Łyżeczka masy krówkowej kajmak

Masa krówkowa kajmak

Łyżeczka masy krówkowej kajmak waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 294 kcal 44 kcal
Białko 6,0 g 0,9 g
Tłuszcz 6,2 g 0,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,5 g 0,5 g
Węglowodany 53,0 g 8,0 g
Cukry proste 51,0 g 7,7 g
Błonnik b.d. -
Sól 0,2 g 0,0 g

Masa krówkowa kajmak kalorie w 100g: 294kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 15g Wielkanoc masa krówkowa kajmak

Ostatnia aktualizacja: 2017.07.28

Ważenie dodano: 2011.04.14 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: cukier, woda, mleko w proszku odtłuszczone (16%), olej palmowy, emulgator: lecytyny (z soi)
Informacje: Produkt może zawierać gluten.
Producent: Bakalland

Mamy 39 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jesteście niemożliwi! właśnie wczoraj się zastanawiałam nad tym! Pyszny kajmak...
  • szkoda, że tak dużo :( pychaa
  • Patrycja 2011/04/15 08:27
    może i pyszne, ale jakie niezdrowe... Praktycznie sam cukier
  • Mademoiselle 2011/04/15 08:55
    do czego się tego używa?..
  • Patrycja 2011/04/15 09:18
    do ciast, deserów itp.
  • Można zrobić z tego np. takie ciasto bez pieczenia z herbatników, krakersów i budyniu, pycha ;) Ale oczywiście b. kaloryczne.
    Kiedyś potrafiłam tą masę jeść łyżką, bez dodatków. Teraz jest to niemożliwe ;)
  • Masa kajmakowa to chyba jedyna słodycz, którą zawsze gardziłam ;)
  • W szkole robiliśmy na bufet takie coś tzn. z kruchym ciastem, dobre nawet. Tylko małe ciasteczka, to generalnie by coś poczuć trzeba by zjeść ich trochę. Choć spodziewałem się, że ten kajmak będzie miał więcej kalorii :)
  • moja miłość!
  • a można tym smarować chleb zamiast np.: nutelli czy masła orzchowego? :D
  • dobreee! xD
  • ja tam nie przepadam. nigdy nie lubiłam "przesłodzonych rzeczy" cukierki krówki, miód, chałwa itp.
  • wiem ze tu połowa osob to na diecie jest-ja tez ale bardziej od tej masy polecam kupic puszke mleka słodzonego i gotowac to z 4-5h-mowie wam, CUDO!!!!! pyszny karmel, mozna jesc łyzkami, idealny do mazurka i tak jak chce sie słodkiego, puszne :D
  • emma ja tak robię :) pyszne!! ;D czasem dodaję do owsianki łyzkę lub do serka wiejskiego..mm :)
  • Ja czasem "maczam" biszkopty no wiecie o co chodzi - używam biszkopta jako konsumowalnej łyżeczki - pycha :D
  • malinowadżasta 2011/04/15 19:20
    bomba kaloryczna. ;( niestety.
    mogłabym cały słoik tego zjeść za jednym zamachem. ;D
  • kajmak na gofrze lub na kruchym cieście , to jedzenie BOGÓW!!! <3
  • erytropoetyna 2011/04/16 10:56
    Eleno, zgadzam się z Tobą. ach. *-*
  • Mademoiselle 2011/04/16 11:26
    Czuję się jak piwniczny człek. Nigdy nie jadłam kajmaku, nie widziałam go ani nawet o nim nie słyszałam. Najpierw myślałam, że to warzywo.
  • Masz szczęście, ze nie probowalas - to wciaaaga ;) ajjj przez to wazenie dziś chyba sobie kupię :P takiego mi smaku narobiliscie
  • Mademoiselle 2011/04/16 15:57
    o ja! Teraz dopiero mnie olśniło! Robiłam kiedyś domowe krówki ale coś spieprzyłam z proporcjami bo zamiast stałego bloku wyszła mi taka maź. Czy to jest własnie ten cały kajmak? :>
  • To właśnie takie coś xD A z krówek wyszła ci maź bo może za krótko je gotowałaś ;)
  • Mademoiselle 2011/04/16 17:16
    być może :D hehe
  • Ja sobie smarowalam tym kanapki. Raz w życiu, ale no ;D Pyszne.
  • to w takim razie muszę kupić i spróbować z kanapkami :D
  • mało kcal jak na łyżeczkę, mniej niż np masło orzechowe, ale chyba też mniej zdrowe...
  • @ Zoraida: ja porównuję to do nutelli: ma mniej kcal niż ona, a pewnie jeśli chodzi o wartości odżywcze, to podobnie. :)
  • BaŁaMuTkA 2011/04/20 19:23
    Dzisiaj napotkałam się na stosy takich małych puszek z masami z Bakallanda w biedronce ;D
  • Justinaaa 2012/08/07 22:27
    Kocham krówki, dlatego nie spróbuje nigdy tego cuda :D
  • oj chyba nie wiesz czego sobie odmawiasz ;D jedzenie dotkniete Boskim palcem
  • no dokładnie!.
  • Ania1105 2012/08/07 23:19
    zawsze uwielbiałam krówki, masę krówkową wyjadałam z puszki łyżeczką. wszystko zmieniło się podczas tegorocznej majówki. na grilla z przyjaciółmi miałam przygotować wafle przekładane tą masą. robiąc je- wiadomo - podjadałam. w nocy dopadła mnie okropna grypa żołądkowa, a kajmak był ostatnią rzeczą, jaką jadłam tego dnia. od tego momentu nie mogę nawet na to patrzeć, i dobrze! ;-)
  • Nie jest to zbyt zdrowe, ale uważam ze czasem mozna sobie dogodzic. Dziś robiłam Tort bezowy z kremem karmelowym, orzechami i daktylami. Przepyszny ! Moi degustatorzy stwierdzili, ze jest lepszy niż ten tort bezowy od Sowy. Do kremu użyłam mascarpone, śmietanki i właśnie tej masy. Troszkę jej zostało, a wyrzucać szkoda. Z moim tatusiem sobie ją troszkę wyjadamy, a co tam :) Nie robię tego codziennie. Dzisiaj mieliśmy małą rodzinną uroczystośc więc była i lazanie i tort ... Bardzo dużo kalorii !! Ale mówię, nie robię tego codziennie. Ciasta piekę na weekendy, a na codzień odżywiam sie zdrowo. I jutro znowu będzie zdrowo :) I na siłownię się wybiorę, kocham ćwiczyć ! Od czasu do czasu nie zaszkodzi. Smacznego :)
  • Lavender 2017/06/27 10:37
    Bardzo zawiodła mnie ta masa... Nieciekawy skład, smak taki sobie i do tego dziwna konsystencja - nie wiem, czy tylko w mojej masie były grudki? Zdecydowanie lepsza jest masa krówkowa z Gostynia, pyszna i składa się tylko z mleka i cukru:)

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/26 10:42
    @Lavender: W końcu Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu od lat zajmuje się produkcją tego typu wyrobów, więc prawdopodobnie ma większe doświadczenie ;) Swoją drogą, pamiętam jak około 20 lat temu gotowałam ich słodzone mleko zagęszczone w puszce, aby nabrało odpowiednio gęstej konsystencji, a następnie mieszałam z różnymi składnikami i sporządzałam andruty :)
  • Izabela tez tak robilam ;] duzy gar puszki zalane woda i 2-3h na ogniu i cieply karmel ;] ojjjj tamte czasy ......
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/27 11:31
    @MalyKsiaze: To jak jesteśmy już w tym temacie, to przyznam się do czegoś ;) Któregoś razu jako nastolatka kupiłam mleko w puszcze do zrobienia andrutów. Gotowałam, gotowałam - a one nie chciało zgęstnieć. Bardzo się tym faktem zestresowałam - tym bardziej, że na podwieczorek mieli przybyć goście. Okazało się później, że kupiłam zagęszczone mleko niesłodzone...
  • @Izabela Zrobiłam kiedyś dokładnie to samo. Tyle, że ja świadomie kupiłam niesłodzone, bo w swoim nieskończonym sprycie pomyślałam: "jak już zgęstnieje, to dosłodzę sobie sama cukrem pudrem według uznania, bo to słodzone jest stanowczo za słodkie". W końcu, skoro napisali "zagęszczone", to na pewno zgęstnieje, no nie? No i okazało się, że jednak nie. Teraz w sumie sama nie wiem, skąd w ogóle przyszedł mi do głowy pomysł, że z samego mleka zrobi mi się kajmak.
  • Ja tam zawsze kajmak gotowałam z litra mleka (byle nie uht) i kilograma cukru. Trwa to wprawdzie kilka godzin i wymaga pilnowania, bo kipi, ale smak jest znacznie lepszy.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę