Gruszka Klapsa

Gruszka Klapsa waży 170 g. Gruszka bez skórki i ogryzka waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 58 kcal 75 kcal
Białko 0,6 g 0,8 g
Tłuszcz 0,2 g 0,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,1 g
Węglowodany 12,3 g 16,0 g
Błonnik 2,1 g 2,7 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Gruszka Klapsa kalorie w 100g: 58kcal

Zobacz więcej: sztuka 170g gruszka

Ostatnia aktualizacja: 2021.09.20

Ważenie dodano: 2021.09.20 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 28 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • wkradł tu się jakiś błąd, czy to u mnie coś nie tak ? dodając do kakulatora i wpisując 250 g gruszki wyświetla mi się za mała liczbą kalorii po przeliczeniu...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2010/09/17 13:16
    Hmm, przyznam, że nie widzę tu błędu. Dla 100g = 54kcal, czyli dla 250g = 54kcal x 2,5 = 135kcal i tyle pokazuje http://www.ilewazy.pl/nowa-funkcja-kalkulator-kalorii.
  • hmmm moglibyście dodać również zwykłe gruszki, soczyste , bo klapsy są bardzo specyficzne :) no chyba, że kaloryczność podobna?
  • o właśnie zwykłe też by sie przydały :)
  • ewelinakop1206 2011/07/20 14:50
    Dobre, ale maja jedna wade, trzeba obierać ze skórki bo jest twardawa i niesmaczna
  • Myślałam że ma mniej kalorii...
  • @Izabelo/Macieju, skąd wynika rozbieżność w kaloryczności tak wielu produktów (jak choćby powyższej gruszki) po wykonaniu standardowych rachunków typu: 1g białka x 4kcal itd. ? Czy to zależy od ilości błonnika czy jest efektem jakiegoś przeoczenia bądź zupełnie czegoś innego ? W tym wypadku po obliczeniach 100g gruszki powinno dawać prawie 62 kcal. Oczywiście nie jest to ogromna różnica i nie pytam z obawy przed zjedzeniem owocu ;) Nie jestem naukowcem, a zastanawia mnie czy problem tkwi głębiej (np. dzięki błonnikowi nie wszystkie kcal są przyswajane?) czy też nie.
  • Obliczenia są dobrze wykonane:
    B: 0,8g*4 kcal= 3,2 kcal
    T: 0,3g*9 kcal= 2,7 kcal
    W: (18,7g - 2,7g (błonnik))*4 kcal= 64 kcal

    B+T+W= 69,9kcal co po zaokrągleniu daje 70 kcal. :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/08/24 14:39
    @bayaderka: To jest kwestia zdefiniowania węglowodanów w danym źródle. W niektórych źródłach węglowodany są zdefiniowane jako całkowite, a można też się spotkać z węglowodanami przyswajalnymi. Jeśli tutaj odejmiesz od węglowodanów błonnik to otrzymasz wartość kaloryczną taka, jaka jest podana powyżej.

    Jednym z pierwszych zadań zaraz po uruchomieniu nowej wersji strony będzie uporządkowanie tej kwestii (bo teraz te węglowodany podajemy różnie) do tego czasu niestety weryfikowanie obliczeń wymaga trochę kombinacji.

    Sprawę dokładnej weryfikacji komplikuję też fakt, że najnowsza wersja rozporządzenia o znakowaniu żywności wprowadza dodatkowy współczynnik dla błonnika wynoszący 2 i w związku z tym powstaje dodatkowe zamieszanie (część danych to uwzględnia, część nie).

    Biorąc to wszystko pod uwagę rezerwa i dystans do liczb bardzo wskazane ;)
  • Natalaiaiai 2013/04/24 16:02
    Czy to prawda, że gruszki i banany to owoce, które powinno się omijać w trakcie diety ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/14 16:28
    @Natalaiaiai: przede wszystkim zależy, o jaki rodzaj diety Ci chodzi. Na przykład w jadłospisie osoby chorującej na cukrzycę, rzeczywiście warto omijać te owoce (a także winogrona i czereśnie). Ale jeżeli ta sytuacja Ciebie nie dotyczy i po prostu jesteś w trakcie obniżania masy ciała, a poza tym nie masz innych zaburzeń na tle zdrowotnym, to wykorzystuj te owoce jako urozmaicenie menu, czyli zamiast dzień w dzień jeść gruszkę i banana, spożywaj je 3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni inny repertuar owoców.
  • Witam, wie ktokolwiek ile kalorii ma gruszka w occie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/31 13:31
  • Czy kaloryczność 'zwykłej' gruszki, np. konferencji jest taka sama lub zbliżona do klapsy ? Jestem bardzo ciekawa, bo nigdzie nie znalazłam na stronie innego rodzaju tego owocu mimo jego popularności :)
  • Ha, dzisiaj miałam konferencję w Owsiance! :)
  • Gruszka ! Kocham ! Jadłam na podwieczorek i muszę przyznać, że zaraz po jabłkach gruszki to moje ulubione owoce.. Dużo błonnika, bardzo sycące, bardzo zdrowe ! Każdy owoc to lepsze rozwiązanie niż batonik czy inne śmieci. ;)
  • Też uwielbiam gruszki, szczególnie w owsiance, albo w kaszy jaglanej :)
  • Uwielbiam ta stronę
  • Czy dodanie awokado lub orzechów do owocu takiego jak gruszka, banan czy winogrona czyni je zdrowszymi dla diabetyków?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/29 06:01
    @papaja: Dodanie orzechów do owoców w jednym posiłku, spowoduje wolniejsze (korzystniejsze szczególnie w przypadku diabetyków) wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Sama, pomimo że nie choruję na cukrzycę, generalnie nigdy nie spożywam samodzielnie jakichkolwiek owoców, tylko łączę je z produktami wydłużającymi proces trawienia / przyswajania w organizmie.
    Natomiast spożywanie przez diabetyków owoców o większej zawartości węglowodanów, musi być rozpatrywana indywidualnie.
  • Mogłaby Pani podać przykłady takich "produktów zwalniających wchłanianie"? Orzechy, już wiem. Dużo ich trzeba?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/01 06:38
    @jo_tka: Będą to surowce / produkty, które zawierają błonnik, białko, tłuszcz, węglowodany złożone. Nie zawsze muszą zawierać wszystkie składniki jednocześnie ;)
    Przykładem do zastosowania w jednej przekąsce wraz z owocami będą nasiona roślin oleistych, czyli słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam itd...
    Można również wykorzystać naturalne produkty nabiałowe oraz pełnoziarniste wyroby zbożowe.
    "Orzechy, już wiem. Dużo ich trzeba?" Ilość zawsze ustala się indywidualnie. Będzie to zależeć między innymi od ilości posiłku w ciągu dnia, wielkości poszczególnych posiłków, stosunku: owoc - orzechy w jednym daniu itd..
    Przykładowo w moim przypadku wygląda to tak, że przy pięciu posiłkach w ciągu dnia, jeden z nich stanowi przekąska składająca się często z około 50 g orzechów lub różnych nasion oraz 1 bądź 2 porcji owoców.
  • Pani Izabelo a jak to wygląda z popularnym (przynajmniej swego czasu) stwierdzeniem, ze owoce należy spożywać osobno i jako pierwsze w ciągu dnia gdyż zbyt szybko się trawia i fermentuja w przewodzie pokarmowym jeśli zjemy najpierw lub razem z owocami inne, wolniej przerabiane produkty? Zawsze mnie zastanawia czy coś w tym jest czy to tylko kolejna mądrość internetowa.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/14 17:27
    @Pysiakowska: W przypadku osób zdrowych nie ma potrzeby wprowadzać opisanej przez Ciebie metody. Można ją rozważyć, gdy osoba boryka się z przypadłością związaną z nadmierną fermentacją resztek pokarmowych w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.
  • Gruszki są dobre w połączeniu z serem pleśniowym; surowe plasterki na kanapkę, lub przegotowany mus do camemberta z patelni z frytkami. Ostatnio robiłam: gruszkę obrałam, starłam na tarce o drobnych oczkach, dodałam niepełną płaską łyżkę cukru i gotowałam na małym ogniu pół godziny, aż zgęstniało.
  • Naprawdę tylko tyle? 0.o Dawno temu znalazłam tabele (niestety nie pamiętam źródła), w których wartość energetyczna dla "zwykłej" gruszki (czyli zielonej, konferencji) wynosiła 92 kcal. Wprawdzie zielone są zazwyczaj dużo słodsze, ale to chyba niemożliwe, żeby różne odmiany tego samego owocu tak drastycznie się między sobą różniły? I jak w takim razie liczyć zielone gruszki?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/09 08:08
    @smaczliwka zaktualizowałam dane zgodnie z najnowszymi „Tabelami składu i wartości odżywczej żywności” Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow wyd. PZWL, 2017.

    Teraz możesz być pewna, że korzystasz z najświeższych danych. Dla uspokojenia Cię dodam, że wartości w amerykańskiej bazie USDA są zbliżone, dlatego wartość energetyczna 92 kcal wydaje się mniej realna.
    https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2326?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=pear&ds=Standard+Reference&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

    Jeśli przypomnisz sobie źródło tych danych daj znać.
  • Dorcia143 2018/08/08 16:21
    Codziwnnie jem od 6 do 12 gruszek + 5-7 jabłek

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę