Łyżeczka odtłuszczonego mielonego złotego lnu

Len mielony złoty odtłuszczony

Łyżeczka odtłuszczonego mielonego złotego lnu waży 6 g.

  100g na zdjęciu (6 g)
Energia 364 kcal 22 kcal
Białko 32,0 g 1,9 g
Tłuszcz 17,5 g 1,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g 0,1 g
Węglowodany 4,0 g 0,2 g
Cukry proste 4,0 g 0,2 g
Błonnik 31,0 g 1,9 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Len mielony złoty odtłuszczony kalorie w 100g: 364kcal

Zobacz więcej: łyżeczka odtłuszczony mielony len złoty siemię lniane 6g

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.29

Ważenie dodano: 2016.01.04 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: odtłuszczone i zmielone siemię lniane.
Informacje: Produkt może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, glutenu, soi, mleka.
Producent: Sante A Kowalski Sp. j.

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • w koncu sie on pojawil ;)
    Uwielbiam zrobic z niego takiego glucika z mlekiem + banan. Zamiast owsianki ;)
    Macie moze jakies inne propozycje przygotowania? Byle nie na wodzie bo dla mnie jest to nie do przelkniecia ;)
  • Siemię lniane z mlekiem? :D Pierwsze słyszę. Muszę wypróbować koniecznie, bo mi taki glutek robiony na wodzie też nie smakuje zupełnie
  • A jak się ten rodzaj lnu prezentuje pod względem zdrowotności? bo wiem, że najzdrowszy len to zwykły niemielony :) czy ten ma jakieś zalety? warto go jeść?
  • len mielony jest bardzo zdrowy nawet bardziej niż ten w ziarenkach ale trzeba go zmielić tuż przed podaniem [ ziarenka]
  • Len niemielony przelatuje przez przewód pokarmowy, dlatego warto go mielić, ale kupowanie gotowo zmielonego jeszczeodtłuszczonego trochę mija się z celem...
    Ja osobiście len gotuję z wodą a powstały glutek mielę z ananasem i sokiem z pomarańczy/grejfuta. Pewnie nie każdemu przypadnie do gustu ale mnie smakuje :)
  • I po co odtłuszczać len? Żeby go pozbawić większości składników odżywczych?
  • @MrOsamaful
    Zobacz komentarz Pani Izabeli w tym ważeniu, to się dowiesz po co się odtłuszcza len ;)
    http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-lnu-mielonego
  • Ja stosuję go jako zamiennik jajka w domowych wypiekach :)
  • A ja nigdy nie mogłam tego strawić - okropny glut, błeh. Pamiętam jak to matka we mnie wmuszała w dzieciństwie jak przytafiły mi się jakieś problemy żołądkowe. Na szczęście potem o nim zapomniała.

    @kopruch - czyli zamienasz pyszne, pełne dobrych wartości odżywczych jajka na w zasadzie organiczny klej? Jak dla mnie niepojęte.
  • @Airam - niepojęte? wegański zamiennik jajka. weganką nie jestem, ale uwierz, że jajka brzydzą niejedną osobę, nawet mięsożerną
  • dużo osób ma alergię na jajka lub na białka jajek i nie ma to tamto że "niepojęte"
  • O co chodzi z tym przymiotnikiem "złoty"? Różni się toto czymś szczególnym od http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-lnu-mielonego poza ilością tłuszczów?
  • Btw. popijałam sobie kiedyś taki rzadki "kisiel" z (kupnego) mielonego lnu, lekko osłodzony miodem i całkiem mi smakował :)
  • Nic nie jest w stanie zastąpić jajka . Tego jajecznego smaku półpłynnej jajecznicy czy jajka na miękko mniamniuśne :-) . Uczulonym , cóż pozostaje współczuć iż nie mogą z nami dzielić jajecznych rozkoszy :-( .
  • @Ijon
    Widzę, że też jesteś fanem jajek ;)

    Ja osobiście nie potrafię sobie wyobrazić smaku domowych wypieków, gdzie zamiast jajka jest len, abstrakcja ;)
  • necia
    Dokładnie hihi , również śledż w śmietanie a podany z jogurtem , ser który nawet obok krowy nie leżał itd i itp :-) .
  • @cuckoo może ten produkt ut zważony to len złocisty a tamten to len brązowy ? takie moje domysły :)
  • @MalyKsiaze no właśnie, jak zwykle najpierw napiszę, później pomyślę :P
  • @Ijon, Necia - absolutnie się z wami zgadzam. Dlatego właśnie był mój wcześniejszy komentarz, że zastępowanie ich lnem jest niepojęte (a brzydzenie się nimi to już paranoja). Zrozumieć mogę tylko alergików bo uczulenia nie przeskoczą.
  • Nitka828291 2016/01/09 19:54
    A mnie jajka brzydzą i brzydzi mnie sposób, w jaki pozyskuje sie je od kur (szczególnie mowa o jajkach 3 i 2), wiec nie wspieram tego chorego przemysłu. A siemię zamiast jajek w wypiekach smakuje identycznie, nie wiem jakim cudem wyczuwacie jajka w cieście. Przecież to w zasadzie nie ma smaku.
  • bardzo lubię kisiel z siemienia lnianego z wkrojonym jabłkiem :D pierwszy raz jadłam mielone siemię lniane w szpitalu i o dziwo, zasmakowało mi :)
  • Jak przystało na szanującego się mięsożercę lnem karmię ptaszki a sam jadam hamburgery z jajkiem sadzonym na wierzchu oczywiście takim glutowatym :-) .
  • A ja chętnie spróbowałabym panierki zrobionej na lnie zamiast jajka. Ma ktoś jakiś w miarę prosty przepis? ;)
    Jak czasami przyrządzam coś w panierce, nie mam do czego wykorzystać reszty jajka, a szkoda mi wyrzucać; w takim przypadku chętnie wykorzystałabym lnianą panierkę, odmierzam tyle siemienia ile akurat potrzebuję i nic się nie zmarnuje.
  • @Ijon - podpisuję się pod Twoim ostatnim komentarzem obiema rękami.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/29 14:48
    @MIDi: "A jak się ten rodzaj lnu prezentuje pod względem zdrowotności? bo wiem, że najzdrowszy len to zwykły niemielony :) czy ten ma jakieś zalety? warto go jeść?"
    @MrOsamaful: "I po co odtłuszczać len? Żeby go pozbawić większości składników odżywczych?"
    Cytuję swój komentarz, który napisałam pod innym ważeniem:
    "Siemię lniane mielone, które można zakupić w aptece lub sklepie spożywczym, zawsze poddawane jest procesowi odtłuszczania. Dlaczego ? Otóż w całych ziarnach znajduje się duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega 3), które w łatwy sposób mogą się utlenić, powodując niepożyteczne reakcje chemiczne, doprowadzające do jełczenia, które jest niekorzystne nie tylko ze względów wyczuwania nieprzyjemnego smaku i zapachu, ale przede wszystkim z punktu widzenia żywieniowego. Taki proszek na półce sklepowej byłby bardzo nietrwały. Czyli odtłuszczenie pozwala na dłuższy termin przydatności do spożycia. Poza tym, odtłuszczone siemię lniane wykorzystuje się przede wszystkim w celu osłony przewodu pokarmowego (substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających), w zaparciach, mogą je włączyć do menu osoby aktualnie obniżające masę ciała (oczywiście również w rozsądnych ilościach). Są osoby, które uważają, że świeżo zmielony len ma charakterystyczny oleisty posmak. A po odtłuszczeniu ma dla nich znacznie przyjemniejszy smak.
    Jeżeli chcemy uzyskać korzyści z kwasów tłuszczowych znajdujących się w siemieniu lnianym, ale najbardziej przypadła nam postać proszku, nie pozostaje nic innego, jak samodzielnie mielenie nasion tuż przed spożyciem (można znaleźć wiele informacji na temat długości terminów przechowywania samodzielnie zmielonego siemienia - w tym zamrażanie, jednak czym krócej tym lepiej). Pamiętajmy też, że to siemię będzie wrażliwe na temperatury (czyli nie możemy już liczyć, że upieczone ciasteczka ze świeżo zmielonego lnu dostarczą nam omega 3)."

    @cuckoo: "O co chodzi z tym przymiotnikiem "złoty"? Różni się toto czymś szczególnym od http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-lnu-mielonego poza ilością tłuszczów?"
    W artykułach i publikacjach znajdują się informacje, iż nie ma znaczących różnic pomiędzy lnem brązowym a lnem złotym. Nasiona posiadają zbliżony skład chemiczny (mając na uwadze surowiec nie poddany odtłuszczaniu).
    Istotną z punktu widzenia żywieniowego substancją w nasionach lnu jest kwas alfa linolenowy (ALA) należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 (mając na uwadze surowiec zmielony, ponieważ wówczas kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach ulegają uwolnieniu). W różnych publikacjach możemy znaleźć odchylenia pomiędzy badaniami (co nie jest nieprawidłowością w przypadku surowca naturalnego), jednak wartości oscylują wokół liczby 50 ;)
    Przykładowe badanie: http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/332/pdf (Amino acids and fatty acids profile of chia (Salvia hispanica L.) and flax (Linum usitatissimum L.) seed)
    Nasiona lnu brązowego: kwas alfa-linolenowy - 52.38%
    Nasiona lnu złotego: kwas alfa-linolenowy - 56.37%
    Niektóre osoby odczuwają różnice w smaku pomiędzy dwiema odmianami.

    @Tvk_91: "A ja chętnie spróbowałabym panierki zrobionej na lnie zamiast jajka. Ma ktoś jakiś w miarę prosty przepis?" Nie podam przepisu, bo nie robiłam. A może gotowa panierka w postaci bułki tartej ze złocistym lnem mielonym Oleofarm zainteresuje Cię ? http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/bulka-tarta-z-lnem-opakowanie.jpg

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę