Kawałek miąższu z tamaryndowca

Miąższ z tamaryndowca

Kawałek miąższu z tamaryndowca waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 239 kcal 120 kcal
Białko 3,0 g 1,5 g
Tłuszcz 1,0 g 0,5 g
Węglowodany 63,0 g 31,5 g
Błonnik 5,0 g 2,5 g

Miąższ z tamaryndowca kalorie w 100g: 239kcal

Zobacz więcej: kawałek sztuka miąższ tamaryndowiec 50g

Ostatnia aktualizacja: 2015.11.22

Ważenie dodano: 2015.05.30 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: owoce tamaryndowca.
Producent: Tajlandia

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Wygląda na twarde jak skała :)

    Wysokość węglowodanów pozwala mi sądzić że jest to słodkie a nie słone
  • Po zdjęciu myślałam, że to jakieś suszone mięsko :)
    Ktoś może powiedzieć do czego można to porównać? Jestem ciekawa jak smakuje, muszę poszukać w sklepie i przetestować
  • można go jeść na surowo, bez obróbek? konieczne jest usuwanie włókien?
  • a strączek? lub garść strączków???
  • Mirabelka 2015/06/02 14:47
    Ja miałam do tej pory do czynienia tylko z pastą z tamaryndowca którą można kupić w marketach w małych słoiczkach, ale jestem pewna, że sam miąższ z tamaryndowca smakuje tak samo. Smak jest kwaśno-słodki z przewagą kwaśnego, mnie bardzo bardzo przypomina smak witaminy C w słodkiej osłonce (które za dzieciaka uwielbiałam ciumkać) ;) Tamaryndowiec używany jest w niewielkich ilościach jako przyprawa do potraw azjatyckich (tajskich, chińskich, indyjskich itp) jako składnik nadający potrawie kwaśność. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/04 12:53
    @AlicjaK: "Wygląda na twarde jak skała :)" Ale tylko tak wygląda ;) W rzeczywistości miąższ jest dość miękki. Problem w tym, że posiada taką strukturę, że trudno oddzielić część od całości ;)
    @nezumi88: "Po zdjęciu myślałam, że to jakieś suszone mięsko :)" Hehe ;)
    "Ktoś może powiedzieć do czego można to porównać?" Jeszcze nic nie robiłam ze zważonym tamaryndowcem, ale mogę wypowiedzieć się, jak smakuje surowy: kwaśno - słodki (tak jak wspomniała również Mirabelka) oraz orzeźwiający. W małym kawałku znajdowały się dwie pestki - zaraz wykasuję informację, którą spisałam z opakowania...
    @phi: "można go jeść na surowo, bez obróbek? konieczne jest usuwanie włókien?" Według informacji z różnych źródeł - można go spożywać na surowo. Te włókienka to błonnik. Myślę, że nie powinny stanowić problemu. Ale mogą utrudniać konsumpcję.
    @anm: "a strączek? lub garść strączków???" Nie wiem. Może w przyszłości ukaże się ważenie... W każdym bądź razie, patrząc na to zdjęcie: http://www.healthandlovepage.com/20-amazing-health-benefits-of-eating-tamarind/, można oszacować, że zawartość jednego strączka to średnio 15 g. Jeżeli kupujesz w opakowaniu, to możesz podzielić masę całości przez liczbę strąków.
    Bardzo fajnie przedstawiony sposób na przygotowanie tamaryndowca do dalszego wykorzystania: http://www.thekitchn.com/technique-how-to-use-tamarind-90339
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/22 10:32
    @anm: Dzisiaj na ilewazy.pl ukazały się strąki tamaryndowca:
    http://www.ilewazy.pl/garsc-strakow-tamaryndowca
    http://www.ilewazy.pl/strak-tamaryndowca

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę