Łyżka ziaren orkiszu łuskanego

Ziarno orkiszu łuskanego

Łyżka ziaren orkiszu łuskanego waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 352 kcal 53 kcal
Białko 16,0 g 2,4 g
Tłuszcz 2,5 g 0,4 g
Węglowodany 68,0 g 10,2 g
Błonnik 11,0 g 1,7 g

Ziarno orkiszu łuskanego kalorie w 100g: 352kcal

Zobacz więcej: łyżka 15g ziarno orkisz łuskane

Ostatnia aktualizacja: 2014.10.07

Ważenie dodano: 2014.05.20 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Co sie z tego robi? Jak to sie je?
  • Tak na to patrze i też nie wiem - ale się zastanwiam. Może by dąło by się z tego kutie zrobić albo zakwas? Jak się wogóle zastanawiam jak by smakowała zupa no pomidorowa z takim zbożem zamist ryżu. A i mam pytanie ile się te zmiarna gotuje/moczy ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/05/21 20:01
    Dziewczyny, jutro odpiszę Wam na pytania. Ps. pszenica od kilku godzin moczy się w wodzie ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/05/22 19:07
    @ Agataskate: "Co sie z tego robi?" Ziaren orkiszu możemy używać w podobny sposób jak ziarna pszenicy zwyczajnej bądź inne ziarna, typu: żyto, jęczmień itp...
    Można wykorzystywać na przykład do zup, sałatek, dań warzywnych czy warzywno - mięsnych. A także na słodko do sporządzania kutii.
    @kala1: "Może by dąło by się z tego kutie zrobić" Z całą pewnością ;) Właśnie ziarna moczą się i jutro będę robić kutię z bakaliami :)
    "Jak się wogóle zastanawiam jak by smakowała zupa no pomidorowa z takim zbożem zamist ryżu" Dzisiaj gotowałam zupę wiosenną z dodatkiem ziaren orkiszu i bardzo nam z Maciejem cała kompozycja pasowała. Chociaż jeszcze ciekawsze w strukturze i smaku są dla mnie ziarna pszenicy kamut: http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanej-pszenicy-kamut-1. Te ostatnie były dodatkiem do zupy pomidorowej i całość smakowała wybornie idealnie się uzupełniając ;)
    "A i mam pytanie ile się te zmiarna gotuje/moczy ?" Producent zaleca moczyć ziarna około 12 godzin i gotować około 50 - 60 minut. Tak również - zgodnie ze wskazówkami uczyniłam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/05/24 14:50
    Ciekawostka związana z wykorzystaniem ziaren orkiszu:
    Niektóre osoby z wykiełkowanych ziaren pszenicy sporządzają sok. Przykład wykonania soku z przedstawieniem wszystkich etapów przyrządzania: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/03/jak-zrobic-sok-z-trawy-pszenicznej-bez.html
    Ciekawa jestem, jak smakuje taki sok. Pił ktoś z użytkowników ilewazy.pl ?
    A ja wczoraj zajadałam się kutią z dodatkiem ugotowanych ziaren orkiszu. Rewelacyjnie smakuje nie tylko w święta ;)
  • Witam, kilka dni temu kupiłam paczkę ziaren orkiszu firmy Melvit. Na opakowaniu było napisane "orkisz, do wypieku domowego chleba", Niestety nie doczytałam, a chciałam kupić mąkę ;)
    Teraz mam zagwozdkę co z tymi ziarnami zrobić, na opakowaniu jest przepis, ale z wykorzystaniem termomixa, który zmieli ziarna na mąkę, a ja nie mam takiego sprzętu ani żadnego który by te ziarna przemielił. Myślicie, że te moje ziarna to to samo co tutaj i mogę potraktować je tak jak opisujecie powyżej, czy "do pieczenia chleba", to tylko do chleba i koniec?
    A może mogłabym namoczyć ziarna i dodać je zamiast słonecznika do chleba z mąki pszennej?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/10/07 11:33
    @agabe: Ziarna możesz wykorzystać zarówno do powyżej podanych propozycji, albo tak jak wspomniałaś - namoczyć je (około 8 - 10 godzin) i dodać do chleba. Przy czym, ja dodałabym je w niewielkiej ilości, a oprócz tego nasiona dyni, słonecznika itp..
    W internecie można znaleźć też ciekawe propozycje na chleb z dodatkiem pieczonych ziaren orkiszu. Podobno smakuje wybornie :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę