Łyżeczka paprykarzu warzywnego

Paprykarz warzywny

Łyżeczka paprykarzu warzywnego waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 208 kcal 21 kcal
Białko 3,9 g 0,4 g
Tłuszcz 14,0 g 1,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g 0,2 g
Węglowodany 16,0 g 1,6 g
Cukry proste 0,3 g 0,0 g
Błonnik 1,2 g 0,1 g
Sól 1,0 g 0,1 g

Paprykarz warzywny kalorie w 100g: 208kcal

Zobacz więcej: paprykarz warzywny łyżeczka 10g sante

Ostatnia aktualizacja: 2018.12.26

Ważenie dodano: 2010.10.15 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ryż gotowany 23%, woda, teksturat sojowy 15%, olej rzepakowy, warzywa 14% (cebula, marchewka, papryka, pietruszka), koncentrat pomidorowy 5%, kasza manna (pszenica), mąka ryżowa, białko sojowe, sól morska, hydrolizat białka roślinnego (soja, kukurydza), przyprawy, ekstrakty i olejki eteryczne przypraw, ekstrakt drożdżowy, cukier trzcinowy, aromaty (seler)
Informacje: Może zawierać śladowe ilości białek mleka z laktozą, sezamu, gorczycy.
Producent: Sante

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • dobry taki paprykarz?:)
  • pyszny. :) o wiele lepszy niż mięsne pasztety.
  • Dokładnie, ten paprykarz jest bardzo dobry.
    Polecam! :)
  • chyba mamy odmienne gusta,bo mi nie smakuje, jakbym sam ryż jadła fuj :P
  • Można zakupić paprykarz warzywny bez ryżu ;D
  • Uwielbiam go.Mogę go jeść non-stop i mi się nie nudzi :)
  • Na moim paprykarzu jest info, że na 100 g przypada 236 kcal. Czyli na łyżeczkę, mającą 10 g 23,6 kcal.
    Poza tym paprykarz warzywny jest pyszny! Mniam :)
  • Producent obecnie podaje inne wartości na stronie: kcal 215 / 100 g, tłuszcz 14,5 g, białko 3,9 g, węglowodany 16,5 g, błonnik 1,2 g.

    Zresztą, to chyba niemożliwe, żeby były tylko 4 g węglowodanów, skoro prawie jedną czwartą pasty stanowi ryż ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/28 07:44
    @Tvk_91: Dziękuję za informację. Zmieniłam wartości w systemie.
    "Zresztą, to chyba niemożliwe, żeby były tylko 4 g węglowodanów, skoro prawie jedną czwartą pasty stanowi ryż ;) "
    Też miałam i mam takie zdanie na ten temat, jednak wartości pochodziły z opakowania i przez kilka lat funkcjonowały w handlu...
    W wielu internetowych tabelach wartości odżywczych, w dalszym ciągu widnieją poprzednie.
  • Niewiedząca 2015/03/28 11:06
    Dzięki temu, że pod zdjęciem został wypisany skład nie muszę się zastanawiać ani szperać po internecie, żeby wiedzieć jak zrobić taką pastę. Mam akurat resztkę gotowanej soi, więc zmielę ją z warzywami, olejem i przyprawami na gładko, a potem wmieszam w to ryż. :)
  • Zakupiłem niedawno paprykarz z dorsza manufaktury rybnej " Kuter Fisz " z Kołobrzegu . Skład bardzo dobry :
    filet z dorsza 45%
    koncentrat pomid. 14.5 %
    kasza gryczana biała 22.8 %
    cebula smażona 11.4 %
    olej roślinny
    ksylitol
    sól , pieprz , papryka
    i to wszystko , bez jakichś konserwantów , polepszaczy smaku , stabilizatorów i zagęstników . Zakupiłem go w wystawionym na zewnątrz boksie " Tradycyjnego Jadła " w King Krossie w Poznaniu . Jest bardzo smaczny , aczkolwiek do tanich nie należy 165 g / 9.20 zł . Oprócz niego zakupiłem na śniadania grubą parówkową w cenie 30 zł / kg , również bardzo smaczna , delikatna , niczym nie zalatuje i nie jest przesolona ! , czego nie znoszę gdyż sam używam mało soli , do tego z ograniczoną zawartością sodu na rzecz potasu : 70 % NaCl i 30 % KCl .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/12/19 08:20
    @Ijon jesteś chodzącą skarbnicą wiedzy o cenach rynkowych produktów spożywczych ;)
  • Ze względu na cenę myślę o zrobieniu swojego paprykarza , wszystko mam oprócz białej ryby . Raczej kupię równie smaczną i niedrogą flądrę strzałozębną .
  • Waśnie przeczytałem że jest to danie z Afryki Południowej w którym rozsmakowali się polscy marynarze i rybacy . Przywieżli przepis w latach sześćdziesiątych do Polski , ktoś podchwycił temat i rozpoczęła się przemysłowa produkcja . Pamiętam że w latach 70 i na początku 80 był świetnej jakości , dopiero w drugiej połowie lat osiemdziesiątych popsuł się jego smak przez dodawanie coraz większej ilości odpadów poprodukcyjnych z ryb np. głów , ości , tłuszczu o paskudnym tranowym posmaku :-( .
  • Oświadczam uroczyście iż dnia 21.12 po południu przyrządziłem swój pierwszy w tym życiu paprykarz :-) . Na bazie mintaja z kaszą gryczaną niepaloną z warzywami i pomidorami z puszki , wszystko doprawione smażoną cebulką , sosem sojowym , kolendrą mieloną , słodką papryką , cayenne , zielem angielskim , liśćmi laurowymi , pieprzem i solą . Zapełniłem nim słoik 0.5 l do 3/4 pojemności . Będę się nim delektował na posmarowanych masłem deskach Sante razowych w towarzystwie półpłynnej jajecznicy również na maśle z rana , tj w sobotę ok 10.00 :-) .
  • @lijon to z jakich proporcji robiłeś jak dało tylko pół słoiczka ? bazowałeś na jakimś przepisie ? podzielisz się ??
  • Skorzystałem ze składu podanego na słoiczku tego kupnego o którym wcześniej pisałem . Teraz jestem na etapie eksperymentowania .Dzisiaj na śniadanie posmarowałem nim deskę Sante i jedząc stwierdziłem że trochę za mało soli choć ja i tak mało solę , więcej sosu sojowego i też dodam ksylitol który jest w składzie kupnego a i jeszcze więcej słodkiej papryki i cayenne , jak dla mnie jest za mało pikantny . Doszedłem też do wniosku analizując podany w procentach skład kupnego że optymalne proporcje to na 100 g paprykarza :
    45 g ryby
    15 g kaszy , ryżu
    15 g warzyw , u mnie mrożona włoszczyzna
    15 g koncentratu pomidorowego , u mnie były pomidory krojone z puszki ale jednak będę używał koncentratu , ma bardziej intensywny smak
    10 g smażonej cebuli
    ok łyżeczki słodkiej papryki , ok 1/3 łyżeczki cayenne , 1 łyżka sosu sojowego , sól , pieprz , pół łyżeczki kolendry i ksylitol z którym będę eksperymentował .
  • Słoik jest półlitrowy i zapełniony w 3/4 to nie mało , kupny miał tylko 165 g za 9.20 zł , drogo co ? , ale to produkt eko stąd ta cena .
  • Pół godziny temu poprawiłem czyli doprawiłem paprykarza , dodałem jeszcze jedną łyżkę sosu sojowego Kikkoman , łyżeczkę przecieru pomid . , łyżeczkę słodkiej papryki , 1/3 łyżeczki cayenne i troche soli . Jeżeli używacie sosu sojowego to uważajcie z solą bo możecie tak dosolić że potrawa stanie się kompletnie niejadalna , zjadliwa tylko dla sedesu :-) .
  • @lijon jesteś mistrzem!
  • MałyKsiąże
    Paprykarz wyszedł bardzo dobry , pycha , bez zbędnych dodatków . Pięknie pachnie i tak też smakuje i jest pikantny tak jak lubię . Jeszcze jedno , ja lubię konsystencję dobrze smarowalnej pasty dlatego całość rozgniotłem widelcem aż do uzyskania takowej .
  • U jaka pustka ? . Czyżby komentujący to głównie słoiki za wschoda , pojechali na wieś barany macać :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę