Kiwi

Kiwi waży 90g. Owoc bez skórki waży 75g.

  100g na zdjęciu (75 g)
Energia 61 kcal 46 kcal
Białko 1,1 g 0,9 g
Tłuszcz 0,5 g 0,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 14,7 g 11,0 g
Cukry proste 9,0 g 6,7 g
Błonnik 3,0 g 2,3 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Kiwi kalorie w 100g: 61kcal

Zobacz więcej: sztuka 90g kiwi

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.28

Ważenie dodano: 2009.08.13 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 46 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Patrycja 2010/04/05 13:33
    myślałam, że jest mniej kaloryczne:(
  • pauliina 2011/01/10 20:17
    ` Ja natomiast myślałam że jest o wiele bardziej kaloryczne ! A tu taka miła niespodzianka :]
  • @ Patrycja: 42 kcal to dużo? Współczuję..
  • emma 42 kcal to nie dużo, ale biorąc pod uwagę że jak na taki mały owoc to dużo, bo jednym się nie najemy przecież
  • a podobno kiwi można jeść ze skórką ;) i tak jak w przypadku jabłek na przykład, skórka ma najwięcej witamin i mikroelementów ;) wczoraj nawet zjadłam jedno kiwi ze skórką - myślałam, że będzie gorzka lub taka "wiórowata", ale jest całkiem przyjemna w smaku ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/03/15 14:08
    @agnieszka: ale przecież ta skórka ma włoski i one muszą przeszkadzać przy jedzeniu? jakoś sobie tego nie wyobrażam..
  • No własnie - przeciez kiwi jest wlochate... jakoś nie mam ochoty na konsumpcję ze skórką :P
  • dowiedziałam się o tym parę dni temu z dość niepewnego źródła, ale teraz sprawdziłam na wikipedii i też jest o tym, że można jeść ze skórką, która ma najwięcej witamin: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aktinidia :) mi ta "włochatość" wcale nie przeszkadzała ;)
  • karolina 2011/05/28 16:58
    kiwi górą:) lubię to!:) ale tej włochatej skórki boję się spróbować...
  • od kiwi lepsza pitaja, bo nie ma włosków, a smak delikatniejszy chociaż podobny :)
  • karolina 2011/05/28 19:11
    jo czy ta pitaja to tzw. smoczy owoc? słyszałam, że jest bardzo dobra, ale sama nie próbowałam i chyba nie widziałam w żadnym sklepie. Gdzie można ją dostać?
  • tak pitaja to dragon fruit - smoczy owoc... jest przepyszna!!!!!! uwielbiam je to moj ukochany owocek. Kupuje je w tesco, ale niestety nie zawsze sa :( cuuuudooo :D a na marginesie to juz kilka razy prosilam o jej zwazenie ;)
  • nawet nie wiedziałam, że inną nazwą jest smoczy owoc i że można kupić w tesco ;)
  • ewelinakop1206 2011/07/21 15:31
    Dobre, ale nie mogę zjeść więcej niz jedno dziennie
  • Muszę spróbować tę skórkę:) Wybredna nie jestem, więc pewnie będzie mi smakowało. Ale fajnie, nie wiedziałam o tym, że tak można:))
  • Kurde od czego to zależy - większość kiwi ma kwaskowaty smak, ale nie zostawia posmaku, a czasem trafiam na takie, po ktrorych jakiś czas język piecze :/ te drugie to są jakieś niedojrzale?
  • basza1977 2011/10/26 16:41
    chodzi o enzym ktory jest zawarty w skorce- jest uwalniany gdy jemy bo jest to naturalna obrona rosliny przed zjedzeniem przez zwierze
    tak samo jak w ananasach. Dlatego piecze. Tu chodzi o enzym rozkładający białka. Może to też trochę od witaminy C, której kiwi ma po prostu mnóstwo.
  • basza1977 2011/10/26 17:22
    poza tym to przypomniało mi się, ze jadłam kiedyś kupione w Hiszpanii kiwi, bez ani jednego włoska. Było gładziutkie jak skóra jabłka:
    http://www.ogrod-pl.com/a/pl/2977-actinidia-aktinidia-kiwi/
    i przepyszne. Niestety nigdzie ich w Polsce nie znalazłam.
  • To czemu po większości jednak tak długo nie piecze a po niektórych tak? :| witamina C chyba nie jest winna, cytryna tez ma jej dużo, a po niej tego nie czuje ;)
  • basza1977 2011/10/26 17:32
    może jedne mają więcej enzymu inne mniej. Tak myślę.
  • Spróbuję jutro ze skórką zjeść :D
  • Myśle, ze kiwi nadające się do jedzenia ze skórką to to, o którym pisała Basza a nie to z wloskami ;)
  • Mmm właśnie zjadłam takie 3, są pyszne. Szczególnie, że mamy sposób w rodzinie na dobre kiwi, odpowiednie przechowywanie i jest tak słodkie, że jest to nie do opisania :)
  • Ja kiedys jadłam same skórki, jak mam obrała kiwi :D Nie czuć tej 'wchłochatoścoi' przesadzacie... jest taka kwaskowa, niczym agrestoowa. pycha :)
  • Magda991 2012/05/30 15:18
    Jak ja kiwi przekroiłam na pół i chciałam zjeść środek łyżeczką, a nie umiałam dobrze wyskubać kiwi to zrezygnowałam z łyżeczki i zaczęłam po prostu " zębami obierać " :D to na wieczór całe usta w około miałam czerwone i oszczypane przez ta skórkę włochatą :( Straszny to był ból :) A co do kiwi to mało kalorii ale jak na tak mały owoc to dużo węglowodanów ... Niestety jestem na diecie, dukana niby dukana bo już jestem na III etapie :D
  • Magda991, jeśli miałaś problem z wyjęciem miąższu - był twardy, zbity z uciążliwych włókien - to najprawdopodobniej owoc był jeszcze niedojrzały. Kiwi najlepsze do spożycia są miękkie, "gniotliwe", intensywnie pachną, mają mnóstwo soku i kwaśny smak ustępuje słodyczy. Takie świeże, harde kiwi po zakupie zostawia się na kilka dni przynajmniej, aż nie zmięknie. A podrażnione usta to efekt soku właśnie, nie włochatej skórki - wszakże kiwi zawiera niesamowitą ilość witaminy C.
  • a skórka jest jakaś szkodliwa? bo ja myje dokladnie i jem kiwi ze skórką :))
  • Dzis zjadlam kiwi ze skorka, po raz pierwszy - polecam ;) I dziwna mysl mi przyszla do glowy co do jedzenia owocow ze skorka, bo obok lezal banan ;p
  • Mlekołatka 2012/10/04 10:10
    Kiwki jest pyszne i nie tak bardzo kaloryczne,mm <3
  • tinnyjustiny 2012/11/24 11:19
    Jak to jest z tym kiwi. Gdzieś czytałam, że osoba niepaląca nie powinna jeść więcej niż jedno kiwi tygodniowo???
  • A jak zje więcej to zacznie palić?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/11/24 12:00
    @tinnyjustiny: A jaki jest niby związek palenia z kiwi?
    @Marta: ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/24 12:14
    @Maciej: "A jaki jest niby związek palenia z kiwi?"
    Pewnie "tinnyjustiny" brała pod uwagę fakt, że u osób palących zwiększa się zapotrzebowanie na witaminę C, której bogatym źródłem jest kiwi.
    A zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę u osób palących wynika z tego, że witamina C jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem), która zwalcza wolne rodniki. A podczas palenia papierosów ilość wolnych rodników krążących w organizmie jest znacznie podwyższona.
    @tinnyjustiny: nadmiar witaminy C wydalany jest wraz z moczem, ponieważ witamina ta należy do rozpuszczalnych w wodzie. Poza tym niełatwo przekroczyć dzień w dzień dawkę witaminy C z naturalnych surowców, tym bardziej, że wiele osób w coraz większym stopniu narażona jest na jej niedobór, wynikający np. z zanieczyszczenia środowiska, stosowania używek, spożywania silnie przetworzonych produktów, stresu itd...
  • tinnyjustiny 2012/11/24 12:16
    No właśnie nie mam pojęcia. Tylko raz gdzieś tak przeczytałam, tak samo jak to, że nie powinno się jeść więcej niż jedno czy tam dwa naraz. Ale to może tylko czyjeś "mądrości" były:)
  • głosprawdy 2012/11/24 13:27
    @up

    Pewnie dlatego że więcej by ci do buzi nie weszło ;D, dwa jeszcze sie zmieszczą, ale więcej to nie wiem :P taki żarcik :P
  • wlasnie zjadłam 6 kiwi ..i teraz tak licze ze to 128 kcal tylko:)
  • Nie chce Cie martwić emi ale 6 sztuk to 240 kcal (6*40=240:)
  • Ja również próbowałem ze skórką. Wystarczy je porządnie umyć i po włoskach ani śladu. To prawda, że ich skórka zawiera mnóstwo witamin. Polecam!
  • takie jedno małe kiwi a tyle węglowodanów ;o
  • Moim zdaniem całkiem normalnie, wartości zbliżone do "małego jabłka" z IleWaży.

    Następnym razem spróbuję ze skórką, jestem strasznie ciekawa różnicy. :D
    I zgadzam się z Haruką - mnie też trochę piecze język po zjedzeniu kiwi. Taki efekt zawsze pojawiał się u mnie po zjedzeniu czegoś mocno kwaśnego (w dzieciństwie - kwaśnych żelków <3).
  • Kiwi to lubię tylko takie mocno dojrzałe, gdy jest już miękkie. Próbowałam różnych, dziwnych i niekonwencjonalnych połączeń, ale na kiwi ze skórką chyba się nie skuszę...
  • Ja też lubię bardzo dojrzałe, że ktoś mógłby pomyśleć że jest aż za miękkie :P
  • Lubię kiwi, ale nie mogę sobie na nie pozwolić. Mam na nie tak okropną alergię że wystarczy jedna maleńka kropelka soku z kiwi i dostaję takiej wysypki, ze oszaleć można ! czerwona i swędząca, okropieństwo ...
  • Kiwi jest bardzo pyszne, a do tego kalorii ma malutko :)
  • Ze skórką bardzo dobre;)
    Podziękowania za zważenie
  • mrcrowley 2016/02/28 12:47
    Włochatą skórkę łatwo usunąć pocierając niezbyt mocno o ścierkę. Opłukać pod bieżącą wodą i jest lepsze niż bez skórki - według mnie!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę