Pieczony schab

Plaster pieczonego schabu waży 55g.

  100g na zdjęciu (55 g)
Energia 291 kcal 160 kcal
Białko 30,4 g 16,7 g
Tłuszcz 18,7 g 10,3 g
Węglowodany 0,7 g 0,4 g
Błonnik 0,2 g 0,1 g

Pieczony schab kalorie w 100g: 291kcal

Zobacz więcej: plaster 55g pieczony schab Wielkanoc

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.28

Ważenie dodano: 2016.03.28 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 33 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • jak duzo ... :( ale na Boże Narodzenie zjem ;D
  • cherrybomb 2011/02/06 13:11
    jak wyglądałaby kaloryczność gdyby schab był ugotowany?:)
  • Joasia29 2011/02/13 16:09
    To wcale nie jest tak dużo. Bez przesady :)
  • A jeśli odetnę tę skórkę (zawsze tak robię), to to jakoś bardzo wpłynie na kaloryczność?
  • gosia2326 2011/03/11 10:19
    zawsze odcinam skórkę i wszystkie te tłuste żyłki, etc. na pewno wyjdzie dużo mniej kalorii
  • jak na taki maly plasterek to duzo
  • haruka zauważ ile tam jest tluszczu,
    bez niego na pewno będzie sporo mniej kcal
  • Ania1105 2011/12/28 15:38
    bardzo proszę o odpowiedź:
    upiekłam całą pierś indyka z dodatkiem majeranku i czosnku, jednak nie zwazyłam jej przed obróbką. jaka mniej więcej będzie kaloryczność takiej upieczonej piersi na 100 g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 19:55
    @Ania1105: "jaka mniej więcej będzie kaloryczność takiej upieczonej piersi na 100 g?" Niestety, nie przeprowadzałam takiego doświadczenia, ale opierając się na innych tego typu, można wnioskować, że kaloryczność w 100 g gotowego wyrobu zwiększy się w granicach: 30 - 50 kcal w stosunku przed obróbką (jeżeli pierś była pozbawiona skóry).
  • Ania1105 2012/01/02 19:58
    dziękuję za odpowiedź!;-) tak, pozbawiona skóry, błonek, tłuszczu itp. ;-) w ten sposób właśnie ostatecznie liczyłam ;-)
  • oburzam się jak widzę że w przypadku tak dorodnego plastrta pieczonego schabu można mówić że ma dużo kalorii (raptem 160). Czyste szaleństwo. Przecież to mega dietetyczny i pożywny posiłek. Więcej rozsądku ludzie.
  • 10g tluszczu w takim malutkim plasterku. taaaa bardzo dietetyczny
  • @krzych86 - mega dietetyczny? Raczej dla kogoś, kto całe życie jechał na boczku i smalcu... Poza tym jak takim kawałeczkiem na obiad na pewno bym się nie najadła dostatecznie.
  • Ciekawe jakim cudem ma 30g białka w 100g skoro surowy schab ma 21...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/01 22:01
    @Sajmon: Wszystko się zgadza, przy pieczeniu wyparuje woda i tym samym wartości odżywcze "zagęszczą" się w przeliczeniu na 100 g. Jeśli zważysz surowy schab i go upieczesz, to zauważysz, że Twój kawałek po wyjęciu z piekarnika będzie ważył mniej ze względu na utratę wody przy pieczeniu.
    Można uznać, że w całym kawałku wartości odżywcze pozostaną niezmienione, jeśli jednak przeliczysz na 100 g dla schabu przed i po pieczeniu to zauważysz różnice (taka sama ilość kalorii/białka/tłuszczu/węglowodanów będzie "ściśnięta" w mniejszej masie stąd w przeliczeniu na 100 g widać będzie wzrost).
  • Czy schab można z jajkiem i otrębami umoczyć i wstawić do piekarnika ? Chodzi mi na obiad zamiast smażyć na smalcu.
  • @Nati - jak najbardziej. Kiedyś miałam bardzo dobry patent na schab: plastry maczamy w maślance z ziołami prowansalskimi, panierujemy w pokruszonych krakersach i hyc do piekarnika. Wychodziło fantastycznie.
  • Maciej dzięki za wyjaśnienie :) W sumie to logiczne :)
  • Skąd taka ilość węglowodanów? Z przypraw?
  • Wcale nie tak dużo, to akurat dość gruby plaster, ja sobie właśnie ukroiłam 4 plasterki które ważyły razem 57g, więc może wystarczy kroić cieńsze po prostu, to i kaloryczność odstraszać nie będzie :)
  • tinnyjustiny 2013/09/02 13:34
    Uważam, że schab jest okropny w smaku.
  • eloelo:) 2014/01/19 12:16
    Przepraszam , a jak wygląda wartość energetyczna schabu ugotowanego w wodzie ?
  • ponawiam pytanie eloelo. Czy wartosci kaloryczne zmienia sie ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/24 08:49
    @eloelo; @dzasta1555: Nie posiadam wartości liczbowych. Na 100 g zapewne zmieni się wartość kcal (będzie wyższa w stosunku do surowego mięsa). Będzie uzależniona od tego, czy i ile przed gotowaniem schab posiadał tłuszczu i ile zostanie go w wodzie. A także od tego, w jakim stopniu makroskładniki ulegną "zagęszczeniu" poprzez oddanie wody przez mięso.
  • Dobry jest taki domowy schab, po odkrojeniu tych wszystkich żyłek, tłuszczu, glutów itp., upieczony z przyprawami i cebulką. Na co dzień prawie nie jem mięsa, ale na taki schabik się czasem skuszę; na Wielkanoc na kanapkę z jajkiem i chrzanem, a tak w ciągu roku na tosty- z musztardą delikatesową i kiszonym ogórkiem, opcjonalnie jeszcze ser ;)
  • P.Izabelo czy wędzony(w domowej wędzarni bez zbędnych dodatków) schab będzie miał podobne wartości?
  • Taki plaster schabu to ja rozumiem i z przyjemnością zajadam . Mógłby mieć tylko trochę więcej tłuszczyku . Mniamniuśny :-) .
  • @Ijon
    Narobiłeś mi ochoty na schabik ;) już wiem co jutro upiekę! ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/10 05:53
    @Olcia86: Trudno mi powiedzieć. Rozpiętość może wynosić zapewne od około 200 - 300 kcal / 100 g. W zależności od surowca wyjściowego (np. zawartości tłuszczu), nawodnienia w solance peklującej (a później stopnia wysuszenia, czyli utraty wilgoci) oraz od parametrów obróbki wędzenia - czas, temperatura.
  • @ljon jak wolisz z tłuszczykiem to nie lepiej upiec łopatkę,karkówkę lub boczek?(swoją drogą to też mam na takie mięsko ochotę,nie mogę doczekać się świąt i pieczonych mięsiw) P.Izabelo czyli nie będzie błędem jeżeli przyjmę wartości z tego ważenia.dziękuję za informację
  • Olcia86
    Akurat wymieniłaś ulubione przeze mnie mięsiwa oprócz boczku :-) . Dla ciebie pieczone mięsko wiąże się ze jakimiś świętem? . My jadamy takowe kiedy mamy na nie ochotę .
  • @ljon zazwyczaj pieczone mięsiwa robimy na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc- zamiast wędlin ( których już od dawna staramy się nie kupować). w ciągu roku jadam takie sporadycznie,mam taką zasadę że to co "świąteczne" jemy tylko w święta....jak np.barszcz z uszkami :) PS. kwestie kalorii nie mają tu nic do rzeczy ;-) PS.2 uwielbiam zrolowany,dobrze doprawiony czosnkiem i upieczony boczek podany na pieczywie z ćwikłą,chrzanem lub pospolita musztardą( gotowanym też nie pogardzę :o)
  • Olcia86
    Choć nie unikam tłuszczu pochodzenia zwierzęcego to jednak często boczek w Polsce ma stosunek mięsa do tłuszczu tak 1:3 , jak dla mnie za dużo . Stąd wolę coś co nazywane jest z angielska bekonem , mniej tłuściocha a więcej mięska :-) . Może trochę jestem dziwny , tak przynajmniej inni mnie odbierają ale ze świąt obchodzę swoje i najbliższych urodziny . Taki ze mnie kosmita , stąd i właśnie Ijon kosmiczny wędrowiec u S.Lema :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę