)
  • bo prod. zero są od niedawna (twarożki ze 2 lata?) i od zawsze chudy to był 1-4% tłuszczu i nadal tak jest, jesli coś ma 0% to jest na tym wyraźnie napisane 0% (=chudy rownież oczywiście, ale ten jest "wybitnie chudy) a jak jest tylko chudy to niekoniecznie jest to 0%!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 15:56
    @marta: "Ser chyba wart wypróbowania, skoro udało się Pani Izabeli ukroić ładny plaster" Ten twaróg można by nazwać również krajanką :) Idealnie się kroi, w ogóle się nie kruszy. Miałam nawet zrobione z jego dodatkiem kanapki na podróż i w porównaniu do innych twarogów, w ogóle się nie rozsypywał w trakcie konsumpcji. Jednak ja mam już swoje twarogowe typy i tego zważonego zapewne po raz drugi nie kupię (poza tym musiałabym jeść sama, bo Maciejowi nie przypadł do gustu). "Gdzie mogę go znaleźć?" ja kupiłam w Piotrze i Pawle, ale będzie dostępny w większości sklepów spożywczych na terenie Wielkopolski.
    "Mam jeszcze pytanie, na opakowaniu był podany skład?Bardzo zbombardowany ulepszaczami?"
    Zgodnie z obowiązującymi przepisami, do produkcji naturalnych twarogów nie można dodawać "ulepszaczy". Dopuszczalne jest np. stosowanie chlorku wapnia pełniącego funkcję regulatora kwasowości i substancji stabilizującej, ale nie jest to substancja szkodliwa.
  • Pani Izo: a jaki twaróg pani preferuje? I czy jest wskazane dawanie pod twaróg masła bądź margaryny? A i dlaczego niektóe twarogi mają konsystencję twarogu ze śmietaną (nie da się ich ukroić, bo przyklejają się do noża z względu na swoją smarowna konsystencję pomimo iż sprzedawane są w kostce)
  • lenuskaaa21 2011/12/17 19:04
    Beata says:"Pani Izo: a jaki twaróg pani preferuje? I czy jest wskazane dawanie pod twaróg masła bądź margaryny? A i dlaczego niektóe twarogi mają konsystencję twarogu ze śmietaną (nie da się ich ukroić, bo przyklejają się do noża z względu na swoją smarowna konsystencję pomimo iż sprzedawane są w kostce)"
    Sama wykorzystuję ser zamiast margaryny, dlatego dołączam się do pytania powyżej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 19:08
    @Beata: "a jaki twaróg pani preferuje?" przede wszystkim musi to być twaróg półtłusty. Numer jeden to ten, który znajduje się w koszalińskich sklepach ze zdrową żywnością. Po prostu niebo w gębie (smakował wielu naszym gościom - sami w trakcie posiłku dopytywali się co to za twaróg i gdzie go kupuję :)). Ale niestety, nie pamiętam producenta... jeżeli jesteś zainteresowana, to wpiszę po następnym zakupie :) Z takich bardziej znanych, to smakuje mi ten z Mlekpolu http://www.mlekpol.com.pl/images/stories/botkitwarogpoltlusty.jpg oraz z Krasnegostawu (ale niestety nie zawsze dostępny :)) półtłusty mleczno - maślankowy: http://www.krasnystaw.eu/index.php?id=91.
    "I czy jest wskazane dawanie pod twaróg masła bądź margaryny?" Nie widzę w tym nic złego. Twaróg, a szczególnie chudy lub półtłusty ma być źródłem białka, do tego skrobia w postaci pieczywa, niewielka ilość tłuszczu, warzywko lub owoc i posiłek dobrze skomponowany :)
    "A i dlaczego niektóe twarogi mają konsystencję twarogu ze śmietaną (nie da się ich ukroić, bo przyklejają się do noża z względu na swoją smarowna konsystencję pomimo iż sprzedawane są w kostce)" to pytanie powinno być już skierowane do producentów ...
  • Oczywiście, ze jestem zainteresowana. Kocham twarogi ale niektóre pomimo iż pisze półtłusty są strasznie suche. Inne z kolei wodniste :(
  • Pani Izabello mam pytanie odnoście wspomnianej przez Pani kanapki z masłem i twarogiem. Pisze Pani, ze jest to wartościowy posiłek, ale czy te masło jest niezbęde czy można sie bez niego obejsć? Czy Pani sama je takie kanapki z masłem
  • Maslo jest bardzo zdrowe, margaryna mniej, ale.. tłuszcz umożliwia wchłanianie wapnia (dlatego wit. D3 jest w postaci olejków jako suplement diety)
    a warstewka masła na kanapce nie jest bardzo kaloryczna.
  • Ostatnio chudy twaróg (250g) blenduję z 2 bananami i łyżką oleju z pestek winogron.. wspaniałe nadzienie do naleśników, naprawdę polecam.
  • Patulineczka 2012/06/22 22:03
    Chudy twaróg z Biedronki jest super. 250g kosztue 1,69. Nie jest suchy, ma delikatny smak. Do tego olej lniany albo oliwa z oliwek, troszkę warzyw i mamy super zdrową sałatkę. Polecam.
  • @Patulineczka: W dodatku ten z Biedry ma tylko 49 kcal na 100 gramów.
  • @Kasia: Jeśli myślisz o twarogu z Zielonej Łąki, to te 49 kcal jest na PORCJĘ (tj. ok 50g). ;) Pod względem wartości jest bardzo podobny do powyższego.
  • bosiezakochasz 2012/08/22 15:22
    mam pytanie :)
    jaka jest różnica pomiędzy serem chudym np. w kostce a serem twarogowym chudym?
    bo kupiłam cus takiego jak ser twarogowy i nie mam pojęcia czy można to wykorzystać jak te "kostki" serka.

    dopiero zaczęłam przygodę z dietetowaniem więc bądźcie wyrozumiałe :D
  • WiFiRiFi 2012/08/22 16:23
    Różnica w nazwie? Twaróg, ser biały, ser twarogowy jak dla mnie to jedno i to samo.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/25 20:52
    @bosiezakochasz: oprócz tego co zasugerowała WiFiRiFi, czyli podobnego nazewnictwa względem tego samego rodzaju sera, poszczególne twarogi mogą różnić się między sobą konsystencją, stopniem zmielenia itp... Np. ser chudy typu krajanka będzie dobrym wyborem, gdy chcemy go bez problemu pokroić na kanapki, a ser chudy zmielony posłuży np. do sporządzenia sernika.
  • Mój główny składnik diety! Dziękuję za zważenie.
  • a ja mam pytanie o wartości odżywcze twarogu Ostatnio zauważyłam, że niektóre chude mają podane na opakowaniu też ilość cukrów, skąd ten cukier? czy to znaczy, że cukier jest w składzie tego twarogu? bo niektóre nie mają żadnej informacji o cukrach na opakowaniu...
  • Ooo, uwielbiam ten twaróg, najbardziej lubię go jeść ze szczypiorkiem i rzodkiewką :) mi smakuje bardziej niż tłusty.
  • Świetnie się odchudza na takim twarogu. Kupuję 2 kostki po 250g, dodaję chudy jogurt, sól, pomidora i szczypiorek siedmiolatek... razem jakieś 750kcal, ponad 60g białka i to mi starcza na cały dzień.
  • @kokosanka niektóre mają dodany cukier (podejrzewam, że tzw Blok B ma) a inne tylko naturalne cukry mleczne (np piątnica)

    @mattw1 dokładnie, ja sobie biorę pół opakowania 250g sypię cynamonem i słodzikiem i już mam pyszny deser jak mnie najdzie na coś słodkiego, a przynajmniej bez wyrzutów sumienia :)
  • ŁasuchowaPanienka 2014/02/02 21:06
    Potwierdzam, że twaróg chudy z Biedry ma 55,5 kcal na porcję czyli 50g, jest to wyraźnie tam zaznzczone (sprawdzane przed chwilą). Także kalorie są mimo wszystko wszędzie zbliżone.
  • Miesiąc temu kupiłem ser twarogowy chudy Delikate, którego skład wynosił (dla 100g)
    111kcal, białko 23,9g, ww 2,8g (w tym 1,9g cukry), tłuszcz 0,5g (w tym 0,3g nasycone), Błonnik 0, Sód 0.03g

    Dzisiaj kupiłem ten sam twaróg i skład był inny (100g):
    86kcal, białko 18,0g, ww 3,5g (w tym 3,5g cukry), tłuszcz 0g, Błonnik 0, Sód 0.04g

    Spadek ilości białka, wzrost cukru. Skąd takie różnice? Czy twaróg rego sameo producenta nie powinien być stały pod wzlędem składu?
  • Paweł: a w mojej biedronce jest odwrotna sytuacja... do tej pory twaróg miał dla 100 g 86 kcal i 18 g białka, a od jakiegoś czasu ma 111 kcal i 23,9 g białka.
  • Paweł: A czy na pewno jest tego samego producenta? Biedronka zmienia dostawców produktów, zostawiając takie samo opakowanie. O zmianie producenta można się dowiedzieć po dokładnym obejrzeniu etykiety. Zdarza się też, że w różnych regionach te same produkty mają różnych dostawców (swego czasu serek wiejski Delikate był dostarczany przez Piątnicę, Łowicz i Mlekovitę).
  • Pani Izo , ostatnio na forum sportowym doszło do kłótni , ile białka może przyswoić organizm jednorazowo???Większość mówi że około 30g drudzy że nawet 70 jak to jest???
  • Doczekam się od kogoś odpowiedzi na moje pytanie????
  • chill out...
  • @epileptyk to pewnie zależy od wielu czynników jak to zwykle bywa z takimi sprawami :D

    A twaróg uwielbiam, daję radę zjeść całą kostkę rozmieszaną z mlekiem i słodzikiem ewentualnie kakao :) Wychodzi z 300 kcal, ale co tam, bardziej sycące niż po zjedzeniu płatków czy chleba o tej samej kaloryczności:)
  • @epileptyk to pewnie zależy od wielu czynników jak to zwykle bywa z takimi sprawami :D

    A twaróg uwielbiam, daję radę zjeść całą kostkę rozmieszaną z mlekiem i słodzikiem ewentualnie kakao :) Wychodzi z 300 kcal, ale co tam, bardziej sycące niż po zjedzeniu płatków czy chleba o tej samej kaloryczności:)
  • Niewiedząca 2015/03/16 09:01
    Czy jeśli chcę go zjeść na deser z samymi owocami to powinnam dodać tłuszcz? Jeśli tak to ile? Do takiej stugramowej porcji. Pisząc tłuszcz mam na myśli olej.
  • A czy jedzenie codziennie 250 g twarogu przez
    2 miesiace moze zakwasić organizm?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/10 07:12
    @Tolciak: Trudno na podstawie jednego produktu oszacować, czy samodzielnie może spowodować jakieś niekorzystne zmiany w konkretnym organizmie w danym czasie. Z reguły na stan równowagi wpływa wiele czynników. Sama ilość wprowadzanego produktu również ma znaczenie. Jednak istotne jest, w jakiej proporcji znajdować się będzie ten składnik na tle innych składników.
  • @Izabela czy każdy twarog chudy będzie miał 110 kcal w 100 g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/21 16:20
    @shinigami: W przypadku surowców naturalnych (produkty żywnościowe), nigdy nie możemy oczekiwać, że będą dostarczać ilości energii (kcal), która znajduje się na opakowaniu, ponieważ podane liczby są wartościami średnimi.
    Czyli niewielki % odchylenia może być w jedną, bądź w drugą stronę. Ponadto, to ile energii uzyska nasz organizm ze spalenia poszczególnych makroskładników, będzie uzależnione od stanu naszego organizmu.
    Natomiast podawana średnia wartość energetyczna przez producentów dla twarogu chudego, będzie uzależniona min. od zawartości tłuszczu występującego w twarogu (oraz pozostałych makroskładników).
    Na rynku najczęściej można znaleźć twarogi dostarczające od 85 do 110 kcal
  • SheChazy 2016/04/22 17:12
    proszę o szybką odpowiedź nie mam gdzie o to zapytać, czy zrobiony twaróg z mleka 2% (nie UHT) bedzie miał tyle samo procent tłuszczu? Czy moge go liczyć jako coś takiego? www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Twarog-domowy.html#tabela-wo potrzebne mi kalorie i WW. Piekielnie prosze o pomoc

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę