Ziarna kukurydzy

Łyżka ziaren kukurydzy do prażenia waży 15g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 387 kcal 58 kcal
Białko 12,9 g 1,9 g
Tłuszcz 4,5 g 0,7 g
Węglowodany 77,9 g 11,7 g
Błonnik 14,5 g 2,2 g

Ziarna kukurydzy kalorie w 100g: 387kcal

Zobacz więcej: łyżka 15g kukurydza popcorn

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.09

Ważenie dodano: 2009.11.22 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • jakiej firmy sa te ziarna?pytam bo na opakowaniu które lezy u mnie w kuchni jest napisane ze 100g produktu ma 147 kcal...roznica spora.wiec jak to w koncu jest?
  • stokrotka 2011/08/02 17:02
    A jakiej firmy są te, które mają tylko 147kcal/100g?
  • stokrotka 2011/08/02 17:03
    Albo czy ktoś wie, której firmy w ogóle mają mniej niż te 387 i które to konkretnie?
  • A jakby takie ziarna ugotować...
    Będą zdrowsze. A te z puszki już nie
  • Licząca 2013/01/05 20:05
    Zastanawiam się, jak wyszła Wam taka liczba a nie inna..wg moich wyliczeń, bez odejmowania błonnika 100g ma 414,13 kcal, po odjęciu- 354,68... Co do ziaren mniej kalorycznych, faktycznie są. Wszystko zależy od odmiany kukurydzy- niektóre mają inną zawartosć białka, węglowodanów i tłuszczy- wg rolników są mniej opłacalne, gorsze. Np jest odmiana o stosunkach- 29 g węglów ( nie wliczając błonnika), 1,5 tłuszczy i 3,8 białka- ich kaloryczność wynosi 149 kalorii.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/06 19:28
    @Licząca: Źródłem danych jest tutaj amerykańska baza USDA: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5847 Uznaliśmy, że wartości dla popcornu przygotowanego bez tłuszczu będą tożsame z wartościami suszonych ziaren kukurydzy (jak by się mocniej przyjrzeć to popcorn będzie minimalnie bardziej kaloryczny w przeliczeniu na 100 g bo podczas przygotowywania straci trochę wody pod wpływem ciepła).
    Amerykanie bazują w swoich obliczeniach na współczynnikach Atwatera podobnie jak my, więc wynik obliczeń kaloryczności powinien dać się zweryfikować w taki sposób tak piszesz. Kukurydza jest jednak dość specyficzna i podejrzewam, że do obliczeń użyto innych współczynników. Wprawdzie dane, które znalazłem pochodzą od FAO a nie od USDA, jednak wytyczne USDA często się z tymi z FAO pokrywają. Dokument prezentujący sposób obliczania wartości odżywczych można znaleźć tutaj: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/006/y5022e/y5022e00.pdf Na stronie 26 jest tabelka z bardziej dokładnymi współczynnikami i tam są wyróżnione współczynniki dla mąki kukurydzianej (co myślę, że można odnieść też do ziaren). Obliczając wg tych zmodyfikowanych współczynników wynik się zgadza: http://screencast.com/t/vjnKFSrR
    To jest tylko hipoteza i chociaż pasuje to może się zdarzyć, że taki a nie inny wynik został uzyskany przez USDA inną metodą (ciężko się przebija przez dokumenty USDA i ciężko dotrzeć do szczegółowych wytycznych), dlatego jeśli masz czas i chęci i chciałabyś się bardziej zagłębić w temat to z przyjemnością poznam Twoje wnioski.
  • smile130 2015/02/21 11:53
    http://www.myfitnesspal.com.mx/en/food/calories/aga-holtex-kukurydza-do-pra-enia-116580337
    czy to możliwe że ta kukurydza ma w 100g tylko 122 kcal?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/21 18:15
    @smile130: Według mnie, to niemożliwe. Kukurydza do prażenia dostarcza około 350 kcal / 100 g. Zawiera około 10 % wody. Gdyby ziarno kukurydzy posiadało więcej wody, owszem dostarczałoby mniej kcal, ale równocześnie zapakowanie jej do torebek foliowych stwarzałoby ryzyko rozwoju niepożądanej mikroflory (jak również stęchły zapach).
  • Niewiedząca 2015/03/21 21:22
    Mam w domu taką kukurydzę, niby do zrobienia popcornu. A mogę ją po prostu namoczyć, ugotować i zjeść? Różni się czymś od zwykłego ziarna kukurydzy? A może to jedno i to samo?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/24 12:23
    @Niewiedząca: Kukurydza o której wspominasz, to kukurydza pękająca - przeznaczona do sporządzania popcornu. Szczerze mówiąc, to nie wiem, jak zachowywałaby się po ugotowaniu - i po jakim czasie ugotowałaby się ;) Jak sprawdzisz empirycznie - podziel się z nami swoimi wrażeniami :)
  • Niewiedząca 2015/03/24 21:13
    W takim razie w najbliższym czasie zrobię kukurydziany eksperyment. :)
  • a ja mam właśnie w domu takie ziarna z firmy AGA HOLTEX które rzeczywiście mają w 100 g 122 kcal, a więc w porcji 30 g jest 37 kcal....
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/31 06:52
    @sylwiaaaaaa6: Tak jak wspominałam wyżej na podobne zadane pytanie, według mnie, to niemożliwe. Trzy dni temu dzwoniłam do podanego przez Ciebie producenta, ale nie uzyskałam informacji. Wysłałam maila, ale już trzeci dzień nie otrzymuję odpowiedzi. W każdym razie, na ich stronie znajduje się zdjęcie etykiety: http://www.agaholtex.pl/produkty,kukurydza-do-prazenia-200g,32.html
    W lewym dolnym rogu widnieje informacja GDA: Jedna porcja (2 łyżki) dostarcza 114 kcal. I teraz pytanie: czy tam jest podane 20 g czy 30 g ? Jeżeli 30 g, to wartości dla 100 g byłyby zbliżone do powyżej zważonych ziaren.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/31 08:36
    @sylwiaaaaaa6: Dodzwoniłam się do producenta. Sprawa jest wyjaśniana. W ciągu kilku tygodni powinnam otrzymać odpowiedź zwrotną (osoba odpowiedzialna idzie od poniedziałku na urlop).
  • super. To czekam na info o co w tym wszystkim chodzi:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/17 13:28
    @sylwiaaaaaa6: W dniu dzisiejszym otrzymałam odpowiedź. Cytuję najistotniejszą treść:
    "W związku z Pani zainteresowaniem tematem, przesyłam poniżej informację dotyczącą wartości odżywczych tego produktu w 100g:
    1466 kJ / 347 kcal. Zgodnie z aktualną specyfikacją te dane są poprawne i takimi będziemy znakować zaktualizowane opakowania."
  • Jeśli uprażę te ziarna bez tłuszczu to czy pomimo innej postaci będą one miały tyle samo kalorii?
  • Jak nie dodajesz tłuszczu to nie bardzo ma co zwiększyć wartość kaloryczną, przynajmniej moim zdaniem. Ale nawet jakbyś dodała pół łyżeczki oleju to wcale wiele kalorii nie dojdzie przez to. ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/09 06:12
    @alwaystakeuback: Jeżeli nie dodasz tłuszczu, zmiany kcal mogą dotyczyć jedynie w przypadku przeliczenia na 100 g (ze względu na zmianę struktury).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę