Makrela

Makrela waży 400 g. Ryba pozbawiona części niejadalnych waży 250 g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 181 kcal 453 kcal
Białko 18,7 g 46,8 g
Tłuszcz 11,9 g 29,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,4 g 8,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,2 g

Makrela kalorie w 100g: 181kcal

Zobacz więcej: sztuka 250g makrela świeża

Ostatnia aktualizacja: 2019.05.13

Ważenie dodano: 2011.04.27 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • nigdy nie miałam możliwości spróbowania makreli niewędzonej :) ciekawe, czy można ją dostać tylko nad morzem....
  • Jeny, nie zdawałam sobie sprawy, że makrele są tak pięknie ubarwione! ;) Wędzone zawsze są odpychająco brązowo-złote, a ten ciekawy wzór na niebieskim tle jest niewidoczny - wasza strona poszerza horyzonty ;D
  • też się zdziwiłam, gdy zobaczyłam te barwy, ale umknęło mi to, gdy uświadomiłam sobie, że ta makrela jest świerza, a nie wędzona. :)
  • w Norwegii mozna dostac a my nawet zlowilismy :D w smaku dla mnie srednia, wolę łososia ale reszrta rodziny była zachwycona :)
  • kaligula 2011/04/27 23:03
    Makrelę mrożoną można dostać we wszystkich dobrych rybnych. Cena śmiesznie niska - tuszka kosztuje ok. 8-9 PLN za kilogram.
  • przepyszna! :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/28 12:39
    Jeżeli uda wam się zdobyć świeżą makrelkę, to polecam włożyć do marynaty na całą noc, a następnie przyrządzić ją w parowarze. Pychotka.
  • I'm fine 2011/04/28 12:39
    Jak to przyrządzacie?
  • Pycha ;D Mam nadzieję, że ta strona będzie się długo rozwijać, bo swietny pomysł na to! Niech istnieje jak najdłużej :D.
  • Anczeska 2011/04/29 10:11
    Jesteście niezastąpieni! :)
  • Nie chcialo mi sie wierzyc, ze to makrelka :) . Slicznie jest ubarwiona!
    Jadam tylko wedzona i przyznam, ze ja uwielbiam! :)
    Samo zdrowie :)
    Jedna juz czeka na mnie w lodowce. Mmmm.... Pycha.
  • bardzo ładna :) musze na nią zapolować :D
  • Taka mała rybka a tyle kalorii
  • Świeża ryba upieczona - bardzo smaczna!.
    Smakuje jak wędzona(a jest zdrowsza, bo nie zawiera rakotwórczych wolnych rodników będących efektem tego procesu)!

    Smak wynika między innymi z większej niż u innych ryb zawartości tłuszczu(zdrowe omega3!)
    Równie smaczna jak łosos hodowlany(duzo tłustszy od wolno żyjącego - pędzony karmą przemysłową - o zdecydowanie niższej zawartości omega3) - a dużo zdrowsza.

    Jak jest okazja, zawsze chętnie kupuję.
  • Miałam wczoraj na obiad, bardzo smaczna. Udało mi się dostać świeżą na dziale rybnym po dostawie, za 160-g kawałek zapłaciłam 5 zł z groszami. Zamarynowałam na noc w cytrynie, soli i świeżo mielonym kolorowym pieprzu, a następnie usmażyłam na pół łyżeczki masła i podałam z ziemniakiem, sałatką z buraczków i kiszonymi ogórkami. Mega pyszny obiad, ale po takiej rybce ciężko mieszkanie wywietrzyć ;)
  • A makrela sama w sobie jest bardzo sycąca, nie wiem czy to wynika z dużej zawartości tłuszczu i białka; generalnie w strukturze jest zwarta i mięsista, bardzo dobrze się ją smaży. Bardzo fajna rybka :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/05/13 08:45
    @Tvk_91 najbardziej syte produkty spożywcze to te, które łączą w sobie białko i tłuszcz, a makrela właśnie takim jest. To dość tłusta ryba, ale jak we wszystkich rybach dominującym makroskładnikiem jest właśnie białko.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę