Jabłko suszone

Plaster suszonego jabłka waży 10g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 238 kcal 24 kcal
Białko 2,1 g 0,2 g
Tłuszcz 2,1 g 0,2 g
Węglowodany 62,3 g 6,2 g
Błonnik 10,3 g 1,0 g

Jabłko suszone kalorie w 100g: 238kcal

Zobacz więcej: 10g plaster jabłko

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.27

Ważenie dodano: 2010.01.10 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Bakalland
Zobacz przepisy na pachnący kompot z suszu: Kompot z suszu na kolację wigilijną, wigilijny kompot z suszu, anyżkowy kompot z suszu z procentami.

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/01/13 11:18
    Dane dotyczące wartości energetycznej oraz odżywczej uzyskałam z serwisu konsumenta firmy Bakalland.
  • Przepraszam, że wtrącę.. jeżeli upiecze się plasterki jakbłka w piekarniku, biorąc pod uwagę, że jabłko ma 40kcal, a wychodzi np. 10 plasterków, to plasterek ma 4kcal. Nie zmiania się jego wartość kaloryczna, przecież.
  • @Mizusu: ale wytapia się jego sok, czy tam odparowuje woda, więc następuje zagęszczenie kalorii na 100g.
  • i mogą zachodzić jakieś reakcje pod wpływem temp (cukrów) co może zmieniać ich kaloryczność. przynajmniej tak to widzę.
    a co mówią dane książkowe o suszonych jabłkach, bo wiadomo że sklepowe są dosładzane, czy może się mylę?
  • Ale chyba to jest fizycznie niemożliwe, oczywiście 100g suszonego jabłka nie będzie taką samą objętością co 100g świeżego, ale jeśli upieczemy jedno jabłko mające 40 kcal w piekarniku, to zmniejszy się jego gramatura, ale ilość kalorii pozostanie ta sama, chyba że dodamy coś jeszcze (cukier, miód, etc.). Tak na logikę mi wychodzi, ale mogę się mylić :) dodatkowo sklepowe owoce suszone są zwykle dosładzane (chyba że kupuje się produkty bio, przepyszny suszony ananas, mniam mniam)
  • Jak wyżej. Czy to możliwe, żeby bez dosładzania jabłko z 40 kcal miało 200 kcal po tym, jak się je upiecze?
  • "jedno jabłko mające 40 kcal" - z 80-gramowych jabłek raczej nie uzyska się tak dużych plasterków ;P
  • @agaga - samo pieczenie nie zmienia wartości kalorycznej produktu. :) Jeśli suszysz jabłko, które ma 100 gramów i 40 kcal, to po ususzeniu będzie miało nadal 40 kcal. Jednak będzie lżejsze - powiedzmy będzie miało teraz 25 gramów, ale wciąż 40 kcal, jednak to powoduje, że suszone jabłko będzie miało... 160 kcal w 100 gramach. Wszystko przez zmniejszenie masy (odparowanie wody), a zachowanie swojej pierwotnej kaloryczności
  • Wczoraj robiłam na śniadanie musli a'la szarlotka, użyłam m.in. 3 rodzaje płatków, proso ekspandowane, suszone jabłka, cynamon i niecałą łyżeczkę brązowego cukru, do tego jogurt. Baaardzo smaczne :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę