Porcja pitnego jogurtu naturalnego typ grecki

Jogurt pitny naturalny typ grecki

Porcja pitnego jogurtu naturalnego typ grecki waży 230 g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 116 kcal 267 kcal
Białko 8,4 g 19,3 g
Tłuszcz 5,2 g 12,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g 8,3 g
Węglowodany 8,9 g 20,5 g
Cukry proste 8,9 g 20,5 g
Błonnik b.d. -
Sól 0,1 g 0,3 g

Jogurt pitny naturalny typ grecki kalorie w 100g: 116kcal

Zobacz więcej: porcja naturalny jogurt grecki 230g pitny

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.08

Ważenie dodano: 2016.11.06 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mleko pasteryzowane, białka mleka, cukier, żywe kultury bakterii jogurtowych.
Producent: Bakoma Sp. z o.o.

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Konsystencja bardziej przypomina gęsty kefir czy jogurt pitny? I w sumie co lepsze taki jogurt grecki czy kefir naturalny?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/08 06:27
    @TatiQ: Jogurt posiada płynną, jednolitą konsystencję. Po zważeniu, nie znając jeszcze składu znajdującego się na etykiecie, od razu stwierdziłam że jest dosładzany. Według mnie smak odbiega od innych jogurtów typu greckiego.
    "I w sumie co lepsze taki jogurt grecki czy kefir naturalny?" Jeżeli kefir produkowany byłby tradycyjną metodą, to z pewnością nie znaleźlibyśmy w nim dodatku cukru. Zawierałby charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych oraz drożdże.
    Jogurty typu greckiego (w tym ten powyżej zważony), zawierają więcej białka i tłuszczu. Dodatek cukru powoduje większą zawartość węglowodanów w produkcie. Jogurt zawiera zazwyczaj szczepy bakterii Lactobacillus bulgaricus.
    W przypadku wyboru między powyższym jogurtem a kefirem, lepszym rozwiązaniem będzie kefir, natomiast w przypadku jogurtów typu greckiego można się zastanowić na czym nam zależy w produkcie (np. wyższa zawartość białka czy niższa zawartość tłuszczu itp..).
  • Rzeczywiście, nie przyjrzałem się składowi i nie zauważyłem cukru. W takim wypadku rzeczywiście stały numer producentów z produktami o obniżonej zawartości tłuszczu kosztem dosypania cukru.
  • Wybierając produkt z półki nie spojrzałabym pewnie na skład, bo nie spodziewałabym się dodatku cukru. No ale, jednak to nie jest jogurt naturalny lecz jogurt "o smaku naturalnym" i wszystko jasne ;)
  • Bakoma robi takie numery i dlatego ich produkty omijam szerokim łukiem :-0 .
  • Dużo węglowodanów jak na jogurt.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/12/08 07:08
    @InesLilith: Dokładnie. Dlatego przed włożeniem jogurtu (czy innych produktów) do koszyka, warto zapoznać się również ze składem surowcowym, aby dowiedzieć się, na przykład skąd wynikają wyższe wartości niż w podobnych wyrobach.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę